Euro

Ολλανδία: Με το στιλ της και ένα… όνειρο τρελό!

Στη χώρα όπου σήκωσαν τη μοναδική κούπα της ιστορίας τους οι «οράνιε» έχουν μια ερώτηση ν’ απαντήσουν: Μπορούν να πετύχουν κάτι παραπάνω από (έναν ακόμη) άδοξο αποκλεισμό «στο τσακ»;

Οπαδοί συλλόγων που χάνουν τίτλους ισχυρίζονται συνήθως ότι «δεν γίναμε η τάδε ομάδα για τα πρωταθλήματα».

Και σ’ ένα μεγάλο βαθμό μπορεί και να ισχύει.

Αν υπάρχει όμως μια εθνική ομάδα στην οποία έχει απόλυτη εφαρμογή είναι στην Ολλανδία:

Όσοι τη λάτρεψαν, την αγαπούν και τη στηρίζουν (χωρίς να είναι Ολλανδοί) το κάνουν γιατί γουστάρουν το στιλ της.

Τη διαχρονικά επιθετική φιλοσοφία της. Την προτεραιότητα στο ωραίο ποδόσφαιρο (και όχι στην κυνικότητα του αποτελέσματος).

Αφού δεν κατάφερε λοιπόν με τα «ιερά τέρατα» του παρελθόντος να πανηγυρίσει τίτλους που ενδεχομένως άξιζε και αφού δεν διαθέτει πλέον τέτοια ποιότητα, στο Euro 2024 ένας είναι ο ρεαλιστικός στόχος:

Να ξαναβρεί τον (ποδοσφαιρικό) εαυτό της. Και αν το πετύχει, να κυνηγήσει έπειτα ένα μεγάλο όνειρο.

Στη χώρα όπου σήκωσαν τη μοναδική κούπα της ιστορίας τους (με το εμβληματικό γκολ του Φαν Μπάστεν στο τελικό με την ΕΣΣΔ) οι «οράνιε» δύσκολα θα επαναλάβουν τον θρίαμβο του 1988. Έχουν όμως τις προδιαγραφές για να γίνουν η έκπληξη της διοργάνωσης.

Στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση ο Ρόναλντ Κούμαν διαθέτει ένα ενδιαφέρον μείγμα «ψημένων» πρωτοκλασάτων με ελπιδοφόρους νεαρούς.

Ένα δυνατό κορμό (με Φαν Ντάικ, Ντε Γιονγκ, Ντάμφρις, Ντεπάι και Χάκπο) πλαισιωμένο από ανερχόμενους έτοιμους να λάμψουν (όπως οι Φερμπρούχεν, Φρίμπονγκ και Μπρόμπεϊ).

Ελλείψει λοιπόν κάποιου κραυγαλέου φαβορί (ούτε Αγγλία και Γαλλία φαντάζουν τέτοια), οι φιλοδοξίες δεν μοιάζουν απαγορευτικές.

Τα φαντάσματα των αποκλεισμών από την Τσεχία στους «16» του προηγούμενου Euro και από την Αργεντινή στα προημιτελικά του Μουντιάλ (φυσικά στα πέναλτι) μπορούν να ξορκιστούν.

Και αν… της κάτσει (για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία της) η Ολλανδία δικαιούται να ονειρεύεται ένα ακόμη γερμανικό έπος.

Ολλανδία: Με το στιλ της κι ένα… όνειρο τρελό!

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Μπιζό (Μπρεστ), Φλέκεν (Μπρέντφορντ), Φερμπρούχεν (Μπραιτον)

Αμυντικοί: Ακέ (Μαν.Σιτι), Μπλιντ (Χιρόνα), Ντάμφρις (Ίντερ), Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ), Ντε Φράι (Ίντερ), Ντε Λιχτ (Μπάγερν Μονάχου), Φρίμπονγκ (Λεβερκούζεν), Φαν Ντε Βεν (Τότεναμ), Γκερτρούιντα (Φέγενορντ)

Μέσοι: Γκράβενμπερχ (Λίβερπουλ), Ράιντερς (Μίλαν), Κουπμάινερς (Αταλάντα), Ντε Γιονγκ (Μπαρτσελόνα), Σίμονς (Λειψία), Βαινάλντουμ (Αλ Ετιφάκ), Φέερμαν (Αϊντχόφεν), Σούτεν (Αϊντχόφεν)

Επιθετικοί: Μπρόμπεϊ (Άγιαξ), Μάλεν (Ντόρτμουντ), Χάκπο (Λίβερπουλ), Βέγκχορστ (Χόφενχαϊμ), Μπεργκβάιν (Άγιαξ), Ντεπάι (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Πώς προκρίθηκε

Στον δρόμο για τελικά του Euro 2024 η Ολλανδία πέτυχε το μίνιμουμ του στόχου της: Σε όμιλο με αντιπάλους Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Γιβραλτάρ, οι «οράνιε» όφειλαν να τερματίσουν τουλάχιστον δεύτεροι. Αυτό κατάφεραν (παρά το στραπάτσο 4-0 στην πρεμιέρα από τους «τρικολόρ»), σφραγίζοντας μάλιστα το εισιτήριο με τη δύσκολη νίκη επί της Εθνικής μας με 1-0 στην OPAP Arena.

Ολλανδία: Με το στιλ της κι ένα… όνειρο τρελό!

Σχηματισμός

Μπορεί το 4-3-3 να είναι κάτι σαν «ευαγγέλιο» για το ολλανδικό ποδόσφαιρο, αλλά ο Ρόναλντ Κούμαν προτιμά κατά κύριο λόγο μια παραλλαγή του που μοιάζει με 3-4-2-1. Μια ενδεκάδα που θεωρητικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «βασική» αποτελείται από τους εξής:

Φερμπρούχεν - Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Ακέ - Ντάμφρις, Σούτεν, Ντε Γιονγκ, Μπλιντ - Σίμονς, Χάκπο - Βέγκχορστ

Το αστέρι

Δεν υπάρχει συζήτηση ότι ο πιο… ψαρωτικός και «λαμπερός» παίκτης της Ολλανδίας είναι ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Στα 32 του πλέον μπορεί να υπάρχουν αντιρρήσεις για το αν παραμένει ο καλύτερος αμυντικός στον κόσμο, αλλά κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει την κλάση, την εμπειρία και την ηγετική φυσιογνωμία του αρχηγού. Ούτε τη δίψα του μετά την κατάκτηση πρωταθλημάτων, Champions League και πλήθος ατομικών διακρίσεων, να καταφέρει κάποια στιγμή κάτι καλό και με την εθνική του ομάδα.

Ολλανδία: Με το στιλ της κι ένα… όνειρο τρελό!

Αξίζει να τον δεις

Η αλήθεια είναι πως η Ολλανδία έχει να επιδείξει αρκετούς ελπιδοφόρους νέους παίκτες. Εκείνος όμως που αξίζει περισσότερη προσοχή και σίγουρα θα τραβήξει το μάτι, είναι ο Τσάβι Σίμονς. Ο δαιμόνιος εξτρέμ της Παρί Σεν Ζερμέν προέρχεται από εξαιρετική σεζόν ως δανεικός στη Λειψία (με 10 γκολ και 15 ασίστ). Και μοιάζει ικανός με την ταχύτητα και τη ντρίμπλα του όχι μόνο να… ταλαιπωρήσει κόσμο, αλλά και ν’ αποδείξει γιατί κόστισε 40 εκατ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι.

Ολλανδία: Με το στιλ της κι ένα… όνειρο τρελό!

Προπονητής: Ρόναλντ Κούμαν

Στη δεύτερη θητεία του στον πάγκο θέλει να συνεχίσει αυτό που άφησε στη μέση την πρώτη. Έχοντας οδηγήσει την Ολλανδία στον τελικό του Nations League το 2019 (όπου έχασε 1-0 από την Πορτογαλία) και επαναφέροντας τους «οράνιε» σε μεγάλη διοργάνωση στο Euro 2020 (σ.σ. είχαν λείψει από τις δυο προηγούμενες), ο 61χρονος τεχνικός έφυγε τότε για ν’ αναλάβει την Μπαρτσελόνα.

Τώρα λοιπόν που κατάφερε το ίδιο (να εξασφαλιστεί το εισιτήριο για τα γήπεδα της Γερμανίας) θέλει να συνοδεύσει την πρώτη του παρουσία σε τελικά με μια αξιόλογη πορεία: Κι αν όχι να φτάσει μακριά στο τουρνουά, τουλάχιστον να παρουσιάσει μια ομάδα πιο κοντά στις βασικές της αρχές, δηλαδή στο επιθετικό και παραγωγικό ποδόσφαιρο.

Ολλανδία: Με το στιλ της κι ένα… όνειρο τρελό!

Πιθανότητες κατάκτησης

Σύμφωνα με τις αποδόσεις, η Ολλανδία είναι το 7ο φαβορί για κατάκτηση της διοργάνωσης και παίζεται στο 17,00. Έχοντας αποτύχει να το καταφέρει με πολύ ποιοτικότερα ρόστερ στο παρελθόν, δεν μοιάζει ρεαλιστικό να θέσει αυτό ως βασικό στόχο στη Γερμανία. Οποιοσδήποτε αποκλεισμός ωστόσο πριν τα προημιτελικά θα θεωρηθεί αποτυχία και αξιόλογος απολογισμός θ’ αποτιμηθεί οτιδήποτε από τα ημιτελικά και πέρα.

Το πρόγραμμα στον 4ο όμιλο

Πολωνία-Ολλανδία (16/6, 16:00) - Volksparkstadion, Αμβούργο
Ολλανδία-Γαλλία (21/6, 21:00) - Red Bull Arena, Λειψία
Ολλανδία-Αυστρία (25/6, 19:00) - Olympiastadion, Βερολίνο

Ολλανδία: Με το στιλ της κι ένα… όνειρο τρελό!

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro: 17 (1960, 1964, 1968, 1972, 1976, 1980, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020, 2024)

Υψηλότερη θέση: 1η (1988), 3η (1976, 1992, 2000, 2004)

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη: 7η (1742,29 βαθμοί)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x