Ελλάδα

Σιδηρόπουλος στον ΣΠΟΡ FM 94,6: «Επανάσταση το VAR για το ποδόσφαιρο»

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη λειτουργία του Video Assistant Referee, που ο ίδιος δούλεψε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα U20 της Κορέας, ανέλυσε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 o Τάσος Σιδηρόπουλος.

Αναλυτικά, όσα είπε στους Γιώργο Χελάκη και Σωτήρη Κωσταβάρα στον ΣΠΟΡ FM 94,6:
Για το Virtual Assistant Referee: «Είναι μια νέα τεχνολογία, ακόμα δεν έχει τελειοποιηθεί. Υπάρχουν προβλήματα. Ακόμα και στο εξωτερικό που χρησιμοποιείται σε μεγάλα πρωταθλήματα υπάρχουν προβλήματα. Είναι μια επαναστατική τεχνολογία για το ποδόσφαιρο, θα βοηθήσει πολύ για να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη στον αγωνιστικό χώρο».

Για αυτούς που τάσσονται κατά της χρήσης τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο: «Η οδηγία είναι σαφής, ο διαιτητής πρέπει να έχει την τελική απόφαση και να διατηρεί τον κυρίαρχο ρόλο. Αυτό που θέλουν να γλιτώσουν είναι λάθη σε αποφάσεις που καθορίζουν το αποτέλεσμα του αγώνα. Το πρωτόκολλο αναφέρει τα γκολ και τις φάσεις μέσα στην περιοχή, (αυτά που δόθηκαν και αυτά που θα μπορούσαν να δοθούν) τις απευθείας κόκκινες και τις λάθος κάρτα λόγω ταυτότητας. Αυτά τα τέσσερα μπορούν να ελεγχθούν».

Για το πώς ακριβώς ενεργοποιείται η διαδικασία του VAR: «Στην Κορέα που ήμουν, ήμασταν σε ένα βαν έξω από το γήπεδο τρία άτομα, μαζί με δύο χειριστές από την εταιρία που στέλνει την εικόνα. Υπάρχει ο VAR1, ο οποίος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον διαιτητή, ο VAR2 που συνομιλεί με τον VAR1 και ένας βοηθός διαιτητή που λέει τη γνώμη του για τα οφσάιντ. Ο μηχανισμός ενεργοποιείται όταν μια φάση μέσα στην περιοχή χρειάζεται να ελεγχθεί –συνήθως ελέγχονται όλες-. Αν αποφασίσει ο β’ assistant referee ότι χρειάζεται, ενημερώνει αμέσως τον διαιτητή και λέει, για παράδειγμα, ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει πέναλτι. Ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να σταματήσει το παιχνίδι. Είτε αποδέχεται αμέσως τη γνώμη του video assistant referee , είτε βλέπει και ο ίδιος ξανά τη φάση μέσα από το μόνιτορ που υπάρχει στο γήπεδο. Μπορεί ο διαιτητής να αποφασίσει ότι δεν είναι πέναλτι. Ο διαιτητής παραμένει απόλυτος κυρίαρχος. Είναι σαν ένας ακόμα βοηθός διαιτητή. Συμβουλεύει τον διαιτητή, δεν αποφασίζει τίποτα».

Για το ότι μπορεί δύο διαιτητές να διαφωνήσουν, ακόμα και αν δουν πολλές φορές ένα ριπλέι: «Η λέξη-κλειδί που αναφέρει το πρωτόκολλο για αυτό είναι το “ξεκάθαρο”. Για να αλλάξει μια απόφαση πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Για την πιθανότητα να αρχίσουμε να συζητάμε αν είναι, ή αν δεν είναι, το πρωτόκολλα δεν λέει κάτι. Δεν μπορεί να παρθεί μια απόφαση μετά από δέκα λεπτά. Αυτό που μας έλεγαν στην Κορέα ήταν ότι πρέπει να μιλάμε για ξεκάθαρες διαιτητικές αποφάσεις. Διαφορετικά μένουμε στην πρώτη απόφαση του διαιτητή.

Ακόμα είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Σίγουρα το επόμενο διάστημα θα αλλάξουν κάποιο κανονισμοί. Απαιτείται πολλή δουλειά, θα περάσει ακόμα πάρα πολύς καιρός για να λειτουργούν με κλειστά τα μάτια οι διαιτητές. Ακόμα και με το VAR υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αποφασίσει ο διαιτητής».

Για το πώς λειτούργησε το VAR στην διοργάνωση της Κορέας: «Υπήρξαν ματς που άλλαξαν διαιτητικές αποφάσεις. Στα δικά μου ματς δεν χρειάστηκε, στα 90 λεπτά δεν υπήρξε καμία παρέμβαση, μπορεί να συμβεί και αυτό».

Για το ότι δεν υπάρχει έλεγχος για οφσάιντ: «Αν υπήρχε, θα έπρεπε κάθε φάση είτε είναι, είτε δεν είναι οφσάιντ να ελεγχθεί. Αν τις ελέγχαμε θα έπρεπε να τσεκάρουμε 20 ή 30 φάσεις. Μόνο όταν μπει γκολ μπορεί να ελεγχθεί. Στο γκολ που μπαίνει βλέπουμε αν υπήρξε οφσάιντ στην τελική φάση και το πώς ξεκίνησε η επιθετική ενέργεια. Μπορεί να υπάρχει ένα ξεκάθαρο φάουλ στο κέντρο και στην εξέλιξη να μπει γκολ. Πρέπει να γυρίσουμε πίσω να δούμε ότι έγινε φάουλ. Το ίδιο ισχύει και για το οφσάιντ αν είναι ενιαία η φάση. Αν έχει αλλάξει η φάση δεν μπορούμε ακόμα να το ελέγξουμε. Για αυτό δεν συμπεριλαμβάνουν και τις κίτρινες κάρτες στον έλεγχο, δεν θα γινόταν να τσεκαριστούν όλες, θα έπρεπε συνεχώς να σταματάει ο αγώνας»

Για το χρόνο που χάνεται: «Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Συζητάνε το επόμενο διάστημα -όπως γίνεται και στο αμερικανικό ποδόσφαιρο- να ακούγεται στον κόσμο τι συζητάει ο διαιτητής με αυτόν που βρίσκεται πίσω από το μόνιτορ, για να μη χάνεται για ώρα το ενδιαφέρον».

Για το πώς θα ενσωματωθεί ο μηχανισμός στο ελληνικό πρωτάθλημα: «Δεν είναι εύκολο, απαιτεί πάρα πολλή δουλειά από τους διαιτητές γιατί είναι τελείως καινούριο. Υπάρχουν βάσεις, υπάρχει η επιτροπή που θα θέσει το χρονοδιάγραμμα. Αν είναι τελεσίδικο, φαντάζομαι δεν θα περιμένει να εκπαιδεύσει το καλοκαίρι τους διαιτητές. Οι Έλληνες διαιτητές θα είναι έτοιμοι. Στις ξένες χώρες δεν είχαν περισσότερη εκπαίδευση από τρεις, τέσσερις μήνες».

Για το τεχνικό εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις: «Δεν γνωρίζω τι γίνεται στην Ελλάδα, ωστόσο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη λειτουργούν δύο πρότζεκτ. Το “ιταλικό”, με βαν έξω από κάθε γήπεδο και το “γερμανικό”, με ένα κέντρο στη Βόννη, όπου όλα τα ματς παρακολουθούνται από εκεί. Δεν ξέρω τι από τα δύο θα λειτουργήσει στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x