Euro

Το «μαύρο κουτί» της Εθνικής στο Ζάγκρεμπ

Τα όνειρα για πρόκριση στο Μουντιάλ συνετρίβησαν στο Ζάγκρεμπ μαζί με την Εθνική. Το 4-1 από την Κροατία αφήνει αμυδρές ελπίδες για ανατροπή και το sportfm.gr ανοίγει το «μαύρο κουτί».

Η Εθνική αδίκησε κατάφορα τον εαυτό της και την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε στα προκριματικά παρουσιάζοντας το χειρότερο δυνατό πρόσωπο την πλέον ακατάλληλη στιγμή. Η συντριβή με 4-1 από την Κροατία στο Ζάγκρεμπ ουσιαστικά φράζει το δρόμο της ελληνικής ομάδας προς τη Ρωσία και παρότι δεν ακυρώνει την πολύ καλή εικόνα της μετά τον εφιάλτη των προκριματικών του Euro 2016 και μέχρι χθες, σίγουρα την αμαυρώνει.

Τι έφταιξε όμως και φτάσαμε σε αυτή την κάκιστη εμφάνιση; Γιατί η Εθνική έβγαλε το κακό της πρόσωπο στο παιχνίδι που έπρεπε να υπερβάλει εαυτόν; Το sportfm.gr μπορεί να ελπίζει ακόμη σε ένα θαύμα για τη ρεβάνς της Κυριακής, αλλά δεν παραβλέπει να ανοίξει το μαύρο κουτί μετά τη χθεσινή συντριβή αναζητώντας τα αίτιά της.

-Ηχηρές απουσίες: Κάποιοι θα μιλήσουν για φτηνή δικαιολογία, αλλά η αλήθεια είναι πως η Εθνική κλήθηκε να παίξει ένα τόσο δύσκολο ματς χωρίς τρία βασικότατα στελέχη της σε όλη την προσπάθεια των προκριματικών. Και σίγουρα βλέποντας τη χθεσινή εικόνα πολλοί θα αναπόλησαν την ταχύτητα του Μανωλά στα μετόπισθεν, την ανασταλτική ικανότητα και τα ανεβάσματα του Τοροσίδη από τα δεξιά, αλλά και το κράτημα της μπάλας, τη δημιουργία και την απειλή του Μάνταλου μεσοεπιθετικά. Προσθέστε και την απουσία του πάντα χρήσιμου όταν υπάρχουν χώροι Δώνη και έχετε την πλήρη εικόνα.

-Άλλαξε το πετυχημένο πλάνο ο Σκίμπε: Η Εθνική παρατάχθηκε στο πιο κρίσιμο ματς των προκριματικών με μία διάταξη που δεν είχε δοκιμάσει μέχρι τώρα. Η τριάδα στην άμυνα, με παίκτες μάλιστα που είναι αμφίβολο αν τουλάχιστον φέτος έχουν αγωνιστεί σε τέτοιο σχηματισμό, αποδείχτηκε μια πολύ κακή ιδέα. Όταν, δε, αποφασίστηκε η επαναφορά του σχήματος στην παραδοσιακή τετράδα, η προσαρμογή αποδείχτηκε προβληματική και τα προβλήματα παρέμειναν με τους Κροάτες να απειλούν διαρκώς.

-Ακατανόητες επιλογές παικτών: Ο Σκίμπε έκανε πολλά λάθη στη στελέχωση της ομάδας. Επέμεινε σε παίκτες που αγωνίζονται ελάχιστα και χρησιμοποίησε αρκετούς σε λάθος θέσεις. Ο Καρνέζης και ο Σταφυλίδης της μόλις μιας συμμετοχής στις ομάδες τους φέτος χρίστηκαν βασικοί, Μανιάτης και Τζαβέλλας χρησιμοποιήθηκαν σε θέσεις που δεν είναι οι «βασικές» τους, ο Ζέκα χαράμισε τα τρεξίματά του στα δεξιά αφήνοντας τους αργούς Τζιόλη και Σάμαρη να αδυνατούν να παρακολουθούν τους ταχύτατους μέσους της Κροατίας, ενώ ο Φορτούνης έμεινε το μοναδικό ουσιαστικό στήριγμα του Μήτρογλου για να απειλήσει η ελληνική ομάδα.

-Αυτοί που αγνοήθηκαν: Λένε πως όσοι δεν παίζουν πάντα είναι οι καλύτεροι. Στην περίπτωση της Εθνικής, ωστόσο, είναι προφανές και αυταπόδεικτο πως έμειναν εκτός επιλογών του Σκίμπε, για την ενδεκάδα ή και την αποστολή, παίκτες που είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Ο ανίκητος στη Super League με τον Ατρόμητο Γιαννιώτης ή ο φορμαρισμένος Ανέστης της ΑΕΚ, ο μεταμορφωμένος Μπακάκης ή και ο ανερχόμενος Κιβρακίδης στο δεξί άκρο ή ο Γιαννούλης στο αριστερό, ο Κουρμπέλης, ο Γαλανόπουλος ή ο Σιώπης στον άξονα και ο Χριστοδουλόπουλος ή ο Πέλκας μεσοεπιθετικά δύσκολα θα τα κατάφερναν χειρότερα από ορισμένους που αγωνίστηκαν.

-Τραγικά προσωπικά λάθη: Φταίει ο Σκίμπε, αλλά όχι μόνο ο Σκίμπε. Γιατί ο Γερμανός είχε την ατυχία να δει έμπειρους παίκτες να κάνουν τραγικά προσωπικά λάθη που συνέβαλαν στην ήττα και την έκταση του σκορ. Όπως του Καρνέζη που έκανε δώρο το προβάδισμα και έχτισε την ψυχολογία των Κροατών, όπως την απουσία μαρκαρίσματος στον ανενόχλητο Κάλινιτς στο πρώτο δοκάρι στο δεύτερο γκολ, όπως τη βόλτα του Πέρισιτς στην πλάτη του Μανιάτη στο τρίτο ή την γκέλα του Σταφυλίδη στο τέταρτο.

-Υπερβολική αυτοπεποίθηση: Ίσως, λέμε ίσως, η Εθνική να μπήκε στα μπαράζ με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από όση της έπρεπε βάσει εικόνας και ποιότητας. Ενώ η διεκδίκηση της πρόκρισης μέσω μπαράζ απέναντι στη Ρουμανία πριν τέσσερα χρόνια είχε αντιμετωπιστεί περίπου ως αποτυχία και διατηρούσε σε εγρήγορση την ομάδα, φέτος η συμμετοχή στα μπαράζ αντιμετωπίστηκε περίπου ως επιτυχία. Και ναι μεν ήταν τέτοια, μετά την τραγική πορεία στα προκριματικά του Euro 2016 το να είσαι δεύτερος σε έναν δύσκολο όμιλο λίγους μήνες μετά, ωστόσο ουδέποτε η Εθνική έφτασε στα μπαράζ αυτά με ίσες πιθανότητες απέναντι στην πολύ πιο ποιοτική Κροατία. Κι όποιος πίστευε κάτι τέτοιο αντιλήφθηκε πόσο λάθος έκανε. Για να μην ξεχνιόμαστε, η 47η στην κατάταξη της FIFA Ελλάδα αντιμετώπιζε τη 18η, που μετά την ανεξαρτητοποίησή της έχει λείψει από μόλις δύο μεγάλες διοργανώσεις, το Euro 2000 και το Μουντιάλ του 2010.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x