Euro

Σερβία: Πλούσιο ταλέντο, αλλά και με ένα μεγάλο ερωτηματικό!

Η γεμάτη ταλέντο εθνική Σερβίας αποτελεί ένα ερωτηματικό στη φετινή διοργάνωση του Euro, αφού μένει να φανεί αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις.

Γεμάτη ταλέντο, αλλά και… ερωτηματικά! Η εθνική Σερβίας αποτελεί μια ομάδα που διαθέτει παίκτες υψηλού επιπέδου και σε κάθε διοργάνωση θεωρείται ως ένα σύνολο που μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω. Παρόλα αυτά, συχνά-πυκνά βάζει τα χέρια της και βγάζει τα μάτια της, με τους Σέρβους να απογοητεύουν σε αρκετές διοργανώσεις τους υποστηρικτές τους. Επιστρέφει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά το 2000 και για πρώτη φορά ως Σερβία, αφού νωρίτερα είχε συμμετάσχει είτε ως Γιουγκοσλαβία είτε ως Σερβία & Μαυροβούνιο.

Μια υπολογίσιμη δύναμη, η οποία είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Ικανή για να κερδίσει το φαβορί και να χάσει από το αουτσάιντερ, η φετινή είναι η τελευταία ευκαιρία για να καταφέρει κάτι καλό μια σπουδαία φουρνιά που διαθέτει εκπληκτικούς ποδοσφαιριστές. Παίκτες όπως ο Τάντιτς, ο Μίτροβιτς, τα αδέρφια Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, ο Κόστιτς και ο Βλάχοβιτς είναι ορισμένοι εκ των αστέρων της ομάδας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί παίκτες ακόμη στο ρόστερ, ενώ δεν λείπει το «ελληνικό» στοιχεία, με τέσσερις ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο πρωτάθλημά μας να δίνουν το παρών στα γήπεδα της Γερμανίας. Και αυτό διότι βρίσκονται στην αποστολή ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ, ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς του Παναθηναϊκού, ο Νεμάνια Μαξίμοβιτς που αποκτήθηκε από το «τριφύλλι» για τη νέα σεζόν, αλλά και ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς της ΑΕΚ.

Euro 2024: Η παρουσίαση της Σερβίας

Οι «αετοί» συμμετέχουν σε έναν όμιλο που έχει ένα ξεκάθαρο φαβορί (σσ. Αγγλία) αλλά και δύο ομάδες στα μέτρα τους, όπως η Δανία και η Σλοβενία. Με τις τέσσερις από τις έξι καλύτερες τρίτες των ομίλων να προκρίνονται επίσης, καταλαβαίνει κανείς πως ενδεχόμενος αποκλεισμός των Σέρβων από τη φάση των ομίλων θα είναι άλλη μία αποτυχία.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Βάνια Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (Τορίνο), Πρέντραγκ Ράικοβιτς (Μαγιόρκα), Τζόρτζε Πέτροβιτς (Τσέλσι)

Αμυντικοί: Στραχίνια Πάβλοβιτς (Ζάλτσμπουργκ), Νίκολα Μιλένκοβιτς (Φιορεντίνα), Μίλος Βέλκοβιτς (Βέρντερ Βρέμης), Σρτζαν Μπάμπιτς (Σπαρτάκ Μόσχας), Ούρος Σπάγιτς (Ερυθρός Αστέρας), Νεμάνια Στόγιτς (Μπάτσκα Τόπολα), Φίλιπ Μλαντένοβιτς (Παναθηναϊκός)

Μέσοι: Σάσα Λούκιτς (Τορίνο), Νεμάνια Γκούντελι (Σεβίλλη), Νεμάνια Μακσίμοβιτς (Παναθηναϊκός), Ίβαν Ίλιτς (Τορίνο), Σρτζαν Μιχαΐλοβιτς (Ερυθρός Αστέρας), Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (Αλ Χιλάλ), Ντούσαν Τάντιτς (Φενέρμπαχτσε), Λαζάρ Σάμαρτζιτς (Ουντινέζε), Βέλικο Μπιρμάντσεβιτς (Σπάρτα Πράγας), Φίλιπ Κόστιτς (Γιουβέντους), Άντριγια Ζίβκοβιτς (ΠΑΟΚ), Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς (ΑΕΚ)

Επιθετικοί: Αλεξάνταρ Μίτροβιτς (Αλ Χιλάλ), Ντούσαν Βλάχοβιτς (Γιουβέντους), Λούκα Γιόβιτς (Μίλαν), Πέταρ Ράτκοφ (Ζάλτσμπουργκ)

Πώς προκρίθηκε:


Το ταξίδι ξεκίνησε για την εθνική Σερβίας στις 24 Μαρτίου πέρσι, όπου επικράτησε με 2-0 της Λιθουανίας. Μετά από τρεις ημέρες νίκησε με το ίδιο σκορ το Μαυροβούνιο και στις 20 Ιουνίου ήρθε 1-1 με την Βουλγαρία. Στις 7 Σεπτεμβρίου ηττήθηκε με 2-1 από την Ουγγαρία και τρεις ημέρες μετά νίκησε με 3-1 την Λιθουανία. Ούτε στις 14 Οκτωβρίου κατάφερε να κερδίσει την Ουγγαρία και γνώρισε την ήττα με 2-1. Τρεις ημέρες αργότερα επικράτησε με 3-1 του Μαυροβουνίου και στις 19 Νοεμβρίου πήρε την πρόκριση αφού ήρθε ισόπαλη 2-2 με την Βουλγαρία, ενώ το Μαυροβούνιο ηττήθηκε από την Ουγγαρία, επίσης για την τελευταία αγωνιστική και η ομάδα του Στοΐκοβιτς προκρίθηκε ως 2η.

Σχηματισμός:


Το σύστημα 3-4-2-1 επιλέγει ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς στους αγώνες του με την εθνική. Επιλέγει τον Βάνια Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς στο τέρμα, οι Μιλένκοβιτς, Πάβλοβιτς, Μπάμπιτς συνήθως αποτελούν την τριάδα στα στόπερ. Μπακ-χαφ οι Ζίβκοβιτς και Κόστιτς. Στα χαφ Μαξίμοβιτς και Λούκιτς, μπροστά τους οι Τάντιτς και Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, με σέντερ φορ τον Μίτροβιτς.

Πιθανή ενδεκάδα: Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς - Μιλένκοβιτς, Πάβλοβιτς, Μπάμπιτς – Ζίβκοβιτς, Μαξίμοβιτς, Λούκιτς, Κόστιτς – Τάντιτς, Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς – Μίτροβιτς.

Το αστέρι:


Ο Αλεξάνταρ Μίτροβιτς! Ο Σέρβος επιθετικός έρχεται από μια εκπληκτική σεζόν στην Αλ Χιλάλ σκοράροντας 40 γκολ σε 44 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, βοηθώντας την ομάδα του να κατακτήσει το νταμπλ!

Γενικότερα ο Μίτροβιτς είναι ένας παίκτης που έχει μπόλικη ποιότητα και έχει την ικανότητα να σκοράρει από… παντού! Τρομερός εκτελεστής, αν τροφοδοτηθεί σωστά θα κάνει τη διαφορά.

Euro 2024: Η παρουσίαση της Σερβίας

Αξίζει να τον δεις:


Ο Ντούσαν Τάντιτς! Αναμφίβολα ο 35χρονος είναι μια κατηγορία από μόνος του. Ξέρει πολλά καντάρια μπάλα και το βγάζει αυτό σε κάθε αγώνα του.

Και εκείνος ξεχώρισε στο Μουντιάλ του Κατάρ και με την Φενέρ φέτος ήταν από τους απόλυτους πρωταγωνιστές, αν και έχασαν στο… παρατσάκ το πρωτάθλημα από τη Γαλατά. Στην Ευρώπη έφτασε με την ομάδα του μέχρι τα προημιτελικά του Conference League, εκεί από όπου αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό.

Προπονητής:


Ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς! Ο 59χρονος έχει αναλάβει την εθνική της χώρας του από το 2021 και έχει κάνει καλή δουλειά έως τώρα, ωστόσο θα πρέπει και ο ίδιος να καταφέρει να πάει ένα βήμα παρακάτω τη Σερβία. Όπως αναφέραμε και παραπάνω επιλέγει συνήθως για σύστημα το 3-4-2-1.

Euro 2024: Η παρουσίαση της Σερβίας

Πιθανότητες κατάκτησης:


Θεωρείται από τα αουτσάιντερ της διοργάνωσης και λογικό, αν δει κανείς τα προηγούμενα αποτελέσματά της στις μεγάλες διοργανώσεις. Εφόσον οι παίκτες καταφέρουν να διατηρήσουν το μυαλό στο κεφάλι τους, όντας συγκεντρωμένοι στο γήπεδο, τότε μπορούν να φτάσουν μακριά στο φετινό Euro. Αν όχι, θα χαιρετήσουν από… νωρίς!

Το πρόγραμμα στον 3ο όμιλο:


Σερβία – Αγγλία (16/06, 22:00) – Veltins Arena
Σλοβενία – Σερβία (20/06, 16:00) – Allianz Arena
Δανία – Σερβία (25/06, 22:00) – RheinEnergie Stadion

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:


5 (1960, 1968, 1976, 1984, 2000)

Υψηλότερη θέση:


2η (1960, 1968)

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη:


Βρίσκεται στη 18η θέση του UEFA Ranking, έχει 1,514.20 πόντους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x