Μουντιάλ

«Αν χάσετε, θα πάτε στο ανατολικό μέτωπο»: Το… Μουντιάλ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος απέτρεψε τη διεξαγωγή του Μουντιάλ το 1942 και το 1946, ωστόσο μια κάποια ποδοσφαιρική δράση υπήρξε, όπως και να 'χει...

Η ώρα για τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πλησιάζει και το sport-fm.gr σας βάζει στο κλίμα με 50 ξεχωριστές ιστορίες από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα γίνει στο Κατάρ τον Νοέμβριο αποτελεί το 22ο στην ιστορία του θεσμού και 19ο συνεχόμενο που διεξάγεται δίχως αναβολή. Βλέπετε, τη δεκαετία του ’40 η διοργάνωση είχε μπει στον πάγο, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που προφανώς δεν άφηνε πολλά περιθώρια για... ποδόσφαιρα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως πριν σκεπάσουν την Ευρώπη –και ακολούθως και άλλες περιοχές του πλανήτη- τα σύννεφα του πολέμου, η ναζιστική Γερμανία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβει τη διεξαγωγή του Μουντιάλ του 1942. Άλλωστε οι μνήμες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 ήταν ακόμη νωπές.



Η πρόταση των ναζί είχε φέρει αντιδράσεις στους Νοτιοαμερικανούς, καθώς ήδη τα δύο προηγούμενα Μουντιάλ είχαν γίνει στην Ευρώπη – στην Ιταλία το 1934 και στη Γαλλία το 1938. Έτσι, το καλοκαίρι του 1939, η Βραζιλία είχε ενημερώσει και αυτή για την προθυμία της να αναλάβει τη διοργάνωση. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, η έναρξη των εχθροπραξιών στην Ευρώπη ξέκοψε κάθε σκέψη για μπάλα...

Όσο για το Παγκόσμιο Κύπελλο που, κανονικά, θα γινόταν το 1946; Το τέλος του πολέμου μόλις στο 1945 δεν άφηνε χρόνο αλλά και κουράγιο για τη διοργάνωση κάποιου διεθνούς τουρνουά. Ενδεικτικά, η πρώτη μεταπολεμική συνεδρίαση της FIFA έγινε τον Ιούλιο του ’46, με τις αρχικές συζητήσεις για επιστροφή του θεσμού το 1949 να μην καταλήγουν πουθενά. Τη λύση έδωσαν οι Βραζιλιάνοι, που απλώς ζήτησαν να γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1950, όπως και συνέβη.

Πάντως ακόμα και κατά τη διάρκεια του πολέμου, υπήρξαν μουντιαλικά... ψήγματα. Πολλές είναι οι αναφορές για μία φιλική αναμέτρηση που έγινε μεταξύ Γερμανών και Σουηδών στο Βερολίνο το 1942, με το ματς να πλασάρεται από τους ναζί ως «ένας αγώνας ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης».

Η εθνική ομάδα της Γερμανίας είχε νικήσει κατά σειρά Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ νωρίτερα είχε ηττηθεί 2-1 από την Ελβετία την ημέρα των γενεθλίων του Αδόλφου Χίτλερ. «Αν χάσετε ξανά, θα σας στείλουμε στο ανατολικό μέτωπο» ήταν το μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας και οι παίκτες μάλλον το πήραν για τα καλά, χτίζοντας το προαναφερθέν σερί.

Ωστόσο, ενάντια στους Σουηδούς την πάτησαν και ηττήθηκαν 3-2 μπροστά σε περίπου 100.000 οπαδούς! Σημειώνεται δε, ότι η σκανδιναβική χώρα είχε εξασφαλίσει, χάρη στην ουδετερότητά της στον πόλεμο, την άδεια να πετάξει προς της Γερμανία από την βρετανική αεροπορία.

0

Ακόμη ένα ματς που μνημονεύεται είναι εκείνο που έκρινε τον τίτλο του Νοτιοαμερικανικού Πρωταθλήματος του 1946. Ο προάγγελος του Copa America διεξήχθη κανονικά, μια και ο πόλεμος δεν είχε φτάσει μέχρι εκεί, με την Αργεντινή να επικρατεί 2-0 της Βραζιλίας στο «Μονουμεντάλ» στις 10 Φεβρουαρίου και να κατακτά την πρωτιά την τελευταία αγωνιστική.

Τρόπαιο δεν δόθηκε, καθώς το τουρνουά είχε διεξαχθεί περισσότερο για να εορταστεί η συμπλήρωση 30 ετών από την πρώτη διοργάνωση, ωστόσο πολλοί είχαν θεωρήσει την Αργεντινή... παγκόσμια πρωταθλήτρια, σε μία χρονιά που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα διεξαγόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κάτι που ασφαλώς η FIFA δεν έλαβε υπόψιν!

Κι αφού έγινε αναφορά σε τρόπαιο, ιδού τι συνέβη με εκείνο του Μουντιάλ μεταξύ 1938 και 1950. Ο θρύλος αναφέρει ότι ο τότε αντιπρόεδρος της FIFA, Οτορίνο Μπαράσι, το πήρε από μία τραπεζική θυρίδα στη Ρώμη και το φύλαξε, επιτυχώς, σε μία παπουτσοθήκη κάτω από το κρεβάτι του...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x