Stoiximan Super League

Απόλλων: Ο Παράσχος πρέπει να βρει λύσεις στο δημιουργικό κομμάτι

Εμφανή τα προβλήματα του Απόλλωνα Σμύρνης μεσοεπιθετικά, ωστόσο πρέπει να βρεθεί λύση και στο τακτικό κομμάτι.

Ο Απόλλων Σμύρνης μπορεί να ξεκίνησει με το «δεξί» το πρωτάθλημα κόντρα στην Λάρισα, ωστόσο από εκεί και πέρα ήρθαν τέσσερις διαδοχικές ήττες.

Αρχής γενομένης από το ματς με τον Άρη και το 1-0 στους «Ζωσιμάδες», για να ακολουθήσουν οι ήττες από ΠΑΣ Γιάννινα (1-2), Ολυμπιακό (2-0) και Παναθηναϊκό. Σε όλα τα παιχνίδια, η Ελαφρά Ταξιαρχία ήταν υποφερτή και σε μερικά από αυτή ανταγωνιστική. Ωστόσο, τα προβλήματά της παραμένουν και δεν δείχνουν να λύνονται.

Το κύριο πρόβλημα του Απόλλωνα Σμύρνης εντοπίζεται μεσοεπιθετικά και συγκεκριμένα στο δημιουργικό κομμάτι, ενώ υπάρχουν μια σειρά από λόγοι, τους οποίους θα αναλύσουμε παρακάτω.

Στον Απόλλωνα Σμύρνης έχουν παίξει δύο λιγότερα ματς, μετρώντας μόλις δύο τέρματα στο πρωτάθλημα και καταλαμβάνουν την τελευταία θέση στη σχετική λίστα. Ενδεχομένως, με τα ματς με Λαμία και Αστέρα Τρίπολης να εκκρεμούν, τα γκολ να αυξάνονταν.

Πάμε, όμως, στα σημαντικά. Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου έχει δημιουργήσει 39 τελικές. Κάπου στις οκτώ ανά αγώνα. Δεν είναι λίγες, ο αριθμός εν μέρει είναι ικανοποιητικός αλλά τα 2 γκολ σε 39 τελικές είναι σαφώς λίγα! Από τις 39 τελικές οι 17 έχουν πάει εντός στόχους, με τις 22 εκτός και την αναλογία να κρίνεται ικανοποιητική, ενώ από τις 39 τελικές συνολικά οι 9 ήρθαν με κεφαλιές. Το τελευταίο δείχνει πως ο Απόλλων επιθετικά απειλεί από... αέρος, αλλά την ίδια ώρα δέχεται και αρκετές φάσεις με τον ίδιο τρόπο. Κάπως έτσι, ψάχνεται η ισορροπία ανάμεσα στα δύο παραπάνω γεγονότα, αφού δεν γίνεται να απειλεί σοβαρά επιθετικά από αέρος, αλλά και ταυτόχρονα να δέχεται τελικές με τον ίδιο τρόπο.

Ο Απόλλων είναι στην πρώτη οκτάδα στα εύστοχα γεμίσματα με μέσο όρο 0,32, δηλαδή κάθε τρία γεμίσματα, το ένα είναι εύστοχο. Ωστόσο, δεν τα εκμεταλλεύεται ώστε να απειλεί και να σκοράρει. Την ίδια ώρα, ο Απόλλων είναι τελευταίος στις εύστοχες πάσες με 165 ανά ματς, με την υποσημείωση πως έχει δύο αγώνες λιγότερους. Τελευταίος και στα λάθη με 178 για τον Απόλλωνα, κάτι που δεν είναι αρνητικό αλλά αρκετά θετικό, με τους κυανόλευκους να έχουν κερδίσει 86 φάουλ, όσα και ο ΠΑΟΚ και περισσότερα από ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Τα τρία τελευταία στατιστικά έχουν σαφή εξήγηση το γεγονός πως η Ελαφρά Ταξιαρχία παίζει πιο αμυντικά και έχει μικρότερη κατοχή της μπάλας σε σχέση με τους αντιπάλους της σε αρκετά ματς.

Όσον αφορά τις τελικές; Από τους έξι ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα με πάνω από μία τελική, βρίσκουμε τέσσερις μεσοαμυντικούς. Ο Φατιόν έχει 5, ο Ντομίνγκες 4, ο Χουχούμης 3 και ο Σλίβκα 2. Ο Ιωαννίδης με 6 έχει τις περισσότερες και ο Μπεντινέλι με 3 βρίσκεται επίσης στην πρώτη εξάδα!

Γενικότερα, η Ελαφρά Ταξιαρχία έχει σοβαρό πρόβλημα στη δημιουργία ευκαιριών σε κανονική ροή αγώνα και με ορθολογικό τρόπο. Το γεγονός πως η ομάδα έχει χτιστεί σε ένα μήνα, η προετοιμασία που έχει γίνει είναι λειψή, αλλά και πως στον Απόλλωνα έχουν «χτυπηθεί» αρκετά από τον κορωνοϊό είναι ορισμένες δικαιολογιές και ίσως αιτιολογίες. Ωστόσο, το πρόβλημα εμφανίζεται και λόγω των συνεχόμενων αλλαγών στις διατάξεις, από 3-4-2-1 σε 4-2-3-1 και το αντίστροφο. Οι παίκτες δεν έχουν σταθερό πλάνο να ακολουθήσουν, αυτό αλλάζει κάθε φορά και κυρίως με την πρώτη διάταξη η ομάδα δείχνει να ψάχνεται, να παίζει πιο φοβισμένα και να μην μπορεί να αναπτυχθεί ορθολογικά μέσα στο γήπεδο. Πιθανότατα, όταν ο Παράσχος θα έχει άπαντες στη διάθεσή του, τότε θα κατασταλάξει σε ένα σχήμα. Ίσως απλά να γίνεται μια εναλλαγή στα ματς με τους «μεγάλους», ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αμυντική ασφάλεια, με το 4-2-3-1 να δείχνει πως ταιριάζει περισσότερο στην Ελαφρά Ταξιαρίχα.

Προφανώς, η απουσία του Ντάουντα είναι ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα. Ο έμπειρος φορ αποκτήθηκε για βασικός ώστε να πάρει πάνω του το επιθετικό σκοράρισμα, ενώ με την παρουσία του στο γήπεδο ο Απόλλων αποκτά έναν παίκτη που μπορεί να ακουμπήσει την μπάλα, αλλά και έναν ποδοσφαιριστή που απασχολεί μόνιμα τα αντίπαλα στόπερ. Η περαιτέρω ενεργοποίηση του Μουνιέ, που δεν έπαιξε λόγω μικροπροβλήματος τραυματισμού με τον Παναθηναϊκό, όπως και αυτή του Κολ θα βοηθήσουν σημαντικά τους «κυανόλεκους».

Φυσικά, ο Γιώργος Παράσχος περιμένει όπως είναι λογικό περισσότερο και από τους Τσιλούλη και Μαρκ Φερνάντεθ, που μέχρι στιγμής δεν έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα και δείχνουν εκτός κλίματος. Ωστόσο, ευκαιρία είναι στο διάστημα της διακοπής για τον Απόλλωνα και τον Γιώργο Παράσχο, να δουλέψει περισσότερο με τους ποδοσφαιριστές του και να βελτιώσει την μεσοεπιθετική λειτουργία. Γιατί το ρόστερ της Ελαφράς Ταξιαρχίας έχει μεγάλη ποιότητα μεσοεπιθετικά, αλλά αυτό δεν βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο.

ΥΓ. Για την αντιμετώπιση της διαιτησίας δεν χρειάζονται πολλά λόγια, άλλωστε η ΠΑΕ μπορεί να τοποθετηθεί όποτε θέλει και για όποιον λόγο θέλει όπως έκανε και χθες. Είναι δικαίωμά της να διαμαρτύρεται για ό,τι νομίζει και καλώς το κάνει για να την υπολογίζουν, άσχετα με το αν έχει δίκιο ή άδικο. Απλώς αποδεικνύεται σε κάθε αγωνιστική πως όσοι έλεγαν για «άρματα» και για καλές σχέσεις, έβλεπαν... φαντάσματα. Γιατί σε άλλη περίπτωση, η αντιμετώπιση της διαιτησίας θα ήταν διαφορετική και ο Απόλλων θα είχε «όμορφες» διαιτησίες που είχαν διάφορες ομάδες του παρελθόντος...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x