Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται η οριστική κατάληξη της δίκης των Βαγγέλη Μαρινάκη και Σάββα Θεοδωρίδη για όσα συνέβησαν στον τελικό Κυπέλλου του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης το 2013.
Ως γνωστόν, οι δυο παράγοντες είχαν αθωωθεί πρωτοδίκως (λόγω αμφιβολιών) ωστόσο ο Εισαγγελέας, Δημήτρης Ζημιανίτης, είχε καταθέσει έφεση, που δεν είχε συζητηθεί πριν 15 μέρες λόγω παρέλευσης του ωραρίου.
Αυτό συνέβη τελικά την Παρασκευή, όταν ο πρόεδρος κι ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός δικάστηκαν δια των νομικών τους αντιπροσώπων, οι οποίοι κατέθεσαν ένσταση απαράδεκτου για την έφεση Ζημιανίτη.
Το αίτημά τους όμως δεν έγινε δεκτό κι έτσι προχώρησε κανονικά η ακροαματική διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν οι Θανάσης Γιάχος (διαιτητής), Σταύρος Τριτσώνης (τέταρτος), Νίκος Καρατζίκας (βοηθός), ο υπεύθυνος ασφαλείας του τελικού, Θανάσης Μπουζιώλης, οι αστυνομικοί Νάκος και Τσέλιος και ο παρατηρητής της ΔΕΑΒ, Γιώργος Βούλγαρης.
Η παρέλευση του ωραρίου ωστόσο και η επιθυμίας της Εισαγγελέως να μελετήσει διεξοδικότερα την υπόθεση οδήγησε εκ νέου στη διακοπή της δίκης, η οποία θα συνεχιστεί το πρωί της Δευτέρας (08:00). Τότε θα γίνουν οι αγορεύσεις των δυο πλευρών και η πρόταση της εισαγγελέως και ακολούθως αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση.
Διαβάστε αποσπάσματα απ' τις καταθέσεις των μαρτύρων:
Σπυρίδων Νάκος (αστυνομικός)
«Ήμασταν από την υπηρεσία με δυο ακόμη συναδέλφους έξω από τα αποδυτήρια των διαιτητών για να τους φυλάμε και να τους πηγαίνουμε μέχρι το γήπεδο και πίσω. Στο ημίχρονο τους πήραμε στα αποδυτήρια. Τότε εμφανίστηκε ο κ. Θεοδωρίδης και ζήτησε να μπει στα αποδυτήρια.
Ο σεκιούριτι της ΕΠΟ που ήταν έξω από την πόρτα των αποδυτήριων του επέτρεψε να περάσει. Κάθισε ένα λεπτό και επέστρεψε με τον Μαρινάκη. Εμάς μας απομάκρυνε εκείνη τη στιγμή ο επικεφαλής μας. Μας είπε "τραβηχτείτε πιο εκεί". Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο έγινε αυτό. Πέρα από αυτό δεν γνωρίζω κάτι άλλο. Δεν ξέρω τι ειπώθηκε. Δεν κάθισαν πολλή ώρα πάντως. Δεν ξέρω τι γινόταν στον αγώνα. Δεν είχαμε ορατότητα».
Εισαγγελέας: «Αν δε σας απομάκρυνε θα ακούγατε»;
Ν: «Όχι. Μόνο ο σεκιούριτι ίσως μπορούσε να ακούσει. Εμείς βρισκόμασταν στα 5-6 μέτρα. Δεν έχω δει σε άλλους αγώνες να γίνεται αυτό γιατί δεν έχει ξανατύχει να βρεθώ σε αγώνα. Δεν γνωρίζω αν συμβαίνει γενικά γιατί μια φορά μόνο έτυχε να είμαι σε γήπεδο».
Γιώργος Βούλγαρης (παρατηρητής ΔΕΑΒ)
«Σ’ αυτό το παιχνίδι, αν και τελικός Κυπέλλου, δεν είχε συμβεί κανένα αξιοπερίεργο γεγονός. Εγώ πρέπει να κυκλοφορώ παντού για να βλέπω τι συμβαίνει. Για το συγκεκριμένο γεγονός δε γνωρίζω τίποτα. Δεν είχα μπει στο χώρο των αποδυτήριων γιατί δεν είχε επιτραπεί από την ΕΠΟ.
Κανονικά πρέπει να κυκλοφορούμε παντού. Σ’ αυτό τον αγώνα δεν μας έδωσαν άδεια. Δε γνωρίζω γιατί δε μας άφησαν. Αφού έχουμε την εντολή να ελέγχουμε παντού, θα έπρεπε να μας αφήσουν. Υπάρχει από τον Άρειο Πάγο απόφαση να επιτρέπεται να μπαίνουμε παντού.
Ο διαιτητής επιτρέπει ή όχι να τον επισκεφθεί κάποιος. Αφού ζήτησαν άδεια και του δόθηκε, καλώς μπήκαν. Πάντως αν πήγαινε κάποιος να απειλήσει, δε θα ζητούσε άδεια. Καθ’ όλη τη διάρκεια μπορεί να ζητήσει κάποιος να δει τον διαιτητή. Όταν λέει παράγοντας το "50-50" εννοεί να είναι δίκαιος ο διαιτητής. Το λένε όλοι οι παράγοντες».
Έδρα: «Τι νόημα έχει σε έναν ήρεμο αγώνα να πάει κάποιος στα μισά να πει αυτό»;
Β: «Μπορεί να πήγαν να πουν καλή επιτυχία. Σε άλλον αγώνα δεν έχει τύχει να μας απαγορεύσουν είσοδο στα αποδυτήρια. Εδώ όμως ήταν τελικός, μπορεί γι’ αυτό. Επίσης ήταν διοργανώτρια η ΕΠΟ και όχι η Σουπερ Λίγκα και η γηπεδούχος ομάδα, όπως στους άλλους αγώνες.
Έχει συμβεί και άλλη φορά να μη θέλει η ΕΠΟ τους παρατηρητές της ΔΕΑΒ. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Δεν ξέρω για ποιο λόγο. Ακόμη και να είχα άδεια, μπορεί να μην ήμουν μπροστά. Και στο ημίχρονο ειδικά, λογικά δε θα ήμουν, αλλά θα γύριζα έξω να βλέπω. Αν κάποιος ήθελε να επηρεάσει δεν θα το έκανε σε αυτή τη χρονική στιγμή. Με τη φράση "50-50" δεν επηρεάζει κανείς. Θα έπρεπε να υπάρχει μια απειλή».
Θανάσης Γιάχος (διαιτητής)
«Ήμασταν έξι διαιτητές. Εγώ ήμουν ο επικεφαλής. Μας ζήτησε άδεια ο υπεύθυνος ασφαλείας να έρθουν οι Θεοδωρίδης και Μαρινάκης. Η πόρτα ήταν ανοιχτή και τους δεχθήκαμε γιατί δεν είναι κάτι αξιόποινο και συνηθίζεται. Μας είπαν "μη φοβάστε τίποτα, παίξτε 50-50". Όλοι οι παράγοντες των ομάδων τα ίδια λένε. Είναι μια φράση που τη λένε όλοι, οποτεδήποτε σε δούνε. Δε με απείλησε κανείς.
Τιμωρήθηκα για την απόδοση μου στον αγώνα. Έκανα ένα λάθος εναντίον του Αστέρα Τρίπολης. Δεν έδωσα πέναλτι υπέρ του Αστέρα. Για τέσσερις μήνες δεν έπαιξα σε αγώνες».
Σταύρος Τριτσώνης (διαιτητής)
«Η ελάχιστη παρουσία τους δεν ήταν απειλητική, ούτε τίποτα. Η φράση αυτή είναι το πιο απλό που μπορεί να ακούσει ένας διαιτητής στην καριέρα του. Δεν ξέρω γιατί ήρθε στο ημίχρονο. Ίσως επειδή δεν είχε χαιρετήσει στην αρχή, να ήρθε μετά. Τιμωρήθηκα κι εγώ για το ίδιο λάθος με τον Γιάχο. Λάθη συμβαίνουν δεκάδες στα γήπεδα».
Νίκος Καρατζίκας (βοηθός διαιτητή)
«Η φράση είναι συνηθισμένη, συνηθίζεται και στα μισά και γενικά. Αν μας απειλήσουν το καταγράφουμε στο φύλλο αγώνα. Επειδή είναι μια φιέστα είναι κάπως άκομψο να πούμε όχι στην είσοδο τους στα αποδυτήρια για να ευχηθούν. Οι παράγοντες όταν θέλουν σε απειλούν και μέσα στο γήπεδο. Επειδή έγινε ένα λάθος στο τέλος συνδέουμε οτιδήποτε τώρα. Και στην αρχή να ερχόταν ο Μαρινάκης, αφού έγινε το λάθος, πάλι το ίδιο θα μπορούσε να πει κάποιος. Ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη. Αν δε γινόταν το λάθος, δε θα ασχολούμασταν με αυτό. Έτσι ούτε στην αρχή θα έπρεπε να έρχονται οι παράγοντες».
Θανάσης Μπουτζιώλης (επικεφαλής ασφαλείας αγώνα ΕΠΟ)
«Μου είπε ο Μαρινάκης ότι θέλει να χαιρετήσει τους διαιτητές, επειδή δεν είχε πάει στην αρχή. Ήμουν μπροστά στο σκηνικό και είπε αυτά που είπαν οι προηγούμενοι. Για μένα σωστά έκανε και πήγε να ευχηθεί. Είθισται να συμβαίνει αυτό».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.