Για «ανυπόστατο πρωτάθλημα» που ξεκίνησε επειδή «κάποιοι ήθελαν να νομιμοποιήσουν καταστάσεις» έκανε λόγο ο Γιώργος Παναγόπουλος.
Ο νομικός εκπρόσωπος της ΑΕΛ και του Πανσερραϊκού, μιλώντας στο www.sport-fm.gr, εξήγησε τους λόγους που θα έπρεπε να παραμείνουν στη Σούπερ Λίγκα οι δύο ΠΑΕ, ενώ τόνισε επίσης πως «δεν υπάρχει λόγος να έχουμε ένα πρωτάθλημα με κομπάρσους που θα κατεβαίνουν στον Πειραιά και θα τρώνε 7 γκολ».
Ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος ασχολείται με τα νομικά θέματα του ποδοσφαίρου για περίπου δύο δεκαετίες, παρομοίωσε σε αυτή τη συγκυρία το ποδόσφαιρο με «μία πυριτιδαποθήκη πού δεν ξέρουμε πότε θα σκάσει».
Επιπλέον, σε ό,τι έχει να κάνει με την υπερασπιστική γραμμή της ΑΕΛ και του Πανσερραϊκού, ισχυρίστηκε πως οι δύο ομάδες δικαιούνται να παραμείνουν στα σαλόνια, βάσει της απόφασης που είχε ληφθεί το 2010 από τη Γενική Συνέλευση της Σούπερ Λίγκας, η οποία προέβλεπε ότι όταν θα υποβιβάζονται ομάδες για άλλους λόγους πέραν των αγωνιστικών (π.χ. αδειοδότηση), τότε τις θέσεις τους θα τις καταλαμβάνουν ΠΑΕ που βρίσκονταν ήδη στη Σούπερ Λίγκα, κι όχι ομάδες από τη Football League.
Συνέντευξη στον Κώστα Τσούγκο:
-Εκπροσωπείτε τόσο την ΑΕΛ όσο και τον Πανσερραϊκό στον αγώνα που κάνουν για να παραμείνουν στην Σούπερ Λίγκα. Πιστεύετε ότι στο τέλος θα επέλθει η δικαίωση για τις δύο ΠΑΕ;
«Σε αυτή τη φάση οι δύο ΠΑΕ συνεργάζονται άψογα. Όταν ξεκινήσαμε τον αγώνα, είχαμε 1% πιθανότητες να δικαιωθούμε και στη συνέχεια τις φτάσαμε στο 51%. Τώρα, όμως, έπειτα από την πρόσφατη απόφαση που βγήκε για τον Ηρακλή, πέσαμε στο 50%. Αν υπάρχει η βούληση από τη Σούπερ Λίγκα να συμπληρωθούν οι τρεις κενές θέσεις, τότε πιστεύω ότι η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός θα πρέπει να δικαιωθούν. Ο Λεβαδειακός έχει εμπλοκή, απ’ ό,τι ακούγεται και στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων, ενώ από την άλλη, η Δόξα Δράμας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να αγωνιστεί στη Σούπερ Λίγκα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχεις ένα πρωτάθλημα με κομπάρσους που θα κατεβαίνουν στον Πειραιά και θα τρώνε 7 γκολ ή θα διασύρονται από τις μεγάλες ομάδες. Αυτή η Σούπερ Λίγκα δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αυτοκαταργείται, πριν την καταργήσουν του χρόνου, όπως έχουν προαναγγείλει, η πολιτεία και η ΕΠΟ.
-Γιατί αποσύρατε την προσφυγή σας στα πολιτικά δικαστήρια; Εξαιτίας των απειλών της ΕΠΟ;
Εμείς, αποσύροντας τα ασφαλιστικά μέτρα από το πρωτοδικείο, προχωρήσαμε σε μία κίνηση ενδεικτική της καλής θελήσεώς μας. Δεν το κάναμε γιατί φοβόμαστε την ενδεχόμενη τιμωρία από την ΕΠΟ.
-Νομικά ο αγώνας της ΑΕΛ και του Πανσερραϊκού πού στηρίζεται;
Αγωνιστικά οι δύο ομάδες ναι μεν έπεσαν, από την άλλη πλευρά, όμως, σύμφωνα με την απόφαση που πήρε η Σούπερ Λίγκα το Μάιο του 2010, όταν υποβιβάζονται ομάδες για εξω-αγωνιστικά κριτήρια, είτε για θέματα αδειοδοτήσεων, τις θέσεις τους θα τις πάρουν σύλλογοι της Σούπερ Λίγκας κι όχι της Football League.
-Αυτή η απόφαση, απ’ όσα μπορώ να γνωρίζω, έχει απορριφθεί από την ΕΠΟ. Έτσι δεν είναι;
Απορρίφθηκε να μπει σε κανονισμούς από την ΕΠΟ. Παρ’ όλα αυτά όμως, εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Αστέρα Τρίπολης. Αυτή η απόφαση έχει ισχύ και πάνω σε αυτή διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.
-Από την εμπειρία που έχετε τόσο για τα νομικά θέματα όσο και από το ποδόσφαιρο, τι προβλέπετε, μέχρι πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση και πότε πιστεύετε ότι θα βγάλουμε άκρη;
«Δεν προβλέπεται άμεση επίλυση των προβλημάτων, κι αυτό διότι ο ένας έχει δικαίωμα να προσφεύγει πάνω στην προσφυγή του άλλου… Τόσο η Λάρισα όσο και ο Πανσερραϊκός, όσο δεν τιμωρούνται ο Βόλος και η Καβάλα, θα προσφύγουν κι αυτοί στα πολιτικά δικαστήρια. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς το πότε θα τελειώσουν όλα αυτά. Υπάρχει και η περίπτωση να δούμε τα χειρότερα, φτάνοντας στην πλήρη ρήξη του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου με την κρατική νομοθεσία».
-Πιστεύετε ότι κάποιοι βιάστηκαν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα; Κι αν ναι, τότε γιατί;
«Αυτό συνέβη επειδή κάποιοι προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τις καταστάσεις, να καλύψουν τις πομπές τους, νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα νομιμοποιήσουν τα αποτελέσματα. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε αυτή τη συγκυρία είναι μία πυριτιδαποθήκη και το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι το πότε θα σκάσει. Βρίσκεται σε πλήρη σήψη και περιμένουμε πότε θα γίνει το μπαμ. Η λύση θα ήταν να μην ξεκινήσει τώρα το πρωτάθλημα ενώ υπάρχουν αυτές οι εκκρεμότητες. Στο φινάλε, ας μη γινόταν καθόλου μέχρι να βρεθεί άκρη. Αν θα θέλαμε να το προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα θα πρέπει να πούμε ότι ακόμα και οι ομάδες που έχασαν την πρώτη αγωνιστική θα μπορούσαν να προσβάλουν αυτό το πρωτάθλημα. Είναι ένα πρωτάθλημα που ξεκίνησε χωρίς να λαμβάνουν μέρος όλες οι ομάδες, ένα πρωτάθλημα που ξεκίνησε χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του καταστατικού και του νόμου και χωρίς να υπάρχει σύμβαση προκήρυξης προσχωρήσεων των μελών. Είναι ένα πρωτάθλημα που δεν παράγει έννομες συνέπειες και οποιοσδήποτε μπορεί να το προσβάλει».
-Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου; Θα επέλθει η πολυσυζητημένη κάθαρση;
«Τη στιγμή αυτή έχουμε μία δικαιοσύνη που είναι διάτρητη. Γι΄αυτό το λόγο την ευθύνη τη φέρει η ΕΠΟ με το περίφημο αυτοδιοίκητο που καθιέρωσε, κατά παράβαση του νόμου, και η πολιτεία, η οποία μετά την ηγεσία Ορφανού, έφτασε στο σημείο να ανέχεται δια του κυρίου Μπιτσαξή όλο αυτό το σκάνδαλο τόσα χρόνια κι έρχεται τώρα για να πει ότι θα σώσω όλη αυτή την κατάσταση φωτογραφικά. Δεν σώζεται έτσι μία κατάσταση. Ό,τι και να πει ο κ. Γερουλάνος και οι υπόλοιποι δεν μπορούν να σώσουν μία κατάσταση που έχει πάρει αυτή την πορεία, ειδικά όταν εφαρμόζεις μία συγκεκριμένη πολιτική προς ορισμένες ομάδες, καλλιεργώντας ένα κλίμα. Παίρνονται μεροληπτικές και αντιφατικές αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα. Έχουμε δει σημεία και τέρατα από τις επιτροπές της ΕΠΟ. Μιλάμε για το απόλυτο μπάχαλο. Ο ρόλος της νομολογίας είναι να καλύπτει τα κενά και να εφαρμόζει με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά. Οπότε, δεν είμαι αισιόδοξος γιατί όλοι οι φορείς δεν κάθονται να βρουν μια κοινή συνισταμένη για να βρεθούν οι λύσεις».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.