Την πλούσια τροπαιοθήκη του Παναθηναϊκού κοσμούν -εκτός των άλλων- και 16 Κύπελλα Ελλάδας. Οι «πράσινοι» κόντρα στον Άρη διεκδικούν το 17ο και εφόσον το καταφέρουν, θα πλησιάσουν τον πολυνίκη (με 24) Ολυμπιακό. Αυτή θα είναι η 28η παρουσία τους σε τελικό και το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει τις προηγούμενες συμμετοχές των «πρασίνων».
Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης
Ας θυμηθούμε ορισμένα στατιστικά από την ιστορία των «πράσινων» τελικών.
Επτά διαφορετικούς αντιπάλους έχει συναντήσει ο Παναθηναϊκός σε τελικό και τα αποτελέσματα (νικηφόροι-χαμένοι, ανεξάρτητα από τον τρόπο) που είχε, είναι:
Με Ολυμπιακό 4-5 και ένας τελικός που δεν τελείωσε ποτέ, το 1962. Με ΑΕΚ 3-2, με Πανιώνιο 3-1, με ΠΑΟΚ και Λάρισα 2-1, με Άρη και Αθηναϊκό 1-0.
Σε έξι διαφορετικά γήπεδα έπαιξε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας ο Παναθηναϊκός και βάσει αποτελεσμάτων, αυτό που του «πάει» περισσότερο είναι το ΟΑΚΑ. Επτά κατακτήσεις έχουν οι «πράσινοι» στο Ολυμπιακό Στάδιο, από όπου έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι μόλις μία φορά το 1999. Στον αντίποδα, πλέον αφιλόξενο αποδείχτηκε το «Γ. Καραϊσκάκης» όπου –ανεξαρτήτως αντιπάλου-πήραν δύο τρόπαια, αλλά έχασαν έξι. Στο «Απόστολος Νικολαΐδης» το ρεκόρ είναι 3-2, ενώ στο «Νίκος Γκούμας» ο Παναθηναϊκός έχει δύο στα δύο. Έναν τίτλο έχει πάρει το «τριφύλλι» στη Νέα Σμύρνη και ένα έχουν χάσει στο «Πανθεσσαλικό» στις μοναδικές του παρουσίες εκεί. Τέλος ένα Κύπελλο ο Παναθηναϊκός το κατέκτησε σε διπλό τελικό (ΟΑΚΑ-«Απόστολος Νικολαΐδης»).
Τα έφερε έτσι η μοίρα ώστε ο φετινός τελικός συμπίπτει με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη μία και μοναδική φορά που Παναθηναϊκός και Άρης συναντήθηκαν σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Ήταν το 1940 και οι «πράσινοι» επικράτησαν με σκορ 3-1 και μάλιστα αυτή ήταν η πρώτη τους επιτυχία στο θεσμό.
Κυριακή 2 Ιουνίου 1940. Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΑΡΗΣ: 3-1 (3-0)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χάτζος, Σύρκος, Κρητικός, Στρουμπούλης, Καμπέρος, Σβολόπoυλος, Αντώνης Μηγιάκης, Μπαλτάσης, Συμεωνίδης, Τριανταφύλλης, Τσούτσος
ΑΡΗΣ: Γκότσης, Μάγρας, Aμπραχαμιάν, Σταυράμπεης, Σιώτης, Νικολαΐδης, Χατζηνικολάου, Σιδηρόπουλος, Κλεάνθης Βικελίδης, Ράμμος, Κολωνιάρης
Σκόρερς: 9' Μπαλτάσης 1-0, 10΄ Τριανταφύλλης 2-0, 13' Μηγιάκης 3-0, 61' Χατζηνικολάου 3-1.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, η μεταπολεμική Ελλάδα προσπαθούσε να βρει τους κανονικούς της ρυθμούς. Ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας, όπως είναι φυσικό, δεν είχε διεξαχθεί την περίοδο 1941-46 και ο Παναθηναϊκός φτάνει το 1948 στον πρώτο μεταπολεμικό του τίτλο. Επικρατεί στον τελικό της ΑΕΚ με σκορ 2-1 σε έναν τελικό που έγινε κατακαλόκαιρο.
Κυριακή 20 Ιουνίου 1948. Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΕΚ: 2-1 (1-1)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μαθιός,Μπόγδανος, Κρητικός, Γαζής, Νικολόπουλος, Χιονίδης, Διαλετής, Γιάννης Παπαντωνίου, Πετσανάς, Σίμος, Φυλακτός. Προπονητής: Στραντλ
Σκόρερς: 16' Σίμος 1-0, 20' Μαρόπουλος 1-1, 49' Σίμος 2-1
Ένα χρόνο μετά, το «τριφύλλι» ξαναβρίσκει μπροστά του την «Ένωση», αλλά αυτή τη φορά χάνει σε επαναληπτικό τον τίτλο. Επανέρχεται όμως το 1955 και κατακτά το τρίτο Κύπελλο της ιστορίας του, νικώντας τον ΠΑΟΚ 2-1. Για το πρώτο γκολ του «τριφυλλιού» λέγεται ότι έπαιξε ρόλο και ο αέρας, καθώς ο αριστερός μπακ των «πρασίνων», Γιώργος Κουρτζίδης σούταρε από 45 μέτρα!
Κυριακή 12 Ιουνίου 1955. Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΟΚ: 2-0 (2-0)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χάλαρης, Αγγελόπουλος, Κουρτζίδης, Καζάκος, Λινοξυλάκης, Νεμπίδης, Ασημακόπουλος, Φωτεινός, Ζιέμης, Λάκης Πετρόπουλος, Βαγγέλης Πανάκης. Προπονητής: Γκλίσοβιτς
Σκόρερς: 24' Κουρτζίδης, 31' Πανάκης
Το 1960 ήταν η πρώτη χρονιά που αντιμέτωποι βρέθηκαν οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο ματς που έγινε στη Λεωφόρο οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1, αλλά στον επαναληπτικό στο «Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0 και πήρε το τρόπαιο. Ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν αυτό που συνέβηκε δύο χρόνια αργότερα, όταν οι δυο τους ξαναβρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο. Μετά από ένα επεισοδιακό και σκληρό παιχνίδι με 3 αποβολές από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, το οποίο διήρκησε 66 λεπτά λόγω των συνεχών διακοπών, ήρθε και το «κερασάκι». Οι θεατές θεώρησαν ότι το ματς ήταν «αβαβά» με στόχο την ισοπαλία και την επανάληψή του, καθώς τότε δεν υπήρχαν πέναλτι, ώστε οι ομάδες να παίξουν επαναληπτικό αγώνα και να βγάλουν χρήματα. Έτσι άρχισαν να πετούν αντικείμενα με συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, αλλά μετά από μόλις επτά λεπτά, ο Ελβετός διαιτητής Μελέ το διέκοψε λόγω… σκότους! Από τον φόβο νέων επεισοδίων, η ΕΠΟ αποφάσισε να μην ορίσει επαναληπτικός και έτσι κυπελλούχος του 1962 είναι η παύλα!
Μπορεί τα πρώτα χρόνια μετά την καθιέρωση της Α’ Εθνικής το 1959-60 ο Παναθηναϊκός να κυριαρχούσε στο πρωτάθλημα, στο κύπελλο όμως δεν γνώριζε ανάλογη επιτυχία. Το χειρότερο για τους φίλους της ομάδας ήταν πως όταν κατάφερε να ξαναφτάσει σε τελικό το 1965, γνώρισε ακόμη μια ήττα από τον Ολυμπιακό με 1-0 το 1965. Δύο χρόνια μετά, οι «πράσινοι» κατακτούν το Κύπελλο επικρατώντας του Πανιωνίου 1-0 και κλείνουν θετικά μία χρονιά, που είχε σημαδευτεί από έντονες κόντρες μεταξύ ποδοσφαιριστών, προπονητή και διοίκησης.
Πέμπτη 6 Ιουλίου 1967. Γήπεδο ΑΕΚ Νέας Φιλαδέλφειας
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: 1-0 (0-0)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Καμάρας, Λουκανίδης, Σούρπης, Μπέλλης, Φυλακούρης, Πιτυχούτης, Παπαεμμανουήλ, Καλαϊτζίδης, Δομάζος, Γραμμός. Προπονητής: Μπόμπεκ
Σκόρερ: 56' Γραμμός
Έμελλε η πρώτη επιτυχία του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας να έρθει, όχι όπως θα προτιμούσαν οι φίλοι του, αλλά με τη βοήθεια της τύχης. Το 1969 οι δυο τους βρέθηκαν να διεκδικούν τον τίτλο στο «Καραϊσκάκης». Η λήξη της παράτασης βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 1-1, σκορ που είχε διαμορφωθεί στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Πέναλτι δεν υπήρχαν και επαναληπτικός δεν θα μπορούσε να γίνει λόγω της καχυποψίας του κόσμου, που σε ανάλογη περίπτωση στον ημιτελικό του 1964, ενωμένοι οι οπαδοί των δύο ομάδων έκαψαν τη Λεωφόρο σε πρωτοφανούς έκτασης επεισόδια που στράφηκαν κατά παικτών και διοικήσεων. Έτσι οδηγηθήκαμε στο στρίψιμο της δεκάρας και το «κορώνα ή γράμματα» καθόρισε έναν ολόκληρο τίτλο. Η τύχη ευνόησε τους «πράσινους» που μάλιστα εκείνη τη χρονιά έκαναν και το νταμπλ, αφού μετά από «τιτανομαχία», άφησαν τους «ερυθρόλευκους» δύο βαθμούς πίσω.
Τετάρτη 9 Ιουλίου 1969. Στάδιο «Καραϊσκάκης»
ΟΛYMΠIAΚOΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 1-1 (0-0)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος - Μητρόπουλος, Καμάρας, Σούρπης, Αθανασόπουλος, Δημητρίου, Eλευθεράκης, Ροκίδης (46' Φραντζής), Δομάζος, Γραμμός (106' Γονιός), Φυλακούρης. Προπονητής: Λάκης Πετρόπουλος
Σκόρερς: 49' Γιώργος Σιδέρης, 55' Δομάζος
Το 1972 ο Παναθηναϊκός κατακτούσε το πρωτάθλημα, ένα χρόνο μετά την μοναδική του επιτυχία να φτάσε σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μάλιστα, οι «πράσινοι» είχαν την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα, ενδεικτικό της ανωτερότητάς τους, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας όμως ηττήθηκαν 2-1 από τον ΠΑΟΚ του Λες Σάνον και έχασαν το τρόπαιο. Τρία χρόνια αργότερα το «τριφύλλι» βρήκε στον τελικό τον Ολυμπιακό. Η επιλογή του «Καραϊσκάκης» ως έδρας του τελικού οδήγησε τη διοίκηση του Παναθηναϊκού στην απόφαση να κατεβάσει τη δεύτερη ομάδα. Τα αμούστακα παιδιά έπαιξαν σαν άντρες, αλλά τελικά έχασαν 1-0.
Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις επιτυχίες το 1977, όταν επικράτησε 2-1 του ΠΑΟΚ σε έναν επεισοδιακό αλλά και θεαματικό αγώνα. Στον προημιτελικό γύρο είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό με νίκη 2-1, που ήταν η πρώτη επί του «αιωνίου» στο θεσμό του Κυπέλλου, ενώ την ίδια χρονιά κατέκτησε κα το πρωτάθλημα.
Τετάρτη 22 Ιουνίου 1977. Στάδιο «Καραϊσκάκης»
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΟΚ: 2-1 (1-1)
ΠANAΘHNAΪKOΣ: Kωνσταvτίνoυ, Δημητρίου, Κίζας, Καψής, Στεφανάκης, Βακάλης, Λιβαθηνός, Δομάζος, Παπαδημητρίου, Αντωνιάδης, Αλβαρέζ. Προπονητής: Γκόρσκι
Σκόρερς: 29' Παπαδημητρίου, 43' Τερζανίδης, 83' Βακάλης
Η κατάκτηση του Κυπέλλου του 1982 είχε ξεχωριστή σημασία για τον Παναθηναϊκό. Με αυτόν τον τίτλο οι «πράσινοι» έβαζαν τέλος σε μια περίοδο πέντε ετών χωρίς καμία επιτυχία και ταυτόχρονα επρόκειτο για το πρώτο τρόπαιο από τη θέσπιση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά και την προεδρία του Γιώργου Βαρδινογιάννη.
Σάββατο 19 Ιουνίου 1982. Γήπεδο ΑΕΚ «Νίκος Γκούμας»
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ 1-0 (0-0)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κωνσταντίνου, Κυράστας, Σημαιοφορίδης, Κόβης, Καψής, Λιβαθηνός, Νικολάε, Κουρόπουλος (78' Κατσιάκος), Χαραλαμπίδης (78' Αναστασιάδης), Ντόκεν, Γαλάκος. Προπονητής: Λάκης Πετρόπουλος
Σκόρερ: 49' Χαραλαμπίδης. Θεατές: 22.560
Στο ίδιο έργο θεατές Παναθηναϊκός και Λάρισα το 1984. Οι «πράσινοι» επικρατούν ξανά των Θεσσαλών, συνδυάζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας με αυτή του πρωταθλήματος και φτάνουν στο νταμπλ. Οι 73.829 θεατές που παρακολούθησαν το ματς αποτελούν το ρεκόρ προσέλευσης σε τελικό.
Τετάρτη 6 Ιουνίου 1984. Ολυμπιακό Στάδιο «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ: 2-0 (2-0)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Λαφτσής, Ταράσης, Καρούλιας, Κυράστας, Καψής, Γρηγόρης Παπαβασιλείου, Μαυρίδης, Αντωνίου, Χαραλαμπίδης (83' Γεροθόδωρος), Ρότσα, Θανάσης Δημόπουλος (88' Τασσόπουλος). Προπονητής: Γιάτσεκ Γκμοχ. Σκόρερς: 18' Δημόπουλος, 38' Αvτωνίου. Θεατές: 73.829
Ο Παναθηναϊκός πλέον ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχοντας συγκεντρώσει κορυφαίους ποδοσφαιριστές στις τάξεις του. Οι τίτλοι είχαν επανέλθει και αυτό που έλειπε ήταν μια νίκη επί του «αιωνίου» σε τελικό που θα πιστοποιούσε την ανωτερότητα των «πρασίνων». Ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει τέσσερις φορές επί του «τριφυλλιού», αντίθετα οι «πράσινοι» το είχαν κάνει μόνο μία και αυτή με τη… δεκάρα. Τα φύλαγαν-τα φύλαγαν και τα επέστρεψαν μαζεμένα! Ο Σαραβάκος και η παρέα του κάνουν πάρτι στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός θριαμβεύει με 4-0 και φτάνει μάλιστα και σε νταμπλ εκείνη τη χρονιά.
Τετάρτη 28 Μαΐου1986. Ολυμπιακό Στάδιο «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠIΑΚΟΣ: 4-0 (1-0)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μήνου, Ταράσης, Πατσιαβούρας, Μαυρίδης, Κυράστας, Ζάετς, Βλάχος, Γεροθόδωρος (62' Ρότσα), Σαραβάκος, Mπατσινίλας, Χρήστος Δημόπουλος (84' Αντωνίου). Προπονητής: Πιέτρ Πάκερτ
Σκόρερς: 24΄ Βλάχος, 52' Χρήστος Δημόπουλος, 57' και 72' Σαραβάκος. Θεατές: 72.948
Το 1988 ήταν μια περίεργη χρονιά. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είχαν κάνει μετριότατη πορεία στο πρωτάθλημα, μένοντας εκτός διεκδίκησης του τίτλου. Για τους «ερυθρόλευκους» που κάποια στιγμή ήταν αντιμέτωποι ακόμα και με το φάσμα του υποβιβασμού, τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα. Τότε εμφανίστηκε ο «Μεσσίας» Γιώργος Κοσκωτάς για να αλλάξει την τάξη πραγμάτων, που ήθελε τους καλύτερους παίκτες της ομάδας να πηγαίνουν στον Παναθηναϊκό (Γαλάκος, Δεληκάρης, Κυράστας, Σαργκάνης, Βαμβακούλας). Με βάση τα παραπάνω αλλά και το γεγονός ότι ο χαμένος θα έμενε εκτός Ευρώπης, ο τελικός Κυπέλλου εκείνης της σεζόν εξελίχθηκε σε ένα μπρα ντε φερ άνευ προηγουμένου. Μετά από ένα σκληρό παιχνίδι, που έληξε 2-2 και τα τρία από τα τέσσερα γκολ είχαν σημειωθεί με πέναλτι, οδηγηθήκαμε στη «ρώσικη ρουλέτα». Εκεί οι «πράσινοι» επικράτησαν μα μεγάλο πρωταγωνιστή τον Νίκο Σαργκάνη, ο οποίος απέκρουσε δύο, ευστοχώντας παράλληλα σε ένα χτύπημα. Αυτό ήταν και το δέκατο Κύπελλο του «τριφυλλιού» που έτσι ξεπερνούσε την ΑΕΚ.
Κυριακή 8 Μαΐου 1988. Ολυμπιακό Στάδιο «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠIΑΚΟΣ: 4-3 στα πέναλτι (Καν., αγ. 2-2, Παράταση 2-2)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Βαμβακούλας, Καλιτζάκης, Μαυρίδης, Ζάετς (75΄ Βλάχος), Σαραβάκος, Χριστοδούλου (46' Μπατσινίλας), Χρήστος Δημόπουλος, Ρότσα, Γεωργαμλής. Προπονητής: Γκίντερ Mπένγκστον
Σκόρερς: 31' Σαραβάκος (πεν), 59' Φούνες (πεν), 96' Φούνες (πεν), 101' Χρ. Δημόπουλος
Θεατές: 73.375
Την επόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός, που έχει αφήσει πίσω του τις αποτυχίες του παρελθόντος, κατακτά ξανά το Κύπελλο επικρατώντας αυτήν τη φορά του Πανιωνίου, σε έναν τελικό που δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά λόγω απεργίας της ΕΡΤ!
Πέμπτη 11 Μαΐου 1989. Ολυμπιακό Στάδιο «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: 3-1 (2-1)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Σαμαράς, Καλιτζάκης, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Αντωνίου, Δημόπουλος (78' Κουρ-μπανάς), Γεωργακόπουλος (71' Ρότσα), Γεωργαμλής, Καλατζής. Προπονητής: Γκίντερ Μπένγκστον
Σκόρερς: 8' Μαυρίδης, 35' Ζάκκας, 44' Δημόπουλος (πεν), 46' Σαραβάκος. Θεατές: 54.183
Ο Παναθηναϊκός πλέον «ρολάρει» στο θεσμό και κατακτά το τρόπαιο ανεξάρτητα από τον αντίπαλο ή το πόσα παιχνίδια θα χρειαστεί να παίξει. Μια βραχύβια καινοτομία της ΕΠΟ (ίσχυσε δύο μόλις σεζόν) ήταν ο διπλός τελικός. Εκεί το 1991 οι «πράσινοι» βρήκαν μπροστά τους την έκπληξη της χρονιάς τον Αθηναϊκό και δεν δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στην κατάκτηση του Κυπέλλου αλλά και του νταμπλ.
Τετάρτη 15 Μαΐου 1991. Γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης»
ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 0-3 (0-0)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ, Αποστολάκης, Καλατζής, Χριστοδούλου, Καλιτζάκης, Κουρμπανάς, Φρατζέσκος (60' Βλάχος), Αντωνίου, Βαζέχα, Γεωργακόπουλος (88' Καλπάκης), Μαραγκός. Προπονητής: Βασίλης Δανιήλ
Σκόρερς: 70' Κουρμπανάς, 78' Βαζέχα, 88' Βλάχος. Θεατές: 12.737
Τετάρτη 22 Μαΐου 1991. Ολυμπιακό Στάδιο «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 2-1 (0-1)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ, Αποστολάκης, Καλατζής, Χριστοδούλου, Καλιτζάκης, Κουρμπανάς, Μαραγκός (60' Σαραβάκος), Αντωνίου, Βαζέχα, Βλάχος (46' Φρατζέσκος), Γεωργαμλής. Προπονητής: Βασίλης Δανιήλ
Σκόρερς: 45' Ζώταλης, 71' Σαραβάκος, 84' Κουρμπανάς. Θεατές: 19.375
Έχοντας πάρει τον «αέρα» του «αιωνίου» που πέρναγε τα δικά του «πέτρινα χρόνια», ο Παναθηναϊκός νίκησε άλλη μια φορά τον Ολυμπιακό στον τελικό του 1993, φτάνοντας έτσι στα 13 τρόπαια Κυπελλούχου.
Τετάρτη 12 Μαΐου 1993. Ολυμπιακό Στάδιο «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 1-0 (1-0)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ, Αποστολάκης, Καπουράνης, Χριστοδούλου, Καλιτζάκης, Μαυρίδης, Ουζουνίδης, Αντωνίου, Βαζέχα (90' Φραντζέσκος), Γεωργιάδης (89' Δώνης), Μαραγκός. Προπονητής: Ίβιτσα Όσιμ
Σκόρερ: 13' Βαζέχα. Θεατές: 64.532
Την επόμενη χρονιά βρέθηκαν στον τελικό οι κατά τεκμήριο δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες εκείνης της εποχής στην Ελλάδα: ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Κατά ένα περίεργο παιχνίδι της τύχης, δεν είχαν ανταμώσει ξανά από το μακρινό 1949! Σε ένα παιχνίδι πραγματική διαφήμιση του ποδοσφαίρου, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 2-0 όμως μέσα σε λίγα λεπτά προς το τέλος η ΑΕΚ κατάφερε να ισοφαρίσει και να προηγηθεί στο ξεκίνημα της παράτασης. Οι «πράσινοι» ισοφάρισαν και κατέκτησαν το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι.
Τετάρτη 20 Απριλίου 1994. Ολυμπιακό Στάδιο «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ: 4-2 στα πέναλτι (Ημίχρ. 1-0, καν. αγ. 2-2, παράταση 3-3)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ, Αποστολάκης, Γεωργιάδης Γ.Χ., Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Ουζουνίδης, Χριστοδούλου, Νιόπλιας, Μάρκος, Μπορέλι (67' Μαραγκός), Βαζέχα (65' Δώνης). Προπονητής: Χουάν Ραμόν Ρότσα
Σκόρερς: 31' Βαζέχα, 54' Μανωλάς (αυτoγκόλ), 71' Αλεξανδρής, 77' Δημητριάδης, 95' Αλεξανδρής, 115' Μάρκος. Θεατές: 61.232
Αντίθετα με όσα έγιναν στον τελικό του 1994, αυτός του 1995 όχι μόνο δεν διαφήμισε, αλλά αμαύρωσε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός νίκησε χάρη σε ένα πέναλτι που καταλογίστηκε λίγο πριν τη λήξη της παράτασης. Ακολούθησαν επεισόδια εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, αποβολές και συλλήψεις, ενώ ο διαιτητής Μπάκας λίγες μέρες αργότερα ξυλοκοπήθηκε από αγνώστους… Ο Παναθηναϊκός κατάφερε εκείνη την περίοδο κάθε του εμφάνιση σε τελικό να συνδυάζεται με την κατάκτηση του τροπαίου. Εννιά Κύπελλα σε ισάριθμες παρουσίες είχαν οι «πράσινοι»!
Τετάρτη 19 Απριλίου 1995 Ολυμπιακό Στάδιο «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ: 1-0 στην παράταση (Καν. αγ. 0-0)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ - Αποστολάκης, Ουζουνίδης (64' Κολιτσιδάκης), Γεωργιάδης Γ.Χ, Καλιτζάκης, Καπουράνης, Μπορέλι, Νιόπλιας, Βαζέχα, Μάρκος, Δώνης (73' Αλεξούδης). Προπονητής: Χουάν Ραμόν Ρότσα
Σκόρερ: 118' Βαζέχα (πεν). Θεατές: 60.777
«Ότι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο» λέει το τραγούδι όμως και έτσι το εντυπωσιακό σερί του «τριφυλλιού» το ακολούθησε και ένα αρνητικό. Ο Παναθηναϊκός φτάνει τρεις συνεχόμενες χρονιές σε τελικό και χάνει από ισάριθμους αντιπάλους. Το 1997 από την ΑΕΚ στα πέναλτι, το 1998 από τον Πανιώνιο 1-0 και το 1999 από τον Ολυμπιακό 2-0. Μάλιστα, εκείνη ήταν η πρώτη ήττα των «πρασίνων» από τους «ερυθρολεύκους» σε τελικό από το μακρινό 1975.
Τη χρονιά που ο Παναθηναϊκός έβαλε τέλος στο σερί των επτά συνεχόμενων πρωταθλημάτων του Ολυμπιακού, το 2004 δηλαδή, ήρθε και το νταμπλ. Οι «αιώνιοι» βρέθηκαν αντιμέτωποι στη Νέα Σμύρνη και ο Παναθηναϊκός επικράτησε 3-1 σε ένα παιχνίδι που παρακολούθησαν μόλις 7.500 θεατές, ένας αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, τουλάχιστον από τη στιγμή που υπάρχουν επίσημα στοιχεία από την ΕΠΟ.
Σάββατο 8 Μαΐου 2004. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-1
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χαλκιάς, Σεϊταρίδης, Μόρις, Χένρικσεν, Γκούμας, Μινχ, Μπασινάς, Μικάελσεν (78΄ Ζουτάουτας), Γκονζάλες (90΄ Βύντρα), Παπαδόπουλος (69΄ Σαπάνης), Κωνσταντίνου. Προπονητής: Ιτζάκ Σουμ (Ισραηλινός)
Σκόρερ: 3΄ Παπαδόπουλος, 68΄, 80΄ Κωνσταντίνου-65΄ Τζιοβάνι. Θεατές: 7.500
Αυτό ήταν το 16ο και τελευταίο μέχρι σήμερα Κύπελλο Ελλάδας του Παναθηναϊκό, αφού ακολούθησε μια ακόμη συμμετοχή που συνοδεύτηκε με ήττα από τη Λάρισα το 2007. Φέτος κόντρα στον Άρη, οι «πράσινοι» έφτασαν για 28η φορά σε τελικό, με απολογισμό 16 κατακτήσεις και 10 απώλειες (είπαμε, το 1962 Κυπελλούχος είναι η παύλα!)
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.