Στο κυριακάτικο (24/1) ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ (2-2) ένας εκ των παικτών που ξεχώρισε με την εμφάνισή του ήταν αδιαμφισβήτητα ο Κώστας Γαλανόπουλος. Ωστόσο, το ιδιαίτερο στην περίπτωση του 23χρονου κεντρικού μέσου της «Ένωσης» ήταν το ότι το έπραξε αγωνιζόμενος κατά διαστήματα σε έναν διόλου συνηθισμένο, για τον ίδιο, ρόλο.
Εκείνον του αριστερού χαφ. Με βασική του αρμοδιότητα το άμεσο πρέσινγκ στον Αντελίνο Βιεϊρίνια και την εμπόδιση της κυκλοφορίας των γηπεδούχων. Μάλιστα, αν ο Λιβάι Γκαρσία δεν… οργίαζε στη δεξιά πλευρά της επίθεσης των «κιτρινόμαυρων», τότε θα διεκδικούσε -δικαίως- τον τίτλο του «MVP» του αγώνα.
«Τα πήγε πολύ καλά. Ήταν στον άξονα και πίεζε τον Βιεϊρίνια όταν πήγαινε να πάρει την μπάλα. Κάτι αντίστοιχο που κάνει η Ατλέτικο με τον Γιορέντε. Αντέγραψα τον φίλο μου τον Τσόλο Σιμεόνε», παραδεχόταν χαρακτηριστικά μετά την ολοκλήρωση του ματς ο τεχνικός της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ, στην προσπάθειά του να εξηγήσει την έμπνευσή του με τον νεαρό μέσο της ομάδας του.
Σίγουρα, η ατομική ποιότητα των δύο προαναφερθέντων ποδοσφαιριστών δεν γίνεται να μπει στο ζύγι. Παρόλα αυτά, υπό την Αρχή της… ποδοσφαιρικής αναλογικότητας και λαμβάνοντας ως δεδομένο το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος, μπορούν να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα για το πώς προέκυψε η εν λόγω «ξεπατικούρα» του Ανδαλουσιανού προπονητή.
Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Γιορέντε
Ο 25χρονος -πλέον- Ισπανός μετακόμισε το καλοκαίρι του 2019 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην μισητή της συμπολίτισσα, Ατλέτικο. Ανεξαρτήτως του τι είχε στο μυαλό του ο ίδιος ή ο νέος του προπονητής, Ντιέγκο Σιμεόνε, η… ποδοσφαιρική του ταυτότητα ανέγραφε τη θέση του κεντρικού χαφ. Γρήγορα, όμως, ο τελευταίος διέβλεψε σε εκείνον αγωνιστικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει και σε άλλους χώρους του γηπέδου. Όπερ και εγένετο.
Πράγματι, ύστερα από ενάμιση χρόνο με τη φανέλα των «ροχιμπλάνκος», ο Γιορέντε -ανεξαρτήτου σε ποια θέση τον βρίσκει τοποθετημένο η αρχική σύνθεση της ομάδας του- καταλήγει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πιο προωθημένους ρόλους.
Αρχικά, στον ανασταλτικό τομέα, δίνει υπερπολύτιμες λύσεις στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου με το άμεσο και ασφυκτικό του πρένινγκ στους αντίπαλους αμυντικούς, τους οποίους και εμποδίζει καταλυτικά στο χτίσιμο των επιθέσεων. Ωστόσο, ταυτόχρονα, βοηθάει και τους εκάστοτε μπακ της ομάδας του με τις απαραίτητες αλληλοκαλύψεις και τα ντουμπλαρίσματα που τους παρέχει.
Από την άλλη, αποδεικνύεται καταλυτικός και στην επιθετική λειτουργία της Ατλέτικο. Αφενός μεν, επειδή, κλέβοντας την μπάλα σε καίρια σημεία του γηπέδου προσφέρει στην ομάδα του ανάκτηση της κατοχής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά αξιόλογες ευκαιρίες. Αφετέρου, διότι, κινούμενος πανέξυπνα στα μεσοδιαστήματα -αλλά και μεταξύ των μπακ και των στόπερ- γίνεται πολλές φορές δέκτης μεταβιβάσεων στον κάθετο διάδρομο, με αποτέλεσμα να βγαίνει ως φορ στην αντίπαλη περιοχή.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ο Γιορέντε να μετράει σε αυτό το διάστημα με τη φανέλα της Ατλέτικο εννιά γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 47 συμμετοχές του στο ισπανικό πρωτάθλημα. Τη στιγμή που στις δύο τελευταίες του σεζόν με τη Ρεάλ (2017/18 και 2018/19) τα αντίστοιχα στατιστικά του σε 20 εμφανίσεις ήταν… μηδενικά.
Τα παραπλήσια στοιχεία του Γαλανόπουλου
Για να μπει ο Χιμένεθ στη διαδικασία να παρομοιάσει τον ρόλο των Γαλανόπουλου (έστω και για ένα παιχνίδι) και Γιορέντε, σίγουρα υπάρχουν ορισμένα παραπλήσια (αναλογικά και με το επίπεδο των δύο πρωταθλημάτων) χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο ποδοσφαιριστών. Σημαντικότερα όλων τα ποιοτικά τρεξίματα του 23χρονου χαφ της ΑΕΚ, η ικανότητά του στην πίεση ψηλά αλλά και η αισθητή βελτίωση που παρουσιάζει εσχάτως τόσο στο πόσο συχνά πατάει στην αντίπαλη περιοχή, όσο και στην αποτελεσματικότητά του στην τελική προσπάθεια.
Στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, στη διάρκεια του οποίου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως αριστερό χαφ (με τον Πέτρο Μάνταλο να συγκλίνει πιο κεντρικά), πήρε «άριστα» στη δοκιμασία που του ανέθεσε ο προπονητής του. Πίεσε ασφυκτικά -δυσχαιρένοντας την κυκλοφορία των γηπεδούχων αλλά και την ανάπτυξη από την πλευρά του Βιεϊρίνια-, πραγματοποίησε έξι κλεψίματα, πέντε κομβικές πάσες, σημείωσε τρεις τελικές προσπάθειες (όλες εντός μεγάλης περιοχής) και ως επιστέγασμα πέτυχε και ένα γκολ.
Μάλιστα, στη φάση του τέρματός του πραγματώθηκαν όλες οι σκέψεις του Χιμένεθ για τη χρησιμοποίησή του σε αυτόν τον ρόλο: Πρέσινγκ ψηλά, οδήγημα του αντιπάλου σε λάθος και εκμετάλλευση αυτού, πάτημα περιοχής, αξιοποίηση των συμπαικτών του και εντέλει γκολ.
Η πρόοδος αλλά και τα... ψωμιά που έχει ακόμα να φάει
Σίγουρα, ο Γαλανόπουλος φαίνεται να έχει αφήσει πίσω τον μακροχρόνιο τραυματισμό του, που τον άφησε εκτός γηπέδων για περίπου έναν χρόνο. Έχει επιστρέψει δριμύτερος, καταφέρνοντας όχι μόνο να ισοφαρίσει ρεκόρ καριέρας με τα τέρματά του αλλά και να παρουσιάσει στο χορτάρι διαφορετικά στοιχεία από αυτά που μέχρι πρότινος είχε δείξει και τα οποία έβαλαν σε σκέψεις τον Χιμένεθ για το προαναφερθέν «τρικ».
Ωστόσο, πέρα από την τεράστια διαφορά ποιότητας -που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης- του Γαλανόπουλου με τον Γιορέντε, ο πρώτος υπολείπεται σε βασικούς τομείς του δευτέρου. Ο χαφ της Ατλέτικο είναι αρκετά πιο τεχνίτης, κάτι που τον βοηθάει αισθητά στον πιο προωθημένο ρόλο που τον χρησιμοποιεί ο Σιμεόνε. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν στη La Liga πραγματοποίησε 60% πετυχημένες ντρίπλες. Ταυτόχρονα, επιδεικνύει ικανότητα στην τελική προσπάθεια τόσο με το αριστερό, όσο και με το δεξί του πόδι, έχοντας μοιρασμένα σε αυτά, τα 20 συνολικά του σουτ στο φετινό ισπανικό πρωτάθλημα. Στοιχεία που πρέπει να προσθέσει στο ρεπερτόριό του και ο μέσος της ΑΕΚ.
Ο κομβικός κοινός παρονομαστής
Αν υπάρχει ένας παράγοντας, ο οποίος να μπορεί να εξηγήσει την τρομερή απόδοση των δύο ποδοσφαιριστών στους νέους, για τους ίδιους, ρόλους, δεν είναι άλλος από το ότι αμφότεροι τυγχάνουν της εμπιστοσύνης και της εμπνευσμένης καθοδήγησης των προπονητών τους. Με τους τελευταίους να παρουσιάζουν στο γήπεδο συμπαγή σύνολα, κάτι που βοηθάει και στην αξιοποίηση των παικτών τους στις περίπλοκες -πολλές φορές- αποστολές που τους αναθέτουν.
Σίγουρα ο χαφ της ΑΕΚ -παρόλη την εξέλιξή του και τα πανθομολογούμενα αγωνιστικά του προτερήματα- δεν προσεγγίζει σε ποιότητα τον ομόλογο του στην Ατλέτικο. Στο χέρι του, ωστόσο, είναι να παρουσιαστεί σε βάθος χρόνου το ίδιο επιδραστικός με εκείνον στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του. Γιατί όχι, ακόμα και να εξελιχθεί στον μελλοντικό ηγέτη της «Ένωσης».
Διαβάστε ακόμα:
O Λιβάγια επέλεξε ένα άδοξο τέλος, η ΑΕΚ πάει -επιτέλους- παρακάτω
Τελειώνει ο Λιβάγια από την ΑΕΚ - Δεν αποδέχτηκε την πρόταση ανανέωσης
Βράνιες: «Δεν ήρθα στην ΑΕΚ εξαιτίας ενός πουσ… που δεν με ήθελε»!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.