Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που η εθνική ομάδα της Ισπανίας σάρωνε τα πάντα και ξεχώρισε με τον ιδιαίτερο τρόπο ποδοσφαίρου της. Το τίκι-τάκα.
Οι «φουριας ρόχας» όμως έχοντας και πάλι στον πάγκο τους έναν άνθρωπο-λάτρη αυτού του παιχνιδιού, τον Λουις Ενρίκε πηγαίνουν στο Κατάρ με την ελπίδα - πίστη ότι θα μπορέσουν να πετύχουν και πάλι. Θα τα καταφέρουν;
Έχοντας παρακαταθήκη τις επιτυχίες στο Μουντιάλ 2010 και τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2008 και του 2012 η Ισπανία φιλοδοξεί σε μια νέα αρχή με αντίστοιχες επιτυχίες. Από ρόστερ της ομάδας πια απουσιάζουν παίκτες όπως οι Ινιέστα, Τσάβι αλλά και πάλι υπάρχουν άλλοι αξιόλογοι και ικανοί να την οδηγήσουν στην κορυφή αρχής γενομένης από την εφετινή διοργάνωση.
Η μόνη παρουσία στο ρόστερ ποδοσφαιριστή με εμπειρία σε αυτή την «χρυσή» εποχή των «φούριας ρόχας» είναι ο Σέρχιο Μπούσκετς. Πλέον, όμως στα 34 του χρόνια ζωής δεν αναμένεται να έχει ρόλο βασικού, ούτε να αγωνίζεται στα 90 λεπτά των αγώνων αλλά να παίρνει θέση στον αγωνιστικό χώρο, όταν ο Λουίς Ενρίκε χρειάζεται την εμπειρία του και την ηγετική του φυσιογνωμία.
Ο Λουίς Ενρίκε σε μια απόφαση για την οποία και πάλι δέχθηκε κριτική έκρινε ότι δεν θέλει να συμπεριλάβει λιγοστούς παίκτες από την Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ άφησε εκτός μεγάλα ονόματα που θα μπορούσαν -λόγω αυτών- να έχουν θέση στο ρόστερ της εθνικής Ισπανίας αλλά ο Λουίς Ενρίκε δεν θεώρησε ότι ταιριάζουν σε αυτό που θέλει εκείνος να φτιάξει. Οι περισσότερες από τις απουσίες αυτές εντοπίζονται κυρίως στην άμυνα, με τους Ντε Χέα, Ράμος να μένουν εκτός, τον Πικέ που σταμάτησε την ενεργό δράση αλλά και τον Τιάγκο Αλκάνταρα, στη μεσαία γραμμή, να μην είναι στη λίστα.
Ο δρόμος προς το Κατάρ
Δεν έκανε καθόλου καλό ξεκίνημα στον όμιλο. Μία ισοπαλία (με Ελλάδα) και μία ήττα (με Σουηδία) στα πρώτα της τέσσερα παιχνίδια την έβαλαν σε δύσκολη θέση. Αποτέλεσμα αυτών ήταν κάποια ισπανικά ΜΜΕ να ασκήσουν κριτική στον Λουίς Ενρίκε για τις επιλογές των παικτών και το κοουτσάρισμα.
Ωστόσο στη συνέχεια βελτίωσε τα αποτελέσματά της και σε συνδυασμό με στραβοπατήματα των άλλων, και κυρίως τη μεγάλη έκπληξη της νίκης της Γεωργίας επί της Σουηδίας στην προτελευταία αγωνιστική κατάφερε να εξασφαλίσει την συμμετοχή της, ως πρώτη του Β’ ομίλου στην επόμενη φάση.
Το αστέρι
Όταν υπάρχει το όνομα του Μπούσκετς, στην αποστολή της Ισπανίας για τη διοργάνωση τότε… ηθικά δεσμεύεσαι. Μπορεί να βρίσκεται προς το τέλος της καριέρας του αλλά δεν μπορεί κάποιος να αμελήσει τα όσα έχει πετύχει τα χρόνια που πατάει στον αγωνιστικό χώρο με την φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας και όχι μόνο.
Ωστόσο, θα αποτελεί ερωτηματικό εάν θα επιλέγεται από τον Λουίς Ενρίκε στην 11άδα της ομάδας. Για τον λόγο αυτό, οφείλουμε να αναφέρουμε και τον Φεράν Τόρες, ο οποίος αναμένεται να έχει περισσότερο ενεργό ρόλο και σαφώς η καριέρα του είναι σε ανοδική τάση ειδικά μετά και την μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα από την Μάντσεστερ Σίτι.
Ο… παλιός που λείπει
Ο Κάρλες Πουγιόλ και η ηγετική του φυσιογνωμία. Ο «μπούκλιας» ήταν παρών στη μεγάλη ομάδα της Ισπανίας που κατέκτησε τα πάντα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είχε τον ρόλο του αρχηγού για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτή, παίζοντας -μάλιστα- και καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της. Μπορεί η Ισπανία να έχει και άλλους κεντρικούς αμυντικούς μεγάλης αξίας αλλά δεν έχει έναν… Πουγιόλ. Έναν παίκτη που θα βάζει την ομάδα πάνω από τον εαυτό του και πάνω από όλα, και θα αποτελεί την έμπνευση για όλους τους άλλους.
Η επιτυχία και η αποτυχία
Λόγω ονόματος και παρελθόντος οι προσδοκίες είναι υψηλές για την Ισπανία και σε αυτό το Μουντιάλ. Έτσι αυτόματα ένας αποκλεισμός από την φάση των ομίλων θα είναι απόλυτη αποτυχία όπως και ένας αποκλεισμός από την φάση των 16 θα μπορούσε να θεωρηθεί αποτυχία. Επιτυχία; Η συμμετοχή της τουλάχιστον στα ημιτελικά της διοργάνωσης θα ήταν μια «κατάκτηση» που δεν θα έδινε δικαιώματα για κριτική στον ισπανικό Τύπο και θα την θεωρούσαν επιτυχία.
Ο προπονητής
Ο Λουίς Ενρίκε… Μετά την επιτυχημένη παρουσία του στον πάγκο της Μπαρτσελόνα πήρε το χρίσμα του τεχνικού της εθνικής ομάδας της χώρας το 2018, λαμβάνοντας τη θέση του Φερνάντο Ιέρο. Ωστόσο για σοβαρούς προσωπικούς λόγους και έχοντας αφήσει καλές εντυπώσεις αποφασίζει να παραιτηθεί ξαφνιάζοντας τους πάντες. Μετά από περίπου τέσσερις μήνες ο Λουίς Ενρίκε νιώθει και πάλι έτοιμος για να επιστρέψει στους πάγκους. Έρχεται σε συμφωνία με την ομοσπονδία και αναλαμβάνει και πάλι τον πάγκο της, αφήνοντας αιχμές σε συνέντευξη Τύπου στον… πρώην καλό του φίλο, Ρομπερτ Μορένο ότι προσπάθησε να… του κάνει χαλάστρα.
Στα αρνητικά το γεγονός ότι επέλεξε ομάδα χωρίς παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης για το Euro 2020, με αποτέλεσμα να δεχθεί κριτική για τα αντι-μαδριλενικά του συναισθήματα.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ουνάι Σιμόν (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Ρόμπερτ Σάντσεθ (Μπράιτον), Νταβίντ Ράγια (Μπρέντφορντ)
Αμυντικοί: Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Τσέλσι), Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ), Έρικ Γκαρσία (Μπαρτσελόνα), Ούγκο Γκιγιαμόν (Βαλένθια), Πάου Τόρες (Βιγιαρεάλ), Αϊμερίκ Λαπόρτ (Μάντσεστερ Σίτι), Ζόρντι Άλμπα (Μπαρτσελόνα), Χοσέ Γκάγια (Βαλένθια).
Μέσοι: Σέρχιο Μπουσκέτς (Μπαρτσελόνα), Ρόδρι (Μάντσεστερ Σίτι), Γκάβι (Μπαρτσελόνα), Κάρλος Σολέρ (Παρί), Μάρκος Γιορέντε (Ατλέτικο Μαδρίτης), Πέδρι Γκονζάλες Μπαρτσελόνα), Κόκε (Ατλέτικο Μαδρίτης).
Επιθετικοί : Φεράν Τόρες (Μπαρτσελόνα), Νίκο Γουίλιαμς (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Γέρεμι Πίνο (Βιγιαρεάλ), Άλβαρο Μοράτα (Ατλέτικο Μαδρίτης), Μάρκο Ασένσιο (Ρεάλ Μαδρίτης), Πάμπλο Σαράμπια (Παρί Σεν Ζερμέν), Ντάνι Όλμο (Λειψία), Ανσού Φάτι (Μπαρτσελόνα).
Η πιθανή ενδεκάδα:
Το πρόγραμμα της Ισπανίας στον 5ο όμιλο:
1η αγωνιστική
23 Νοεμβρίου Ισπανία-Κόστα Ρίκα (18:00)
2η αγωνιστική
27 Νοεμβρίου Ισπανία-Γερμανία (21:00)
3η αγωνιστική
01 Δεκεμβρίου Ιαπωνία-Ισπανία (21:00)
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.