Ξεκίνησαν την Τρίτη (15/9) ενώπιον του Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι απολογίες των 28 κατηγορούμενων προσώπων που δικάζονται για αλλοίωση αποτελεσμάτων και σύσταση συμμορίας κατά περίπτωση.
Ειδικότερα, απολογήθηκαν ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, το πρώην μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας, Νίκος Προύντζος, καθώς και τα δύο πρώην μέλη της ΚΕΔ κατά την επίδικη περίοδο, Γιώργος Δούρος και Θανάσης Μπριάκος.
Άπαντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
Ο Γιώργος Σαρρής αναφέρθηκε στα γεγονότα του 2012, με την κατάρτιση του πίνακα των διαιτητών προεκλογικά (ως πρόεδρος της ΚΕΔ τότε) και την περίοδο πριν τις εκλογές της ΕΠΟ τον Οκτώβρη του 2012 όπου εξελέγη στην προεδρία. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Πολλοί συνάδελφοι και πρόεδροι Ενώσεων μου είχαν προτείνει να κατέβω για πρόεδρος και έλεγαν αν δεν κατέβει ο Πιλάβιος, να κατέβω εγώ. Η ιστορία και η προσφορά του καθενός παίζει ρόλο. Εγώ είχα πάει πολύ καλά ως πρόεδρος της Δ’ Εθνικής και ως πρόεδρος της ΚΕΔ.
Δεν ισχύει ότι επηρεάζεται η ψήφος των Ενώσεων μέσω των διαιτητών που μπαίνουν στους πίνακες από κάθε Ένωση. Οι Ενώσεις ζητούσαν να μπουν οι διαιτητές τους. Σε πίεζαν. Αλλά χωρίς ανταλλάγματα. Δεν θυμάμαι ονόματα προέδρων ΕΠΣ που με έπαιρναν.
Η συνάντηση στο Χίλτον που ήταν και ο κ. Μαρινάκης, ήταν τελείως τυχαία. Οι πρόεδροι Ενώσεων που είμαστε από την επαρχία συνήθως μένουμε όλοι μαζί σε κάποιο ξενοδοχείο και τρώμε μαζί. Ο κ. Μαρινάκης ήρθε μετά τις 12, τυχαία, με άλλη παρέα. Κάθισε 10-15 λεπτά μαζί μας και αποχώρησε. Τότε δεν είχα καν στο μυαλό μου να κατέβω υποψήφιος.
Είναι ψευδής ο ισχυρισμός του Χρήστου Σάββα ότι του είπα πως το τραπέζι στο Χίλτον το διοργανώνει ο Μαρινάκης.
Ο Βασάρας δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση για τους πίνακες των διαιτητών τον Αύγουστο του 2012 και τους υπέγραψε. Μετά έστειλε την επιστολή στο Δ.Σ. της ΕΠΟ που διαχώριζε τη θέση του.
Για τις συνομιλίες με τον Μαρινάκη μέσω τηλεφώνου που ανήκε σε αλλοδαπό, ισχύει το εξής: Δεχόμουν καθημερινά πολλά τηλεφωνήματα. Έτσι είπα να έχω και ένα δεύτερο νούμερο. Πήρα από κάποιον ένα τηλέφωνο που δεν ήταν στο όνομά μου για να μην με βρίσκουν όλοι και με ενοχλούν. Νόμιζα ότι ήταν καταχωρημένο σε ελληνικό όνομα, στο όνομα εκείνου που μου το έδωσε, δεν ήξερα ότι ήταν σε όνομα αλλοδαπού.
Σε ό,τι αφορά εκείνη τη συνομιλία, υπήρχε η φημολογία ότι η ΕΠΟ θέλει στα πλέι οφ της Football League πρώτη την Καλλονή. Και εγώ είπα να μπουν διαιτητές από τη Super League, για να σφυρίξουν οι καλύτεροι. Με τον Μαρινάκη μιλάμε για τον Μάνταλο και του λέω ότι θα μπει ο Μάνταλος που ήταν ο καλύτερος τότε. Το ενδιαφέρον του ήταν για να μπουν οι καλύτεροι διαιτητές. Όμως δεν με πήρε για το Παναχαϊκή-Καλλονή, με είχε πάρει εκείνος για άλλο λόγο, για να με ρωτήσει για τον τραυματισμό του Αβραάμ Παπαδόπουλου με την Εθνική».
Ακολούθως, απολογήθηκε το πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ και πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Αρκαδίας, Νίκος Προύντζος, που ανέφερε:
«Εκείνο τον Δεκέμβριο του 2011 με πήρε τηλέφωνο ο Χρήστος Σάββας και μου είπε να πάμε να φάμε ένα βράδυ στο Χίλτον και να δούμε στην τηλεόραση και τον Πιλάβιο, να ακούσουμε τι θα πει στη συνέντευξή του στη Δίκη.
Ο Μαρινάκης πέρασε πολύ αργά από το Χίλτον, κάποια στιγμή ήρθε μια παρέα 6-7 άτομα και μεταξύ τους ήταν και ο Μαρινάκης.
Δεν έχω καμία εικόνα για τους πίνακες διαιτησίας. Ο Χρήστος Σάββας κατηγόρησε εμένα γιατί ήθελε να ανεβάσει δύο διαιτητές που ήταν εκτός ορίου ηλικίας κι εγώ στην Εκτελεστική Επιτροπή ψήφισα όχι.
Είναι στη φαντασία του Κούγια ότι ήμουν σε ένα τραπέζι στον Καρέα με τον Σαρρή και τον Πιλάβιο».
Δούρος: «Δεν είμαι μέλος κάποιας συμμορίας»!
Στην απολογία του ο πρώην αρχιδιαιτητής, Γιώργος Δούρος, μίλησε για το καλοκαίρι του 2012 και τις καταγγελίες περί στημένων πινάκων διαιτησίας:
«Όποια διαφωνία υπήρχε για τους πίνακες, την συζητούσαμε μεταξύ μας. Δεν κρατούσαμε πρακτικά. Εγώ, ο Μπριάκος και ο Βασάρας τους καταρτίσαμε.
Ο Βασάρας αποδέχτηκε πλήρως την εισήγησή μου, δεν έφερε καμία αντίρρηση. Η μόνη αντίρρησή του ήταν για την περίπτωση του Σελίμου, μέχρι εμμονής. Δεν καταχώρησε όμως τη διαφωνία του, αλλά είχε ενοχληθεί. Διαφώνησε και με το να βγει από τους πίνακες ο Μποζατζίδης, αλλά το κάναμε δεκτό και τον κρατήσαμε.
Ούτε τον Πιλάβιο πήρε να του εκφράσει κάποια διαφωνία, ούτε τον Σαρρή πήρε, ούτε εξέφρασε κάποια διαφωνία λίγες μέρες μετά, στο σεμινάριο, που ξαναβρεθήκαμε πάλι όλοι μαζί.
Πιστεύω ότι διαχώρισε μετά τη θέση του και έστειλε την γνωστή επιστολή λόγω πικρίας, επειδή δεν είχε ανανεωθεί η σύμβασή του και λόγω του κλίματος προεκλογικά. Και ο Χρήστος Σάββας πήρε τότε αυτή την επιστολή και την έκανε λάβαρο επανάστασης.
Για τα πλέι οφ της Football League το 2012, η μόνη συζήτηση που έκανα ήταν με τον Σαρρή ως πρόεδρο της ΚΕΔ, που μου είπε “βάλε τους καλύτερους για να υπάρχει ησυχία, να έχουμε ήρεμο κλίμα”.
Πιστεύω στη δικαιοσύνη και σέβομαι το δικαστήριο, γι’ αυτό και ερχόμουν σε όλες τις συνεδριάσεις. Δεν είμαι ούτε μέλος κάποιας συμμορίας, ούτε στοίχημα έπαιξα, ούτε επηρεάστηκα από κάποιους. Μετά από 8 χρόνια, το μόνο που θέλω είναι να ηρεμήσει η οικογένειά μου».
Το έτερο μέλος της τότε ΚΕΔ, Θανάσης Μπριάκος, είπε μεταξύ άλλων κατά την απολογία του:
«Δεν δεχτήκαμε ποτέ κανέναν επηρεασμό. Οι επιφυλάξεις του Βασάρα ήταν τουλάχιστον ατυχείς. Ήταν στραβωμένος, είχε ένα στράβωμα, όλο το καλοκαίρι εκείνο. Δεν ξέρω γιατί, υποθέταμε ότι είχε να κάνει με την σύμβαση του με την ΕΠΟ που δεν είχε ανανεωθεί.
Είχαμε κάνει απίστευτη προεργασία, απίστευτη δουλειά για 4 μήνες, ώστε να γίνουν οι πίνακες του 2012.
Αρνούμαι κατηγορηματικά το κατηγορητήριο. Οκτώ χρόνια περνάει πολύ δύσκολη κατάσταση η οικογένειά μου».
Επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου είναι την Πέμπτη (17/9) με τις απολογίες των υπολοίπων κατηγορουμένων.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.