Euro

Το μεγάλο δίλημμα του Χετεμάι

Το Κόσοβο δίνει το πρώτο του επίσημο παιχνίδι απέναντι στην Φινλανδία και ο Περπαρίμ Χετεμάι είναι στη μέση. Από τη μια το «σπίτι» που τον γέννησε και από την άλλη εκείνο που τον έζησε.

Ιστορική είναι η στιγμή για το Κόσοβο, αφού η νεοσύστατη ομάδα ποδοσφαίρου που αναγνωρίστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο από τη FIFA δίνει το πρώτο της παιχνίδι, απέναντι στη Φιναλνδία.

Το παιχνίδι σίγουρα αποτελεί ξεχωριστή στιγμή για τους παίκτες της ομάδας του Κοσσυφοπεδίου, αλλά από κάποια γωνιά της εξέδρας στο γήπεδο του Τούρκου, ο Περπαρίμ Χετεμάι θα βλέπει τη ζωή του να περνά σαν ταινία μπροστά του.

Το ζήτημα όμως είναι, ότι η καρδιά του και η πορεία του, είναι μοιρασμένη σε δυο πατρίδες που το βράδυ της Δευτέρας έρχονται αντιμέτωπες ποδοσφαιρικά.
Ο Χετεμάι, με δική του επιλογή, δεν θα βρίσκεται απόψε το βράδυ στο χορτάρι, αφού ο ίδιος ζήτησε από τον Χανς Μπάκε να τον απαλλάξει από το «μαρτύριο» να αντιμετωπίσει την εθνική ομάδα της πατρίδας του.

Προφανώς, οι 44 εμφανίσεις με την εθνική ομάδα της Φιλανδίας, δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με τον τόπο που τον γέννησε και που αναγκάστηκε να αφήσει από πολύ μικρός.

Ο Χετεμάι, γεννήθηκε στην πόλη του Σκεντεράι το 1986 και από νωρίς κλήθηκε να ψάξει μια νέα πατρίδα, αφού η οικογένεια του δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα. Το 1995, έκανε το μεγάλο ταξίδι για τον ευρωπαϊκό βορρά, αφού η οικογένεια Χετεμάι αναζήτησε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της. Το Ούλου και στη συνέχεια το Ελσίνκι, αποτέλεσαν την δεύτερη πατρίδα της οικογένειας και έγιναν το δεύτερο σπίτι τους.

Στις ακαδημίες της Ελσίνκι έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και το 2004 πήρε την φιλανδική υπηκοότητα, που άνοιξε επί της ουσίας το δρόμο για συμμετοχή του στην εθνική ομάδα.

Άλλωστε, η ανυπαρξία του Κοσόβου από τον ποδοσφαιρικό χάρτη δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα για τον Χετεμάι.

Από τον περασμένο Μάιο όμως τα πράγματα άλλαξαν. Η FIFA αναγνώρισε ποδοσφαιρικά το Κόσοβο και πλέον καλείται να διαχειριστεί μια νέα κατάσταση. Μια γενιά παικτών που βρήκε ποδοσφαιρική στέγη στην Ευρώπη, αλλά πλέον επιθυμεί να αγωνιστεί στην ομάδα της πατρίδας.

Οι Μέχα, Σάλα, Μπερίσα, Ραχμάνι, Ράσικα και Ουϊκάνι, που έχουν αγωνιστεί στην Αλβανία πλέον θέλουν να επιστρέψουν και μόνο ο Τσάκα που παίζει στην Ελβετία φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση, αφού επιθυμεί να μείνει εκεί.

Όπως και να έχει η ομοσπονδία πρέπει να αποφασίζει, για το αν θα υπάρξει για πρώτη φορά «μεταγραφή» από εθνική σε εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x