Euro

Κροατία: Με στόχο τη διάκριση και στο Euro -αλλά και σε όμιλο «φωτιά»- η… μουντιαλική Χρβάτσκα!

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να γνωρίζεται για την εθνική ομάδα της Κροατίας ενόψει του Euro 2024.

Μόνο με… έκπληξη δεν συνδέεται πλέον η όποια πορεία της εθνικής Κροατίας. Ίσα-ίσα, έχει καταφέρει να θεωρείται αποτυχία οποιοδήποτε έκβαση αντίθετη των τελευταίων της επιτυχιών.

Euro 2024, λοιπόν, για το τρομερό σύνολο του Ζλάτκο Ντάλιτς, ο οποίος κλείνει μια επταετία στον πάγκο της Χρβάτσκα. Ένα σύνολο με όλη τη σημασία της λέξης, με τρομερή χημεία και φυσικά ποιότητα.

Η Κροατία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει… κρότο στα Παγκόσμια Κύπελλα (2η θέση το 2018, 3η το 2022). Το καλοκαίρι του 2023, δε, ηττήθηκε στον τελικό του Nations League από την Ισπανία, στα πέναλτι. Εν ολίγοις, φτάνει στην… πηγή -που δεδομένα αποτελεί τεράστιο κατόρθωμα- αλλά νερό δεν πίνει.







Τώρα επιδιώξει να κάνει τη διαφορά και σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου μεγαλύτερη επιτυχία της μέχρι στιγμής είναι η παρουσία της τα προημιτελικά (1996 και 2008). Άλλωστε, έχει αποκλειστεί στη φάση των «16» τις δύο τελευταίες φορές. Συνιστά, δε, την 7η παρουσία της σε Euro και 6η συνεχόμενη.

Βέβαια, προέχει η πρόκριση από τον 2o όμιλο. Εκεί που μόνο εύκολο δεν θεωρείται το έργο της, καλούμενη να αντιμετωπίσει τόσο τις Ιταλία και Ισπανία όσο και τη φιλόδοξη Αλβανία.

Δεν πέρασε εύκολα στην τελική φάση, ούσα η 21η και τελευταία χρονικά που εξασφάλισε το απευθείας εισιτήριο μέσω των ομίλων των προκριματικών.

Σε επίπεδο ρόστερ, δίνει εκ νέου το «παρών» η τεράστια πλειονότητα των βασικών πρωταγωνιστών της στις πρόσφατες επιτυχίες της, με μπροστάρη βεβαίως τον Λούκα Μόντριτς! Κι αν τα χρόνια περνούν, έρχεται και… νέο αίμα. Όσο... νέος μπορεί να θεωρείται (βάσει της εμπειρίας που έχει συλλέξει), για παράδειγμα, ο Γιόσιπ Γκβάρντιολ. Στην αποστολή φυσικά και ο Ντομαγκόι Βίντα, με τον κεντρικό αμυντικό της ΑΕΚ να συμμετέχει στην τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης για 7η φορά στην καριέρα του!

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Ντομινίκ Λιβάκοβιτς (Φενέρμπαχτσε), Ίβιτσα Ίβουσιτς (Πάφος), Νεντίλικο Λάμπροβιτς (Ριέκα).

Αμυντικοί: Ντομαγκόι Βίντα (ΑΕΚ), Γιόσιπ Γιουράνοβιτς (Ουνιόν Βερολίνου), Γιόσκο Γκβάρντιολ (Μάντσεστερ Σίτι), Μπόρνα Σόσα (Άγιαξ), Γιόσιπ Στάνισιτς (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Γιόσιπ Σούταλο (Άγιαξ), Μάρτιν Έρλιτς (Σασουόλο), Μαρίν Πόνγκρατσιτς (Λέτσε).

Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Ματέο Κόβασιτς (Μάντσεστερ Σίτι), Μαρσέλο Μπρόσοβιτς (Αλ-Νασρ), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Νίκολα Βλάσιτς (Τορίνο), Λόβρο Μάγερ (Βόλφσμπουργκ), Λούκα Ιβάνουσετς (Φέγενορντ), Λούκα Σούσιτς (Ζάλτσμπουργκ), Μάρτιν Μπατούρινα (Ντινάμο Ζάγκρεμπ).

Επιθετικοί: Ιβάν Πέρισιτς (Χάιντουκ), Αντρέι Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Μάρκο Πιάτσα (Ριέκα), Άντε Μπούντιμιρ (Οσασούνα), Μάρκο Πάσαλιτς (Ριέκα).

Πώς προκρίθηκε:

Μόνο με άνεση δεν πέρασε στην τελική φάση. Εξάλλου, αποτέλεσε την 21η και τελευταία χρονικά που εξασφάλισε το απευθείας εισιτήριο (μέσω της φάσης των ομίλων των προκριματικών) για τα γήπεδα της Γερμανίας. Τερμάτισε στη 2η θέση του 4ου γκρουπ με 16 βαθμούς, πίσω από την Τουρκία (17β.) και μπροστά από Ουαλία (12β.), Αρμενία (8β.) και Λετονία (3β.). Ουσιαστικά, για την πρωτιά της στοίχισε η εντός έδρας ήττα (0-1) από την Τουρκία (βέβαια και η ίδια είχε πάρει «διπλό» στη γειτονική μας χώρα, τη 2η αγωνιστική).






Σχηματισμός:

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς παρατάσσει την Κροατία είτε, κυρίως, με 4-3-3 είτε με 4-2-3-1. Ό, τι κι αν επιλέγει βέβαια, ανάλογα το παιχνίδι, το δεμένο (συνήθως ενισχυμένο) -και με μπόλικη ποιότητα κέντρο- καθώς και το παιχνίδι από τα άκρα συνιστούν σταθερές της ομάδας του.

Λιβάκοβιτς – Στάνισιτς, Σούταλο, Γκβάρντιολ, Σόσα – Μπρόζοβιτς, Κόβασιτς, Μόντριτς – Μάγιερ, Πέτκοβιτς, Ιβάνουσετς.

Το αστέρι:

Λούκα Μόντριτς: Το αστέρι, ο ηγέτης και πάει λέγοντας. Ας βάλει ο καθένας ό, τι αποθεωτικό χαρακτηρισμό επιθυμεί, μέσα θα πέσει. Άλλωστε, εδώ και πόσα τουρνουά λαμβάνει την εν λόγω «διάκριση» στα εν λόγω αφιερώματα και κάθε φορά την επιβεβαιώνει. Στα 38 του πλέον μεν, αλλά προς το παρόν ο χρόνος δεν είναι ακόμη… αμείλικτος απέναντί του. Εξάλλου, πριν από λίγες μέρες πανηγύρισε την κατάκτηση ενός ακόμα Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στην Κροατία πίνουν νερό στο όνομά του. Προσδοκούν, δε, αυτή τη φορά να διακριθούν και σε Euro. Τις 174 συμμετοχές (24 γκολ/29 ασίστ) με το εθνόσημο έχει φτάσει ο… αθεόφοβος!



Αξίζει να τον δεις:

Μάρτιν Μπατούρινα: Έχει μπει για τα καλά στις… ζωές μας μέσω των ευρωπαϊκών αγώνων της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ιδίως απέναντι στις ελληνικές ομάδες (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ). Ετοιμάζεται, λοιπόν, να μας συστηθεί και με το εθνόσημο. Ο 21χρονος επιθετικός χαφ ντεμπούταρε με τη Χρβάτσκα στις 18 του περασμένου Νοέμβρου, μετρώντας μέχρι στιγμής τρεις συμμετοχές με την ανδρική ομάδα.

Από το 2021 έχει προωθηθεί στην πρώτη ομάδα της Ντινάμο, έχοντας συμπληρώσει 120 συμμετοχές (1 γκολ/ 27 ασίστ). Οπότε, πέρα από… μπαλαδόρος, έχει και αρκετή εμπειρία για την ηλικία του, τουλάχιστον σε συλλογικό επίπεδο. Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία του στο transfermarkt. Ενδεχομένως, το τουρνουά αυτό, ανάλογα και με τον χρόνο που θα λάβει, να αποτελέσει το εφαλτήριο για μεταγραφή.



Προπονητής:

Ζλάτκο Ντάλιτς: Συμπληρώνει επταετία στον πάγκο της εθνικής Κροατίας (σε 83 παιχνίδια μετράει 47Ν-15Ι-21Η). Ο 57χρονος τεχνικός την έχει οδηγήσει στις τεράστιες επιτυχίες των τελευταίων ετών στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι η δεύτερη φορά που θα την κοουτσάρει σε Euro, επιδιώκοντας φυσικά να τη βοηθήσει να διακριθεί και σε αυτήν τη διοργάνωση. Λίγα πράγματα σε συλλογικό επίπεδο, έχοντας διατελέσει προπονητής σε ομάδες της Κροατίας, της Αλβαλίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Euro 2024: Το προφίλ της Κροατίας

Πιθανότητες κατάκτησης:

Σύμφωνα με τις αποδόσεις, η Κροατία είναι στην 9η θέση (μαζί με τη Δανία) στη σειρά των φαβορί για την κατάκτηση σε απόδοση 45.00. Στόχος της Χρβάτσκα είναι να αντικατοπτριστεί/συνεχιστεί και στο Euro η τρομερή πορεία της στα τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα, γιατί όχι να… πιει και νερό φτάνοντας στην πηγή. Για αρχή, βέβαια, πρέπει να προκριθεί από τον πολύ δύσκολο όμιλο, στον οποίο συμμετέχει.

Το πρόγραμμα στον 2ο όμιλο:

Ισπανία-Κροατία (15/6, 19:00) – «Ολύμπιαστεντιον», Βερολίνο
Κροατία-Αλβανία (19/6, 16:00) – «Βόλκσπαρκστέντιον», Αμβούργο
Κροατία-Ιταλία (24/6, 22:00) – Red Bull Arena, Λειψία

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:

6 (1996, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)

Υψηλότερη θέση:

Προημιτελικά (1996, 2008)

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη:

10η (1721,07 βαθμούς)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x