Euro

Στο Μουντιάλ η Πορτογαλία του Σάντος, «παίζει» για Ελλάδα η Ελβετία!

Ανήμερα των γενεθλίων του Σάντος, δεν μπορούσε να χαλάσει το… πάρτι. Η Πορτογαλία επικράτησε 1-0 της Ελβετίας, προκρίθηκε στο Μουντιάλ και «έχρισε» την αποψινή της αντίπαλο υποψήφια για την Ελλάδα.

Η Πορτογαλία πάει Ρωσία και στέλνει Ελβετία σαν πιθανή αντίπαλο της Ελλάδος στα μπαράζ. Η ομάδα του Φερνάρντο Σάντος επικράτησε 2-0 απέναντι στο συγκρότημα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς με το αυτογκόλ του Τζουρού στο 41’ και το γκολ του Αντρέ Σίλβα και στο 57’ στο Estadio do Lisboa, εξασφάλισε την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ και φέρνει τους Ελβετούς στα μπαράζ και υποψήφια αντίπαλο της Εθνικής μας ομάδας, στους αγώνες πρόκρισης, όπου θα είναι στους ισχυρούς, μετά τις Ιταλία, Κροατία και Δανία.

Χάρη στην καλύτερη διαφορά τερμάτων στον όμιλο (τερμάτισαν αμφότερες στους 27 πόντους, αλλά οι Ίβηρες είχαν 32-4, έναντι 23-7), οι Πορτογάλοι τερμάτισαν πρώτοι και πάνε απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας κι έκαναν το καλύτερο δώρο στον Φερνάντο Σάντος για τα 63α γενέθλια του. Αυτή είναι η 7η συμμετοχή της Πορτογαλίας σε Μουντιάλ και 5η συνεχόμενη.

Μετά από ένα αναγνωριστικό πρώτο μισάωρο, οι πρωταθλητές Ευρώπης, πάτησαν...γκάζι στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου και άνοιξαν το σκορ σε μια φάση όπου είχαν και αρκετή δόση τύχης με το αυτογκόλ του Τζουρού, μετά από σέντρα του Ελισέου ατο 41’. Ο Αντρέ Σίλβα στο 57’ μετά από ασίστ του Μπερνάρντο Σίλβα το 2-0. Κόντρα διαιτησία από τον Τσακίρ για τους Πορτογάλους, αφού αρνήθηκε ένα πέναλτι στο 38’ και μια δεύτερη κίτρινη στον Φρέουλερ στο 42’.
Στα άλλα ματς του 2ου ομίλου: Ουγγαρία – Ν. Φερόε 1-0, Λεττονία – Ανδόρρα 4-0.

Το ματς

Οι Πορτογάλοι μπήκαν με μια καλή φάση στο παιχνίδι στο 6ο λεπτό, με τον Ζοάο Μάριο να βγάζει αριστερά τον Αντρέ Σίλβα, που πλάσαρε, η μπάλα κόντραρε στον Λιχτστάινερ, με τον Ζόμερ να μπλοκάρει. Από εκεί και μετά ακολούθησε ένα διάστημα για 25 λεπτά, όπου οι Ελβετοί κατάφεραν να κρατήσουν μακριά τους Ίβηρες από την περιοχή του Ζόμερ. Στο 32ο λεπτό ο Μουτίνιο έβγαλε σε θέση μέσα αριστερά τον Μπερνάρντο Σίλβα, αλλά ο Ζόμερ έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ. Στο 38’ σε προσπάθεια του να διώξει ο Ροντρίγκες φάνηκε να χρησιμοποιεί το χέρι, αλλά ο Τσακίρ είπε να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Τελικά στο 41’ σε μια σέντρα που βγήκε από αριστερά, ο Ζόμερ έκανε κακή εκτίμης, ο Ζοάο Μάριο μπήκε στη φάση, μπερδεύοντας τον Ελβετό πορτιέρε και τον Τζουρού που άθελα του έστειλε την μπάλα στην εστία της ομάδας του για το 1-0. Ένα λεπτό αργότερα ο Τούρκος ρέφερι, χάρισε ξεκάθαρη δεύτερη κίτρινη στον Φρέουλερ που χρησιμοποίησε το χέρι του σε ένα κόψιμο της μπάλας. Πρώτη και μοναδική στιγμή για τον Ελβετούς ένα γυριστό του Σεφέροβιτς σε σέντρα του Λιχτστάινερ που έφυγε μακριά από την εστία του Πατρίσιο.

Στην επανάληψη ο Πέτκοβιτς πέρασε τον Ζακάρια αντί του Φρέουλερ και στο 49’ ο Σακίρι είχε καλή εκτέλεση φάουλ που μπλόκαρε ο Ρουί Πατρίσιο. Στο 55’ ο Ρονάλντο με σουτ απείλησε τον Ζόμερ, αλλά η μπάλα πέρασε έξω. Στο 57’ οι Πορτογάλοι καθάρισαν το ματς, μετά από μια έξοχη δημιουργία του Μπερνάρντο Σίλβα, που δέχτηκε την κάθετη πάσα από τον Μουτίνιο και γύρισε την μπάλα παράλληλα στο δεύτερο δοκάρι. Ο Αντρέ Σίλβα έχασε για λίγο το κοντρόλ, αλλά με το αριστερό κατάφερε να πλασάρει στην άδεια εστία για το 2-0 και σημείωσε το 9ο γκολ του στην προκριματική φάση του Μουντιάλ.

Η Ελβετία είχε καλή στιγμή στο 67’ με τον Σακίρι να σουτάρει, τον Σεφέροβιτς να βάζει την προβολή και την μπάλα να φεύγει άουτ. Μετά το 70’ ο ρυθμός του ματς έσπασε, με την Πορτογαλία πάντως να έχει σποραδικές ευκαιρίες, όπως αυτή του Πέπε στο 79’ με τον Ζόμερ να μπλοκάρει, αλλά και το ανεπανάληπτο τετ-α-τετ του Ρονάλντο, με τον Ελβετό τερματοφύλακα να του παίρνει την μπάλα από τα πόδια με απίθανο τρόπο, αμέσως μετά.


Το 1-0 της Πορτογαλίας:


Το 2-0 της Πορτογαλίας:


Οι συνθέσεις:

Πορτογαλία (4-4-2): Ρουί Πατρίσιο, Πέπε, Ζοσέ Φόντε, Ρονάλντο, Μουτίνιο, Ζοάο Μάριο (90+1’ Ντανίλο), Μπερνάρντο Σίλβα, Καρβάλιο, Αντρέ Σίλβα (75’ Αντρέ Γκόμες), Ελισέου (68’ Αντούνες), Σεντρίκ

Ελβετία (4-3-3): Ζόμερ, Λιχτστάινερ, Φρέουλερ (46’ Ζακάρια), Σεφέροβιτς, Τζάκα, Ροντρίγκες, Τζεμαϊλι (66’ Ζούμπερ), Μεχμέντι (66’ Εμπολό), Τζουρού, Σερ, Σακίρι

Η τελική βαθμολογία στον 2ο όμιλο:

Πορτογαλία 27 (32-4)
Ελβετία 27 (23-7)
Ουγγαρία 13
Ν. Φερόε 9
Λεττονία 7
Ανδόρρα 4

Eπιμέλεια:Κώστας Μιαούλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x