Την ανισότητα στις αμοιβές ανάμεσα στα φετινά Παγκόσμια Κύπελλα έθιξε σε βίντεο στα social media η 23μελης αποστολή της Αυστραλίας, που συνδιοργάνωνει το θεσμό (20/7-20/8). Αφορμή στάθηκε το αντίστοιχο Μουντιάλ του Κατάρ κατά το οποίο τα κέρδη για τις συμμετέχουσες ομάδες ανήλθαν σε 440 εκατ. ευρώ.
With the @FIFAWWC kicking off this Thursday, our @TheMatildas have a message for those who paved the way. For those who broke down barriers and fought for progress. For the past. For the future.
— Professional Footballers Australia (@thepfa) July 16, 2023
For those within our football community, our fans, our sponsors, our politicians,… pic.twitter.com/gVImezbX30
Πιο συγκεκριμένα, τα φετινά πριμ στις γυναίκες ανέρχονται στα 110 εκατ. ευρώ, μόλις το 1/3 περίπου από το Μουντιάλ του Δεκέμβρη. Παρά ταύτα η αμοιβή φέτος έχει δεχτεί αύξηση της τάξεως των 300%, δηλαδή από τα 30 εκατ. ευρώ του 2019.
Μόλις το 2007 θεσπίστηκε η αμοιβή για το Μουντιάλ των Γυναικών, 25 χρόνια μετά τους άντρες ενώ εδώ και μια δεκαετία δεν χρειάζεται να πλένουν τις ίδιες τους τις εμφανίσεις!
Παρά τα βήματα που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξομάλυνση της μισθολογικής διαφοράς και την περσινή συμφωνία ανάμεσα στις εθνικές ομάδες των ΗΠΑ για ίσες αμοιβές, το πρόβλημα για τα Παγκόσμια Κύπελλα παραμένει.
Η θέση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, έχει θέσει ως στόχο ίσα πριμ για τα τουρνουά ανδρών και γυναικών έως το 2027. Ωστόσο, πρότεινε οι χορηγοί και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς να διαδραματίσουν ρόλο για την επίτευξη αυτού. Σε ένα στάδιο, το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών αντιμετώπισε «μπλακ άουτ» των μέσων ενημέρωσης σε χώρες της Ευρώπης αφού η FIFA έκρινε τις αρχικές προσφορές για μετάδοση «απαράδεκτες». Τελικά υπεγράφη μια συμφωνία τον Ιούνιο, δίνοντας όμως λίγο χρόνο για την προώθηση του τουρνουά.
Επιμέλεια: Μαρία Σαράφογλου
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.