Την άποψη ότι είναι προτιμότερο, πιο οικονομικό αλλά και πιο δίκαιο να διεξάγονται οι αγώνες της Σούπερ Λίγκας με Έλληνες διαιτητές και με ξένους στο VAR εξέφρασε ο Γιώργος Μποροβήλος σε δηλώσεις του στη Δίκη στο Open.
«Αν έρχονται τρεις έμπειροι VARίστες και κάνουν καλά τη δουλειά τους, νομίζω ότι θα έχουμε ένα πρωτάθλημα πιο δίκαιο για όλες τις ομάδες. Γιατί δεν είναι ωραίο τώρα να γίνονται οι μισοί αγώνες με ξένους διαιτητές και οι άλλοι μισοί να γίνονται με Έλληνες», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη οι διαδικασίες στο VAR να γίνονται γρηγορότερα.
Αναλυτικά όσα είπε στη Δίκη του Open:
Αν οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώσουν ξανά το VAR:
«Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Είναι θέμα της κυβέρνησης, δεν ξέρω τι σκέπτεται επ’ αυτού. Σημασία έχει ότι πλέον το VAR έχει μπει στη ζωή μας, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σκεφτούμε ότι μπορεί να λειτουργούμε χωρίς VAR, αρκεί βέβαια να το χρησιμοποιούμε σωστά και όχι όπως μέχρι τώρα. Γιατί αυτό το VAR σίγουρα χρειάζεται αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιείται είναι πολύ λάθος. Δηλαδή σε πολλές φάσεις χρήση VAR και πολύς χρόνος για να ληφθεί μια απόφαση σε βαθμό που ένας φίλαθλος που αγαπά το ποδόσφαιρο να πει “χίλιες φορές λάθος παρά σωστό μετά από ένα δεκάλεπτο”. Είναι μεγάλη κουβέντα το VAR».
Για την ενδεχόμενη είσοδο του ημιαυτόματου οφσάιντ και του goal line technology:
«Σίγουρα είναι μια εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά ξαναλέω ότι πρέπει να γίνει σωστή εκπαίδευση στους διαιτητές και να μην σταματάμε σε έναν αγώνα 5 και 10 φορές. Το VAR πρέπει να είναι για να διορθώνει κάτι σοβαρό και φυσικά με το goal line technology να μην υπάρξουν αδικίες αλλά να γίνεται σωστή χρήση. Σε λίγες φάσεις και γρήγορες αποφάσεις. Αν δεν το πετύχουμε αυτό, αντί για πλεονέκτημα θα έχουμε μειονέκτημα».
Αν παίζει ρόλο το ότι έχουμε Σουηδούς επικεφαλής στην ΚΕΔ και στη χώρα τους δεν χρησιμοποιείται το VAR:
«Το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που δεν χρησιμοποιούν το VAR, δε σημαίνει ότι κι εμείς πρέπει να υιοθετήσουμε μια τέτοια τακτική. Ζούμε στο 2024, η τεχνολογία προχωράει, δεν μπορούμε να λέμε “καλύτερα χωρίς VAR”. Νομίζω ότι το γεγονός ότι στη Σουηδία δεν χρησιμοποιείται το VAR θα το προσπεράσουμε στη λογική ότι υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν από VAR και την εκπαίδευσή του. Δε νομίζω ότι αυτό θα είναι θέμα. Εξάλλου, δε θα κληθεί ο ίδιος ο κ. Φρόιντφελντ να το χρησιμοποιήσει».
Αν μπορεί να λειτουργήσει η σύνθεση με Έλληνες διαιτητές στο χορτάρι και ξένους διαιτητές στο VAR:
«Η άποψή μου είναι ότι οι VARίστες πρέπει να είναι ξένοι σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος και μέσα ας είναι Έλληνες. Γιατί είναι πολύ μικρό το κόστος και εύκολη η χρήση του και γιατί σε μια αγωνιστική Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα με τρεις VARίστες μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Αν έρχονται τρεις έμπειροι VARίστες και κάνουν καλά τη δουλειά τους, νομίζω ότι θα έχουμε ένα πρωτάθλημα πιο δίκαιο για όλες τις ομάδες. Γιατί δεν είναι ωραίο τώρα να γίνονται οι μισοί αγώνες με ξένους διαιτητές και οι άλλοι μισοί να γίνονται με Έλληνες. Και ποιος είναι αυτός που αξιολογεί ότι είναι σημαντικό το Πρωτάθλημα για κάποιον ο οποίος θα πάρει εκατομμύρια, και μακάρι να τα πάρει και να πάει και καλά και να μας εκπροσωπήσει με νίκες στην Ευρώπη, αλλά δεν πρέπει και τον… «κακομοιράκο» που αγωνίζεται να παραμείνει στην κατηγορία να λέμε “ε άστον αυτόν, δεν πειράζει μωρέ”. Δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ποιος είναι αυτός που αξιολογεί ότι το συμφέρον της Α ομάδας να το κοιτάξουμε και να το περιφρουρήσουμε με τον Α,Β ή Γ τρόπο και στην άλλη ομάδα η οποία αγωνίζεται να παραμείνει στην κατηγορία να είναι το χάος, 3000 μέτρα γκρεμός; Εκεί δεν μας νοιάζει γιατί λέγεται Ατρόμητος, Αστέρας, Κηφισιά κλπ. Εγώ λέω να αποδοθεί πιο σωστά δικαιοσύνη σε όλες τις ομάδες. Αυτή είναι η πρότασή μου: Έλληνας στο χορτάρι και ξένος στο VAR για όλους».
Για τις αρνητικές απαντήσεις από κορυφαίες διαιτητές ευρωπαϊκών ομοσπονδιών:
«Είπα και πριν ότι με τρεις VARίστες μπορείς να καλύψεις όλα τα παιχνίδια. Αν έρθουν τρεις VARίστες μπορούν να καλύψουν δύο παιχνίδια ο καθένας. Μια καλή θέληση για να είναι δίκαιο το πρωτάθλημα προς όλες τις ομάδες. Γιατί να έχει ξένο διαιτητή αυτός που είναι στις πρώτες θέσεις και αυτός που είναι στις τελευταίες να μην έχει στον ήλιο μοίρα; Μιλάμε για το ίδιο Πρωτάθλημα. Και αξιολογούμε ότι τα συμφέροντα του ενός είναι πιο δυνατά από του άλλου».
Για πώς βλέπει η Λίγκα το ότι η ΕΠΟ θέλει να προσφύγει στις υπερεθνικές ομοσπονδίες για το θέμα του νόμου Βρούτση:
«Σε θέματα που άπτονται του ποδοσφαίρου, είναι καλό το ποδόσφαιρο να αποφασίζει μόνο του για το άθλημα. Σε θέματα νομικά τα οποία ξεφεύγουν από το ποδόσφαιρο αυτό καθαυτό, υπάρχουν νομικοί για να απαντήσουν καλύτερα από μένα».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.