Stoiximan Super League

Η Morgan Stanley αποφασίζει...

Ρυθμιστής για οποιαδήποτε αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της ΑΕΚ είναι η Morgan Stanley, στην οποία οφείλεται η τελευταία δόση ύψους 5.5 εκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο των 9 εκατομμυρίων ευρώ που είχε πάρει η «Ένωση» το 2006. Σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί τότε μεταξύ των δύο πλευρών, ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός πρέπει πρώτα να δώσει το «πράσινο φως» πριν εμπλακούν Ελβετοί, Ρώσοι ή Supporters.

Ρυθμιστής για οποιαδήποτε αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της ΑΕΚ είναι η Morgan Stanley, στην οποία οφείλεται η τελευταία δόση ύψους 5.5 εκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο των 9 εκατομμυρίων ευρώ που είχε πάρει η «Ένωση» το 2006. Σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί τότε μεταξύ των δύο πλευρών, ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός πρέπει πρώτα να δώσει το «πράσινο φως» πριν εμπλακούν Ελβετοί, Ρώσοι ή Supporters.

Όπως αναφέρει η “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, στις 17 Μαΐου 2006 καταρτίστηκε στην Αθήνα από το δικηγορικό γραφείο M.&Π. Μπερνίτσα σύμβαση ενεχύρασης μετοχών από 7 μετόχους της ΠΑΕ ΑΕΚ, οι οποίοι ήταν οι Ντέμης Νικολαΐδης, Τάκης Κανελλόπουλος, Νίκος Κούλης, Γκίκας Γκούμας, Πέτρος Παππάς, Νίκος Νοτιάς και Νάσος Θανόπουλος. Με τη σύμβαση αυτή η ΑΕΚ εκταμίευσε από τη Morgan Stanley ομολογιακό δάνειο ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ. Ορίστηκε 15μηνη περίοδος χάριτος στην έναρξη αποπληρωμής των δόσεων κι έτσι η πρώτη δόση ήταν για της 3 Σεπτεμβρίου 2007. Στο σύνολο ήταν 14 δόσεις των 250.000 ευρώ (με τρίμηνη διαφορά η καθεμία) και η 15η και τελευταία στις 31 Μαρτίου 2011 ήταν ύψους 5.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, από τον τελευταίο ισολογισμό της ΠΑΕ προκύπτει ότι το χρέος για το ομολογιακό δάνειο ήταν 5.998.000 ευρώ. Αν η ΑΕΚ εξοφλούσε την τελευταία μεγάλη δόση των 5.5 εκατομμυρίων ευρώ, θα ξεμπέρδευε, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη με αποτέλεσμα τους τελευταίους έξι μήνες το δάνειο να έχει περιέλθει σε καθεστώς υπερημερίας.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, που υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς από την Petit Chateau, η Morgan Stanley μπορεί να κάνει χρήση του άρθρου 5.1της σύμβασης όπου αναφέρεται ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ πρέπει να «ενημερώσει έγκαιρα τον Ενεχυρούχο Δανειστή για την ημερήσια διάταξη κάθε Γενικής Συνέλευσης του Εκδότη» και ότι «δεν θα ασκήσει δικαιώματα ψήφου σε σχέση με τις Ενεχυρασμένες Μετοχές ή με άλλο τρόπο επιτρέψει ή συμφωνήσει σε:

-Μεταβολή δικαιωμάτων που συνδέονται ή απορρέουν από το σύνολο ή τμήμα των Ενεχυρασμένων Μετοχών ή

-Απαγορευμένη Πράξη, χωρίς την προηγούμενε έγγραφη συναίνεση του Ενεχυρούχου Δανειστή, που να απευθύνεται στον εν λόγω Ενεχυράζοντα και τον Εκδότη».

Επίσης η Morgan Stanley πρέπει να είναι ενήμερη για όλα τα θέματα μιας γενικής συνέλευσης που ορίζεται στην παράγραφο 5.3α, η οποία αναφέρει: «Η ΠΑΕ πρέπει να γνωστοποιεί γραπτώς στον Ενεχυρούχο Δανειστή κάθε πρόσκληση ή άλλη πληροφορία που αφορά επερχόμενη Γενική Συνέλευση και την Ημερησία Διάταξη της, με το περιεχόμενο και τη μορφή που παρόμοιες πληροφορίες ή πρόσκληση γνωστοποιούνται στους Μετόχους του Εκδότη…»

Στην περίπτωση της ΑΕΚ, όπου δεν έχει αποπληρωθεί το δάνειο, τονίζεται στο άρθρο 5.2 της σύμβασης: «Μετά από την επέλευση Γεγονότος Υπερημερίας, ο Ενεχυρούχος Δανειστής δύναται, εφόσον δοθεί εντολή από την πλειοψηφία των Ομολογιούχων και χωρίς περαιτέρω συναίνεση ή άδεια των Ενεχυραζόντων να προβεί σε Ειδοποίηση Γεγονότος που συνεπάγεται Αναγκαστική Εκτέλεση, κατά την οποία ο Ενεχυρούχος Δανειστής ή πληρεξούσιος του θα έχει αποκλειστικό δικαίωμα άσκησης ή αποχής από την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου που απορρέουν από τις Ενεχυρασμένες Μετοχές περιλαμβανομένων εξ ολοκλήρου και όσων αφορούν Απαγορευμένες Πράξεις…»

Σύμφωνα δηλαδή με τη σύμβαση αυτή, την οποία αποκαλύπτει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η Morgan Stanley μπορεί να πουλήσει το σύνολο ή μέρος των ενεχυρασμένων μετοχών σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, χωρίς να ευθύνεται για «ρευστοποίηση όλων ή οποιουδήποτε μέρους των Ενεχυρασμένων Περιουσιακών Στοιχείων».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x