Euro

Φαν’τ Σιπ: «Κανένας δεν είναι αποκλεισμένος από την Εθνική»

Ο Τζον Φαν’ τ Σιπ ξεκαθάρισε πως δεν κλείνει οριστικά η πόρτα της Εθνικής για κανέναν από τους παίκτες που δεν κλήθηκαν για τα προσεχή ματς με Ιταλία και Βοσνία.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφασή του να αφήσει εκτός κλήσεων για τα προσεχή ματς με Ιταλία και Βοσνία εξήγησε στην Nova ο Τζον Φαν’τ Σιπ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ξεκαθάρισε πως δεν κλείνει οριστικά την πόρτα σε κανέναν από τους «παλιούς» που δεν κλήθηκαν, ενώ επισήμανε πως θέλει να διευρύνει την βάση της ομάδας για να δημιουργήσει έναν νέο κορμό εν όψει των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Nations League.

Αναλυτικά μίλησε για:

-τα όσα είδε στα δύο πρώτα παιχνίδια στον πάγκο της Εθνικής: «Ήμασταν μόλις τρεις ημέρες μαζί πριν το ματς με την Φινλανδία και διαπίστωσα ότι αυτά που τους είπα προσπάθησαν να τα αφομοιώσουν και να προσαρμοστούν στη σκέψη μου. Όμως μιλάμε για μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο ήταν πολύ καλό που είδα αυτή τη διάθεση ενώ παράλληλα είδα και μια αλλαγή ως προς τους νέους κανόνες που θέλαμε εμείς να περάσουμε. Φυσικά μας απογοήτευσαν τα αποτελέσματα. Όμως από εδώ και πέρα θα επικεντρωθούμε και σε άλλα πράγματα κι όχι μόνο στα αποτελέσματα».

-το αν εντοπίζει διαφορές στους παίκτες που παίζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: «Για να είμαι ειλικρινής, όταν συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί και οι παίκτες από το εξωτερικό και οι εγχώριοι, μπορώ να πω ότι το επίπεδο της προπόνησης των παιδιών από το εξωτερικό ίσως είναι πιο υψηλό. Αυτό φαίνεται. Ωστόσο όσοι παίζουν εντός συνόρων μοιάζουν πάντως πιο αποφασισμένοι και πιο πεινασμένοι για να πάρουν την ευκαιρία τους και ίσως για να αγωνιστούν σε κάποια ομάδα στο εξωτερικό».

-την απόφαση να μην καλέσει έμπειρους παίκτες: «Πρώτον είναι σημαντικό να κοιτάξω νέους παίκτες, άλλους παίκτες. Αυτό είναι το σκεπτικό. Μίλησα με τον Μανωλά και τον Σωκράτη και τους εξήγησα τους λόγους για τους οποίους δε θα τους καλέσουμε στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια. Ξέρουμε τί μπορούν να κάνουν, ξέρουμε ότι παίζουν σε υψηλό επίπεδο και σε σπουδαίους συλλόγους, αλλά έχουμε πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή μας και άλλα τέσσερα παιχνίδια για να δω και άλλους ποδοσφαιριστές. Κανένας δεν είναι αποκλεισμένος από την Εθνική. Απλά είναι μια νέα προσέγγιση, μια νέα νοοτροπία, ναν φρεσκάρω την ομάδα και θέλω να δω την ισορροπία μεταξύ νέων και παλιών με στόχο φυσικά να ανέβει το επίπεδο όλων. Επίσης θα δω ποιοι από τα νέα παιδιά μπορούν να κρατήσουν τη θέση τους στην ομάδα».

-το αν χρειάζονται λίγο χρόνο εκτός ομάδα οι Μανωλάς-Παπασταθόπουλος: «Αυτό το δούμε στο μέλλον. Τώρα είναι σημαντικό να αφοσιωθούν στις ομάδες τους και να φτάσουν σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κι εμείς θα δούμε κι άλλα νέα παιδιά, που θα έχουν ευκαιρία να δείξουν στους Έλληνες τι μπορούν να κάνουν και να αρπάξουν την ευκαιρία και με τα δύο χέρια. Οι υποψήφιοι για την ομάδα πρέπει να είναι περισσότεροι για να υπάρχει ανταγωνιστιμός και να ξέρουν ότι πρέπει να παλέψουν για μια θέση. Να παλεύουν για τη φανέλα, να έχουν ομαδικό πνεύμα και να έχουν καλή ενέργεια. Όλα αυτά είναι σημαντικά».

-Για τα νέα παιδιά που έχει δει, για τους παίκτες που είχε στην προεπιλογή ή και πιθανόν άλλους που δεν έχει δει ακόμα γεγονός που ανοίγει την "δεξαμενή" της Εθνικής. «Αυτή τη στιγμή έχουμε αυξήσει το εύρος της δεξαμενής, κοιτάμε περισσότερους παίκτες και διευρύνουμε την λίστα μας και την δεξαμενή μας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για να δούμε παίκτες από τη στιγμή που κάποια παιδιά δε ήταν στην αποστολή. Από την προεπιλογή κάποια παιδιά δεν ήρθαν, κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε κάποια παιχνίδια τους ακόμα. Θέλω να τους δω στα παιχνίδια».

-το λόγο που δεν κάλεσε τους Σάμαρη, Μήτρογλου και Τοροσίδη: «Ένας λόγος είναι ότι δεν έχουν πολλά παιχνίδια με τις ομάδες τους. Ο Τοροσίδης με τον οποίο είχα μιλήσει πριν τα προηγούμενα δύο παιχνίδια, είχα ετοιμάσει έναν ειδικό ρόλο γι' αυτόν μιας και δεν είχε παιχνίδια στα πόδια του. Ήταν πολύ ξεκάθαρο και για εκείνον και για εμένα. Αν αυτά τα δύο παιχνίδια δεν πήγαιναν έτσι όπως τα θέλαμε η "κλήση" του στην ομάδα θα γινόταν πολύ δύσκολη, κυρίως επειδή δεν παίζει. Οκ έπαιξε ένα ματς στην Ευρώπη αλλά πρέπει να το κοιτάμε αυτό. Ο Μήτρογλου επίσης δεν παίζει. Έπαιξε πριν μερικές εβδομάδες τρεις φορές από δεκαπέντε λεπτά. Σαφέστατα είναι παίκτης που όταν ξεκινήσει να παίζει θα είναι στο μικροσκόπιό μας. Και ο Σάμαρης τον τελευταίο μήνα δεν παίζει σχεδόν καθόλου. Για τα τελευταία τρία παιδιά είναι διαφορετική η απόφαση σε σχέση με τους άλλους δύο. Ο Σωκράτης και ο Μανωλάς παίζουν οι άλλοι όχι. Και όλοι είναι μιας ηλικίας. Συνεπώς αυτοί οι πέντε είναι εκείνοι που αποφασίσαμε να μείνουν έκτος ώστε να δούμε κάποια άλλα παιδιά με στόχο το μέλλον και το πλάνο του Κατάρ».

-τις κλήσεις Λημνιού, Δώνη, Βρουσάι, Χατζηδιάκου: «Η ιδέα είναι να χτίσουμε κάτι. Αλλά για να χτίσεις κάτι δε μπορείς να το κάνεις μόνο με νέα παιδιά. Χρειάζεται και ισορροπία. Η Εθνική φαίνεται ότι χρειάζεται ενέργεια και νέους παίκτες. Όμως θέλει και ποιότητα. Ναι, πρέπει να προωθήσουμε νέα παιδιά, αλλά όχι μόνο επειδή είναι νέοι. Πρέπει να έχουν ένα επίπεδο και να έχουν πιθανότητες να "μεγαλώσουν". Φυσικά όταν είναι μαζί μας αλλά και με τις ομάδες να παίζουν σε ένα υψηλό επίπεδο».

-το ρίσκο των επιλογών ενόψει Ιταλίας και Βοσνίας: «Δε νομίζω ότι υπάρχει ρίσκο. Είναι θέμα οράματος και πλάνου. Είμαστε εκτός EURO. Οπότε χρειαζόμαστε αυτά τα παιχνίδια ως πολύ καλά παιχνίδια για αυτή την αποστολή. Είναι παιχνίδια από τα οποία μπορούν να μάθουν και να πάρουν εμπειρίες όλοι μαζί. Πάντα στο ποδόσφαιρο υπάρχει το ρίσκο της νίκης ή της ήττας. Όμως πείτε μου εσείς, τι έκαναν οι προηγούμενες ομάδες; Αποκλείστηκαν από όλες τις διοργανώσεις.Τώρα είναι η ώρα για αλλαγές, γιατί αν δεν κάνεις τώρα τις αλλαγές, τότε πότε θα κάνεις τις αλλαγές; Μπορούμε να κάνουμε πράγματα και σε δύο χρόνια να είμαστε ακόμα με τους ίδιους παίκτες οι οποίοι τα τέσσερα-πέντε τελευταία χρόνια δεν πήραν προκρίσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να χτίσουμε και για να χτίσεις πρέπει να ξεκινήσεις από χαμηλά. Αυτή είναι η ευθύνη μας, να κάνουμε αυτές τις επιλογές. Γι' αυτό μας προσέλαβε η Ομοσπονδία, για να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα πάει στο Κατάρ. Και για να είμαι ξεκάθαρος, κανείς δεν είναι εκτός ομάδας. Μετά τα παιχνίδια που θα έχουμε παίξει, θα φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο θα πούμε, οκ αυτά τα παιδιάτα πήγαν καλά, κάποια άλλα όχι και τόσο. Πρέπει να φέρουμε δυο-τρεις παίκτες πίσω, ώστε να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο με νέα ενέργεια με σωστή νοοτροπία και με παίκτες που θα έχουν την επιθυμία ναπαίξουν στην Εθνική ομάδα».

-το πρόβλημα της Εθνικής και αν το έχει εντοπίσει: «Νομίζω ότι υπήρχε θέματα αυτοπεποίθησης, και η ομάδα απέδιδε λιγότερο από αυτό που πραγματικά μπορούσε. Ίσως υπήρχαν προβλήματα από το παρελθόν. Δεν ξέρω ακριβώς, ίσως στην Ομοσπονδία, ίσως ανάμεσα στους παίκτες και την Ομοσπονδία ή ανάμεσα στους παίκτες. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να αλλάξουμε με το δικό μας τρόπο. Έχουμε τη δική μας ιδέα για το πως θα το πετύχουμε. Ελπίζουμε να δώσουμε καινούρια ενέργεια στην ομάδα. Πρέπει να βελτιωθεί και η αυτοπεποίθηση. Για να πετύχει το εγχείρημα χρειαζόμαστε υποστήριξη από όλους όσοι εμπλέκονται με την ομάδα. Υποστήριξη και δέσιμο ώστε να έρθει και πάλι η Εθνική ομάδα σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Χρειαζόμαστε στήριξη και χρόνο. Αν δε μας δοθεί χρόνος τόε θα υπάρξει πρόβλημα».

-το αν υπήρχε πρόβλημα νοοτροπίας και πειθαρχίας: «Νομίζω ότι κάθε ομάδα χρειάζεται όραμα, κανόνες και πειθαρχία όπως ακριβώς και σε μια οικογένεια όπου πρέπει να δώσεις τη σωστή κατεύθυνση στα παιδιά σου. Έτσι και οι παίκτες μιας ομάδας χρειάζονται κατεύθυνση. Όλοι το έχουν ανάγκη στη ζωή τους. Χρειάζονται κανόνες. Ήση στην προηγούμενη αποστολή, τα πήγαμε καλά, είδα διάθεση από τα παιδιά να ακολουθήσουν τους κανόνες. Αυτό έχει να κάνει με τη δημιουργία ομαδικού πνεύματος. Τα άτομα πρέπει να προσαρμόζονται στην ομάδα. Μια μεγάλη ομάδα, μια καλή ομάδα δημιουργεί καλές μονάδες, δεν δημιουργούν οι καλές μονάδες μια καλή ομάδα. Αυτός είναι ο βασικός μας πυλώνας. Οι παίκτες που έρχονται για τον εαυτό τους δε θα παίζουν στην ομάδα. Θα πρέπει να παίξει για την ομάδα και εφόσον παίξει για την ομάδα θα αναδειχθεί και ο ίδιος».

-τον τρόπο επιλογής παικτών από τον Ρεχάγκελ: «Αν μπορούσαμε να επιλέξουμε παίκτες από λίγες ομάδες τότε θα είχαμε μια υπερομάδα. Ωστόσο εμείς πρέπει να διαλέγουμε από πολλές ομάδες. Πλέον δεν πάιζουν τοσοι πολλοί Έλληνες παίκτες στις ομάδες. Για παράδειγμα βλεόυμε τρεις-τέσσερις Έλληνες παίκτες στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό. Από τον Ολυμπιακό έχουν κληθεί ήδη αυτοί οι παίκτες ή είναι στην προεπιλογή. Αλλά έχετε δίκιο, αν ανατρέξω στην παλιά Εθνική Ολλαανδίας, υπήρχαν παίκτες του Άγιαξ, της Φέγενορντ και της Αϊντχόφεν. Μετά αυτοί οι παίκτες έφυγαν αλλά η δομή της Εθνικής προερχόταν από αυτές τις τρεις ομάδες. Και είναι σωστό αυτό που λέτε. Οι παίκτες γνωρίζονταν, είχαν κοινές ιδέες, αλλά στο σήμερα αυτό δεν είναι εφικτό».


-την φιλοσοφία που θέλει να περάσει τελικά: «Θέλω να παίξουμε ένα συγκεκριμένο ποδόσφαιρο που αρέσει σε μένα. Αυτό βασίζεται στην κατοχή της μπάλας. Ωστόσο θα πρέπει αυτό να προσαρμοστεί και στην ποιότητα των ποδοσφαιριστών της χώρας. Διαφωνώ με αυτό που λένε πολλοί ότι η Ελλάδα έχει αμυντική νοοτροπία. Συμφωνώ σε ένα μέρος μόνο. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει τα τελευταία τριάντα-σαράντα χρόνια. Οι Ιταλοί για παράδειγμα είχαν το κατενάτσιο αλλά πλέον έχουν αλλάξει ριζικά. Παίζουν ποδοσφαιρο κατοχής και επίθεσης κρατώντας μια αμυντική ταυτότητα μέσα σε αυτό. Αν δείτε οι Άγγλοι δεν παίζουν πια μόνο με σέντρες. Παίζουν ποδόσφαιρο κατοχής και αμύνονται παράλληλα. Προσαρμόστηκαν. Αλλάζει το ποδόσφαιρο. Οι ομάδες που νικούν, παίζουν αυτό το είδος ποδοσφαίρου. Παράγουν ποδόσφαιρο αλλά ξέρουν και να αμύνονται. Είναι ένα στιλ. Η φιλοσοφία μου λοιπόν είναι να φέρω αυτά τα δύο πράγματα σε ένα. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής εκ φύσεως μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα αλλά αυτό είναι και θέμα αυτοπεποίθησης. Πρέπει να τους πείσουμε ότι μπορούν να το κάνουν, επιτρέπεται να παίξουν ελεύθερα. Πρέπει όμως παράλληλα όταν χάνουν τη μπάλα να αμύνονται όλοι μαζί».

-το πότε πιστεύει ότι η δουλειά του θα φανεί: «Είναι μια διαρκής διεργασία, ένα πλάνο το οποίο πρέπει να μεγαλώσει. Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε με το Nations League και μετά με τα προκριματικά του Μουντιάλ για το Κατάρ. Μετά από δύο χρόνια θα μπορεί να πει κάποιος αν υπάρχει πραγματική βελτίωση, μια ανταγωνιστική ομάδα η οποία έχει μέλλον. Τώρα είμαστε στην αρχή. Οπότε η κριτική είναι εύκολη μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες, αλλά δεν είναι πραγματική, δεν είναι δίκαιη. Οπότε καταλαβαίνω τον Ρανιέρι και γι' αυτό είπα ότι θέλουμε χρόνο και στήριξη».

-το πώς αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα: «Ήταν περισσότερο η πρόκληση του να διαχειριστώ μια νέα κατάσταση και ταυτόχρονα να χτίσεις κάτι για το μέλλον».

-το πώς περνά το χρόνο του στην Αθήνα, αφού μένει πλέον εδώ: «Τώρα υπάρχει αρκετή δουλειά γιατί βλέπω διαρκώς παιχνίδια και παίκτες. Πήγα στην Ακρόπολη η οποία μου άρεσε πάρα πολύ, πήγα και στην Πλάκα, όπως όλοι οι τουρίστες στην αρχή (γέλια). Μένω σε αυτή την περιοχή και μου αρέσει να κάω τις βόλτες μου εδώ, ενώ σε επτά εβδομάδες έπαιξα και μία φορά γκολφ. Πιο πολύ εγώ και η γυναίκα μου απολαμβάνουμε τον ελληνικό τρόπο ζωής και πραγματικά μου αρέσει πάρα πολύ αυτό».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x