Η πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται στα γήπεδα της Ρωσίας είναι πλέον παρελθόν. Φοβερά στιγμιότυπα, έντονο σασπένς και πολλά ακόμα γεγονότα έλαβαν χώρα σε αυτά τα πρώτα 48 παιχνίδια της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης σε επίπεδο εθνικών ομάδων.
Ότι καλύτερο προκειμένου να έχουμε και το κατάλληλο… υλικό, έτσι ώστε να καταφύγουμε στην… αγαπημένη ασχολία κάθε φιλάθλου. Δηλαδή στην καταγραφή και τον σχολιασμό οτιδήποτε μπορεί να αφορά στα όσα είδαν τα ματάκια μας εντός αλλά κι εκτός αγωνιστικών χώρων... Είτε μιλάμε για επιδόσεις, είτε μιλάμε για πρόσωπα. Μέχρι και… τεχνολογία έχει το μενού!
Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και με την απαραίτητη υποσημείωση πως κάθε ένσταση… δεκτή, προχωράμε στην σταχυολόγηση των όσων ξεχωρίσαμε μέχρι σήμερα και θα έχουμε να θυμόμαστε όσο η διοργάνωση θα προχωράει…
Ποιος να το ΄λεγε…
Αν μη τι άλλο, αποτελεί σταθερή και παραδοσιακή «δύναμη» του σκανδιναβικού ποδοσφαίρου. Υπό αυτή την έννοια, δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι η Σουηδία, για την οποία ο λόγος, πέρασε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Αυτό που μας εξέπληξε ευχάριστα, ωστόσο, ήταν οι εμφανίσεις της… Καταρχήν, οι παίκτες του Γιάνε Άντερσον σκόραραν και στα τρία ματς που έπαιξαν στον έκτο όμιλο. Κι αν απέναντι στη Νότια Κορέα φαντάζει… εύκολο, δεν ισχύει το ίδιο με αντιπάλους όπως η Γερμανία ή το Μεξικό, το οποίο μάλιστα άρπαξε και μια «τριάρα»! Ένας ακόμα «πόντος» και για το γεγονός ότι προκρίθηκαν με δύο νίκες, πράγμα όχι και τόσο συνηθισμένο για τα δικά τους δεδομένα…
Να φύγει και να μην ξανάρθει!
Ευκολάκι από τα… λίγα, όσον αφορά την απογοήτευση… ολόκληρου του Μουντιάλ. Και λέμε ολόκληρου προκαταβολικά γιατί, πολύ απλά, ότι κι αν γίνει από εδώ και πέρα, δεν θα μπορέσει να «σκεπάσει» τον πρόωρο αποκλεισμό της Γερμανίας. Είτε είναι κανείς… hater -που είναι και της… μόδας- είτε όχι, όλος ο πλανήτης στέκεται στο «αντίο» της «νατσιονάλμανσαφτ» από τόσο νωρίς, για πρώτη φορά στην ιστορία της, μετά το… 1938. Και πώς να γίνει διαφορετικά, βέβαια, με βάση τα όσα (δεν) είδαμε από το συνονθύλευμα του Γιόαχιμ Λεβ; Η… κατάρα του κατόχου της προηγούμενης διοργάνωσης δεν επαρκεί σαν δικαιολογία. Κοιτάς και τα δυο… ολόκληρα γκολ που πέτυχαν σε τρεις αγώνες και απλά γελάς!
Τι «παστέλωσε» ο άνθρωπος;
Κι άλλο… στανταράκι! Το γκολ του Ρικάρντο Κουαρέσμα είναι το ομορφότερο τέρμα που σημειώθηκε στα μέχρι τώρα παιχνίδια στα γήπεδα της Ρωσίας και σίγουρα ένα από τα καλύτερα γκολ που έχουμε δει σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου! Όσο και αν μας έχει… συνηθίσει σε τέτοια απίστευτα μακρινά σουτ ο Πορτογάλος μέσος της Μπεσίκτας, δεν γίνεται να μην σταθούμε στο συγκεκριμένο «παστέλι» κόντρα στο Ιράν... Όχι μόνο γιατί το κάνει με το εξωτερικό φάλτσο στέλνοντας τη μπάλα με τα κατάλληλα φάλτσα στο σημείο όπου ο Αλί Μπεϊρανβάντ δεν μπορεί να κάνει τίποτα παρά να το… απολαύσει. Αλλά κι επειδή, ουσιαστικά, το συγκεκριμένο 1-1 χάρισε στην χώρα του και την πρόκριση στους «16».
The next big thing
Μέχρι την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Γέρι Μίνα ξεχώριζε στην Κολομβία λόγω… ύψους. Όντας στα 194 εκατοστά, ο 23χρονος αμυντικός φάνταζε ως «θηρίο» που θα… καθαρίζει τα πάντα στα μετόπισθεν. Ωστόσο, στα δύο παιχνίδια που ξεκίνησε βασικός με τους «καφετέρος» μας απέδειξε ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά και στο επιθετικό κομμάτι … Αυτό, τουλάχιστον μαρτυρούν τα δύο του τέρματα στη διοργάνωση! Ο Μίνα αποκτήθηκε το ν Γενάρη του 2018 από την Μπαρτσελόνα, ερχόμενος από την Παλμέιρας έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ και οι Καταλανοί… τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση με τις εμφανίσεις του. Παίζει σαν… βετεράνος, παίρνοντας συνήθως σωστές αποφάσεις μέσα στο ματς, ενώ χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο του πόδια.
Ακόμα τον… ψάχνουμε
Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Πολωνίας. Ο αρχηγός της. Εκείνος που περίμεναν όλοι να «παίξει» ακόμα και για πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ! Τελικά, ο επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου θα δει τη συνέχεια της διοργάνωσης από το… σπίτι του και φέρει κι ο ίδιος μεγάλη ευθύνη για αυτό… Δεν πέτυχε ούτε ένα τέρμα, δεν είχε καμία ασίστ και γενικώς ήταν αποκομμένος από το παιχνίδι της ομάδας του. Μέσα σε 270 αγωνιστικά λεπτά, ο… πολύς Λεβαντόφσκι μέτρησε τρία σουτ on target και τέσσερα άστοχα! «Εξαφανισμένος» θα έλεγε δηλαδή κανείς μονολεκτικά και θα… έπεφτε μέσα. Πώς να μην βρίσκεται, λοιπόν, στο επίκεντρο της κριτικής από τον Τύπο της πατρίδας του;
Έπιασε πέναλτι, έκανε και ρεκόρ
Το… τερπνό μετά του ωφελίμου συνδύασε ο Εσάμ Ελ Χανταρί, βγάζοντας μας, η αλήθεια είναι, από τη… δύσκολη θέση. Από το να βρούμε μια απλή επέμβαση καταφύγαμε στην «λύση» του έμπειρου τερματοφύλακα της Αιγύπτου ο οποίος αφενός έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε Παγκόσμιο Κύπελλο, σε ηλικία 45 ετών και 161 ημερών! Αφετέρου συνδύασε αυτό το ιδιαίτερο ρεκόρ με την απόκρουση ενός πέναλτι, στην προκειμένη περίπτωση εκείνου που εκτέλεσε ο Μπαχμπίρ στο 41ο λεπτό του αγώνα με αντίπαλο τη Σαουδική Αραβία κι ενώ το σκορ ήταν τότε 1-0 υπέρ της πατρίδας του… Μια ιδιαίτερα συναισθηματική στιγμή για τον Ελ Χανταρί, που πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Το… πάρε-βάλε του Καμπαγιέρο
Αν έρχεται σε κάποιον με τη… μια κάποια «γκάφα» τερματοφύλακα, αυτή είναι σίγουρα του Βίλι Καμπαγιέρο. Σύμφωνοι, φίλτατοι. Και ο Νταβίντ Ντε Χέα το «έπνιξε» το… κουνελάκι του στο ματς της Ισπανίας με την Πορτογαλία... Ωστόσο, η γκάφα του Αργεντινού πορτιέρε στον αγώνα της Αργεντινής με την Κροατία -όταν «έσκαψε» τη μπάλα αλλά αυτή κατέληξε στον Άντε Ρέμπιτς και ακολούθως στο… τέρμα του, στο 52’- έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Γιατί; Καταρχάς, καταδίκασε την «αλμπιτσελέστε» σε ήττα-διασυρμό, με 3-0 στο εν λόγω ματς. Προσθέστε, δε, πως δυσκόλεψε και την υπόθεση πρόκριση. Επίσης, με απολογισμό τεσσάρων γκολ σε δύο ματς, αποτέλεσε το… κύκνειο άσμα του Καμπαγιέρο στην εστία της Αργεντινής. Θέλετε κι άλλα;
Ο φύλακας άγγελος της «σελέστε»
Σύμφωνοι, όταν έχεις μπροστά σου στόπερ… που δαγκώνουν, σαν τον Ντιέγο Γοδίν ή τον Χοσέ Χιμένες, είσαι αν μη τι άλλο ήσυχος. Το γεγονός, ωστόσο, ότι είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας σε όλο το Παγκόσμιο Κύπελλο που έχει διατηρήσει απαραβίαστη την εστία του, αν μη τι άλλο οφείλεται και στα δικά του προσόντα! Για τον Φερνάντο Μουσλέρα μιλάμε και τις πολύ καλές εμφανίσεις του σε όλα ανεξαιρέτως τα παιχνίδια του πρώτου ομίλου στο τουρνουά. Με τον 32χρονο γκολκίπερ να επιβεβαιώνει πως παραμένει σε υψηλότατο επίπεδο και να δικαιολογεί τον Όσκαρ Ταμπάρες για την εμπιστοσύνη που του έδειξε πριν από εννιά χρόνια να τον χρίσει βασικό στη «σελέστε»… Έκτοτε μάλιστα, ο Μουσλέρα έφτασε τις 100 διεθνείς συμμετοχές.
Να ‘χα… χίλια μάτια
Με βάση τους αριθμούς, το Βέλγιο-Τυνησία που έληξε 5-2 και το Αγγλία-Παναμάς, το οποίο τελείωσε 6-1 είχαν ένα γκολ παραπάνω. Είχαν, όμως, μόνο… αυτό. Αντιθέτως, το 3-3 της Πορτογαλίας με την Ισπανία είχε τα… πάντα! Εναλλαγές σκορ και συναισθημάτων, δυο πολύ «βαριά» ονόματα, ενδιαφέρον από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Συμπληρώστε δε πως έγινε μόλις τη δεύτερη ημέρα ενώ παράλληλα ήταν και το πρώτο μεγάλο παιχνίδι της φετινής διοργάνωσης κι έχετε όλο το «πακέτο» που καθιστά το ντέρμπι της Ιβηρικής ως το πιο ενδιαφέρον ματς της πρώτης φάσης! Προς… επίρρωση αυτού, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε το πρώτο χατ τρικ στο Μουντιάλ, ενώ ο Ντιέγκο Κόστα… σταμάτησε στα δύο.
VARάτε με κι ας κλαίω
Η χρήση της τεχνολογίας έκανε την εμφάνισή της και στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη. Επιτέλους, θα λέγαμε εμείς! Δεν χρειάζεται να καθίσουμε να αραδιάσουμε τις περιπτώσεις που αποδόθηκε δικαιοσύνη στα παιχνίδια που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά μόνο, να θυμίσουμε το 1-0 της Νότιας Κορέας με τη Γερμανία, που αρχικά δεν μέτρησε, ή το σωστά ακυρωθέν πέναλτι υπέρ της Σενεγάλης με την Κολομβία. Ο αντίλογος; Μια λάθος απόφαση στο πέναλτι που κέρδισε το Ιράν με την Πορτογαλία… Ε, δε νομίζουμε να μπαίνει καν στο… ζύγι. Όσο και να… σκούζουν κάποιοι, λοιπόν, ήρθε η ώρα να δούμε το Video Assistant Referee σε ευρύτερη κλίμακα, σε περισσότερες διοργανώσεις. Σύντομα και στην Ελλάδα!
Αντί επιλόγου, θα προτιμήσουμε να παραθέσουμε δυο φωτογραφίες οι οποίες, σε κάθε περίπτωση κι ανεξαρτήτως σχολιασμών, συνειρμών ή οτιδήποτε άλλο, αποκλείεται να μην υπέπεσαν στην αντίληψή σας και -όπως κι εμάς- να μην σας «σημάδεψαν». Γιατί, δεν είναι όλα μόνο ποδόσφαιρο... Ούτε ακόμα κι όταν μιλάμε για μια διοργάνωση όπως το Μουντιάλ, που είναι το… ίδιο το ποδόσφαιρο!
Επιμέλεια: Σπύρος Σιαμπλής
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.