Υπάρχει κάποιος πιο αδίστακτος από την ίδια τη ζωή; Οι αναποδιές, οι απώλειες και η θλίψη περικυκλώνουν με τρομακτικό τρόπο την καθημερινότητα αρκετών ανθρώπων και πολλές φορές αυτό συμβαίνει απρόσμενα και τραγικά.
Η ζωή άρπαξε από τον Ραχίμ Στέρλινγκ πολλά και δοκίμασε τις ικανότητες και τις αντοχές του, όμως εκείνος κατάφερε να μετατρέψει τον θυμό του σε δημιουργία και να φτάσει ψηλά.
Τα πρώτα χρόνια, οι πρώτες δυσκολίες
Ο Ραχίμ, γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1994 στην Τζαμάικα και συγκεκριμένα στο Κίνγκστον, μια περιοχή που η φτώχεια κυριαρχεί και η καθημερινότητα είναι δύσκολη για τις οικογένειες. Όπως γίνεται αντιληπτό ο «ουρανός» της ζωής του από τότε που γεννήθηκε ήταν βροχερός και σαν να μην έφτανε αυτό, ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο ήρθε να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Ο πατέρας του δολοφονήθηκε έξω από το πατρικό του σπίτι στο Κίνγκστον, σε ενέδρα που αποδίδεται σε ενέργεια συμμορίας. Αυτό το γεγονός σημάδεψε για πάντα τον Στέρλινγκ και του στέρησε κάτι ανεκτίμητα τεράστιο όπως η πατρική αγάπη.
Σε ηλικία πέντε ετών εκείνος η αδερφή του και η μητέρα του έφυγαν από την Τζαμάικα αναζητώντας ένα πιο θετικό μέλλον στο Λονδίνο και θέλοντας να πουν αντίο στην θλίψη. Τα πράγματα για εκείνον δεν ήταν ιδανικά ούτε τότε και στάλθηκε σε ειδικό σχολείο καθώς αποβλήθηκε από το κανονικό για λόγους κακής συμπεριφοράς.
Το ποδόσφαιρο ως διέξοδος
Η επαφή του με το ποδόσφαιρο είχε αρχίσει να γίνεται όλο και πιο έντονη και αποτελούσε για εκείνον μια λαμπερή έξοδο από τα προβλήματα που είναι αδύνατο για ένα παιδί να τα διαχειριστεί. Όταν βρισκόταν στην ηλικία των 10 ετών μια καθηγήτρια του, είπε για εκείνον: «Αν αναρωτιέσαι για το τι πρόκειται να γίνεις, όταν θα είσαι 17 χρόνων, είτε θα παίζεις για την εθνική Αγγλίας, είτε θα είσαι στην φυλακή».
Το ταλέντο είναι κάτι που φαίνεται ευκολα και για τον Άγγλο παίκτη αυτό ίσχυε απόλυτα καθώς όλοι είχαν αρχίσει να έχουν στο μυαλό τους πως οι ποδοσφαιρικές ικανότητες που έδειχνε μπορούσαν να τον φτάσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μόλις έναν χρόνο αργότερα όταν αγωνίζονταν στην ομάδα Alpha and Omega Youth Team, η Κ.Π.Ρ διέκρινε την προφανή τάση του να εξελιχθεί σε μεγάλο ποδοσφαιριστή και όσοι τον είδαν αποφάσισαν να τον εντάξουν στις ακαδημίες του συλλόγου. Μια δήλωση που από μόνη της μπορεί να αναδείξει ακριβώς το ποσό καλός ήταν, είναι αυτή του τότε διευθυντή ακαδημιών της Κ.Π.Ρ, Στιβ Γκάλεν, ο οποίος είπε: «Υπήρχε ένα καλό και ένα κακό σε αυτή την ομάδα. Το καλό ήταν ο Στέρλινγκ το κακό ήταν η υπόλοιπη ομάδα. Σε ένα ματς που θα είχε λήξει με σκορ 6-5, ο Ραχίμ θα είχε πετύχει πέντε γκολ ενώ οι υπόλοιποι θα είχαν δεχτεί έξι».
Το ενδιαφέρον των μεγάλων συλλόγων
Δεν άργησε να αγωνιστεί στην ομάδα κάτω των 18 ετών της Κ.Π.Ρ όταν ήταν 14 και ήδη μεγαλύτεροι σύλλογοι άρχισαν να ρίχνουν ματιές στην περίπτωση του. Συγκεκριμένα η Μάντσεστερ Σίτι ενδιαφερόταν για εκείνον ενώ η Λίβερπουλ και η Φούλαμ έκαναν προσπάθειες να τον αποκτήσουν. Τελικά ύστερα από έναν χρόνο η Λίβερπουλ πλήρωσε περίπου 1.600.000 ευρώ για να τον κάνει δικό της.
Η ζωή άρχισε να του δείχνει την καλή της πλευρά και εκείνος με δουλειά και αφοσίωση κατάφερνε να μετατρέπει διαρκώς τον θυμό για όσα του είχαν συμβεί σε δημιουργία και να ξεσπάει παίζοντας μπάλα.
Όταν πήγε στο Μέρσεϊσαϊντ για λογαριασμό της Λίβερπουλ αγωνίζονταν για ένα χρονικό διάστημα με τις ομάδες νέων των «κόκκινων» ωστόσο σύντομα κέρδισε με την αξία του την πρώτη συμμετοχή του, στην πρώτη ομάδα, σε ηλικία 17 ετών. Τα επόμενα δύο χρόνια κυλούσαν με τον Ραχίμ να εξελίσσεται σταδιακά και να λαμβάνει όλο και περισσότερες ευκαιρίες από τους προπονητές.
Η σεζόν 2013-2014 ήταν εκείνη που τον ανέδειξε ως ποδοσφαιριστή που μπορούσε πλέον να αγωνίζεται διαρκώς σε υψηλό επίπεδο, καθώς ήταν βασικός στην Λίβερπουλ η οποία έκανε πορεία πρωταθλητισμού με τον Μπρένταν Ρότζερς στο τιμόνι της αν και στο τέλος δεν κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος, καθώς το έχασε από τη Μάντσεστερ Σίτι. Πραγματοποίησε συνολικά 33 συμμετοχές καταφέρνοντας να προσφέρει με εννιά γκολ και δύο ασίστ, αλλά κυρίως με την εξαιρετική απόδοση του στα περισσότερα ματς δείχνοντας πως έχει την ικανότητα να πιέσει σε ψηλά μέτρα να δημιουργήσει και να τρέξει σε υψηλή ταχύτητα.
Τα βραβεία και οι ατομικές διακρίσεις είχαν γίνει κάτι σύνηθες πλέον για εκείνον, όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλύτερα σε ο,τι αφορά την αγωνιστική του εξέλιξη.
Η μεταγραφή του στην Μάντσεστερ Σίτι
Οι αγωνιστικές του παρουσίες μόνο αδιάφορη δεν άφησαν την Μάντσεστερ Σίτι η οποία πήρε την απόφαση να τον εντάξει στο ρόστερ της δίνοντας στην Λίβερπουλ 44.000.000 ευρώ.
Στα πρώτα του δύο χρόνια στους «πολίτες» άρχισε να παρουσιάζει δείγματα της αξίας του ωστόσο του έλειπε το κάτι παραπάνω, ήθελε κάτι για να τον βοηθήσει να εκτοξευτεί και να αξιοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό το ταλέντο του. Φυσικά, ο κατάλληλος άνθρωπος στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Τον βοήθησε να δει με άλλον τρόπο το πώς παίζεται το ποδόσφαιρο, να αρχίσει να έχει σωστές και έξυπνες τοποθετήσεις στο γήπεδο, να κινείται κατάλληλα με ή χωρίς την μπάλα, να καταφέρνει με μεγαλύτερη ευκολία να την στέλνει στα δίχτυα ακολουθώντας το πλάνο της ομάδας, ακόμα και να κάνει σωστά κοντρόλ και σίγουρα πολλά άλλα. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως ακόμα και οι μικρές λεπτομέρειες στις οποίες δίνει βάση ο Καταλανός του έχουν δώσει την δυνατότητα να βελτιωθεί.
Το τατουάζ που σημαίνει πολλά για εκείνον
Τα γεγονότα που συνέβησαν στην παιδική του ηλικία δεν εμπόδισαν την πορεία του ωστόσο η μνήμη του δεν έχει ξεθωριάσει και οι αναμνήσεις θα υπάρχουν πάντα μέσα του σαν τατουάζ. Το 2018 βρισκόταν στην προετοιμασία για το Μουντιάλ με την εθνική Αγγλίας
(με την οποία μετράει 47 εμφανίσεις) και ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε ένα τατουάζ στο δεξί του πόδι. Ένα μεγάλο όπλο είχε χαραχτεί εκεί και η εικόνα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς πολλοί δεν γνώριζαν τον συγκλονιστικό συμβολισμό εκείνου του σχεδίου. Ο ίδιος εξήγησε το νόημα που υπάρχει σε αυτό προκαλώντας ανατριχίλα και συγκίνηση: «Όταν ήμουν δύο ετών ο πατέρας μου σκοτώθηκε από πυροβολισμό, έκανα μια υπόσχεση στον εαυτό μου πως ποτέ στην ζωή μου δεν θα αγγίξω όπλο. Σουτάρω με το δεξί μου πόδι, οπότε αυτό έχει ένα βαθύτερο νόημα».
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η επόμενη μέρα θα συνοδευτεί από θλίψη ή χαρά, ωστόσο είναι στην επιλογή του καθένα το πώς θα σπάσει τους «τοίχους» που βρίσκει στον δρόμο του για την εκπλήρωση του ονείρου του. Οι βροχερές μέρες δεν θα πάψουν να υπάρχουν για τους ανθρώπους, το θέμα είναι αν η δύναμη τους μπορεί να τις ξεπεράσει. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ το κατάφερε, απέδειξε πως η προσωπικότητα και η έμφυτη ποδοσφαιρική ευφυΐα του ήταν ικανές να τον κάνουν να αποδράσει από τα σκοτεινά μονοπάτια καθορίζοντας την πορεία της καριέρας του. Και το καλύτερο; είναι μόλις 24 χρόνων και μπορεί να πετύχει ακόμη περισσότερα.
Επιμέλεια: Γιάννης Καλομοίρης
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.