sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Σαν σήμερα: Η Ελλάδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro

Πριν από 40 χρόνια η Ελλάδα κατέγραψε την πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που ήταν «προάγγελος» για το έπος που θα ακολουθήσει 24 χρόνια μετά.

Πριν γράψει τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία της στα γήπεδα της Πορτογαλίας, η Ελλάδα βίωνε την πρώτη σημαντική της επιτυχία, που ήταν η πρώτη της συμμετοχή στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1980 – του τότε Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης – βρισκόμενη ανάμεσα στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Για να φτάσει εκεί η «γαλανόλευκη» τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της στην προκριματική φάση, αφήνοντας εκτός τελικής διοργάνωσης την Σοβιετική Ένωση, την Ουγγαρία και την Φινλανδία.

Σαν σήμερα, στις 11 Ιουνίου 1980, στο στάδιο «Σαν Πάολο» της Νάπολι η Ελλάδα αγωνίζεται για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με αντίπαλο την Ολλανδία. Η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια ηττάται από τους «οράνιε» με σκορ 1-0, χάρη σε ένα αμφισβητούμενο πέναλτι το όποιο και το μετέτρεψε σε γκολ στο 64’ ο Κιστ.

Το ίδιο θα συμβεί και στο επόμενο παιχνίδι κόντρα στην Τσεχοσλοβακία, όπου η «γαλανόλευκη» θα χάσει αυτή τη φορά με σκορ 3-1 (5' Πανένκα, 26' Βίτσεκ, 62' Νέχοντα - 13' Αναστόπουλος), ενώ με τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Δυτική Γερμανία θα αποσπάσει ισοπαλία 0-0, που είναι και ο πρώτος της βαθμός σε μεγάλη διοργάνωση.

Η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια θα τερματίσει τελευταία στον όμιλο της με ένα βαθμό, καθώς πλήρωσε την απειρία της στις μεγάλες διοργανώσεις και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των αντιπάλων της. Ωστόσο κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις με τη συμμετοχή της στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, αλλά και να βάλει ένα σημαντικό λιθαράκι για ότι θα ακολουθήσει 24 χρόνια μετά.

Ελλάδα (Αλκέτας Παναγούλιας): Κωνσταντίνου, Κυράστας, Φοιρός, Καψής, Ιωσηφίδης, Λιβαθηνός, Κούης, Τερζανίδης, Αρδίζογλου (68΄ Αναστόπουλος), Κωστίκος (78΄ Γαλάκος), Μαύρος
Ολλανδία (Γιαν Σβάρτκρουϊς): Σράιβερς (14΄Ντόεσµπουργκ), Βασινστέκερς, Βαν ντε Κόρµπουτ, Κρολ, Χόβενκαπ, Βίλι Βαν ντε Κέρκοφ, Χάαν, Στίβενς, Φρέιζερ (48΄ Νανίγκα), Κιστ, Ρενέ Βαν ντε Κέρκοφ
Διαιτητής: Πρόκοπ (Αν. Γερµανία)




Επιμέλεια: Χρήστος Πρεβεζιάνος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x