Κύπρος

Ρεπορτάζ Guardian για το «διεφθαρμένο» κυπριακό ποδόσφαιρο

Ως «σχολή» για στήσιμο αγώνων χαρακτηρίζεται η Κύπρος σε ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian που περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο του νησιού.

Ως «σχολή» για στήσιμο αγώνων χαρακτηρίζεται η Κύπρος σε ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian που περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο του νησιού.

Ο ενδεικτικός τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Βόμβες σε αυτοκίνητα, διαφθορά και παράνομο στοίχημα – πώς το ποδόσφαιρο στην Κύπρο ξέφυγε από τον έλεγχο».

Η εφημερίδα σημειώνει αρχικά ότι έχουν πραγματοποιηθεί έξι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον διαιτητών, με τον Χαράλαμπο Σκαπούλλη, έναν εκ των στόχων των επιθέσεων αυτών, να σχολιάζει ότι «δεν είναι αστείο – έχει φτάσει στο σημείο όπου η Κύπρος πρέπει να είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για έναν διαιτητή».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι δεν έχουν γίνει συλλήψεις για τις βομβιστικές επιθέσεις, με την οργάνωση «Ένοπλοι Θύρα-Ενιώτες Αντάρτες της Πόλης» να έχει αναλάβει την ευθύνη κηρύσσοντας «πόλεμο» εναντίον του σύγχρονου διεφθαρμένου κυπριακού ποδοσφαίρου.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή περί διεφθαρμένων διαιτητών και του γενικότερου «ιστού διαφθοράς» στο κυπριακό ποδόσφαιρο, με βολές εναντίον αξιωματούχων της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΚΟΠ).

«Το έκανα ελπίζοντας ότι οι αρχές δε θα έκαναν τα στραβά μάτια. Οι διαιτητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε κόλπο. Μπορεί να είναι μια μικρή ή μεγάλη απόφαση. Εξαρτάται από το ματς. Όπου δεν υπάρχουν κάμερες μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα», δηλώνει στον Guardianο κ. Παναγή.Εκτιμά ότι οι «πραγματικά καθαροί» διαιτητές στην Κύπρο δεν ξεπερνούν το 10% του συνόλου.

Ο πρώην επικεφαλής του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νίκος Καρτακούλλης χαρακτηρίζει «γενναίο» αυτό που έκανε ο κ. Παναγής, εκτιμώντας ότι υπάρχει διαφθορά σε κάθε σφαίρα του δημόσιου βίου στην Κύπρο. «Είναι πρόβλημα όχι μόνο του αθλητισμού, αλλά ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας», δηλώνει.

Την ικανοποίησή του για το ότι ο κ. Παναγή προέβη στις αποκαλύψεις του εκφράζει ο Φραντσέσκο Μπαράνκα, Γενικός Γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης κατά των στημένων αγώνων Federbet με έδρα το Βέλγιο. «Θεωρούμε το κυπριακό ως ένα από τα πιο βρώμικα πρωταθλήματα του κόσμου. Θεωρούμε επίσης την Κύπρο ως κάτι σαν ‘σχολή’ για το στήσιμο αγώνων με πολλούς παίκτες να εξαγάγουν τον ιό όταν μετακινούνται σε άλλα πρωταθλήματα», δηλώνει ο κ. Μπαράνκα.

Μαζί του συμφωνεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ (επαγγελματιών ποδοσφαιριστών) Σπύρος Νεοφυτίδης που θέλει να ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι φοβούνται απόλυση ή παρακράτηση μισθών αν δε συμμετάσχουν στις διεφθαρμένες πρακτικές του κυπριακού ποδοσφαίρου. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αναπόφευκτα το χρήμα είναι στην καρδιά του προβλήματος, με τον κ. Νεοφυτίδη να εξηγεί ότι μετά από την οικονομική κρίση του 2012 πολλές επιχειρήσεις είδαν το ποδόσφαιρο ως ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα μέσα από το παράνομο στοίχημα. «Οι παίκτες πολλές φορές άκουσαν να τους λένε ότι οι αγώνες έπρεπε να στηθούν για να πληρωθούν οι μισθοί τους», προσθέτει.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το αποτέλεσμα ενός πιλοτικού προγράμματος που επέτρεπε σε ποδοσφαιριστές να επισημαίνουν ύποπτους αγώνες έδειξε πως το 71% των παικτών στη δεύτερη κατηγορία και το 71% στην πρώτη παραδέχονται ότι οι αγώνες είναι στημένοι. Οι περισσότεροι απέδωσαν το φαινόμενο στο παράνομο στοίχημα, ενώ το 23% των παικτών δήλωσαν ότι τους είχαν προσεγγίσει προσωπικά για να στήσουν αγώνα, είτε από επιτροπές των συλλόγων είτε στο ημίχρονο, όταν θεωρητικά οι μόνοι που μπορούν να τους προσεγγίσουν είναι οι ιδιοκτήτες των συλλόγων.

Ο κ. Νεοφυτίδης αναφέρεται επίσης σε ένα ερωτηματολόγιο από τη διεθνή ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών FifPrο, με τις απαντήσεις που θα δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στο χρόνο να δείχνουν ότι το 80% των ποδοσφαιριστών της πρώτης κατηγορίας που απάντησαν να λένε ότι γνωρίζουν το πρόβλημα.

Αντίθετα, ο Γενικός Διευθυντής της ΚΟΠ Ανθούλης Μυλωνάς αποκρούει τις κατηγορίες λέγοντας ότι η αστυνομική έρευνα που έγινε μετά τις καταγγελίες σε βάρος της Ομοσπονδίας διαπίστωσε ότι καμία από αυτές δεν ευσταθεί.

«Θα έλεγα μάλιστα ότι είμαστε ο μοναδικός οργανισμός στην Κύπρο με κρατικό πιστοποιητικό που είμαστε καθαροί», δηλώνει ο ίδιος.

Παρόλα αυτά, συνεχίζει η εφημερίδα, πολλοί λένε ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν έχει ξεφύγει από τη διαφθορά. Η ΚΟΠ, υπό πίεση από τη δικαιοσύνη όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εισήγαγε νέους κανονισμούς με αυστηρές ποινές για συλλόγους που κρίνονται από την UEFA ότι εμπλέκονται στη χειραγώγηση αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, ο κ. Νεοφυτίδης εκτιμά ότι οι παίκτες εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι, ιδίως στην απειλή καθυστέρησης πληρωμής των δεδουλευμένων. «Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την εκπαίδευση, την αλλαγή της νοοτροπίας», σημειώνει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι το 70% των ποδοσφαιριστών είναι ξένοι που πάνε και έρχονται, επομένως η αλλαγή της νοοτροπίας δεν είναι εύκολη. Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΠ ζητά, τέλος, τη σύσταση ειδικής αστυνομικής μονάδας και ενός συστήματος που θα επιτρέπει στους ποδοσφαιριστές να καταγγέλλουν άμεσα το στήσιμο αγώνων.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x