Μουντιάλ

Το 2016 προδιαγράφτηκε το νοκ-άουτ του… Ρόκι Μπαλμπόα από τη Γαλλία!

Το Μαρόκο στάθηκε σαν αληθινός... Ρόκι Μπαλμπόα απέναντι στη Γαλλία. Όμως οι «μπλε» θα βρεθούν στον μεγάλο τελικό κι αυτό διότι το 2016 έθεσαν τις σωστές βάσεις με την παραμονή του Ντιντιέ Ντεσάν.

Συνεπής στο ραντεβού της η Γαλλία! Οι «μπλε» μπορεί να μην εντυπωσίασαν κόντρα στο Μαρόκο (2-0), αλλά θα είναι… back to back εκεί: Στον μεγάλο τελικό ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου, με στόχο φυσικά το repeat.

Και ποιος να το φανταζόταν το 2016. Όταν δηλαδή η σουτάρα του Έντερ τούς έκλεινε το σπίτι, χαρίζοντας το Euro στην Πορτογαλία. Δεν άργησε να σηκωθεί κουβέντα για το μέλλον του Ντιντιέ Ντεσάν στον πάγκο τους. Όπως συμβαίνει εξάλλου σε τέτοιες περιπτώσεις. Κι όμως, η γαλλική Ομοσπονδία κινήθηκε εκτός… πεπατημένης, κράτησε τον Γάλλο τεχνικό στο τιμόνι και τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία.



Γιατί η Γαλλία πάνω από όλα είναι ομάδα του Ντεσάν. Δεν εξαρτιέται από κανέναν Μέσι. Χωρίς φυσικά να ήταν απαραίτητα κακό το τελευταίο εάν μπορούσε να συμβεί, μιας και είναι πολύ πιθανό την Κυριακή να το… βρει από τον κορυφαίο παίκτη της σύγχρονης εποχής.

Παρόλα αυτά, οι «μπλε» πάνω από όλα φέρουν τη σφραγίδα του προπονητή τους. Το ταλέντο τους άπλετο, ενδεχομένως και πολύ περισσότερο από κάθε άλλη αντίπαλό τους. Ωστόσο, η εξατομικευμένη ποιότητα για να γίνει σύνολο και -κυρίως- για να έχει τέτοια αποτελέσματα, χρειάζεται και τον κατάλληλο μαέστρο. Και ο Ντεσάν είναι τέτοιος!

Σε τέτοιο βαθμό που κατορθώνει να φαίνονται αμελητέες οι απουσίες των Μπενζεμά, Καντέ, Πογκμπά, Ενκουκού και Κιμπεμπέ. Σε τέτοιο βαθμό που καταφέρνει να απογειώνει παίκτες που δείχνουν συνεχώς ντεφορμέ σε συλλογικό επίπεδο (εξαιρετική και σήμερα η χρησιμοποίηση του Γκριζμάν στα μεσοδιαστήματα). Σε τέτοιο βαθμό που βγάζει διαφορετικούς πρωταγωνιστές παιχνίδι το παιχνίδι. Αλήθεια, τι ΜΑΤΣΑΡΑ έκανες ρε συ Κονατέ; Και προφανώς σε τέτοιο βαθμό που να βάζει τον «πολύ» -και συνάμα παικταρά προφανώς- Εμπαπέ να παίζει για την ομάδα. Κι ακόμα κι αν δεν μένεις με το στόμα ανοικτό με τις τακτικές του επιλογές, σίγουρα όλα τα παραπάνω μόνο δεδομένα δεν είναι.



«Βγήκα από τα αποδυτήρια και ήμουν σαν ζώο, ήθελα να τα διαλύσω όλα. Με αυτά που είπε, έδωσε δύναμη και αποφασιστικότητα σ' όλη την ομάδα. Πάντα ήξερε να το περνάει αυτό στις ομάδες του. Στις συνομιλίες του θα μιλήσει λίγο για τακτική, αλλά δεν θα μείνει για πολύ στο θέμα. Θα μιλήσει κυρίως για οικογένειες, ανθρώπους. Θα μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες του ως παίκτης και ως προπονητής. Σε κάνει να ανατριχιάζεις. Βγαίνεις από αυτήν την κουβέντα και λες στον εαυτό σου... ουάου», σχολίαζε σχετικά ο Ματιέ Βαλμπουενά για τον πρώην προπονητή του. Κάτι παραπάνω θα ξέρει…



Σε τέτοιο βαθμό που βγάζει νοκ-άουτ τον Ρόκι Μπαλμπόα



«Όταν βλέπεις τον Ρόκι Μπαλμπόα, θέλεις να στηρίζεις τον Ρόκι για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή του, εμείς είμαστε ο Ρόκι Μπαλμπόα αυτού του Μουντιάλ». Ευφάνταστος ή μη, ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί, στις δηλώσεις του μετά την επική πρόκριση επί της Πορτογαλίας, ήταν παραστατικός και εύστοχος. Το Μαρόκο στο Κατάρ ήταν ένας αληθινός μαχητής και ως τέτοιος κέρδισε τον σεβασμό του ποδοσφαιρικού πλανήτη.



Μάλιστα, κόντρα στη Γαλλία συμπεριέλαβε στο παιχνίδι του -για πρώτη φορά στο Κατάρ- και το στοιχείο της κατοχής. Αναγκαστικά βέβαια, μιας και βρέθηκε για πρώτη φορά πίσω στο σκορ, με το πρώτο τέρμα που δέχθηκε στη φετινή διοργάνωση από αντίπαλο (το μοναδικό που είχε δεχτεί μέχρι τώρα ήταν αυτογκόλ, στους ομίλους με τον Καναδά)! Και το έπραξε και με μεγάλη επιτυχία, δημιουργώντας πολλούς κινδύνους.

Άξιζε κάτι παραπάνω; Ίσως. Η ουσία ωστόσο για τους Μαροκινούς -που έγιναν η πρώτη αφρικανική ομάδα που περνά στους «4»- ήταν ότι έστρεψαν τα φώτα πάνω τους. Με τη δουλειά τους και την ποιότητά τους! Γιατί, ναι, διαθέτουν και από την τελευταία και μάλιστα μπόλικη. Σ' όλες τις γραμμές. Δεν περιοριζόταν το σχέδιο του Ρεγκραγκί στο τρέξιμο και στην άμυνα.

Κι αφού έβγαλε νοκ-άουτ έναν αληθινό μαχητή, τα εύσημα τα αξίζει και η Γαλλία. Όπως λένε, η αξία του ηττημένου δίνει αξία και στον νικητή.

Και τώρα;



Πάμε στο «καυτό». Έφτασε πάλι στην πηγή η Γαλλία. Θα πιει εκ νέου νερό, όπως το 2018; Η άποψη -ή, για να λέμε την αλήθεια, η επιθυμία- του γραφόντα, είναι πως «όχι». Έστω κι οριακά. Κάτι θα βρει πάλι ο ηγέτης της Αργεντινής. Δεν μπορεί…



Αλλά, εν προκειμένω, το θέμα είναι ότι οι «μπλε» έχουν ακολουθήσει τον σωστό δρόμο. Όχι τώρα. Από το… μακρινό 2016. Τότε μπήκαν οι βάσεις για να... ξαναποστείλουν (και) το Μαρόκο.

«Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, αλλά πρέπει να συνδυάσεις πολλά πράγματα», σημείωνε… ψευδώς πριν τον αγώνα ο Ντεσάν. Είτε είναι μετριόφρων είτε όχι, το μυστικό υπάρχει για τη Γαλλία και είναι εκείνος…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x