Παρά το γεγονός ότι δεν είχε δοκιμάσει αυτό καθαυτό το σύστημα στα «διπλά» των προπονήσεων την εβδομάδα που προηγήθηκε του αγώνα με τον Άρη, ο Χιμένεθ είχε δείξει -μέσα από κάποιες ασκήσεις- πως το 4-3-2-1 θα ήταν ένα από τα συστήματα που θα επέλεγε αρκετά συχνά.
Πάνω απ’ όλα όμως, ήταν η προσεκτική ανάλυση του αντιπάλου και οι ξεκάθαροι ρόλοι για το τι ακριβώς θα κάνει ο κάθε παίκτης, που έδωσαν στην ΑΕΚ μεγάλο προβάδισμα από την αρχή του ματς -σε ό,τι αφορά την εικόνα. Μια υπεροχή που μεταφράστηκε και σε σκορ όσο περνούσε ο χρόνος.
Γράφει ο Κώστας Μιαούλης
Ο Χιμένεθ με αυτό το 4-3-3, που αναλυτικά έβγαινε 4-3-2-1, δημιούργησε αριθμητική υπεροχή έναντι των δύο χαφ του Άρη, του Τόχα και του Φατί. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ -ακόμα και οι μέσοι- έφταναν πολύ ψηλά σε κάμποσες φάσεις για να πιέσουν ακόμα και τους αμυντικούς του Άρη.
Και το έκαναν, όχι μόνο με στόχο να τους εμποδίσουν να κατεβάσουν τη μπάλα, αλλά για να τους την κλέψουν στο δικό τους μισό. Ήταν χαρακτηριστικές οι εντολές, όταν ακόμα το ματς ήταν στο πρώτο εικοσάλεπτο, με τις οποίες ζητούσε να κερδίσουν τα μέτρα μέσα στο γήπεδο.
Ακόμα μια καινοτομία του Χιμένεθ, ήταν η ελευθερία που είχε ο Σκόκο στις κινήσεις του. Όταν ο Τζεμπούρ έβγαινε στα πλάγια, ο Σκόκο περνούσε στην κορυφή της επίθεσης. Τα δύο από τα τρία αμυντικά χαφ πατούσαν περιοχή και είναι ενδεικτική η φάση του πρώτου γκολ, όπου ο Μάκος είναι σε θέση φορ, αρχικά αποκρούει ο Σηφάκης και μετά ο Καφές σκοράρει.
Υπάρχει και μια ακόμα φάση, όταν ακόμα το ματς είναι στο 0-0, όπου ο Μάκος έχει κάνει κίνηση αριστερά από τον Σκόκο και μπαίνει στην περιοχή, αλλά ο Αργεντινός προτιμά να τελειώσει μόνος του τη φάση.
Επιθετική άμυνα προσπάθησαν να παίξουν και τα κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό και οι ακραίοι μπακ, ενώ λειτούργησαν πολύ σωστά και οι αλληλοκαλύψεις από τους ακραίους επιθετικούς -στοιχείο που επί Μπάγεβιτς είχε γίνει «γάγγραινα» για την αμυντική λειτουργία της «Ένωσης».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.