Η Αίγυπτος φημίζεται για τις πυραμίδες της, τον ποταμό Νείλο και την λατρεία της για τις γάτες. Στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα η «Τζουμχουρίγια Μισρ αλ – Αραμπίια» ξαναμπήκε στο χάρτη με τον Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος φέτος κάνει «όργια» με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Στην Ελλάδα έχουμε τον δικό μας «Σαλάχ», που και αυτός διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας και ...συζήτησης με τον Ατρόμητο και ακούει στο όνομα, Αμρ Ουάρντα.
Με αφορμή το σημερινό φιλικό της Εθνικής μας στη Ζυρίχη, εναντίον της Αιγύπτου (21.00), βρήκαμε τους 14 «Σαλάχ» που έχουν αγωνιστεί σε συλλόγους της χώρας μας, σ’ ένα αφιέρωμα με άρωμα «ερήμου». Σε ποια ομάδα έχουν αγωνιστεί οι περισσότεροι και ποιός Αργεντινός σταρ, που στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στην ΑΕΚ, έχει αιγυπτιακή καταγωγή...;
Όλα ξεκίνησαν από την Καλλιθέα
Η Καλλιθέα έκανε την αρχή του ανοίγματος της αγοράς στη «μαύρη ήπειρο» με την απόκτηση του Αμπούντ Ελ Κοντάρι. Το 1969 η ομάδα των νότιων προαστίων έφερε τον πρώτο Αιγύπτιο ποδοσφαιριστή στη χώρα μας από την Αλ – Μασρί. Ο Κοντάρι αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός και έμεινε στην ομάδα μέχρι το 1972, προτού γυρίσει στην πατρίδα του και την ομάδα που τον ανέδειξε, όπου και έκλεισε την καριέρα του.
Η αιγυπτιακή «παροικία» του Δικεφάλου
Ο ΠΑΟΚ έχει... εντρυφήσει στην αιγυπτιακή αγορά καθώς κατά καιρούς έχει ντύσει στα ασπρόμαυρα πολλούς ποδοσφαιριστές που «αναστάτωσαν» τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα με το ταλέντο τους.
Το 1989 ο «δικέφαλος» κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ένας από τους σκάουτερ του ΠΑΟΚ εντυπωσιάστηκε με την τεχνική ενός ποδοσφιαριστή ονόματι Μαγκντί Τολμπά, που αγωνιζόταν στη Ζάμαλεκ, ομάδα που έκανε και αυτή προπονήσεις στις ίδιες αθλητικές εγκαταστάσεις με τους Θεσσαλονικείς. Ο Τολμπά άφησε το στίγμα του στη Θεσσαλονίκη μέχρι το 1993, καθώς ήταν κορυφαίος ντριμπλέρ και πολύ δύσκολος να τον σταματήσεις, ειδικά όταν έκανε επελάσεις. Κατά τη θητεία του στον ΠΑΟΚ ήταν μέλος της αποστολής της εθνικής ομάδας της Αιγύπτου στο Παγκόσμιο Κύπελο της Ιταλίας το 1990 και στο Παναφρικανικό Κύπελλο το 1992.
Οι ιθύνοντες του «δικεφάλου του Βορρά» έντυσαν στα ασπρόμαυρα το 1990 τη ζωντανή ιστορία του αιγυπτιακόυ ποδοσφαίρου, Χοσάμ Χασάν, αλλά και τον αδερφό του, Ιμπραήμ Χασάν. Ο πρώτος ένας επικίνδυνος σέντερ φορ, διεισδυτικός και με καλό σουτ και ο δεύτερος ένας εξαιρετικά γρήγορος στις επεμβάσεις του αν και λίγο σκληρός δεξιός μπακ. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας, συστήθηκαν και στο ελληνικό κοινό, μέχρι το τέλος της σεζόν.
Μεγάλη μεταγραφή ήταν και αυτή του Αμπντέλ Σατάρ Σαμπρί, που ναι μεν αγωνίστηκε για μία σεζόν στην Ελλάδα, αλλά ήταν από τους πιο σημαντικούς παίκτες των «φαραώ» στις αρχές του 2000. Όταν προτάθηκε στον ΠΑΟΚ ο διεθνής Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός, ο Αρι Χάαν και ο Σταύρος Σαράφης ταξίδεψαν στην Αυστρία για να τον παρακολουθήσουν από κοντά, αγωνιζόμενο με την ομάδα της Τιρόλο. Η προσφορά του Αφρικανού παίκτη στον Δικέφαλο ήταν σημαντική κυρίως από οικονομικής άποψης: τον Δεκέμβριο του 1999 παραχωρήθηκε αντί ενός δις δρχ. στην Μπενφίκα, οι άνθρωποι της οποίας είχαν γοητευτεί από την παρουσία του Σάμπρι στα μεταξύ τους παιχνίδια για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
Οι πιο νέοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, φυσικά, θα θυμούνται το δίδυμο των Αιγυπτίων που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη το 2004/5, Αμίρ Αζμί Μέγκαχεντ και Μαχμούτ Σικαμπάλα. Ο πρώτος παρεξηγημένος, παθιασμένος, τρελαμένος με τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Ο Μέγκαχεντ ως άξιος συνεχιστής των Αιγύπτιων που έκαναν καριέρα στον ΠΑΟΚ σε ηλικία μόλις 21 ετών έγινε σύνθημα στην Τούμπα. Ο Αιγύπτιος στόπερ, πραγματικός βράχος στην άμυνα του Δικεφάλου έφτασε το 2004 στο peak της καριέρας του αγωνιζόμενος για 2,5 χρόνια στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Έφυγε το 2006 και έπειτα από 11 χρόνια ξαναγύρισε στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Καλλονής, όπου αγωνίζεται εκεί ακόμα.
Ο Σικαμπάλα ήταν τρελός. Και με την καλή έννοια, αλλά και με την πραγματική. Σηκώθηκε και έφυγε ένα πρωί για την Αίγυπτο, όπου η Ζάμαλεκ (ομάδα από την οποία ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε μετά κόπων και βασάνων το 2005) κατάφερε με έγγραφα που δεν είχαν ισχύ να εκδώσει δελτίο και να τον χρησιμοποιήσει στο πρωτάθλημα της Αιγύπτου! Είπαμε, ο πιο τρελός απ’ όλους τους Αιγυπτίους που πέρασαν από την Τούμπα, κατόρθωσε να τον θυμόμαστε μόνο για το σύνθημα των ΠΑΟΚτσήδων: «μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα».
Οι λιγότερο γνωστοί...
Ο σημερινός διευθυντής του Misr Lel-Makkasa έχει περάσει και ως ποδοσφιαριστής από την Ελλάδα. Ο λόγος για τον αριστερό μπακ Μαιμέν Σολιμάν Γιάχια που έκανε το όνομα του στην ομάδα της πατρίδας του, Ζάμαλεκ. Για όσους δεν τον ξέρουν πέρασε από την χωρά μας τη περίοδο 2000-2002, όπου και έκλεισε την καριέρα του. Αρχικά τη σεζόν 2000-2001 αγωνίστηκε στον ΟΦΗ, ενώ οι τίτλοι τέλους για τον ίδιο έπεσαν την επόμενη χρονιά στον Άγιο Νικόλαο.
Ο Ακράτητος στις δόξες του στην Ά εθνική κατηγορία είχε και Αιγύπτιο τερματοφύλακα. Ο Νάντερ Ελ- Σάιντ με σπουδαία καριέρα τόσο εντός όσο και εκτός Αιγύπτου αγωνίστηκε στη χώρα μας τη σεζόν 2002-2003 μετρώντας 17 συμμετοχές. Η καριέρα του με την Εθνική ομάδα της Αιγύπτου πολύ πιο πλούσια καθώς έπαιξε από το 1992-2005 έχοντας 110 εμφανίσεις με τους «Φαραώ».
Ξεκίνησε από τα φυτώρια της Αλ Αχλί και τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του καριέρας τα έκανε στην Ελλάδα. Ο αριστέρος μέσος Αμρ Ελ Χαλουάνι πέρασε μια σπουδαία πενταετία στην χώρα μας αγωνιζόμενος σε 4 διαφορετικούς συλλόγους. Απόλλων Καλαμαριάς, Βέροια, Εθνικός Πειραιά και Ιωνικός Νίκαιας είχαν τον δικό τους Αιγύπτιο μπαίνοντας σε μια ξεχωριστή λίστα της ιστορίας.
Αχμέτ Μαγκντί. Αμυντικός μέσος, ο οποίος για δύο περιόδους αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική με τον Πανιώνιο και τον Ατρόμητο. Το καλοκαίρι του 2005 υπέγραψε στην ομάδα της Νέας Σμύρνης, με την οποία μέτρησε 5 παιχνίδια. Τον Ιανουάριο του 2007 δόθηκε στον σύλλογο του Περιστερίου ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Ραφίκ Τζεμπούρ. Την επόμενη σεζόν 2007-2008 επέστερψε στην Αίγυπτο και στη Ζάμαλεκ. Η μεταγραφή του κόστισε 450.000 ευρώ.
Πέρασε και δεν ακούμπησε ο Μοχάμεντ Ελ Γκαμπάς για τον «Ιστορικό» τη σεζόν 2013-2014. Ο πρώην επιθετικός της Αλ Μαρσί με το ψευδώνυμο «Ντόντο» ικανοποίησε με την απόδοση του στα φιλικά προετοιμασίας εκείνης της περιόδου αλλά ποτέ δεν κατάφερε να πείσει τους Νεοσμυρνιώτες και τον προπονητή Νίκο Παντέλη για την ποδοσφαιρική του αξία.
...και ο Αργεντινό-Αιγύπτιος
Αυτόν τον θυμούνται όλοι. Ο Ισμαέλ Μπλάνκο είναι Αργεντινός ποδοσφαιριστής με αιγυπτιακές ρίζες που έπαιξε για τελευταία φορά στην Ελλάδα τη σεζόν 2010-2011. Ο «Ζορό», για μια τετραετία φόρεσε με μεγάλη επιτυχία τη φανέλα της ΑΕΚ, με την οποία σημείωσε 72 γκολ! Ήρθε τον Αύγουστο του 2007, αρχικά ως δανεικός με οψιόν αγοράς και μετέπειτα με ελεύθερη μεταγραφή, αφού η οψιόν ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2008 χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε τόσο στο Πρωτάθλημα όσο και στους αγώνες του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στην πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 19 γκολ στην κανονική διάρκεια, επιτυχία που επανέλαβε και τη δεύτερη σεζόν με 14 γκολ.
Σήμερα: Το «φαινόμενο» Ουάρντα
Ο Αμρ Μεντχάτ Μοχσέν Ουάρντα ξεκίνησε το άθλημα στη γενέτειρά του με τη Σπόρτινγκ Αλεξάνδρειας και το 2011 εντάχθηκε στα τμήματα υποδομών της Αλ Αχλί του Καϊρου. Τον Ιάνουαριο του 2015 παραχωρήθηκε με δανεισμό στην Αλ Ιτιχάντ Αλεξάνδρειας, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι με ελεύθερη μεταγραφή στον Παναιτωλικό.
Η απόδοση του στην ελληνική Σούπερ Λιγκ, ως αριστερός εξτρέμ αλλά και οργανωτής του παιχνιδιού, προκάλεσαν το ενδιαφέρον συλλόγων της ιταλικής Σέριε Α. Τελικά αποκτήθηκε για τα επόμενα 3.5 χρόνια από τον ΠΑΟΚ με μεταγραφικό κόστος της τάξης των 350 χιλιάδων ευρώ και αμοιβή πρώτου έτους περίπου 250.000 χιλιάδες. Ο Ουάρντα πρόκειται για τον 7ο Αιγύπτιο στην ιστορία της ομάδας, συνεχίζοντας μία ξεχωριστή -για τα ελληνικά δεδομένα- «παράδοση». Λίγους μήνες μετά την μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ πανηγύρισε και τον πρώτο τίτλο του στην χώρα μας, καθώς ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε στον τελικό του κυπέλλου της ΑΕΚ με σκορ 2-1.
Φέτος αγωνίζεται ως δανεικός στον Ατρόμητο, όπου αποτελεί βασικός συντελεστής στην μαγική χρονιά της ομάδας των δυτικών προαστίων με 5 ασίστ και 11 γκολ, κάποια από τα οποία είναι ιδαίτερα εντυπωσιακά.
Φυσικά θα είναι στο πλευρό του Σαλάχ στα γήπεδα της Ρωσίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018, με τους «Φαραώ» να ποντάρουν πολλά πάνω τους.
Τελικά, Ελλάδα και Αίγυπτος γνωρίζονται πολύ καλύτερα απ’ όσο φαίνεται.
Επιμέλεια: Χρήστος Καρώνης
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.