Stoiximan Super League

Play-out και για την 7η θέση!

Μπορεί το ενδιαφέρον στα play-out για τις τελευταίες θέσεις να προμηνύεται μειωμένο για τη φετινή σεζόν, αλλά έχουν προκύψει δεδομένα για την 7η θέση.

Στόχος της Super League το προηγούμενο καλοκαίρι εκπονώντας τη νέα μορφή του πρωταθλήματος ήταν να προσδώσει ένα νέο ενδιαφέρον όχι μόνο στη μάχη του τίτλου, βάζοντας στα play-off για πρώτη φορά και τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας, αλλά και στον πάτο.

Διαχρονικά και ειδικότερα προς τις τελευταίες αγωνιστικές του ελληνικού πρωταθλήματος, πολλές ομάδες παρουσιάζονταν μοιραία αδιάφορες και η καχυποψία –όχι άδικα- χτυπούσε κόκκινο, κάτι που προσπάθησε η Λίγκα να το «κόψει» με τη θέσπιση των play-out.

Αυτό το πλάνο για φέτος δεν φαίνεται να της βγαίνει στο 100%, όχι τουλάχιστον με δική της ευθύνη, αφού ο Πανιώνιος έχοντας και τον «βραχνά» του -6 έχει μείνει πολύ πίσω, ενώ και ο Παναιτωλικός βρίσκεται στο -10 από τη 12η θέση και πολύ δύσκολα θα καταφέρει να υπερκεράσει κάποιον αντίπαλο.

Ωστόσο, από… σπόντα, ειδικά για τη φετινή σεζόν αναμένεται να γίνει χαμός για την 7η θέση. Τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια που έχει και για φέτος το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι πιθανόν να μην δοθούν στις πέντε πρώτες ομάδες και μέσω της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων, υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει ευρωπαϊκό εισιτήριο τόσο η 6η όσο και η 7η θέση.

Δεδομένο πρώτο: Ο Παναθηναϊκός όσο κι αν προσπαθεί αυτή την περίοδο να «σβήσει» την τιμωρία που έχει από την UEFA, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τα οικονομικά του, που όντως έχουν βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η θέση του είναι πολύ πιο «καθαρή» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Άλλωστε, και οι διακανονισμοί τηρούνται μέχρι κεραίας, ενώ ούτε λόγος για χρωστούμενα στις τρέχουσες υποχρεώσεις. Αυτό που βάζει την ευρωπαϊκή ομοσπονδία σε δεύτερες σκέψεις είναι να μην ανοίξει την πόρτα για άλλες ομάδες από μικρές ποδοσφαιρικά χώρες του εξωτερικού, που έχουν οικονομικά προβλήματα και ενδεχομένως να ζητήσουν ανάλογη μεταχείριση.

Το δεύτερο δεδομένο που έχει προκύψει από τον Ιανουάριο αφορά τον Άρη. Η FIFA επέβαλε στους «κίτρινους» τον Ιανουάριο απαγόρευση μεταγραφών και αυτή ποτέ δεν κατέπεσε, παρά την ολοκλήρωση της απόκτησης του Φιορίν Ντουρμισάι. Υπενθυμίζεται ότι τελικά η υπόθεση προχώρησε μέσω των ελληνικών δικαιοδοτικών οργάνων, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Η FIFA έχει πάγια τακτική να είναι υπέρ των ποδοσφαιριστών σε ό,τι αφορά οικονομικές διαφορές με ομάδες και δεν φαίνεται να αναγνωρίζει χρέη σε παλιές και νέες ΠΑΕ. Οι Θεσσαλονικείς μέσω της παλιάς ΠΑΕ χρωστούν πάνω από 800.000 ευρώ (μαζί με τους τόκους) σε παίκτες όπως ο Σιστόν, ο Πορτίγια και ο Ούμπιντες και πληροφορίες του sport-fm.gr κάνουν λόγο ότι δεν αποκλείεται να «σκάσουν» κι άλλες απαιτήσεις, με πρώην παίκτες να βλέπουν ότι μπορούν να κυνηγήσουν αυτά τα… ξεχασμένα χρήματα. Τη Δευτέρα ο Άρης (μαζί με την ΕΠΟ) κατέθεσαν υπομνήματα στη FIFA για την υπόθεση του Ιανουαρίου και αναμένονται οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας μέσα στις επόμενες 15 μέρες, αφού οι Θεσσαλονικείς έχοντας εκτός απροόπτου κερδίσει τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εντός αγωνιστικών χώρων, θα πρέπει να αδειοδοτηθούν με κριτήρια ομάδας που θα συμμετάσχει στα προκριματικά του Europa League. Μπορεί από πλευράς Άρη να εκφράζεται αισιοδοξία, αλλά η υπόθεση μόνο απλή δεν είναι, αφού η FIFA δεν αντιλαμβάνεται πώς γίνεται λόγος για διαφορετική ομάδα, τη στιγμή που το σήμα, τα χρώματα, η έδρα είναι στοιχεία που έχουν μείνει ίδια. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε απόφαση πάρει η FIFA, ο Άρης μπορεί να προσφύγει και στο CAS.

Βάσει αυτών των δεδομένων, τα φετινά (και μόνο αυτά) play-out μόνο αδιάφορα δεν είναι, αφού τελικά και η 7η θέση μπορεί να αποδειχθεί «προνομιούχος».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x