Οι πιθανότητες να βρισκόταν σε παγκόσμιο Κύπελλο αν δεν το διοργάνωνε θα ήταν ελάχιστες. Η Εθνική ομάδα του Κατάρ θα μπει στο γήπεδο με μικρή εμπειρία και μεγάλη διάθεση να... φύγει με το κεφάλι ψηλά.
Το τιμόνι κρατάει ο Φίλιξ Σάντσεθ, ο οποίος έχει οδηγήσει μια ομάδα παικτών από τις «μικρές» εθνικές ως το Κατάρ, «χτίζοντας» όλη την προσπάθεια από την αρχή.
Το νεανικό σύνολο θέλει να βγάλει ασπροπρόσωπη μια χώρα με ανύπαρκτο παρελθόν στη διοργάνωση, αφού -φυσικά- βιώνει την παρθενική της συμμετοχή σε τελική φάση. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά μετά τα δύο πρώτα Μουντιάλ της ιστορίας (1930, 1934) που ανέλαβε να διοργανώσει τους αγώνες μία χώρα που δεν έχει προκριθεί ποτέ.
Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για την ομάδα των διοργανωτών.
Στον δρόμο για το Κατάρ
Η διαδρομή που έκανε για να φτάσει ως την τελική φάση ήταν η ελάχιστη δυνατή, αφού η διοργανώτρια χώρα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Η Εθνική ομάδα του Κατάρ πέρασε bye στους ομίλους, δίνοντας για το... τυπικό κάποια παιχνίδια προκριματικών (έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη θέση της στη διοργάνωση).
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβρη του 2020 επιβλήθηκε 5-0 του Μπανγκλαντές και τον Γενάρη του 2021 νίκησε Ινδία και Ομάν με σκορ 1-0. Όλα τα παιχνίδια έγιναν στη Ντόχα.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς προσκλήθηκε από την CONCACAF στο Gold Cup και έφτασε ως τα ημιτελικά, όπου ηττήθηκε 1-0 από τις ΗΠΑ. Προηγουμένως, είχε φέρει ισοπαλία με τον Παναμά (3-3) και είχε νικήσει Γρενάδα (4-0), Ονδούρα (2-0) και Ελ Σαλβαδόρ (3-2).
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Μουντιάλ διοργάνωσε το Αραβικό Κύπελλο του 2021 και κατέκτησε την τρίτη θέση. Νίκησε Μπαχρέιν (1-0), Ομάν (2-1), Ιράκ (3-0), ΗΑΕ (5-0) και ηττήθηκε από την Αλγερία (2-1). Στον μικρό τελικό λύγισε την Αίγυπτο στα πέναλτι (5-4) μετά το 0-0 κανονικής διάρκειας και παράτασης.
Από το 2020 έχει δώσει συνολικά 35 παιχνίδια και μετράει 16 νίκες, 8 ισοπαλίες και 11 ήττες, έχοντας πετύχει συνολικά 50 γκολ, ενώ έχει δεχτεί 48.
Το αστέρι
Ξεκάθαρος σταρ δεν υπάρχει, αφού η ομάδα αποτελείται αποκλειστικά από παίκτες που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα του Κατάρ, ωστόσο η εμπειρία του Χασάν Αλ Χαιντός κάνει τη διαφορά.
Ο 31χρονος μεσοεπιθετικός αγωνίζεται σε όλη του τη ζωή στην πρωταθλήτρια Αλ Σαμπ και αποτέλεσε βασικό πυλώνα της εθνικής ομάδας στον θρίαμβο της κατάκτησης του Αραβικού Κυπέλλου το 2019. Φοράει το περιβραχιόνιο και είναι παλιότερος παίκτης του συνόλου, μετρώντας 150 εμφανίσεις από το 2008 και 34 γκολ.
Από... κοντά ακολουθεί και ο Αλμόζ Αλί. Ο -γεννημένος στο Σουδάν- 26χρονος επιθετικός έχει μεγαλώσει στο Κατάρ και από το 2014 αγωνίζεται στις μικρές εθνικές της χώρας. Από το 2016 άρχισε να... προετοιμάζεται για το Μουντιάλ, ως μέλος της πρώτης ομάδας και από τότε μετράει 83 εμφανίσεις και 40 γκολ.
Έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Ευρώπη , καθώς έφυγε από τις ακαδημίες Καταριανών ομάδων σε ηλικία 16 ετών με προορισμό την Έουπεν. Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στη ΛΑΣΚ και, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τη Λεονέσα, επέστρεψε στο Κατάρ. Από το 2016 αγωνίζεται στην Αλ Ντουχαΐλ, μετρώντας 115 εμφανίσεις και 38 γκολ.
Ο… παλιός που λείπει
Είναι δυνατόν να λείπει κάποιος; Από το 2010 που τους ανατέθηκε η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι Καταριανοί ζουν και αναπνέουν για την πρώτη σέντρα. Προφανώς, υπάρχει πανστρατιά και άπαντες είναι διαθέσιμοι για τη μεγάλη στιγμή.
Η επιτυχία και η αποτυχία
Ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλαθλός του Κατάρ δεν περιμένει να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από αξιοπρεπείς εμφανίσεις.
Σε έναν όμιλο με την πάντα δυνατή Ολλανδία, την πρωταθλήτρια Αφρικής Σενεγάλη και το Εκουαδόρ, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους.
Και αφού χρειάζονται ένα θαύμα για την πρόκριση, οι Καταριανοί θα παρουσιαστούν με στόχο να το διασκεδάσουν και -γιατί όχι- να κυνηγήσουν το προαναφερθέν θαύμα.
Ο προπονητής
Η Φίλιξ Σάντσεθ είναι ο προπονητής που ανέλαβε το φιλόδοξο έργο να οδηγήσει το Κατάρ στο πρώτο του Μουντιάλ.
Ο Καταλανός προπονητής, που βρισκόταν για μια δεκαετία (1996-2006) στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, μετέφερε το καταλανικό πνεύμα στο Κατάρ, αναλαμβάνοντας την Κ19 το 2013. Το 2017 πήρε «προαγωγή» στην πρώτη ομάδα, δουλεύοντας παράλληλα και στην Κ23.
Είναι ο άνθρωπος που έχει οδηγήσει το Κατάρ σε διάφορες μεγάλες στιγμές. Το 2013 κατέκτησε το Κύπελλο Ασίας Κ19 και το 2019 κατέκτησε με την πρώτη ομάδα το Κύπελλο Ασίας.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Μουντιαλ έφτασε στα ημιτελικά στο Κύπελλο αραβικού κόλπου το 2020 και στο Gold Cup της CONCACAF το 2021, ενώ κατέκτησε την τρίτη θέση στο Αραβικό Κύπελλο του 2021.
Στη διάθεση του έχει αρκετούς παίκτες που γνωρίζει από τις «μικρές» εθνικές, πάνω στους οποίος «έχτισε» τα τελευταία χρόνια την ομάδα που θα παρουσιαστεί στα γήπεδα του Κατάρ.
Αποστολή
Τερματοφύλακες: Σάαντ Aλ Σεμπ (Αλ Σαντ, Μισάλ Μπαρσίμ (Αλ Σαντ), Γιουσούφ Χασάν (Αλ Γκαράφα)
Αμυντικοί: Πέδρο Μιγκέλ (Ρο-Ρο) (Αλ Σαντ), Αμπντελκαρίμ Χασάν (Αλ Σαντ), Τάρεκ Σαλμάν (Αλ Σαντ), Μουσαάμπ Καντίρ (Αλ Σαντ), Χαμάμ Αλ Αμίν (Αλ Γκαράφα), Μπασάμ Αλ Ραγί (Αλ Ντουχαΐλ), Μπιαλίμ Κούκι (Αλ Σαντ), Ζασίμ Ζαμπίρ (Αλ Αραμπί), Χομάμ Αχμέντ (Αλ Γκαράφα).
Μέσοι: Αμπντούλαζιζ Χατίμ (Αλ Ραγιάν), Μοχάμεντ Γουάντα (Αλ Σαντ), Αλί Ασάντ (Αλ Σαντ), Σαλέμ Αλ Χαζρί (Αλ Σαντ), Καρίμ Μπουντιάφ (Αλ Ντουχαΐλ), Ασίμ Μαντίμπο (Αλ Ντουχαΐλ), Μουσταφά Ταρέκ Μεσάλ (Αλ Σαντ),
Επιθετικοί: Ακράφ Αφίφ (Αλ Σαντ), Αχμέντ Αλαά (Αλ Γκαράφα), Μοχάμεντ Μουντάρι (Αλ Ντουχαΐλ), Χασάν Αλ Χάιδος (Αλ Σαντ), Ίσμαελ Μοχαμάντ (Αλ Ντουχαΐλ), Χάλιντ Μουνίρ (Αλ Γουακρά), Αλμόεζ Αλί (Αλ Ντουχαΐλ), Νάιφ Αλ Χάντραμι (Αλ Ραγιάν).
Πιθανή 11άδα
Το πρόγραμμα
1η αγωνιστική
20 Νοεμβρίου Κατάρ-Εκουαδόρ (18:00)
2η αγωνιστική
25 Νοεμβρίου Κατάρ-Σενεγάλη (15:00)
3η αγωνιστική
29 Νοεμβρίου Ολλανδία-Κατάρ (17:00)
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.