Το βράδυ του Σαββάτου (στις 22:00 ώρα Ελλάδος), Γερμανία και Ιταλία(όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα) ή Ιταλία και Γερμανία αν προτιμάτε, μάχονται στον τρίτο κατά σειρά προημιτελικό του Euro, για ένα εισιτήριο για τους «4» της διοργάνωσης.
Η «nationalmannschaft» ψάχνει την «εκδίκηση» για τον αποκλεισμό στα ημιτελικά τέσσερα χρόνια πριν, ενώ οι «μπλε» θέλουν να επαναλάβουν την επιτυχία του 2012 αλλά και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, όταν έφτασαν στον τελικό (το 2006 μάλιστα κατέκτησαν το τρόπαιο), έχοντας αποκλείσει τους προσεχείς αντιπάλους τους.
Από τα τέσσερα ζευγάρια των «8» (Πολωνία-Πορτογαλία, Ουαλία-Βέλγιο, Γερμανία-Ιταλία, Γαλλία-Ισλανδία), η «ιδιαιτερότητα» που παρουσιάζει το συγκεκριμένο, έχει να κάνει με.. την ηλικία!
Η γηραιότερη αυτής της φάσης Ιταλία, με μέσο όρο 28 χρόνια, 10 μήνες και 21 ημέρες, αντιμετωπίζει την νεότερη, όχι μόνο των προημιτελικών αλλά ολόκληρου του τουρνουά, Γερμανία, των 25 ετών και 10 σχεδόν μηνών(25-09-26), διαφορά τριών περίπου χρόνων.
Πρόκειται για τις δύο φιναλίστ των τελευταίων Euro, με αμφότερες να «πληγώνονται» από την Ισπανία. Αρχικά το 2008(Αυστρία/Ελβετία), τα «πάντσερ» ηττήθηκαν από τους «φούριας ρόχας» στον τελικό της Βιέννης με 1-0 και στην επόμενη διοργάνωση, αυτή του 2012(Πολωνία/Ουκρανία), ήταν η σειρά των «ατζούρι» να υποστούν «βαριά» ήττα με 4-0 από την «παρέα» του Τσάβι και του Ινιέστα.
Συμμετοχές-Τίτλοι-Τελικοί
Οι «αετοί», μετρούν 12 παρουσίες σε τελική φάση Euro(όλες συνεχής) και μαζί με την Ισπανία, είναι η εθνική με τους περισσότερους τίτλους στον θεσμό(3), θριαμβεύοντας το 1972 στο Βέλγιο (2-0 την Σοβιετική Ένωση), το 1980 στην Ιταλία (2-1 το Βέλγιο) και το 1996 στα γήπεδα της Αγγλίας (2-1 την Τσεχία), στον πρώτο τελικό που κρίθηκε χάρη στο «χρυσό» γκολ, με «δράστη» στην παράταση τον Όλιβερ Μπιέρχοφ (στο 95') κι ενώ ο ίδιος ποδοσφαιριστής, είχε δώσει το φιλί της «ζωής» στην ομάδα του ισοφαρίζοντας στο 73ο λεπτό, το τέρμα του Μπέργκερ (59' με πέναλντι).
Ήταν επίσης φιναλίστ το 1976 (Τσεχοσλοβακία- Γερμανία 2-2, 5-4 στα πέναλντι), το 92' (Δανία- Γερμανία 2-0) και το 2008(Ισπανία- Γερμανία 1-0)
Η «squadra azzurra», με 9 παρουσίες, έχει μία κατάκτηση, το 1968 στο «σπίτι» της, επικρατώντας της Γιουγκοσλαβίας στον τελικό της Ρώμης με 2-0 κι ενώ δύο μέρες νωρίτερα οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες(1-1), μετά και τον έξτρα χρόνο της παράτασης, με τους κανονισμούς όμως τότε, να μην προβλέπουν τις εκτελέσεις πέναλντι για την ανάδειξη του νικητή.
Έφτασε επίσης στην «πηγή» δίχως να πιει νερό, το 2000 (χάνοντας στην παράταση από τη Γαλλία με «χρυσό» γκολ) και το 2012 (Ισπανία-Ιταλία 4-0).
Η μέχρι τώρα πορεία, πως παίζουν και τα.. «τρικ»
Αναμφισβήτητα, σημείο αναφοράς για αμφότερες, αποτελούν οι τερματοφύλακες, αφού θα τεθούν αντιμέτωποι, οι δύο καλύτεροι κατά τεκμήριο «κίπερς» στον κόσμο τη δεδομένη στιγμή και εκ των κορυφαίων της ιστορίας.
Η Γερμανία μετρά μέχρι τώρα 3 νίκες (2-0 την Ουκρανία, 1-0 τη Βόρειο Ιρλανδία και 3-0 τη Σλοβακία) και μία ισοπαλία( 0-0 με Πολωνία), χωρίς να έχει δεχτεί τέρμα(6-0), ενώ οι Ιταλοί έχουν 3 νίκες ( 2-0 το Βέλγιο, 1-0 τη Σουηδία, 2-0 την Ισπανία) και μία ήττα (1-0 από την Ιρλανδία), έχοντας σκοράρει 5 φορές, βλέποντας την εστία τους να έχει παραβιαστεί μία μόλις φορά, όταν μάλιστα υπερασπιστής δεν ήταν ο «φύλακας- άγγελός» της Τζίτζι Μπουφόν.
Ο Αντόνιο Κόντε εφαρμόζει πιστά το αγαπημένο του 3-5-2, «κλειδώνοντας» τον αντίπαλο και τα ατού του, με «συνταγή» Γιουβέντους στα μετόπισθεν, με τους Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι να αποτελούν την «Αγία Τριάδα» της άμυνας. Ένας «κόφτης», που μετά την συμπλήρωση καρτών του Τιάγκο Μότα, αναμένεται να είναι και πάλι ο Ντε Ρόσι(σε περίπτωση που δεν καταφέρει να «νικήσει» τον τραυματισμό του, τη θέση του θα πάρει ο 23 ετών Στέφανο Στουράρο, με τον 32χρονο «Ρωμαίο» μέσο πάντως, να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δώσει το παρών), δύο «υποστηρικτές» του στο χώρο της μεσαίας γραμμής, εκ των οποίων ο ένας συχνά γίνεται «κρυφός» φορ(Τζακερίνι), δύο «μηχανάκια» για τις πτέρυγες, που αναλαμβάνουν τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά καθήκοντα και δύο επιθετικοί, ένας πιο «βαρύς»(Πελέ) κι ένας περιφερειακό(Έντερ).
Όσον αφορά την «εξουδετέρωση» του αντιπάλου, το πλάνο προβλέπει δύο ατομικά μαρκαρίσματα (πλην της αμυντικής γραμμής), με τον Έντερ να αναλαμβάνει τον Κρόος και τον Παρόλο να «πέφτει» πάνω στον Οζίλ, σε μία προσπάθεια να μην επιτραπεί στους αντιπάλους να κυκλοφορήσουν την μπάλα.
Ο Λεβ ακολουθεί το 4-2-3-1, προχωρώντας σε ένα νέο «κόλπο» στη Γαλλία, σε σχέση με δύο χρόνια πριν, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Εκδηλώνοντας επίθεση μένουν πίσω οι δύο κεντρικοί αμυντικοί Μπόατεγκ και Χούμελς και λίγο πιο μπροστά τα κεντρικά χαφ Κεντίρα και Κρόος. Στην κορυφή της επίθεσης δεσπόζει η παρουσία του Μάριο Γκόμεζ, ο οποίος πλαισιώνεται από πέντε παίκτες που κινούνται διαρκώς, προσπαθώντας να συνδυαστούν και να δημιουργήσουν «ρήγματα». Τα δύο μπακ Κίμικ και Χέκτορ που γίνονται εξτρέμ και τους Οζίλ-Μίλερ-Ντράξλερ, σε μία επίθεση των «6».
Αυτό που φοβάται ο προπονητής της Γερμανίας, είναι οι χώροι που μπορεί να δημιουργηθούν εάν η ομάδα του «υπερβάλει» στην προσπάθειά της να απειλήσει την εστία του Μπουφόν, αφήνοντας «κενά» που μπορεί να εκμεταλλευτούν οι «ατζούρι» με αντεπιθέσεις, γι'αυτό κι έχει δώσει εντολή για «μέτρο» στην επιθετική ανάπτυξη, σωστή κυκλοφορία και αποφυγή λαθών στις μεταβιβάσεις, ιδιαίτερα στις κοντινές.
Oι μεταξύ τους αναμετρήσεις
Θα είναι η τέταρτη φορά που θα αναμετρηθούν οι δύο εθνικές ομάδες σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με τον απολογισμό μέχρι τώρα, μία νίκη για την Ιταλία και δύο ισοπαλίες.
Euro 1988 (Δυτική Γερμανία)
Η διοργανώτρια Δυτική Γερμανία, βρισκόταν στον 1ο από τους δύο ομίλους(με τους δύο πρώτους από κάθε όμιλο να προκρίνονται στα ημιτελικά), μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Δανία.
Ο μεταξύ τους αγώνας διεξήχθη στις 10 Ιουνίου στο Ντίσελντορφ και έληξε ισόπαλος 1-1, με τον Μαντσίνι να ανοίγει το σκορ για την «σκουάντρα ατζούρα» και τον Μπρέμε να φέρνει το παιχνίδι στα ίσα διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα τρία λεπτά αργότερα(55'). Με το σύστημα της βαθμολογίας να είναι 2-1-0, οι δυο τους ισοβάθμησαν στην κορυφή με 5 βαθμούς, με τους «οικοδεσπότες» να παίρνουν την πρώτη θέση χάρη στη καλύτερη διαφορά τερμάτων.
Έτσι στα ημιτελικά τα ζευγάρια που σχηματίστηκαν ήταν Γερμανία-Ολλανδία(1-2) και Σοβιετική Ένωση-Ιταλία(2-0), με τους «Οράνιε» να βρίσκουν στον τελικό τους Σοβιετικούς και να πανηγυρίζουν τον τίτλο, με τον Μάρκο Φαν Μπάστεν να σκοράρει με γυριστό σουτ από πλάγια θέση, καταφέρνοντας το ωραιότερο τέρμα που έχει σημειωθεί στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.
Euro 1996 (Αγγλία)
Οκτώ χρόνια μετά, οι δύο ομάδες συναντιούνται ξανά και πάλι σε ομίλους. Η τελική φάση διεξάγεται πλέον με 16 ομάδες και οι όμιλοι είναι τέσσερις.
Για τον τρίτο όμιλο(Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Ρωσία), ο αγώνας διεξάγεται στο Μάντσεστερ στις 19 Ιουνίου, για την τρίτη αγωνιστική. Η «λευκή» ισοπαλία δίνει στην Γερμανία την πρώτη θέση(με 7 βαθμούς) και στερεί από τους «ατζούρι» την πρόκριση, καθώς τους κρατά στους 4, ισόβαθμους με την Τσεχία που όμως υπερτερεί λόγω της νίκης στο μεταξύ τους παιχνίδι.
Η Ιταλία μένει εκτός προημιτελικών και η Γερμανία προχωρά, κατακτώντας το τρίτο της Ευρωπαϊκό τίτλο και τελευταίο μέχρι τώρα, νικώντας στην παράταση την Τσεχία με 2-1.
Euro 2012 (Πολωνία/Ουκρανία)
Στο προηγούμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μετά από δύο ισοπαλίες σε ισάριθμες αναμετρήσεις, είχαμε νικητή. Στις 28 Ιουνίου στη Βαρσοβία, η Ιταλία αντιμετωπίζει την Γερμανία(η οποία είχε αποκλείσει την εθνική μας στους «8»)για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, με φόντο μία θέση στον μεγάλο τελικό του Κιέβου.
Ο Μάριο Μπαλοτέλι «χτυπάει» δύο φορές(στο 20' και στο 36') και η Γερμανία το μόνο που θα καταφέρει είναι να μειώσει το σκορ, με εύστοχη εκτέλεση πέναλντι του Μεσούτ Οζίλ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων.
Πέραν των τριών «ραντεβού» τους σε Euro, υπάρχουν και 5 ακόμα σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αναμετρήσεων του παρελθόντος στις 8. Σε καμία από αυτές δεν έχει πανηγυρίσει νίκη η Γερμανία!
Οι συναντήσεις τους σε Μουντιάλ:
- Χιλή 1962 (31/5) φάση ομίλων Δυτική Γερμανία- Ιταλία 0-0
- Μεξικό 1970 (17/6) ημιτελικά Ιταλία- Δυτική Γερμανία 1-1 κ.α 4-3 παρ.
- Αργεντινή 1978 (14/6) δεύτερη φάση ομίλων(στους «8») Ιταλία- Δυτική Γερμανία 0-0
- Ισπανία 1982 (11/7) Τελικός Ιταλία- Δυτική Γερμανία 3-1
- Γερμανία 2006 (4/7) ημιτελικός Γερμανία- Ιταλία 0-0 κ.α 0-2 παρ.
Οι αριθμοί
- Από 4 παρουσίες σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχουν οι Λόταρ Ματέρους και Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, ρέκορντμαν της Γερμανίας και της Ιταλίας αντίστοιχα.
- Με το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη να απονέμεται από το 1980, δύο φορές Γερμανός διεθνής έχει λάβει την τιμητική διάκριση. Το 1980 ο Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε και το 1996 ο Ματίας Ζάμερ.
- Το 1972 (Γκερντ Μίλερ 4),το 1976 (Ντίτερ Μίλερ 4), το 1980 (Κλάους Άλοφς 3), το 1992 (Καρλ Χάιντς Ρίντλε 3) και το 2012(Μάριο Γκόμεζ 3), Γερμανός παίκτης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά, κάτι που μόλις μία φορά έχει πετύχει Ιταλός ποδοσφαιριστής (ο Μάριο Μπαλοτέλι το 2012 με 3 γκολ)
- Ο Μάριο Μπαλοτέλι είναι και ο πρώτος σκόρερ των αναμετρήσεων Γερμανίας- Ιταλίας σε τελική φάση Euro, χάρη στα δύο τέρματα που πέτυχε στο ημιτελικό του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος(2-1 η Ιταλία).
- Μπουφόν, Κιελίνι, Μπονούτσι, Μπαρτζάλι, Ντε Ρόσι είναι οι παίκτες της Ιταλίας που είχαν αγωνιστεί και πριν από τέσσερα χρόνια(όλη η «οπισθοφυλακή»), ενώ Νόιερ, Χούμελς, Κεντίρα, Οζίλ, Κρόος, Μπόατεγκ, Γκόμεζ και Μίλερ είχαν πατήσει χορτάρι από την Γερμανία, η οποία ως νέα πρόσωπα στη βασική ενδεκάδα, σε σχέση με τότε, έχει τους Κίμικ, Χέκτορ και Ντράξλερ με τους «ενδεκαδάτους» το 2012 Σβάινστάιγκερ, Ποντόλσκι να μένουν στο πάγκο.
Ο διαιτητής
Ο «Μαγιάρος» Βίκτορ Κασάι ορίστηκε να διευθύνει το σημαντικότερο, από άποψη ονομάτων, παιχνίδι των προημιτελικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Γεννημένος το 75', έκανε το ντεμπούτο του στον Ουγγρικό πρωτάθλημα το 1999 και τέσσερα χρόνια μετά έγινε διεθνής, ξεκινώντας να «σφυρίζει» τους πρώτους του αγώνες στο Europa League. Το 2005 ήταν μεταξύ των διαιτητών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος under19 και δύο χρόνια αργότερα αυτών του Μουντιάλ under20. Το 2007 συμπεριλήφθηκε στους «ρέφερι» των προκριματικών του Euro 2012 κι έκανε το ντεμπούτο του στη φάση των ομίλων του Champions League.
Το 2008 είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο. Του ανατέθηκε μάλιστα ο τελικός μεταξύ Αργεντινής και Νιγηρίας.
Το 2010, ήταν ο «άρχων» του αγώνα, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής, μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας, ενώ ένα χρόνο μετά έρχεται ο τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπαρτσελόνα).
Στο Euro της Γαλλίας διεύθυνε το εναρκτήριο ματς Γαλλία- Ρουμανία (2-1), ενώ αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που θα «σφυρίξει» παιχνίδι της «σκουάντρα ατζούρα», μετά το Ιταλία- Σουηδία 1-0 για τους ομίλους.
Δημήτρης Λιαργκόβας
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.