sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ποιος Φαν Πέρσι; Ο Φερναντάο και η παρέα του...

Ο φουλ «επιθετικός» Βίτορ Περέιρα, οι αστάθμητοι παράγοντες Νάνι, Φαν Πέρσι και το «θωρηκτό» Φερναντάο. Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τη νέα Φενέρ η οποία έχει «χτιστεί» από… χρυσάφι.

Όταν πριν από την έναρξη ενός αγώνα είναι γνωστό ότι θα αναμετρηθεί μια ομάδα που η χρηματιστηριακή της αξία αγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ κόντρα σε μία άλλη που φτάνει μόλις στα 13 εκατ. ευρώ, είναι προφανές ότι η… δικαιοσύνη του ποδοσφαίρου πάει περίπατο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους παλαιότερους την ώρα του αγώνα δεν παίζουν μπάλα τα χαρτονομίσματα, αλλά οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι 11 από τη μία και 11 από την άλλη, οπότε όλα μπορούν να συμβούν. Κάπως έτσι σκέφτονται και στον Ατρόμητο εν όψει των αγώνων κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, αρχής γενομένης από αυτόν της Πέμπτης στο Περιστέρι και προετοιμάζονται ώστε να διεκδικήσουν τις οποίες πιθανότητες τους αναλογούν.

Το sport-fm.gr ρώτησε και έμαθε για τα πλάνα του Βίτορ Περέιρα και το πώς έχει φανταστεί τη νέα Φενέρ των πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σε ποιους παίκτες ποντάρει βάσιμα αυτή την περίοδο, τους προβληματισμούς του σχετικά με την παρουσία των Νάνι και Φαν Πέρσι, αλλά για τους Βραζιλιάνους Σόουζα και Φερναντάο που «κλέβουν» τις εντυπώσεις.


1. Τι θέλει να «φτιάξει» ο Περέιρα

Στα πλάνα επί χάρτου που έχει κάθε προπονητής, το σύστημα που φαίνεται ότι θέλει να εφαρμόσει φέτος ο Βίτορ Περέιρα είναι το 4-4-2, ωστόσο η πραγματικότητα είναι λίγο πιο διαφορετική. Για την ακρίβεια ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού αυτό που έχει στο μυαλό του είναι το 4-2-2-2, ξεφεύγοντας από μία λογική όπως π.χ. του Ντιέγκο Σιμεόνε στην Ατλέτικο Μαδρίτης που εφαρμόζει «καθαρό» 4-4-2.

Με αυτή τη διαφοροποίηση είναι εμφανής η πρόθεση του Πορτογάλου να δώσει μεγάλη έμφαση στην επιθετική λειτουργία της Φενέρ, αφήνοντας την άμυνα σε δεύτερο πλάνο. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή, σε σχέση με ό,τι έδειξε στην Ελλάδα τους λίγους μήνες στον πάγκο των «ερυθρολεύκων».


2. Πίεση από την πρώτη πάσα

Ένα νέο στοιχείο που δείχνει σε προπονητικό επίπεδο ο Βίτορ Περέιρα συγκριτικά με ό,τι παρουσίασε στη θητεία του τον Ολυμπιακό είναι η πίεση σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Κόντρα στην Εσκισεχίρσπορ οι Φερναντάο, Σο, Σόουζα, Νάνι και λιγότερο ο Ντιέγκο πίεζαν ειδικά στα πρώτα λεπτά του αγώνα συνεχώς τους αντίπαλους αμυντικούς ώστε να μην τους επιτρέψουν την κυκλοφορία της μπάλας και επιπλέον να παίρνουν πολύ γρήγορα τα ηνία του ματς.


3. Ποιος Νάνι και Φαν Πέρσι; Σόουζα και Φερναντάο

Είναι λογικό όταν υπάρχουν στο ρόστερ ονόματα όπως των Νάνι και Φαν Πέρσι, το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε αυτούς, αλλά μιλώντας με αυστηρά ποδοσφαιρικά κριτήρια σύμφωνα με τη σημερινή εικόνα της Φενέρ, τη διαφορά κάνουν οι Ζόσεφ ντε Σόουζα και Φερναντάο. Ο πρώτος είναι ένας 26χρονος αμυντικός-κεντρικός χαφ που έχει τη δεύτερη ευκαιρία του στην Ευρώπη, δείχνοντας ότι τα δεδομένα στη Φενέρ είναι πιο… βολικά για εκείνον απ’ ό,τι στην Πόρτο που απέτυχε.

Ο Βίτορ Περέιρα του έχει αναθέσει αυξημένες αρμοδιότητες, αφού πέραν των αμυντικών του καθηκόντων, θέλει να αναλαμβάνει και την οργάνωση του παιχνιδιού από τον άξονα. Από την άλλη, ο Φερναντάο που επίσης αποκτήθηκε αυτό το καλοκαίρι από την Ατλέτικο Παραναένσε, αγωνίστηκε την προηγούμενη σεζόν στην Μπούρσασπορ ως δανεικός πετυχαίνοντας 32 γκολ σε 48 αγώνες και πρόκειται για ένα «θωρηκτό».

Σωματοδομή που… τρομάζει, ύψος 1.91 και ταυτόχρονα αρκετά ευκίνητος ενώ ξέρει και μπάλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ματς με την Εσκισεχίρσπορ, όταν αποχώρησε για να μπει στη θέση του ο Φαν Πέρσι, ήταν σαν να άδειασε η επίθεση, τη στιγμή που μάλιστα η ομάδα του Φάνη Γκέκα έπαιζε με 10 παίκτες.


4. Αυτά προβληματίζουν τον Περέιρα

Αν όμως ήταν όλα τέλεια στη Φενέρ, δεν θα διεκδικούσε την πρόκρισή της στους ομίλους του Europa League, αλλά σε αυτούς του Champions League, αφού θα είχε αποκλείσει τη Σαχτάρ. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει ακόμα θέματα με την προσαρμογή των νέων ποδοσφαιριστών και με τη χημεία τους.

Σε αυτό το 4-2-2-2 ο Νάνι φαίνεται να είναι ακόμα εκτός κλίματος ενώ και ο Φαν Πέρσι δεν έχει φτάσει ούτε στο 30-40% των πραγματικών του δυνατοτήτων, ακόμα και σε αυτή την ηλικία.

Επιπλέον, με την επιλογή της φουλ επίθεσης εκ μέρους του Βίτορ Περέιρα τα κενά που προκαλούνται στην αγωνιστική ισορροπία της Φενέρ είναι πολλά, τη στιγμή που στον τομέα της αλληλοκάλυψης οι Τούρκοι θέλουν ακόμα δουλειά.

Όσο για την επίθεση, ο Φερναντάο δείχνει να παίζει μόνος του, αφού ο Φαν Πέρσι δεν είναι σε φουλ ρυθμό, ενώ ο Μούσα Σο δεν μπορεί να απειλήσει αν προηγουμένως δεν τροφοδοτηθεί σωστά.

Σημαντικό στοιχείο σε όλα αυτά είναι ότι ο Ατρόμητος απέκλεισε την ΑΪΚ, μια ομάδα που αγωνιζόταν επίσης επιθετικά και με δύο επιθετικούς και μόλις δύο χαφ στο χώρο του κέντρου.

Παύλος Κουστέρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x