Υπέρ της άποψης να φύγει η διαιτησία από τον έλεγχο της ΕΠΟ τάχθηκε ο Γιώργος Κιντής μιλώντας στον NOVAΣΠΟΡ FM 94.6. «Πρέπει να δούμε πώς το έκαναν στην Αγγλία. Πήραν τη διαιτησία από την αντίστοιχη ΕΠΟ και έκαναν μια νέα ξεχωριστή εταιρεία», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος, ο οποίος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο πρόσληψης ξένου αρχιδιαιτητή. «Δεν πρέπει να αποκλείσουμε τον καταλληλότερο ακόμη κι αν δεν είναι Έλληνας. Αυτόν που θα μας κάνει καλύτερα τη δουλειά», σχολίασε.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Γιώργος Κιντής στους Αντώνη Καρπετόπουλο και Αντώνη Πανούτσο:
Για τη διαιτησία: «Έχει γίνει πάρα πολύ κουβέντα για αυτό το θέμα, όπως όλοι ξέρουμε. Σε συνέντευξη Τύπου που είχα δώσει στην αρχή της σεζόν είχα πει πως δεν θα μιλήσουμε ποτέ για τη διαιτησία συγκεκριμένου αγώνα. Μετά τον αγώνα της Κυριακής (με τον Άρη) δέχθηκα πιέσεις να εκδώσω ανακοίνωση για αυτό. Είναι εντυπωσιακό πως ο κόσμος θέλει να ασχολείται με τη διαιτησία. Δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθούμε με τη διαιτησία συγκεκριμένου ματς.
Μάλιστα, χάρηκα που και η ομάδα δεν ασχολήθηκε. Υπήρχαν δύο φάσεις στο ματς, χωρίς να εξετάσω αν ήταν σωστές ή λανθασμένες και εκείνη την ώρα οι παίκτες νόμιζαν ότι υπήρξαν δύο λάθος αποφάσεις σε βάρος μας. Με χαροποίησε το γεγονός πως οι παίκτες δεν έχασαν τη συγκέντρωσή τους και δεν ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα και έπαιξαν μόνο ποδόσφαιρο.
Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει ένα σοβαρό θεσμικό ζήτημα με τη διαιτησία. Τη διαιτησία τη χειρίζεται η ΕΠΟ, η οποία είναι ένας οργανισμός που έχει δημιουργηθεί για να διαχειρίζεται το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αυτός ο οργανισμός χειρίζεται ποιος θα πάει στο Champions League και θα πάρει 20 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στη διοργάνωση, όπως και το Europa League και το ποιος θα πάρει τα 4 ή 5 εκατ. ευρώ από εκεί».
Για το αν η διαιτησία στην Ελλάδα κρίνει την έξοδο στο Champions League και τις υπόλοιπες θέσεις για την Ευρώπη: «Έχω μεγάλες αμφιβολίες για αυτό. Από την άλλη μεριά, ο κόσμος, η κοινή γνώμη και οι παράγοντες είναι πεπεισμένοι πως η διαιτησία κρίνει το συγκεκριμένο θέμα. Πιστεύω πως σε αυτά τα πράγματα δεν χρειάζεται να ανακαλύψει κανείς τον τροχό και υπάρχει μια χώρα που έχει μακράν την καλύτερη διαιτησία στον κόσμο. Και αυτή είναι η Αγγλία. Πρέπει δούμε πως το έκαναν εκεί. Εκείνο που έκαναν ήταν να πάρουν τη διαιτησία από την FA - την αντίστοιχη ΕΠΟ - και δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή εταιρεία - Professional Game Match Officials -, η οποία αποτελείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, έναν ανεξάρτητο πρόεδρο, τον πρόεδρο της Football League, τον πρόεδρο της Championship, τον πρόεδρο της Premier League και έναν αρχιδιαιτητή, τον οποίο εκείνοι επιλέγουν. Νομίζω ότι είναι το προφανές που πρέπει να γίνει και εδώ. Είναι μια εταιρεία της Premier League».
Για το ποιοι θα μπορούσαν να αναλάβουν τους συγκεκριμένους ρόλους: «Ο πρόεδρος της ΕΠΟ (κ. Πιλάβιος), ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας (κ. Μαρινάκης), ο πρόεδρος της Football League (κ. Καλογιάννης), ένας πρόεδρος υψηλούς κύρους και ένας αρχιδιαιτητής. Ωστόσο, στην Αγγλία ο αρχιδιαιτητής βγάζει τους διαιτητές για τους επόμενους τρεις μήνες. Έτσι, γνωρίζουν στο πρωτάθλημα ποιος θα σφυρίξει για παράδειγμα το ντέρμπι της Τσέλσι με τη Λίβερπουλ».
Για το τι θα κρίνει επιτυχημένη τη συγκεκριμένη πρόταση: «Θα κριθεί από τον αρχιδιαιτητή το συγκεκριμένο θέμα. Νομίζω ότι ο αρχιδιαιτητής πρέπει να είναι ο καλύτερος δυνατός σε αυτή τη θέση, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Όπως παίρνουμε προπονητές, που πιστεύουμε ότι είναι οι καλύτεροι για αυτή τη θέση, έτσι μπορούμε να κάνουμε με το ζήτημα του αρχιδιαιτητή. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να είναι ξένος. Εκείνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι να είναι ο καταλληλότερος για αυτή τη θέση. Αυτό που θεωρούμε ότι θα μας κάνει καλύτερα τη δουλειά».
Για το αν υπάρχει περίπτωση να προκύψει συναινετικό όνομα αρχιδιαιτητή από τη Λίγκα: «Αυτή την πρόταση την έχω θέση σε κάποιους προέδρους ομάδων, συμπεριλαμβανομένων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, πριν από αρκετό καιρό. Πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα και συμβούν όλα αυτά τα γεγονότα. Η απάντηση που πήρα ήταν: “Θα το συζητήσουμε, θα το δούμε”».
Για τις ανακοινώσεις των παραγόντων των ΠΑΕ και όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα: «Θα ήταν ευχής έργον να τα βρούμε οι παράγοντες της Σούπερ Λίγκας»
Για την απόφαση οι Αλβανοί παίκτες να λογίζονται σαν κοινοτικοί: «Πλέον οι Αλβανοί επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μπορούν να παίζουν σαν κοινοτικοί στο πρωτάθλημά μας. Πρόκειται για διεθνή συνθήκη και έχει επικυρωθεί από τη Βουλή από το Φεβρουάριο του 2009. Απλά έπρεπε να το “τρέξει” κάποιος για να γίνει, όμως έγινε με καθυστέρηση. Εμείς δεν λογίζαμε σαν κοινοτικούς τρεις ποδοσφαιριστές μας, τον Χίκα, τον Σκούρτη και τον Οκπάκο. Ο Χίκα ήταν δηλωμένος σαν ξένος, αλλά ο Σκούρτης και ο Οκπάκο δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής.
Με αφορμή την ιστορία με τους Αλβανούς, θα γίνει κάτι ανάλογο με ποδοσφαιριστές με διάφορες χώρες της Αφρικής. Είναι υποχρέωσή μας, πρόκειται για διεθνή συνθήκη και αποκλείεται μόνο η Βόρειος Αφρική. Οι κύριοι στόχοι της συνθήκης είναι η μείωση και μακροπρόθεσμα η εξάλειψη της φτώχειας και η προοδευτική ενσωμάτωση των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) στην παγκόσμια οικονομία, τηρουμένων πάντα των στόχων της συνεχούς ανάπτυξης.
Αυτό θα γίνει, αφού έχει προχωρήσει το θέμα στην Ισπανία και τη Γαλλία. Το επιχείρημα ότι αν έρχονται Αλβανοί ή Αφρικανοί υποβιβάζεται το επίπεδο του πρωταθλήματος, δεν στέκει αφού η Ισπανία δεν πιστεύω ότι έχει κανένα πρόβλημα. Εμείς θα καταθέσουμε ένα άλλο θέμα, το οποίο ισχύει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: ρόστερ 25 παικτών, με τουλάχιστον 8 παίκτες γηγενείς. Αυτό γίνεται και στην Αγγλία».
Για τη μεταγραφική πολιτική του Πανιωνίου: «Από την πλευρά μας, έχουμε 13 γηγενείς ποδοσφαιριστές, πέντε περισσότερους από την πρότασή μας. Ο λόγος που κινηθήκαμε με αυτό τον τρόπο στη μεταγραφική περίοδο, είναι επειδή το χτίσιμο του σκάουτινγκ θέλει περισσότερο χρόνο και στη ομάδα Νέων χρειαστήκαμε περισσότερη οργάνωση».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.