Ο μάνατζερ που μεσολάβησε για να προχωρήσει η πρόσληψη του Κλαούντιο Ρανιέρι και να αναλάβει ο Ιταλός την τεχνική ηγεσία της Εθνικής βρέθηκε ξαφνικά με αυξημένες αρμοδιότητες. Πιθανότατα αυτοβούλως. Εκμεταλλευόμενος τις εξαιρετικές σχέσεις του με τον νέο ομοσπονδιακό προπονητή.
Την εβδομάδα της Εθνικής ομάδας έκανε βόλτες στο ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, συζητούσε με τον Κλαούντιο Ρανιέρι, ενώ είχε τετ α τετ και με αρκετούς διεθνείς. Ακόμα και με παίκτες που δεν βρίσκονται στο πελατολόγιο του. Το περιεχόμενο της σύντομης συζήτησης με ορισμένους ποδοσφαιριστές; Ρωτούσε να μάθει για την αγωνιστική τους κατάσταση! Λειτουργούσε λοιπόν, κάτι σαν τεχνικός διευθυντής!
Να σημειώσουμε ότι η διοίκηση της ΕΠΟ αντιλήφθηκε την τακτική παρουσία του συγκεκριμένου μάνατζερ και πήρε την απόφαση να τον βάλει στην άκρη. Βέβαια, ο πρώτος που θα έπρεπε να κάνει τη συγκεκριμένη ενέργεια είναι ο ίδιος ο προπονητής και να ενεργήσει αναλόγως.
Ο Κλαούντιο Ρανιέρι έχει τις ευθύνες του για την εικόνα που παρουσίασε η Εθνική κόντρα στη Ρουμανία. Η αλήθεια είναι ότι ο Ιταλός προπονητής δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Ωστόσο, δεν φρόντισε να κάνει ολοκληρωμένη ανάγνωση του ρόστερ της «γαλανόλευκης» και κατ’ επέκταση να προετοιμάσει καλύτερα την ομάδα.
Από την στιγμή που δεν υπάρχει τεχνικός διευθυντής ή τιμ μάνατζερ ή κάποιος που να είναι ουσιαστικά ο συνδετικός κρίκος του Ιταλού με την ομάδα, ίσως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι αρχηγοί της Εθνικής. Το πιο επώδυνο είναι ότι ο Κλαούντιο Ρανιέρι φαινόταν να δέχεται… μανατζερικές συμβουλές όχι μόνο για το έμψυχο δυναμικό, αλλά και για τις προσλήψεις των ομοσπονδιακών τεχνικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα γραφεία της ομοσπονδίας είχαν στείλει βιογραφικά αρκετοί διεθνείς από το Euro 2004 για τις θέσεις των ομοσπονδιακών προπονητών στα μικρότερα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος (κάτοχος διπλώματος UEFA Pro), ο Γιάννης Γκούμας (πρώτη φάση UEFA Pro), ο Βασίλης Τσιάρτας και ο Φάνης Κατεργιαννάκης (κάτοχοι διπλώματος UEFA A) έδειξαν διάθεση να προσφέρουν στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Επίσης, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος (πρώτη φάση UEFA Pro) μπορεί να μην ήταν μέλος εκείνης της Εθνικής, αλλά έχει παρουσίες στη «γαλανόλευκη».
Τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν από τον Κλαούντιο Ρανιέρι για να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις είναι γνωστά. Με ποια κριτήρια και από ποιον πραγματικά επιλέχθηκαν δεν έχει απαντηθεί… Κανείς απ’ όλους τους προαναφερθέντες δεν διέθετε τα χαρακτηριστικά για να αναλάβει πόστο στις Εθνικές ομάδες;
Που είναι η βάση δεδομένων;
Την τελευταία τριετία είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη βάση δεδομένων (data base) ποδοσφαιριστών από την ηλικία των 14 ετών μέχρι και τον Γιώργο Καραγκούνη. Η ιδέα της δημιουργίας αρχείου που αφορά την πορεία και την εξέλιξη όλων των παικτών ήταν του Ρικάρντο Σάντος και φυσικά αξιοποιήθηκε από το προηγούμενο τεχνικό επιτελείο.
Πλέον, η συγκεκριμένη data base δεν υπάρχει στην ομοσπονδία παρότι είχε γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί αρχειακό υλικό για τις επιδόσεις των διεθνών στην Εθνική, αλλά και στους αγώνες των συλλόγων τους.
Σημαντική κληρονομιά της «γαλανόλευκης» αποτελεί το Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης των Εθνικών Ομάδων, το οποίο συντόνιζε μέχρι πρότινος ο Λεωνίδας Βόκολος. Το θέμα είναι εάν θα διατηρηθεί τη φετινή σεζόν, η ομαλή λειτουργία του με τη συμμετοχή των περιφερειακών προπονητών, οι οποίοι είναι ο σύνδεσμος των Ενώσεων με τις Εθνικές ομάδες. Πάντως, ο Κλαούντιο Ρανιέρι προσανατολίζεται με τον Γάλλο συνεργάτη του, Κριστιάν Νταμιάνο να καθιερώσει το γαλλικό μοντέλο των ακαδημιών στα μικρά εθνικά συγκροτήματα, τη μεθεπόμενη περίοδο (2015-2016).
Σωτήρης Ταμπάκος
Follow @S_Tampakos
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.