Μουντιάλ

Δέκα ομάδες που ούτε φαντάζεσαι ότι έχουν πάει Μουντιάλ!

Λίγες εβδομάδες πριν τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ο Νίκος Ράλλης γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμίζει 10 απίθανες ομάδες που πήγαν σε Μουντιάλ!

Μουντιάλ: Δέκα απίθανες ομάδες που έχουν συμμετάσχει

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι και «Ποια Ισλανδία; Το Κουβέιτ»! Με κάθε σεβασμό στους μουσάτους ξανθομάλληδες και όσα εκπληκτικά πέτυχαν την τελευταία πενταετία, με αποκορύφωμα, φυσικά, την πρώτη τους παρουσία σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ωστόσο, μέσα σε αυτά τα 91 χρόνια από το πρώτο Μουντιάλ και ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το 22ο, η κορυφαία διοργάνωση στον πλανήτη έχει «δει» μερικές πραγματικά απίθανες ή ασυνήθιστες, αν προτιμάτε, ομάδες.

Ξέρετε, είναι εκείνες, που πιτσιρικάδες «παίρναμε» στο FIFA και φτάναμε μέχρι το τέλος της διαδρομής, μετά από προκριματικά και τελική φάση, να «σηκώνουμε» την πιο ωραία κούπα στον πλανήτη. Περίπου, βέβαια, είναι εκείνες, γιατί εμείς το παρακάναμε με τα Νησιά Φίτζι, την Παπούα Νέα Γουινέα και τα Μπαρμπέιντος.

Καθώς, λοιπόν, βρισκόμαστε πια μερικές εβδομάδες πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, στο sport-fm.gr πάμε… αρκετά πίσω και θυμίζουμε 10 απίθανες ομάδες που πήγαν σε Μουντιάλ!

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ 1938


Η Ινδονησία είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο (272.248.500 κάτοικοι) και έχει -για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις- και τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων. Στον κόσμο του ποδοσφαίρου, ωστόσο, δεν είναι δα και σημείο αναφοράς. Κάθε άλλο. Βρίσκεται στο Νο.165 του FIFA ranking και μάλιστα, τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η οποία, τελικά, την απέβαλε από τις διεθνείς διοργανώσεις (προκριματικά Μουντιάλ 2018 και προκριματικά Κυπέλλου Ασίας 2019), καθώς η κυβέρνηση της χώρας επενέβη στο αυτοδιοίκητο. Και όμως, αυτή η χώρα είναι η πρώτη ασιατική, που βρέθηκε σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο! Το μακρινό 1938, λοιπόν, οι Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες, όπως λεγόταν τότε η Ινδονησία, καθότι ολλανδική αποικία, βρέθηκε στα γήπεδα της Γαλλίας! Ένα παιχνίδι έδωσαν οι Ινδονήσιοι, χάνοντας 6-0 από την Ουγγαρία στην πόλη Ρεμς, αλλά έμειναν στην ιστορία. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα για τη φανέλα της ομάδας, παρά μόνο αρκετές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τον αγώνα με την Ουγγαρία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938. Ανεπίσημα έγγραφα, ωστόσο, ανέφεραν ότι η εμφάνιση αποτελούνταν από μια πορτοκαλί φανέλα, λευκό σορτς και γαλάζιες κάλτσες. Από την ανεξαρτησία της, το 1949 και μετά, η εμφάνιση είναι κόκκινη και λευκή, όπως, δηλαδή και τα χρώματα της σημαίας της χώρας.

Μουντιάλ: Δέκα απίθανες ομάδες που έχουν πάει

ΚΟΥΒΑ 1938


Στην Κούβα το πιο δημοφιλές σπορ -με διαφορά από το δεύτερο- είναι το μπέιζμπολ. Μερικοί από τους καλύτερους παίκτες παγκοσμίως είναι Κουβανέζοι, με τη χώρα, μάλιστα, να έχει πανηγυρίσει, μεταξύ άλλων, τρία χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ομάδα του ποδοσφαίρου, λοιπόν, δεν είναι και πολύ γνωστή. Μια ομάδα, όμως, που το 1938 βρέθηκε και εκείνη -όπως η Ινδονησία παραπάνω- στο Μουντιάλ της Γαλλίας! Εκείνες τις μέρες, ο Φιντέλ Κάστρο ήταν 11 χρονών. Η Κούβα, εξάλλου, δεν ήρθε για τουρισμό στην Ευρώπη, καθώς έκανε την έκπληξη στον πρώτο γύρο, πετώντας εκτός τους Ρουμάνους, αλλά στα προημιτελικά «έφαγε» οκτώ γκολ από τη Σουηδία και επέστρεψε σπίτι.

Μουντιάλ: Δέκα απίθανες ομάδες που έχουν πάει

ΟΥΑΛΙΑ 1958


Κάποτε, θα θυμάστε, λέγαμε πόσο κρίμα είναι για τον Ράιαν Γκιγκς το γεγονός ότι δεν κατάφερε να βρεθεί ποτέ σε ένα Μουντιάλ. Ούτε καν σε EURO! Ο «νέος» σούπερ σταρ της ομάδας, από την άλλη, ο Γκάρεθ Μπέιλ, πήγε δύο σερί φορές σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τώρα θα διεκδικήσει μέσω των μπαράζ ένα «εισιτήριο» για το Κατάρ. Ξεχνάμε, όμως, κάτι: Η Ουαλία έχει πάει σε Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1958, στη Σουηδία, σοκάροντας τους πάντες! Είχε μια εξαιρετική ομάδα και κατάφερε να περάσει από τον όμιλο, στον οποίο βρίσκονταν οι διοργανωτές Σουηδοί, η Ουγγαρία και το Μεξικό. Με την τρομερή Ουγγαρία, μάλιστα, έπαιξε play-off, καθώς οι δυο τους ισοβάθμησαν, και επικράτησε 2-1 με ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο, παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί, έπεσε πάνω στη μεγάλη Βραζιλία, της οποίας, όμως… έβγαλε την πίστη, με τον Πελέ να σημειώνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης! Το φοβερό είναι πως σε εκείνο το Μουντιάλ έλαβαν μέρος και οι τέσσερις ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή Αγγλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία και προχώρησε μόνο η τελευταία!


ΙΣΡΑΗΛ 1970


Μερικά χρόνια προτού «μεταφερθεί» στην Ευρώπη για πολιτικούς, φυσικά, λόγους, το Ισραήλ διεκδικούσε μέσω των προκριματικών της Ασίας την πρόκρισή του σε Μουντιάλ. Και τα κατάφερε για πρώτη φορά το 1970, απέναντι σε δύο ομάδες, ωστόσο, όχι από την Ασία, αλλά την Ωκεανία, τις Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία! Είναι από εκείνα τα περίεργα των προκριματικών… Οι Ισραηλινοί, λοιπόν, ταξίδεψαν στο Μεξικό και ξεκίνησαν με την ήττα από την Ουρουγουάη (0-2), αλλά πήραν δύο ισοπαλίες με Σουηδία (1-1) και Ιταλία (0-0). Παρ' όλα αυτά δεν απέφυγαν τον αποκλεισμό. Το «μετά» έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μετά την πρόκριση, λοιπόν, στο πρώτο και μοναδικό Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας του, για το Ισραήλ ξεκίνησε μια περίοδος 20 ετών σε διεθνή… ερημιά, όταν αποκλείστηκε από τις διοργανώσεις τις AFC (συνομοσπονδία Ασίας) από το 1974! Ο αποκλεισμός ήρθε σε μια εποχή ολοένα και αυξανόμενου μίσους στην περιοχή προς το Ισραήλ, το οποίο βρισκόταν σε πόλεμο με όλες τις γειτονικές του χώρες! Η οριστική διαγραφή του από την AFC ανάγκασε την εθνική ομάδα της χώρας να παίξει στα ευρωπαϊκά προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, προτού συμμετάσχει στα προκριματικά της Ωκεανίας για τα επόμενα δύο τουρνουά και επιστρέψει και πάλι στην Ευρώπη, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.


ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ 1974


Το Κονγκό κινδύνευσε να χάσει τα μπαράζ για πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ εξαιτίας της απίθανης γκάφας από τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ, να κάνει και τέταρτη αλλαγή στον αγώνα με το Μπενίν, ενώ είχε το δικαίωμα για μέχρι τρεις! Μια ημέρα εθνικής εορτής για το Κονγκό, με το όνειρο της επιστροφής σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου μετά από 48 ολόκληρα χρόνια να μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ, εξελίχθηκε σε εφιάλτη, αλλά, τελικά, δεν τιμωρήθηκε. Πράγματι, επιστροφής! Διότι το Κονγκό είχε δώσει για πρώτη φορά το «παρών» σε Μουντιάλ το 1974, όταν ακόμη η χώρα, βέβαια, λεγόταν Ζαΐρ. Μια τρομερή επιτυχία για το ποδόσφαιρο του αφρικανικού κράτους, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις το 1971 κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Βέλγιο! Η αφρικανική ομάδα, πάντως, διασύρθηκε, χάνοντας 3-0 από τη Βραζιλία, 2-0 από τη Σκωτία και 9-0 από τη Γιουγκοσλαβία.

Μουντιάλ: Δέκα απίθανες ομάδες που έχουν πάει

ΑΪΤΗ 1974


Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 ήταν, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, γεμάτο… ασυνήθιστες ομάδες! Αλλά όταν μιλάμε για ασυνήθιστες, απίθανες ή όπως θέλετε πείτε τις, ομάδες, που ούτε καν φανταζόμαστε ότι είχαν καταφέρει κάποτε να βρεθούν σε ένα Μουντιάλ, στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι, πιθανότατα, η Αϊτή! Μετά το Ζαΐρ, δηλαδή, μεταφερόμαστε στην Καραϊβική και στη χώρα, που καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του νησιού της Ισπανιόλας. Από την Καραϊβική έχουμε κατά καιρούς ομάδες «περίεργες». Είδαμε παραπάνω την Κούβα, η Ονδούρα προκάλεσε εντύπωση το 1982, αλλά ακολούθησαν άλλες δύο συμμετοχές, η Κόστα Ρίκα έχει πέντε από το 1990(!), το Ελ Σαλβαδόρ πήγε το 1970 και το 1982 και εκείνο, και έχουμε, φυσικά και τα πιο πρόσφατα παραδείγματα, της Τζαμάικα το 1998, του Τρινιντάντ και Tομπάγκο το 2006 και του Παναμά το 2018 -το οποίο, πιθανότατα, θα είναι και στο Κατάρ. Καμία από τις παραπάνω, ωστόσο, δεν συγκρίνεται με την Αϊτή, μία από τις χειρότερες οικονομίες παγκοσμίως, και τότε και τώρα, που κατάφερε να «στείλει» την εθνική της ομάδα στη μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη! Αλλά όπως και το Ζαΐρ, ακολούθησε διασυρμός, με τη διαφορά, βέβαια, ότι η Αϊτή έβαλε δύο γκολ! Ήττα 3-1 από την Ιταλία (προηγήθηκε, μάλιστα, μέσα σε… πανζουρλισμό), ήττα 4-1 από την Αργεντινή, ήττα 7-0 από τη φοβερή τότε Πολωνία και σπίτι…


ΚΟΥΒΕΪΤ 1982


Το Κουβέιτ, δυστυχώς, το ξέρουμε κυρίως από τον Πόλεμο του Κόλπου. Πριν από αυτόν, ωστόσο, ο κόσμος το έμαθε και για την εθνική του ομάδα, που κατάφερε να δώσει το «παρών» στα γήπεδα της Ισπανίας το 1982! Ήταν, μάλιστα, η μοναδική ομάδα από την Ασία σε εκείνο το Μουντιάλ. Μια υπέροχη ομάδα, να σημειώσουμε, ιδιαιτέρως ταλαντούχα, που, με τεχνικούς όπως τους Μάριο Ζαγκάλο και Κάρλος Παρέιρα, κέρδιζε στη σειρά τους τίτλους στο Κύπελλο Περσικού Κόλπου, έφτασε στον τελικό του Ασιατικού Κυπέλλου το 1976, το κατέκτησε το 1980 και έφτασε στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων την ίδια χρονιά! Η ισοπαλία (1-1) στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, λοιπόν, με την Τσεχοσλοβακία, που έξι χρόνια νωρίτερα είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, σόκαρε και πολλοί πίστεψαν ότι το Κουβέιτ είναι ικανό για το «μπαμ» της πρόκρισης στην επόμενη φάση. Οι προσδοκίες χτύπησαν κόκκινο! Ακολούθησαν, ωστόσο, οι ήττες από Γαλλία (4-1) και Αγγλία, έστω και με τα χίλια ζόρια (1-0), με το Κουβέιτ να τερματίζει στην τελευταία θέση του ομίλου, μένοντας εκτός. Στην ιστορία, πάντως, έμεινε και κάτι άλλο: Ο σεΐχης Φαχάντ Αλ Αχμάντ Αλ Σαμπάχ να ορμά στον αγωνιστικό χώρο στο ματς με τους Γάλλους και να απαιτεί την ακύρωση του αμφισβητούμενου γκολ του Ζιρές!

Μουντιάλ: Δέκα απίθανες ομάδες που έχουν πάει
Η έφοδος του σεΐχη Φαχάντ Αλ Αχμάντ Αλ Σαμπάχ στο Μουντιάλ του 1982

ΚΑΝΑΔΑΣ 1986


Μόνο αν αυτοκτονήσει ο Καναδάς δεν θα είναι στο δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας του. Και δείχνει, μάλιστα και ομάδα, που μπορεί να τα πάει καλά στο Κατάρ, καθώς υπάρχει πολύ ταλέντο! Σίγουρα, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να τα πάει καλύτερα από την ομάδα του 1986, που ηττήθηκε από Γαλλία, Ουγγαρία και Σοβιετική Ένωση και αποχαιρέτησε γρήγορα και άδοξα το Μεξικό. Η παρουσία του Καναδά, όμως, σε εκείνο το Μουντιάλ θεωρήθηκε τεράστια έκπληξη, ακριβώς γιατί κανείς δεν ήξερε ότι στον Καναδά παίζουν… ποδόσφαιρο! Έχουν μια δική τους παραλλαγή του αμερικανικού ποδοσφαίρου, λατρεύουν το χόκεϊ, που είναι ο «βασιλιάς των σπορ» στη χώρα, αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με το… soccer, δεν είχε ιδέα ο κόσμος ότι το κλοτσάνε το τόπι! Θα έπρεπε, βέβαια, γιατί έναν χρόνο νωρίτερα, το 1985, είχαν κατακτήσει το πρώτο Πρωτάθλημα Βόρειας & Κεντρικής Αμερικής -μετέπειτα Gold Cup- στην ιστορία τους. Και το 1986, να σημειωθεί, ήταν και η μοναδική ομάδα από την CONCACAF στο Παγκόσμιο Κύπελλο.


ΙΡΑΚ 1986


Τέσσερα χρόνια μετά το Κουβέιτ, το 1986 ήταν η σειρά του Ιράκ να πατήσει για πρώτη φορά το πόδι του σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκείνη την εποχή ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ήδη στην εξουσία και η χώρα μαστίζονταν από τις συνέπειες του καταστροφικού πολέμου με το γειτονικό Ιράν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ιρακινή ομάδα τσέκαρε το «εισιτήριο» για το Μεξικό. Παρότι έχασε, δε και τα τρία ματς, το Ιράκ τα έδωσε όλα, όπως μαρτυρούν και τα σκορ: 1-0 από Παραγουάη, 2-1 από Βέλγιο και 1-0 από το Μεξικό.


ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ 1990


Και για να ολοκληρώσουμε την… τριλογία των συνεχόμενων παρουσιών ομάδων από τον Περσικό Κόλπο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πήγαν στην Ιταλία το 1990! Θυμίζει η περίπτωσή τους λίγο Κατάρ, το οποίο θα είναι, φυσικά, ως διοργανώτρια χώρα στο Μουντιάλ του 2022, με τη μόνη διαφορά πως τα ΗΑΕ κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση μέσω των προκριματικών! Στην πρώτη θέση τερμάτισε η Νότια Κορέα, στη δεύτερη ήταν τα Εμιράτα και στην τρίτη ήταν… το Κατάρ! Στην τελική φάση, πάντως, έκανε, όπως και το Ιράκ μια τετραετία νωρίτερα, τρεις ήττες, από Κολομβία, Γερμανία και Γιουγκοσλαβία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x