Euro

Τι «διάβολοι»… καμικάζι ήταν αυτοί!

Μπορεί να βρέθηκε με δύο γκολ στην πλάτη, αλλά το Βέλγιο ανέτρεψε την εις βάρος του κατάσταση και έφτασε στο 3-2 επί της Ιαπωνίας για να πάρει την πρόκριση στους «8».

Από την κόλαση στον… παράδεισο βρέθηκε το Βέλγιο, που έχανε 0-2 μέχρι το 69’, όμως πανηγύρισε τη νίκη-πρόκριση (3-2) επί της Ιαπωνίας σε μια συγκλονιστική αναμέτρηση.

Η Ιαπωνία έβαλε δύσκολα στους «κόκκινους διαβόλους» αφού απέκτησε αέρα δύο τερμάτων στο πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου μέρους (48’, 52’) και έδειχνε ικανή να κάνει τη μεγάλη έκπληξη.

Εντούτοις, το σύνολο του Μαρτίνεθ δεν τα παράτησε και ανέτρεψε την εις βάρος του κατάσταση με τρία τέρματα από το 69’ μέχρι το 94’ (69’, 74’, 94’) για να πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου θα συναντήσει τη Βραζιλία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο ομοσπονδιακός τεχνικός του Βελγίου έβγαλε… λαγούς από το καπέλο του, καθώς σκόραραν και οι δύο αλλαγές που πραγματοποίησε (74’ Φελαϊνί, 94’ Σαντλί).

Πως έπαιξαν



Ο Μαρτίνεθ παρέταξε το Βέλγιο με το «κλασικό» του 3-4-3, έχοντας τον Κουρτουά κάτω από την εστία και τους Αλντερβάιρελντ, Κομπανί, Φερτόνχεν στην τριπλέτα των στόπερ. Μενιέ, Βίτσελ, Ντε Μπρόινε, Καράσκο έπαιξαν από τα δεξιά προς τα αριστερά, με τους Μέρτενς και Εντέν Αζάρ να κινούνται δίπλα στον «φουνταριστό» Λουκάκου.

Από την άλλη, η Ιαπωνία εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο με σχηματισμό 4-2-3-1: στο τέρμα ο Καβασίμα, με τους Σακάι, Γιοσίντα, Σότζι, Ναγκατόμο να συνθέτουν την αμυντική τετράδα. Ως αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Χασέμπε, Σιμπασάκι, ενώ οι Χαραγκούτσι, Καγκάβα, Ινούι έπαιξαν πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Οσάκο.

inner



Το ματς



Το Βέλγιο ανέλαβε την πρωτοβουλία από τα πρώτα λεπτά, όμως δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους για να πλησιάσει την εστία του Καβασίμα. Στο πρώτο 20λεπτο οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν μόνο δύο υποψίες ευκαιριών, αφού οι Ιάπωνες ήταν διαβασμένοι και σωστά στημένοι από τον προπονητή τους.

Μετά τα πρώτα 20 λεπτά όμως, οι παίκτες του Μαρτίνεθ ανέβασαν στροφές και πίεσαν τους Ιάπωνες. Εντούτοις, δεν βρήκαν κάποια «καθαρή» φάση, αν εξαιρέσουμε μια προσπάθεια του Κομπανί, ο οποίος δεν μπόρεσε να πλασάρει σωστά (από δύσκολη θέση) μετά τη σέντρα του Ντε Μπρόινε (27’).

Οι Ιάπωνες ισορρόπησαν εκ νέου την αναμέτρηση και «πάγωσαν» το ρυθμό προσπαθώντας να χτυπήσουν μέσω αντεπιθέσεων. Στο 44’ η μπάλα γλίστρησε μέσα από τα χέρια του Κουρτουά, ωστόσο ο Βέλγος γκολκίπερ την πρόλαβε πριν περάσει τη γραμμή, ενώ μερικά δευτερόλεπτα αργότερα ο Μέρτενς σούταρε έξω από την περιοχή, με τον Καβασίμα να μπλοκάρει σταθερά.

Και κάπως έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, με το 0-0 να παραμένει και το Βέλγιο να τα βρίσκει σκούρα από τη σωστή τακτική των «σαμουράι».

Όσο νωχελικές ήταν οι δύο ομάδες στα πρώτα 45 λεπτά, άλλο τόσο... φουριόζες μπήκαν στο δεύτερο μέρος: μετά από διαδοχικά λάθη του Μέρτενς και του Φερτόνχεν, ο Χαραγκούτσι βγήκε μόνος του απέναντι στον Κουρτουά και πλάσαρε σωστά στο 48’ για να χαρίσει το προβάδισμα στην Ιαπωνία (0-1).

inner

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Αζάρ είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι μετά από το σουτ που επιχείρησε μέσα από την περιοχή. Στο 52’ οι Ιάπωνες «χτύπησαν» και δεύτερη φορά, με τον Ινούι να πιάνει ένα εξαιρετικό σουτ έξω από την περιοχή και να «εκτελεί» τον Κουρτουά για το 0-2.

inner

Οι «σαμουράι» δικαιώθηκαν έτσι -μέχρι εκείνο το σημείο- για την τακτική προσέγγισή τους, όπως και για το γεγονός πως δεν έχασαν τη συγκέντρωσή τους. Στο 62’ ο Λουκάκου είχε την ευκαιρία να μειώσει και να ξαναβάλει στο παιχνίδι το Βέλγιο, όμως την πέταξε στα σκουπίδια, αφού η κεφαλιά που πήρε από τη μικρή περιοχή κατέληξε άουτ.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των «κόκκινων διαβόλων», Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του βάζοντας στο παιχνίδι τους Σαντλί, Φελαϊνί αντί των αρνητικών Μέρτενς, Καράσκο και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε πανηγυρικά.

Με έναν απίθανο τρόπο, το Βέλγιο μπήκε και πάλι στο ματς μειώνοντας σε 1-2 στο 69’, με τον Φερτόνχεν να παίρνει μια κεφαλιά, η οποία πήρε ψηλοκρεμαστή τροχιά και κατέληξε στα δίχτυα της Ιαπωνίας. Φυσικά για το τέρμα του Φερτόνχεν φέρει σαφέστατη ευθύνη ο πορτιέρε Καβασίμα, ο οποίος δεν υπολόγισε καθόλου την τροχιά της μπάλας.

inner

Το Βέλγιο όμως δεν σταμάτησε εκεί και πέντε λεπτά αργότερα ισοφάρισε σε 2-2 με κεφαλιά του Φελαϊνί, που κέρδισε την άμυνα της Ιαπωνίας από… αέρος. Στο τελευταίο τέταρτο οι «κόκκινοι διάβολοι» πίεσαν για την ολική ανατροπή και δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για να την πετύχουν.

inner

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι δύο ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους στην παράταση, ήρθε μια υποδειγματική αντεπίθεση των Βέλγων στο 94’, που ξεκίνησε από τον γκολκίπερ Κουρτουά και κατέληξε στον Σαντλί, ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για να «σκοτώσει» τους Ιάπωνες και να χαρίσει στην ομάδα του μια παλικαρίσια πρόκριση.

inner

Σημαντικό μερίδιο... ευθύνης για το τέρμα του Σαντλί φέρει ο Λουκάκου, που άφησε πολύ έξυπνα την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του και να στρωθεί στον χρυσό σκόρερ της ομάδας του.

Από ‘κει και πέρα, δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για τους «σαμουράι» να αντιδράσουν, με το Βέλγιο να κερδίζει 3-2 με απίστευτη ανατροπή και να παίρνει το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου θα συγκρουστεί με τη Βραζιλία.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Βέλγιο (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά - Αλντερβάιρελντ, Κομπανί, Φερτόνχεν - Μενιέ, Ντε Μπρόινε, Βίτσελ, Καράσκο (65’ Σαντλί) – Μέρτενς (65’ Φελαϊνί), Λουκάκου, Εντέν Αζάρ

Ιαπωνία (Ακίρα Νισίνο): Καβασίμα - Σακάι, Γιοσίντα, Σότζι, Ναγκατόμο - Χασέμπε, Σιμπασάκι (81’ Γιαμαγκούτσι) – Χαραγκούτσι (81’ Χόντα), Καγκάβα, Ινούι – Οσάκο

Διαιτητής: Μαλάνγκ Ντιεντίου (Σενεγάλη)

Γήπεδο: Rostov Arena

Επιμέλεια: Γιώργος Πετρίδης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x