Euro

Βέλγιο: Νέο ξεκίνημα με μίξη ταλέντου και εμπειρίας

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την εθνική ομάδα του Βελγίου ενόψει του Euro 2024…

Η… χρυσή γενιά τελείωσε. Το Βέλγιο δεν κατάφερε να την εκμεταλλευθεί πετυχαίνοντας κάτι σπουδαίο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια κατάκτηση ενός τροπαίου.

Πλέον οδεύει στην πρώτη του συμμετοχή σε μια διεθνή διοργάνωση, έχοντας προχωρήσει σε μια... υποχρεωτική ανανέωση, καθώς πολλοί από τους παίκτες, που ήταν μέλη μιας ομάδας που φάνταζε ικανή για τα πάντα, αποφάσισαν να μην αγωνιστούν άλλο με το εθνόσημο.

Το ρόστερ έχει αλλάξει ως ένα μεγάλο βαθμό και πλέον αποτελείται από μια μίξη νέων παικτών που πλέον υπολογίζονται σε αυτό χωρίς πολλές συμμετοχές με τη φανέλα της εθνικής ομάδας, αλλά και με άλλους με περισσότερες παρουσίες και εμπειρίες που είναι αναγκασμένοι να σηκώσουν στους ώμους τους περισσότερο πλέον το «πρέπει» μιας διάκρισης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2024.

Euro 2024: Η παρουσίαση του Βελγίου

Κέβιν Ντε Μπρόινε, Γιαν Βερτόγχεν και Ρομέλου Λουκάκου -όπως παλιότερα έτσι κα τώρα- ξεχωρίζουν από τις κλήσεις του Ντομένικο Τεντέσκο, ο οποίος στην παρουσία του μέχρι τώρα στον πάγκο του Βελγίου εμπιστεύεται και παίκτες που έχουν μεγάλο ταλέντο, όπως ο Τροσάρ και ο Ντόκου που προέρχονται από μια καλή χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ.

Οι αλλαγές όμως δεν σταματούν στο ρόστερ… Μαζί με τους παίκτες που αποφάσισαν να σταματήσουν την θητεία τους στην εθνική ομάδα του Βελγίου, υπάρχει και άλλη μία η οποία έχει αναφερθεί και παραπάνω. Στον πάγκο του. Ο Ρομπέρτο Μαρτίνες αποτελεί παρελθόν. Τα ηνία έχει πάρει ο Ντομένικο Τεντέσκο, ένας Ιταλογερμανός προπονητής με μεγαλύτερη διάκριση την κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας με τη Λειψία. Λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου με μεγαλύτερη λογική και λιγότερα ρίσκα, έχει καταφέρει μέχρι τώρα να παραμείνει αήττητος σε όσες φορές έχει κάτσει στον πάγκο της ομάδας σε επίσημο ματς.

Ο Τεντέσκο επεφύλασσε μια έκπληξη στις κλήσεις του για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση, καθώς άφησε εκτός του Κουρτουά, λογικά, θα μπορούσε να πει κάποιος, από την στιγμή που ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς στην εφετινή σεζόν.

Όλα τα παραπάνω, αλλά και οι «αποτυχημένες» όπως χαρακτηριστήκαν παρουσίες μιας ομάδας με πολλές απαιτήσεις από όλους τους ποδοσφαιρόφιλους της χώρας στις προηγούμενες διοργανώσεις φαίνεται να έχει εκλογικεύσει τους πάντες στη χώρα. Όχι πως δεν θέλουν ή δεν πιστεύουν ότι μπορεί να έρθει μια διάκριση αλλά αυτό πλέον για την εφετινή διοργάνωση δεν θεωρείται «απαιτητή». Οι πάντες πιστεύουν πως θα μπορέσει να έρθει μια πρόκριση από τη φάση των ομίλων αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πίεση για να πετύχει κάτι τόσο μεγάλο.

Στην προηγούμενη διοργάνωση, το Euro 2020 το Βέλγιο πριν προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές είχε γνωρίσει τον αποκλεισμό από την Ιταλία, η οποία αργότερα κατέκτησε το τρόπαιο, στα προημιτελικά.



Η αποστολή
Τερματοφύλακες: Κουν Κάστελς (Βόλφσμπουργκ), Τόμας Καμίνσκι (Λούτον), Ματς Σελς (Νότιγχαμ)

Αμυντικοί: Τίμοθι Καστάνιε (Φούλαμ), Μαξίμ Ντε Κάιπερ (Μπριζ), Ζενό Ντεμπάστ (Άντερλεχτ), Βόουτ Φας (Λέστερ), Τομά Μενιέ (Τράμπζονσπορ), Αρτούρ Τεάτε (Ρεν), Γιαν Βερτόγχεν (Άντερλεχτ), Άξελ Βίτσελ (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Μέσοι: Κέβιν ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι), Ορέλ Μανγκάλα (Λιόν), Αμαντού Ονανά (Έβερτον), Γιούρι Τίλεμανς (Άστον Βίλα), Άρθουρ Βερμίρεν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Άστερ Φρανκς (Βόλφσμπουργκ)

Επιθετικοί: Γιόχαν Μπακαγιόκο (Αϊντχόφεν), Γιανίκ Καράσκο (Αλ Σαμπάμπ), Σαρλ ντε Κετελάρε (Αταλάντα), Ζερεμί Ντοκού (Μάντσεστερ Σίτι), Ρομέλου Λουκάκου (Ρόμα), Ντοντί Λουκεμπακιό (Σεβίλλη), Λοΐς Οπεντά (Λειψία), Λεάντρο Τροσάρ (Άρσεναλ)

Πώς προκρίθηκε: Ήταν στον 6ο όμιλο της προκριματικής φάσης μαζί με τις Αυστρία, Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν. Συγκέντρωσε 20 βαθμούς έναν περισσότερο από την Αυστρία έχοντας 22-4 τέρματα.



Σχηματισμός: Το Βέλγιο παρατάσσεται τις περισσότερες φορές, αν όχι πάντα, με το 4-3-3. Ωστόσο ο Τεντέσκο είναι ένας προπονητής ο οποίος παλιότερα έχει επιλέξει στην καριέρα του να χρησιμοποιεί και σχήματα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς.
Σελς - Τεατέ, Βερτόγχεν, Φας, Καστάνιε - Ονανά, Μανγκαλά, Ντε Μπρόινε - Τροσάρ, Ντόκου, Λουκάκου

Το αστέρι: Χωρίς καμία απολύτως δεύτερη σκέψη… ο Ντε Μπρόινε. Ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως στη θέση του και όχι μόνο κάτι που διαπιστώθηκε και κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκεί που φάνηκε η απουσία του, λόγω του σοβαρού τραυματισμού που είχε στην αρχή της σεζόν. Φέτος με τα χρώματα της Σίτι έχει παίξει συνολικά σε 26 παιχνίδια, έχοντας έξι γκολ και 18 ασίστ.

Αξίζει να τον δεις: Ο Ντόκου είναι ένας ποδοσφαιριστής που θα θέλαμε να δούμε. Τον παρακολουθήσαμε φέτος στην Μάντσεστερ Σίτι στην πρώτη του χρονιά μετά την μεταγραφή του από την Ρεν και περιμένουμε μετά την συμμετοχή του στην Πρέμιερ Λιγκ με την καθοδήγηση του Πεπ Γκουαρντιόλα να είναι ακόμη καλύτερος σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Euro 2024: Η παρουσίαση του Βελγίου

Προπονητής: Ο Ντομένικο Τεντέσκο πήρε τη σκυτάλη στο πόστο του προπονητή της εθνικής ομάδας του Βελγίου μετά τον Ρομπέρτο Μαρτίνες τον Φεβρουάριο 2023. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία μιας εθνικής ομάδας. Παραμένει αήττητος μέχρι τώρα από την ημέρα που κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων». Μεγαλύτερη επιτυχία του σαν προπονητής είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας στο 2022 με την Λειψία. Αγαπά το επιθετικό ποδόσφαιρο αλλά χωρίς να παίρνει ρίσκα με τις ομάδες του να φροντίζει να έχουν μια ισορροπία αμυντικά και επιθετικά.

Πιθανότητες κατάκτησης: 8η στη λίστα με τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών με απόδοση κατάκτησης του τροπαίου στο 19.00. Στόχος φυσικά, είναι αρχικά να περάσει στον όμιλο…

Το πρόγραμμα:
Βέλγιο-Σλοβακία (17-06, 19:00), Φρανκφούρτη
Βέλγιο-Ρουμανία (22-06, 22:00), Κολωνία
Ουκρανία-Βέλγιο (26-06, 19:00), Στουργκάρδη

Προηγούμενες συμμετοχές: 6 (1972, 1980, 1984, 2000, 2016, 2020)
Υψηλότερη θέση: 2η θέση 1980

Θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη: Βρίσκεται στην 8η θέση με 48.800 βαθμούς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x