Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Χάρης Τσιλιώτης, μίλησε στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ», τόσο για την ελληνοποίηση του Ρομάνο, μετά από αίτημα στο πρωθυπουργικό γραφείο, όσο και για την υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού.
«Από τον Μάρτιο του 2023 έχω μία υπόθεση γυναίκας που ζει εδώ και 25 χρόνια στην Ελλάδα. Αυτή τώρα είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που επιχειρείται μία ελληνοποίηση αθλητή για ευνόητους λόγους. Αυτό το έγγραφο αναφέρεται σε τρεις αιτήσεις. Η χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας δίνεται για συγκεκριμένους λόγους και δεν ξέρουμε εάν σε αυτή την περίπτωση συντρέχουν.
Η χορήγηση της ιθαγένειας είναι διοικητική πράξη και πρέπει να περιέχει αιτιολογία και να γίνεται ρητή αναφορά στη βάση του νόμου. Αν γίνεται, δηλαδή, για κάποιος ιδιαίτερους λόγους, όπως, για παράδειγμα, τιμής ένεκεν. Εδώ υπάρχουν δύο δυνατότητες. Ή να ανακληθεί ως παράνομη πράξη ή να λειτουργήσει όποιος έχει έννομο συμφέρον», ανέφερε σχετικά με την ελληνοποίηση του Ρομάνο.
Για την υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού υπογράμμισε: «Δεν ασχολούμαστε με τον στοιχηματισμό σαν Επιτροπή. Εγώ είμαι τρία χρόνια και δεν μας έχουν απασχολήσει τέτοια ζητήματα. Είναι θέμα ποινικής δικαιοσύνης και σε αυτή την περίπτωση ο εισαγγελέας έχει ασχοληθεί με έναν τρόπο, τουλάχιστον αδόκιμο. Εδώ μιλάμε για ένα σύστημα με πολλά πλοκάμια, ίσως οι 170 να είναι μικρός αριθμός και να αποκαλυφθούν κι άλλοι στη συνέχεια.
Μιλήσαμε για κάποια θεσμικά θέματα για την απονομή ποινικής δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι απονέμεται τόσο αργά, συμβάλλει στην αποδυνάμωση όποιων στοιχείων υπάρχουν εναντίον των κατηγορουμένων.
Πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν, και η σημερινή, επιχείρησαν προσπάθειες επιτάχυνσης με το να φεύγουν υποθέσεις από το πινάκιο των πρωτομελών πρωτοδικείων, όμως, αυτά είναι ασπιρίνες και αμφίβολης συνταγματικότητας. Πρέπει να υπάρξουν άλλοι τρόποι. Σε μία σοβαρή υπόθεση όπως της ανακρίτριας, θα έπρεπε όποιος προάγεται σε πρόεδρο Εφετών να συνεχίζει την ανάκριση και όχι να αλλάζει».
Για το ότι η Ελλάδα είναι σε υψηλές βαθμίδες διαφθοράς επειδή πολλοί παίκτες μένουν απλήρωτοι: «Είναι αλήθεια ότι πολλοί παίκτες, ομάδων της Super League 2, κυρίως, δεν έχουν πληρωθεί. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με τις καταπτώσεις εγγυητικών επιστολών.
Οι ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ για να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα θα πρέπει να έχουν καταθέσει επιστολή και αν κάποιος δεν πληρωθεί μπορεί να υπάρξει κατάπτωσή της. Προβλέπεται αυτή η ασφαλιστική δικλείδα για να μην οδηγηθούμε στην αποβολή της ομάδας, από την στιγμή που η οφειλή καλύπτεται από την επιστολή.
Εμείς στέλνουμε αίτημα για αποβολή στην Ομοσπονδία, αλλά η πραγματικότητα είναι δυσάρεστη. Παίρναμε, για παράδειγμα, αποφάσεις για αφαίρεση βαθμών και παραγράφονταν λόγω τρίμηνης παραγραφής. Παραδέχομαι μία πραγματικότητα που αφορά την ΕΠΟ. Οι δικές μας αποφάσεις στο τέλος δεν εφαρμόζονται από την ΕΠΟ.
Γίνεται και διακωμώδηση της Επιτροπής μας, γιατί παίρνουμε αποφάσεις και ακυρώνονται με το αιτιολογικό της παραγραφής. Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις σύμφωνα με το Νόμο, δεσμευόμαστε. Ακόμη είμαστε απλήρωτοι, εδώ και εννιά μήνες. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.