20 Ιουνίου 1976. Τελικός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανάμεσα στην έκπληξη εκείνης της διοργάνωσης Τσεχοσλοβακία, η οποία είχε αποκλείσει την Ολλανδία του Κρόιφ στα ημιτελικά, με την υπερδύναμη της τότε εποχής, Δυτική Γερμανία.
Βλέπετε, οι Δυτικογερμανοί μεσουρανούσαν για σχεδόν μία δεκαετία στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, έχοντας κατακτήσει το προηγούμενο Euro το 1972, ενώ δύο χρόνια αργότερα αναδείχθηκαν και πρωταθλητές κόσμου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στη χώρα τους.
Ένας τελικός που έμελλε να γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και ο λόγος δεν ήταν άλλος από μια εκτέλεση πέναλτι! Άλλωστε, ποτέ στα... κιτάπια του ποδοσφαίρου μια κίνηση, ένα σουτ, μια εκτέλεση δεν έχει πάρει το όνομα ποδοσφαιριστή, πολλώ δε μάλλον να προηγείται και της φήμης του ίδιου του παίκτη, αφήνοντας τον πρωταγωνιστή σε δεύτερη μοίρα.
Μια τέτοια ιστορία διαδραματίστηκε στο «Crvena Zvezda» του Βελιγραδίου εκείνο το βράδυ, με την κανονική διάρκεια του τελικού να βρίσκει τις δύο ομάδες ισόπαλες 2-2, και ενώ οι Τσεχοσλοβάκοι είχαν πάρει «αέρα» δύο τερμάτων στο πρώτο 25λεπτο, με τους Γερμανούς να μειώνουν αρχικά στο 28' και να ισοφαρίζουν ένα λεπτό πριν το ενενήντα. Στην παράταση δεν άλλαξε τίποτα, με το παιχνίδι τελικώς να οδηγείται στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.
Εκεί, έπειτα από επτά εύστοχα χτυπήματα, ο Ούλι Χένες αστόχησε στο τέταρτο πέναλτι των «πάντσερ», δίνοντας την ευκαιρία στον Αντονίν Πανένκα να γίνει ο ήρωας της ομάδας του.
Με το χαρακτηριστικό του στιλ και το ιδιαίτερο – σήμα κατατεθέν του – μουστάκι του, ο Πανένκα επέδειξε τεράστια ψυχραιμία, νικώντας τον Ζεπ Μάγερ από τα... έντεκα βήματα με αριστουργηματικό τρόπο, χαρίζοντας το τρόπαιο στην Τσεχοσλοβακία! Μια εκτέλεση που όμοιά της δεν είχε ξαναδεί ο ποδοσφαιρικός κόσμος και μάλιστα σε ένα τόσο κρίσιμο ματς, με τον Πανένκα να σκάβει την μπάλα και να την στέλνει αργά και βασανιστικά στο κέντρο της εστίας.
Μια εκτέλεση που όπως έχει δηλώσει ο ίδιος την είχε ξανακάνει δύο φορές πριν από τον τελικό του Euro, έχοντας τελειοποιήσει την τεχνική, αφού τη δούλευε συχνά στις προπονήσεις. Όμως, η σημασία του πέναλτι αυτού αλλά και το γεγονός πως εκατομμύρια άνθρωποι είδαν αυτό το γκολ έμεινε στην ιστορία ως η απαρχή του όρου «Πανένκα» σε εκτέλεση πέναλτι.
«Ήμουν 100% σίγουρος ότι θα το βάλω. Για έναν τερματοφύλακα είναι δύσκολο να μείνει στο κέντρο της εστίας του, καθώς αν δεχθεί το πέναλτι θα κατηγορηθεί πως δεν προσπάθησε ουσιαστικά να το πιάσει. Άρχισα σιγά σιγά να το δοκιμάζω στις προπονήσεις ώσπου ήταν τόσο φυσικό για εμένα. Η εκτέλεση πρέπει να είναι σκαφτή, αφού ο τερματοφύλακας όταν πέσει δεν μπορεί να διώξει αυτό το χτύπημα ακόμα και με τα πόδια», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
Μπορεί από τότε να έχουν περάσει 44 χρόνια, ωστόσο η εκτέλεση «Πανένκα» όχι μόνο δεν έχει... ξεθωριάσει με την πάροδο των χρόνων, αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιείται κατά καιρούς, εντυπωσιάζοντας μέχρι και τώρα τους φιλάθλους με τον απίστευτο συνδυασμό της απλότητας και της τεχνικής που απαιτείται.
Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που όλα μπορούν να πάνε στραβά και ο εκάστοτε εκτελεστής να γίνει...viral για λάθος λόγους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εκτέλεση του Σέρχιο Αγουέρο στο ματς της Μάντσεστερ Σίτι με την Τσέλσι για την Premier League τον περασμένο Μάιο.
Όταν όμως εκτελεστεί σωστά το αποτέλεσμα είναι απλά μαγικό!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.