Όταν ο Θάνος Παπαδόπουλος ίδρυε την Libero S&T με σκοπό να οργανώνει μερικά τουρνουά για να... περνάει η ώρα δεν περίμενε ποτέ πως θα εξελισσόταν αυτή η ιδέα.
Πλέον είναι διευθύνων σύμβουλος στην Παγκόσμια ομοσπονδία μίνι ποδοσφαίρου, αλλά πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος που με την φιλοδοξία και την αγάπη για την «στρογγυλή θεά» έχει αλλάξει την εικόνα και έχει αυξήσει την φήμη του ποδοσφαίρου μικρών διαστάσεων.
Μας υποδέχθηκε στο γραφείο του στην Καλλιθέα, με όρεξη και διάθεση να μας μιλήσει για όλα τα πλάνα του για το μέλλον, το Παγκόσμιο κύπελλο της Κρήτης αλλά και ό,τι αφορά τον «μικρό», ακόμα κόσμο του μίνι ποδοσφαίρου.
Πώς ένας απόφοιτος της Νομικής επιλέγει να ασχοληθεί με τα αθλητικά events και μεταγενέστερα με το μίνι ποδόσφαιρο;
Στο σχολείο ήμουν καλός μαθητής και με κατεύθυνε σε κάτι που είχα κλίση, από εκεί και πέρα όμως επιλέγεις εσύ τι θες να κάνεις στη ζωή σου και βρίσκεις κάτι στο οποίο είσαι δυνατός. Από το πρώτο κιόλας έτος της σχολής, εγώ μαζί με τον συνεργάτη και φίλο μου αρχίσαμε να διοργανώνουμε κάποια τουρνουά μίνι ποδοσφαίρου, αυτό όμως ενώ άρχισε για πλάκα ξεκίνησε να μας παίρνει πολύ χρόνο και από το 2004 και μετά απέκτησε επαγγελματική χροιά για εμάς.
Φυσικά, σε αυτό βοήθησαν πολύ οι επιτυχίες της εθνικής Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό της Πορτογαλίας αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς τότε πολλές εταιρίες στράφηκαν στον αθλητισμό και όλο αυτό αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς. Τότε ξεκινήσαμε με πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 5X5 φοιτητών και σπουδαστών, το γνωστό πλέον Gillete Unileague που φυσικά στηρίζει ο ΣΠΟΡ FM 94.6 αλλά και ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος με το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ, και συνεχίσαμε στην διοργάνωση αθλητικών events φτάνοντας σε σημείο να θεωρούμαστε από τις καλύτερες εταιρείες της Ελλάδας σε αυτό τον τομέα.
Ήσουν τέσσερα χρόνια στην Ευρωπαϊκή ομοσπονδία μίνι ποδοσφαίρου και από πέρσι τον Φεβρουάριο είσαι διευθύνων σύμβουλος στην Παγκόσμια ομοσπονδία. Πώς το κατάφερες και πόσο εύκολο ήταν;
Όλο αυτό το άθλημα είναι στα σπάργανα, οπότε είναι θεωρητικά πιο εύκολο να ανελιχθείς. Το δύσκολο είναι να γίνει η αρχή για να μαζευτούν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες και να δημιουργήσουν μία ομάδα ανθρώπων που θα έχουν κοινά όνειρα για το ποδόσφαιρο μικρών διαστάσεων και να υπάρξει εξωστρέφεια. Βέβαια, σε κάποιες άλλες χώρες ήταν περισσότερο ανεπτυγμένο και οργανωμένο και έτσι το 2011 έγινε μια πρώτη επαφή και σχηματίσαμε μία ομοσπονδία. Ήμασταν κομμάτι της ίδρυσης.
Όλοι όμως έχουμε μια κοινή άποψη, πως δεν αγαπάμε το ποδόσφαιρο για τα επαγγελματικά συμβόλαια και τα υπέρογκα ποσά, αλλά για τα συναισθήματα που προσφέρει και θέλουμε να είμαστε μέρος του παιχνιδιού, γιατί στην ουσία το μίνι ποδόσφαιρο είναι η μετεξέλιξη του ποδοσφαίρου αλάνας που παίζαμε όλοι παιδιά.
Όλα αυτά τα χρόνια στην Ευρωπαϊκή ομοσπονδία ήταν ωραία, υπήρχε μια αέναη εκπαίδευση και έτσι το 2017 πήρα την πρωτοβουλία να πάμε ένα βήμα παραπάνω και να δημιουργήσουμε την Παγκόσμια ομοσπονδία.
Ποιες είναι οι αρμοδιότητές σου;
Η ομάδα μου, το management team της ISF αποτελείται από 25 άτομα από όλον τον κόσμο και ευθύνη μου είναι η διοίκηση αυτού του συνόλου τόσο από τα κεντρικά μας στην Αγγλία όσο και στις χώρες των στελεχών μας. Ελέγχουμε το μάρκετινγκ, του
εσωτερικούς πόρους, το μπάτζετ, τα μίντια και γενικά ό,τι έχει σχέση με το μίνι ποδόσφαιρο.
Οι περισσότεροι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι έχουμε παίξει ποδόσφαιρο σε γηπεδάκια 5X5 αλλά ποτέ άλλοτε δεν ασχολήθηκε κανείς με αυτό στην πράξη. Ως ένας άνθρωπος που ασχολείται πολλά χρόνια με αυτό, πόσο δύσκολο ήταν να οργανωθούν όλα και να αυξηθεί πλέον η φήμη του μίνι ποδοσφαίρου;
Δεν μπορώ να σου πω πόσο δύσκολο ήταν αλλά θα σου πω πως είναι η φυσική ροή των πραγμάτων. Παρότι ξεκίνησε ως κάτι απλό, ασχοληθήκαμε πραγματικά με αυτό, δημιουργώντας το Gillete Unileague που μπορεί να έχει φοιτητικό χαρακτήρα αλλά είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ελλάδα και αυτό που τηρεί τις Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες προδιαγραφές.
Αυτό ουσιαστικά αποτέλεσε τον πυρήνα γύρω από την ανάπτυξη και την φήμη του αθλήματος. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα καλά πρωταθλήματα στην Ελλάδα τα οποία όμως δεν συνδυάζονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να μην είναι τόσο γρήγορη όσο θα μπορούσε.
Η Παγκόσμια ομοσπονδία μίνι ποδοσφαίρου μετράει μόλις δύο χρόνια ζωής κι όμως πέρσι έγινε το πρώτο Παγκόσμιο κύπελλο στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Ανταποκρίθηκε ο κόσμος;
Ο κόσμος ανταποκρίθηκε έντονα αν και είναι κανόνας πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Βέβαια η Λισαβόνα είναι πρωτεύουσα μιας χώρας που ο καθένας μπορεί να δει πολλά και «δυνατά» αθλητικά γεγονότα. Για παράδειγμα, λίγες μέρες πριν την
έναρξη του Παγκοσμίου διεξήχθη αγώνας Μπενφίκα - Μπάγερν Μονάχου για το Champions League, οπότε είναι προφανές πως ο κόσμος έχει επιλογές. Παρ’ όλα αυτά, το κοινό που υπήρχε ήταν ιδιαίτερα «ζεστό», υπήρχε ενθουσιασμός και οι εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές, κάτι που μας αφήνει ικανοποιημένους.
Τηλεοπτικά είχατε ικανοποιητική κάλυψη;
Αν δεν κάνω λάθος μεταδόθηκε σε περίπου 45 τηλεοπτικά δίκτυα ενώ φέτος θα μεταδοθεί σε περισσότερα από 70 κανάλια παγκοσμίως. Στην Ελλάδα η κάλυψη γίνεται από τα κανάλια της Nova.
Μέσα στις 32 ομάδες του Παγκοσμίου ήταν και η Ελλάδα, η οποία κατάφερε και πέρασε από τον όμιλο με δύο νίκες αλλά δυστυχώς αποκλείστηκε στους «16» από την Ρωσία στα πέναλτι. Καθόλου άσχημα για πρώτη φορά. Εσύ πώς βίωσες αυτή την επιτυχία από κοντά;
Η ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου έχει αρκετή εμπειρία από προηγούμενα Ευρωπαϊκά τουρνουά, το επίπεδο είναι υψηλό και πιστεύω πως βρίσκεται στις δέκα καλύτερες στον κόσμο και σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο υποδομών. Γενικά γίνεται πολύ καλή δουλειά και στην επιλογή των παικτών που απαρτίζουν την ελληνική από τις δέκα πόλεις που διεξάγεται το Gillette Unileague. Στο Παγκόσμιο ήμασταν λίγο άτυχοι, καθώς από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας κληρωθήκαμε με την διοργανώτρια Πορτογαλία. Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε και προκριθήκαμε από τον όμιλο με νίκες επί της Τουρκίας και της Παραγουάης με ανατροπή. Στη συνέχεια, επίσης φανήκαμε άτυχοι καθώς η κλήρωση μας έριξε πάνω στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρωσία, αλλά και πάλι καταφέραμε και φτάσαμε ως την διαδικασία των πέναλτι όπου τελικά χάσαμε. Τα παιδιά έκαναν μια εξαιρετική προσπάθεια.
Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ «σφύριξε» τον εναρκτήριο αγώνα μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας. Πόσο σπουδαίο είναι τόσο μεγάλες προσωπικότητες να προωθούν το μίνι ποδόσφαιρο;
Είναι τεράστια η ώθηση που δίνει και μιντιακά αλλά και αγωνιστικά η παρουσία ενός τόσο σπουδαίου διαιτητή. Φανταστείτε πως δύο χρόνια πριν ο ίδιος διαιτητής «σφύριξε» τον τελικό του Champions League αλλά και του Ευρωπαϊκού. Αυτό αυτόματα δίνει διαφορετική αίγλη. Φυσικά είναι και ένας εξαίρετος άνθρωπος και επαγγελματίας.
Η παγκόσμια ομοσπονδία μετράει πλέον περισσότερα από 50 μέλη και υπολογίζονται πως υπό την σκέπη της αγωνίζονται περίπου δύο εκατομμύρια παίκτες. Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον;
Στόχος είναι να «καλύψουμε» όλες τις χώρες στις οποίες παίζεται ποδόσφαιρο μικρών διαστάσεων. Να είμαστε η «ομπρέλα» που θα καλύψει το άθλημα θεσμικά αλλά να είμαστε και ο άνθρακας στη μηχανή της ανάπτυξης του αθλήματος σε όλα τα επίπεδα. Ήδη στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη άνθιση και το ίδιο σκοπεύουμε να κυνηγήσουμε και στον υπόλοιπο κόσμο.
Αποτέλεσμα της καλής δουλειάς που γίνεται αλλά και της παγκοσμιοποίησης του αθλήματος είναι πως αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας είναι ο Σαχζέμπ Τρουνκάλα, ο οποίος είναι πακιστανικής καταγωγής.
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονίσουμε, καθώς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει απαγορευθεί εδώ και χρόνια στο Πακιστάν λόγω διαφθοράς και έτσι είχαν διαλυθεί οι σύλλογοι αλλά και οι εθνικές ομάδες με αποτέλεσμα να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο κρίκετ. Πλέον μέσω του Σαχζέμπ, το Πακιστάν προσπαθεί να ενταχθεί και πάλι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, έστω και μικρών διαστάσεων. Αξίζει να πούμε πως ακμάζει πολύ γρήγορα εκεί.
Το Παγκόσμιο κύπελλο του 2019 θα διεξαχθεί στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Πόσο σημαντικό είναι για την προώθηση του αθλήματος στους Έλληνες;
Καταρχάς ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε το Ρέθυμνο για αυτή την διοργάνωση είναι πως το 2013 είχε γίνει ξανά ένα ανάλογο τουρνουά με μεγάλη επιτυχία και έτσι υπήρχε εμπιστοσύνη από την ομοσπονδία. Σίγουρα μια τέτοια διοργάνωση στρέφει πάνω της τα μίντια αλλά και το κοινό και έτσι θα είναι πολύ καλό για την ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα.
Πόσο έχει βοηθήσει η τοπική κοινωνία σε αυτό το εγχείρημά σας;
Η αλήθεια είναι πως όταν επιλέξαμε το Ρέθυμνο ως τον προορισμό του Παγκοσμίου, ξέραμε πως οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και «αγκαλιάζουν» τέτοια projects.
Επομένως σε οικονομικό επίπεδο υπάρχει πολύ μεγάλη στήριξη. Επίσης, όταν έπρεπε να παραδώσουμε στην ομοσπονδία τους φακέλους για την συμμετοχή της Κρήτης στην ψηφοφορία, έπρεπε να έχουμε κάποιες εγγυήσεις από «πίσω» κι αυτές οι εγγυήσεις δόθηκαν άνευ όρων και από την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και από τον Δήμο Ρεθύμνου, δείχνοντας πόσο πολύ ήθελαν να αναλάβουν αυτή τη διοργάνωση. Επομένως, η στήριξη και η βοήθεια που λαμβάνουμε είναι πολύ μεγάλη και συμβάλουν αμέριστα στο να πετύχει το επερχόμενο τουρνουά.
Πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε η θέση σου στην ομοσπονδία στην απόφαση να διεξαχθεί το Παγκόσμιο στην Κρήτη;
Αυτό δεν μπορώ να στο πω με σιγουριά. Φυσικά παίζει ρόλο η εικόνα του ανθρώπου που οι ίδιοι γνωρίζουν και εμπιστεύονται λόγω της στενής συνεργασίας μας τόσα χρόνια. Πιστεύω μόνο εκεί βοήθησε, διότι δώσαμε μεγάλη μάχη με Βαρσοβία και Ντουμπάι για την διοργάνωση μέσω μιας πολύ διαφανούς διαδικασίας και οριακά καταφέραμε και κερδίσαμε.
Θα συμμετάσχουν περισσότερες από 32 ομάδες στο φετινό Παγκόσμιο; Ναι, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, μάλλον θα πάρουν μέρος 48 ομάδες. Μπορεί οποιαδήποτε χώρα να πάρει μέρος;
Σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε προσπαθούμε να δώσουμε όγκο και βάθος στην διοργάνωση, χωρίς ταυτόχρονα να ρίξουμε το επίπεδο συμπεριλαμβάνοντας ομάδες που είναι λιγότερο ανεπτυγμένες μόνο και μόνο για να έχουμε περισσότερες χώρες στο τουρνουά.
Είμαστε ευέλικτοι στην αποδοχή νέων χωρών, αλλά είμαστε προσεκτικοί με κάποιες χώρες κυρίως από Ασία και Αφρική που βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο υποδομών αλλά και αγωνιστικά προσπαθώντας να κρατήσουμε το Παγκόσμιο κύπελλο ανταγωνιστικό για όλους.
Στο μέλλον όλα θα γίνονται βάση ranking, από τα προκριματικά μέχρι και τις κληρώσεις για την τελική φάση.
Εκτός από το SOCCA World Cup (Παγκόσμιο κύπελλο), υπάρχει και το Champions League για τους συλλόγους. Πέρσι διεξήχθη στην Κροατία και κέρδισε μια πολωνική ομάδα ενώ είχαμε και ελληνική εκπροσώπηση. Πόσο επιτυχημένη ήταν η διοργάνωση;
Εδώ θεωρώ πως έχουμε ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης, φυσικά η περσινή διοργάνωση ήταν πιλοτική, η πρώτη επίσημη διοργάνωση θα γίνει φέτος στο Μάριμπορ της Σλοβενίας. Είδαμε και ζυγίσαμε τα υπέρ και τα κατά και αξιολογήσαμε τα στοιχεία που θέλουμε είτε να κρατήσουμε είτε να αλλάξουμε. Αν το δεις από αυτό το πρίσμα ήταν μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση.
Ποιες ομάδες μπορούν να πάρουν μέρος στο Champions League;
Είναι δύο οι τρόποι που μπορείς να συμμετάσχεις. Ο ένας τρόπος είναι τα συμβόλαια σε ομάδες, όπως περίπου κάνει και η Ευρωλίγκα. Κάποιες ευρωπαϊκές ομάδες που βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο οργανωτικά και αγωνιστικά αναβαθμίζουν αυτόματα το τουρνουά και επιλέξαμε να τους κάνουμε συμβόλαιο. Μερικές από αυτές έχουν και πολύ κοινό που τους ακολουθεί. Ο δεύτερος και πιο κλασσικός τρόπος είναι μέσω της κατάκτησης των εγχώριων πρωταθλημάτων, δηλαδή το Gillete Unileague στην Ελλάδα, όπου οι πρωταθλητές των πόλεων προκρίνονται στο Champions League. Να τονίσω πως επειδή το άθλημα είναι άκρως ερασιτεχνικό ακόμα, δεν υπάρχουν πολλοί χορηγοί και έτσι αν μια ομάδα προκριθεί ή επιλεχθεί να παίξει πρέπει να μπορεί να το στηρίξει και οικονομικά.
Υπάρχει ανταπόκριση στο ελληνικό κοινό;
Ναι, υπάρχει τεράστια ανταπόκριση και ζήτηση. Είναι πολλές οι ομάδες που επιδιώκουν ένα συμβόλαιο από την ISF (διεθνής ομοσπονδία μίνι ποδοσφαίρου). Φυσικά, πάντα προσπαθούμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες και να μην έχουμε 7-8 συμμετοχές από μία χώρα και καμία συμμετοχή από κάποια άλλη.
Θεωρείς πώς μπορεί το μίνι ποδόσφαιρο κάποια στιγμή να αποτελέσει μέρος των Ολυμπιακών αγωνισμάτων;
Είναι κάτι μακρινό αλλά πολύ όμορφο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κλάτενμπεργκ είχε πει πως θεωρεί το μίνι ποδόσφαιρο πιο εντυπωσιακό από το κανονικό, καθώς ενώ έχει όλη την ουσία και τα συναισθήματα του 11X11, αλλά οι διαστάσεις είναι μικρότερες και μπορεί να υπάρξει γρήγορος ρυθμός και συνεχόμενες ανατροπές. Στοιχεία που θυμίζουν μπάσκετ δηλαδή. Είναι ένα άθλημα πολύ προσιτό στον θεατή διότι η βάση του είναι η ταχύτητα και η καλή τεχνική. Αυτά είναι στοιχεία που κάνουν το μίνι ποδόσφαιρο ένα άθλημα που μπορεί να συμπεριληφθεί κάποια στιγμή σε Ολυμπιακούς Αγώνες τουλάχιστον από πλευράς ενδιαφέροντος και θεάματος. Το αν θα γίνει όμως είναι άλλη κουβέντα, καθώς πρώτα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της ISF και της FIFA αλλά και να γίνουν και διάφορες άλλες διαδικασίες.
Επιμέλεια: Θάνος Κονταξής
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.