Μουντιάλ

Σαουδική Αραβία: Με στόχο να μπει ανάμεσα σε Μεξικό και Πολωνία

Σε έναν δύσκολο όμιλο με Αργεντινή, Μεξικό και Πολωνία, οι Σαουδάραβες θέλουν να επαναλάβουν τουλάχιστον την πρώτη τους παρουσία σε Μουντιάλ, όταν είχαν κατορθώσει να περάσουν στους «16».

Αυτή θα είναι η 6η παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο για μία από τις καλύτερες εθνικές ομάδες της Ασίας, όμως η Σαουδική Αραβία θα έχει σίγουρα δύσκολο έργο στον 3ο όμιλο, όπου θα βρει Αργεντινή, Μεξικό και Πολωνία. Η ομάδα του Ερβ Ρενάρ δεν κατάφερε να πάει στα Μουντιάλ του 2010 και 2014, όμως αυτό θα είναι το δεύτερο διαδοχικό μετά από εκείνο της Ρωσίας, όπου αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων με μία νίκη και δύο ήττες.

Πάντως τα «Πράσινα Γεράκια» έχουν να λένε ότι είναι μόλις η δεύτερη αραβική εθνική ομάδα στην ιστορία που φτάνει σε φάση των «16» και μάλιστα στο ντεμπούτο της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1994.

«Κανείς δεν απαιτεί νίκες. Παίξτε και απολαύστε τη διοργάνωση», είναι το μήνυμα του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που δείχνει το δρόμο στην ομάδα. Και αυτός είναι ο στόχος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι παίκτες της Σαουδικής Αραβίας αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Η Σαουδική Αραβία είχε εύκολο έργο στον όμιλό της στα προκριματικά της Ασίας. Τα «Πράσινα Γεράκια» εξασφάλισαν νωρίς την πρόκριση για το Κατάρ, τερματίζοντας στην 1η θέση, πάνω από Ιαπωνία και Αυστραλία, σημειώνοντας, μάλιστα, μόλις μία ήττα.

Το αστέρι


Μουντιάλ: Το προφίλ της Σαουδικής Αραβίας

O αριστερός εξτρέμ της Αλ Χιλάλ, με πέρασμα από Βιγιαρεάλ, Σαλέμ Αλ-Νταουσάρι, έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα πριν από 10 χρόνια και συνεχίζει τις σπουδαίες εμφανίσεις τόσο σε συλλογικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Την περσινή σεζόν στο εγχώριο πρωτάθλημα μέτρησε 9 γκολ και 5 ασίστ σε 21 ματς. Με σύνθετο ρόλο, έχει καταγράψει 65 συμμετοχές με το εθνόσημο, ενώ ήταν αυτός που πέτυχε το νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Αίγυπτο στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 (2-1).

Ο… παλιός που λείπει


Μουντιάλ: Το προφίλ της Σαουδικής Αραβίας

Αν η αφοσίωση είχε πρόσωπο θα ήταν αυτό του παλαίμαχου τερματοφύλακα, Μοχάμεντ Αλ-Ντεαγέα. Υπερασπίστηκε την εστία της χώρας του σε 178 επίσημους αγώνες, ενώ έπαιξε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, κατέχοντας το Παγκόσμιο Ρεκόρ Συμμετοχών για τη θέση του τερματοφύλακα. Η 20ετής επαγγελματική του καριέρα, μοιράζεται μεταξύ της της Αλ-Ταεέ και της Αλ Χιλάλ. Δεν έχει ανακηρυχθεί τυχαία ως ο Κορυφαίος Ασιάτης Τερματοφύλακας του 20ου Αιώνα. Στις 5 Ιανουαρίου του 2012 διοργανώθηκε ένα μεγάλο αποχαιρετιστήριο ματς προς τιμή του μεταξύ της Αλ Χιλάλ και της Γιουβέντους (1-7), το οποίο παρακολούθησαν 70.000 θεατές στο εθνικό Στάδιο «Βασιλιάς Φαχντ».

Η επιτυχία και η αποτυχία


Επιτυχία για τη Σαουδική Αραβία θα είναι να επαναλάβει όσα έκανε στο παγκόσμιο ντεμπούτο της το 1994: να φτάσει στους «16». Αν δεν τα καταφέρει, δεν θα θεωρηθεί αποτυχία, καθώς πάνω από όλα στόχος είναι να απολαύσουν τη διοργάνωση σε έναν ομολογουμένως δύσκολο όμιλο, που δεν εγείρει ιδιαίτερες απαιτήσεις από τα «Πράσινα Γεράκια».

Ο προπονητής


Μουντιάλ: Το προφίλ της Σαουδικής Αραβίας

Ένας Γάλλος είναι στο τιμόνι της Σαουδικής Αραβίας. Ο λόγος για το Ερβ Ρενάρ με θητεία σε Μαρόκο, Ζάμπια, Λιλ και Ακτή Ελεφαντοστού, ανέλαβε το πόστο το 2019, όταν η Ομοσπονδία αποφάσισε να μην ανανεώσει τη συνεργασία της με τον Αργεντινό Χουάν Πίτσι, έπειτα από τις απογοητεύσεις στο Μουντιάλ του 2018 και του Ασιατικού Κυπέλλου την επόμενη χρονιά. O 53χρονος, που είχε πανηγυρίσει το Κύπελλο Εθνών Αφρικής με τη Ζάμπια και την Ακτή Ελεφαντοστού, έπιασε αμέσως δουλειά, που οδήγησε σε εύκολη πρόκριση στο Κατάρ.

Η αποστολή
Τερματοφύλακες: Μοχάμεντ Αλ-Οβάις (Αλ-Χιλάλ), Ναβάφ Αλ-Ακιντί (Αλ-Νασρ), Μοχάμεντ Αλ-Γιαμί (Αλ-Αχλί).

Αμυντικοί: Γιασέρ Αλ-Σαχρανί (Αλ-Χιλάλ), Αλί Αλ-Μπουλαϊχί (Αλ-Χιλάλ), Αμπντουλελάχ Αλ-Αμρί (Αλ-Νασρ), Αμπντουλάχ Μαντού (Αλ-Νασρ), Χασάν Ταμπακτί (Αλ-Σαμπάμπ), Σουλτάν Αλ-Γκανάμ (Αλ-Νασρ), Μοχάμεντ Αλ-Μπρέικ (Αλ-Χιλάλ), Σαούντ Αμπντουλχαμίντ (Αλ-Χιλάλ).

Μέσοι: Σαλμάν Αλ-Φαράχι (Αλ-Χιλάλ), Ριάντ Σαραχιλί (Αμπχά), Αλί Αλ-Χασάν (Αλ-Νασρ), Μοχάμεντ Κανό (Αλ-Χιλάλ), Αμπντουλελάχ Αλ-Μαλκί (Αλ-Χιλάλ), Σάμι Αλ-Ναγεΐ (Αλ-Νασρ), Αμπντουλάχ Οταΐφ (Αλ-Χιλάλ), Νάσερ Αλ-Ντοσαρί (Αλ-Χιλάλ), Αμπντουλραχμάν Αλ-Αμπούντ (Ιτιχάντ), Σάλεμ Αλ-Ντοσαρί (Αλ-Χιλάλ), Χατάν Μπαχεμπρί (Αλ-Σαμπάμπ).

Επιθετικοί: Ναουάφ Αλ Αμπέντ (Αλ Σαμπάμπ), Αϊτάμ Ασίρι (Αλ-Αχλί), Σάλεχ Αλ-Σεχρί (Αλ-Χιλάλ) Φιράς Αλ-Μπουραϊκάν (Αλ-Φατέχ).

Η πιθανή ενδεκάδα

Μουντιάλ: Το προφίλ της Σαουδικής Αραβίας

Το πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας στον 3ο όμιλο
1η αγωνιστική
22 Νοεμβρίου: Αργεντινή – Σαουδική Αραβία (12:00)
2η αγωνιστική
26 Νοεμβρίου: Πολωνία – Σαουδική Αραβία (15:00)
3η αγωνιστική
30 Νοεμβρίου: Σαουδική Αραβία – Μεξικό (21:00)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x