Euro

Σκωτία: Συνεπής ξανά στο ραντεβού της και θέλει το βήμα παραπάνω

Η Σκωτία βρίσκεται σε τελική φάση Euro για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση και αυτή τη φορά θέλει να καταφέρει να φτάσει και στα νοκ άουτ.

Καλόμαθε στς μεγάλα ραντεβού η Σκωτία και αυτή τη φορά πάει στη Γερμανία θέλοντας να κάνει το κάτι παραπάνω. Η ομάδα του Στιβ Κλαρκ μετέχει στο δεύτερο συνεχόμενο Euro της με στόχο να κάνει επιτέλους το βήμα παραπάνω.

Στις τρεις παλαιότερες παρουσίες τους σε τελική φάση Euro, οι Σκωτσέζοι είδαν την πορεία τους να σταματά στη φάση των ομίλων, έτσι φέτος στοχεύουν σε κάτι καλύτερο σε γκρουπ με Γερμανία, Ελβετία και Ουγγαρία.

Με την τρίτη θέση να δύναται να δώσει εισιτήριο για τους «16», υπάρχει αισιοδοξία ότι η παρέα του Ρόμπερτσον, του ΜακΤόμινεϊ και του ΜακΓκιν θα γράψει ιστορία πανηγυρίζοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση, με την παρουσία της Σκωτίας στα προκριματικά να αφήνει υποσχέσεις – καθώς άφησε εύκολα πίσω της Νορβηγία και Γεωργία, κοντράροντας παράλληλα την Ισπανία.

Με μπόλικους ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο, κυρίως στην Premier League, το σύνολο της Σκωτίας περιλαμβάνει εκτός από τους προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές και άλλους άξιους αναφοράς, όπως ο Τίρνεϊ, ο Άνταμς και ο Φόρεστ.



Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Άνγκους Γκαν (Νόριτς), Λίαμ Κέλι (Μάδεργουελ), Ζάντερ Κλαρκ (Χαρτς)

Αμυντικοί: Άντονι Ράλστον (Σέλτικ), Άντι Ρόμπερτσον (Λίβερπουλ), Γκραντ Χάνλεϊ (Νόριτς), Κίεραν Τίρνεϊ (Άρσεναλ), Τζακ Χέντρι (Αλ Ετιφάκ), Λίαμ Κούπερ (Λιντς), Ράιαν Πόρτιους (Γουότφορντ), Γκρεγκ Τέιλορ (Σέλτικ), Ρος ΜακΚρόρι (Μπρίστολ Σίτι), Σκοτ ΜακΚένα (Κοπεγχάγη)

Μέσοι: Τζον ΜακΓκιν (Άστον Βίλα), Κάλουμ ΜακΓκρέγκορ (Σέλτικ), Ράιαν Κρίστι (Μπόρνμουθ), Μπίλι Γκίλμορ (Μπράιτον), Ράιαν Τζακ (Ρειντζερς), Κέν ΜακΛιν (Νόριτς), Στούαρτ Άρμστρονγκ (Σαουθάμπτον), Σκοτ ΜακΤόμινεϊ (Μάντσεστερ Γ.)

Επιθετικοί: Τσε Άνταμς (Σαουθάμπτον), Λόρενς Σάνκλαντ (Χαρτς), Τζέιμς Φόρεστ (Σέλτικ), Λιούις Μόργκαν (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς), Τόμι Κόνγουεϊ (Μπρίστολ Σίτι)

Πώς προκρίθηκε

Τερμάτισε 2η στον 1ο όμιλο των προκριματικών πίσω από την Ισπανία και μπροστά από Νορβηγία, Γεωργία και Κύπρο. Η Σκωτία έκανε τρομερό ξεκίνημα με 5/5 και εξασφάλισε με άνεση την πρόκριση, έχοντας 17 βαθμούς και γκολ 17-8.

Σχηματισμός
Τριάδα στην άμυνα επιλέγει κατά κύριο λόγο ο Κλαρκ, με το 3-4-2-1 να αποτελεί τον σχηματισμό που χρησιμοποίησε σε δύο από τα τρία φιλικά που έχει δώσει μέσα στο 2024.

Γκαν – Τίρνεϊ, Πόρτιους, Χέντρι – ΜακΚρόρι, Γκίλμορ, ΜακΓκρέγκορ, Ρόμπερτσον – ΜακΓκιν, ΜακΤόμινεϊ - Άνταμς



Το αστέρι

Άντι Ρόμπερτσον.
Μπορεί να αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών φέτος, ωστόσο ο πολύπειρος μπακ της Λίβερπουλ αποτελεί τον ποιοτικότερο ποδοσφαιριστή της Σκωτίας και έναν από τους πιο έμπειρους στο κορυφαίο επίπεδο. Οι συμπατριώτες του περιμένουν πολά από εκείνον!

Αξίζει να τον δεις

Σκοτ ΜακΤόμινεϊ. Ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προέρχεται από την πληρέστερη σεζόν της καριέρας του, μετρώντας δέκα γκολ και τρεις ασίστ σε 43 αγώνες και πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας. Από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις Σκωτσέζων ποδοσφαιριστών, με τον Κλαρκ να ευελπιστεί πως θα δώσει ώθηση στην ομάδα του μετά τις πολύ καλές του εμφανίσεις στην Premier League.

0

Προπονητής

Στιβ Κλαρκ. Ο 60χρονος τεχνικός ανέλαβε τη Σκωτία το 2019 και κατάφερε να τη βάλει ξανά στον ποδοσφαιρικό χάρτη, αρχικά οδηγώντας τη στο Euro που έγινε το 2021 – το πρώτο μεγάλο τουρνουά της ομάδας μέσα στον 21ο αιώνα. Παραλίγο να έρθει και η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 (αποκλεισμός στα μπαράζ), με τον παλαίμαχο μπακ των Σεντ Μίρεν και Τσέλσι να καταγράφει και δεύτερη μεγάλη επιτυχία με την άνετη εξασφάλιση του εισιτηρίου για τα γήπεδα της Γερμανίας. Όλα αυτά στην πρώτη απόπειρα του Κλαρκ να προπονήσει εθνική ομάδα, καθώς είχαν προηγηθεί Γουέστ Μπρομ, Ρέντινγκ και Κιλμάρνοκ.

Πιθανότητες κατάκτησης

Μάλλον αναμενόμενα, η εθνική ομάδα της Σκωτίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αουτσάιντερ για την κατάκτηση του τροπαίου. Γύρω στο 175.00 προσφέρεται η εν λόγω επιλογή, νούμερο λογικό για ομάδα που δεν έχει περάσει ποτέ έστω στα νοκ άουτ.

Το πρόγραμμα στον 1ο όμιλο

Γερμανία-Σκωτία (14/06, 22:00) – Αλιάντς Αρένα, Μόναχο
Σκωτία-Ελβετία (19/06, 22:00) – Ράιν Ένερτζι Στέιντιουμ, Κολωνία
Σκωτία-Ουγγαρία (23/06, 22:00) – MHP Αρένα, Στουτγκάρδη

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro: 3 (1992, 1996, 2020)

Υψηλότερη θέση: 3η θέση στη φάση των ομίλων (1992, 1996)

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη: 21η (1.498,18 βαθμοί)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x