Euro

Ισπανία: Η νέα «φουρνιά» υπόσχεται να φέρει το «4ο»!

Με νέο «αίμα», αλλά και έμπειρους στρατιώτες η Ισπανία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη εθνική ομάδα με τέσσερις κατακτήσεις Euro, ξεπερνώντας την οικοδέσποινα Γερμανία.

Έτοιμη να αναβιώσει ένδοξες στιγμές της ιστορίας της, δηλώνει η εθνική ομάδα της Ισπανίας που κυριάρχησε έχοντας κερδίσει δύο Euro και ένα Μουντιάλ από το 2008 ως το 2012, ενώ μετρά άλλη μία κατάκτηση ευρωπαϊκού το μακρινό 1964.

Οι Ισπανοί πάνε στα γήπεδα της Γερμανίας με στόχο να κερδίσουν το τρόπαιο για 4η φορά στην ιστορία τους και να μείνουν μόνοι πρώτοι στη σχετική λίστα ξεπερνώντας τους οικοδεσπότες Γερμανούς, που μετρούν και εκείνοι τρεις κατακτήσεις. Μπορεί να έχουν αποσυρθεί από την ομάδα και οι τελευταίοι θρύλοι της χρυσής γενιάς, όπως είναι οι Ζόρντι Άλμπα και Σέρχιο Μπουσκέτς, όμως η νέα «φουρνιά» του ομοσπονδιακού τεχνικού, Λουίς ντε Λα Φουέντε, όπως οι Πέδρι, Λαμίν Γιαμάλ και Νίκο Ουίλιαμς έχει πλούσιο ταλέντο και υπόσχεται νέες επιτυχίες. Πάντα με τη συνδρομή πολύπειρων και σημαντικών διεθνών όπως είναι οι Ντάνι Καρβαχάλ και Άλβαρο Μοράτα, αλλά και του βασικό γραναζιού της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι, Ρόδρι. Εκτός αποστολής έμειναν παίκτες όπως οι Ασένσιο, Μορένο, Κόκε και Λούκα Βάσκεθ, αλλά και ο τραυματίας Γκάβι.

Στο προηγούμενο Euro η πορεία των Ισπανών σταμάτησε στα ημιτελικά και στα πέναλτι, κόντρα στην πρωταθλήτρια -τελικά- Ιταλία, ενώ στο Μουντιάλ του Κατάρ δεν τα πήγαν και τόσο καλά, αφού τέθηκαν εκτός στη φάση των «16» από το Μαρόκο, επίσης στη διαδικασία των πέναλτι. Η επιστροφή στις κούπες ήρθε πέρυσι με την κατάκτηση του Nations League.

Βέβαια, το έργο της «La Roja» μόνο εύκολο δεν θα είναι στον Β΄ όμιλο του Euro 2024, καθώς θα βρει μπροστά της τους πρωταθλητές Ιταλούς και την Κροατία που αντιμετώπισε στον τελικό του Nations League. Η εύκολη αντίπαλος του γκρουπ θεωρείται η Αλβανία.

Οι Ισπανοί ξέρουν ότι χρειάζεται να τα δώσουν όλα σε ένα δύσκολο όμιλο, όμως εμφανίζονται απόλυτα πιστοί στις δυνατότητές τους.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Ουνάι Σιμόν (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Ράγια (Άρσεναλ), Ρεμίρο (Ρεάλ Σοσιεδάδ)

Αμυντικοί: Καρβαχάλ (Ρεάλ Μαδρίτης), Χεσούς Νάβας (Σεβίλλη), Λαπόρτ (Αλ Νασρ), Λε Νορμάν (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Νάτσο (Ρεάλ Μαδρίτης), Βίβιαν (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Γκριμάλντο (Λεβερκούζεν), Κουκουρέγια (Τσέλσι)

Μέσοι: Ροδρίγο (Μάντσεστερ Σίτι), Θουμπιμέντι (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Μικέλ Μερίνο (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Φαμπιάν (Παρί Σεν Ζερμέν), Πέδρι (Μπαρτσελόνα), Άλεξ Μπαένα (Βιγιαρεάλ), Φερμίν (Μπαρτσελόνα)

Επιθετικοί: Φεράν Τόρες (Μπαρτσελόνα), Ντάνι Όλμο (Λειψία), Νίκο Ουίλιαμς (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Μοράτα (Ατλέτικο Μαδρίτης), Χοσέλου (Ρεάλ Μαδρίτης), Ογιαρθάμπαλ (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Λαμίν Γιαμάλ (Μπαρτσελόνα), Αγιόθε (Μπέτις)

Πώς προκρίθηκε

Η Ισπανία τερμάτισε πρώτη στον Α’ όμιλο της προκριματικής φάσης (21 βαθμούς), αφήνοντας δεύτερη τη Σκωτία (από την οποία, πάντως, γνώρισε τη μοναδική ήττα την 2η αγωνιστική με 2-0). Στο γκρουπ συμμετείχαν επίσης οι Νορβηγία, Γεωργία και Κύπρος. Οι Ισπανοί μέτρησαν 7 νίκες και μία ήττα, έχοντας 25 γκολ υπέρ και 5 κατά.

Σχηματισμός

Το 4-3-3 επιλέγει ο Λουίς Ντε Λα Φουέντε με τον μαέστρο της Μαν. Σίτι, Ρόδρι, στο επίκεντρο, αλλά και τα ακραία μπακ που να μπορούν να ανεβαίνουν ψηλά, να παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως οι Καρβαχάλ, Κουκουρέγια και Γκριμάλντο. Στην κορυφή της επίθεσης θα είναι ο πρώτος σκόρερ της Ισπανίας, Άλβαρο Μοράτα που έκανε εξαιρετική σεζόν στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ουνάι Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάν, Λαπόρτ, Γκριμάλντο, Ρόδρι, Πέδρι, Φαμπιάν Ρουίθ, Γιαμάλ, Μοράτα, Νίκο Ουίλιαμς

Το αστέρι
Ρόδρι: Δεν μπορεί να είναι άλλος από τον αστέρα και πρωταθλητή με την Μάντσεστερ Σίτι, Ρόδρι. Ο Ισπανός μέσος αναδείχθηκε ο κορυφαίος παίκτης του περασμένου Nations League που κατέκτησε η ομάδα του. Πέρυσι το δικό του γκολ έδωσε το Champions League στην ομάδα το Πεπ Γκουαρδιόλα, ενώ ο ίδιος ήταν ο MVP του ματς και παίκτης της χρονιάς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση για τη σεζόν 2022-23.

Euro 2024: Η παρουσίαση της Ισπανίας

Αξίζει να τον δεις
Λαμίν Γιαμάλ: Γεννημένος τον Ιούλιο του 2007 έχει ήδη σπάσει πολλά ρεκόρ τόσο στην εθνική του, όσο και στην ομάδα του. Είναι ο νεαρότερος που έχει κάνει ντεμπούτο, αλλά και σκοράρει για την Μπαρτσελόνα, αλλά και την Ισπανία, ο δεύτερος νεαρότερος που ντεμπουτάρει στο Champions League και ο πιο μικρός σε ηλικία που έχει δώσει ασίστ στο Champions League. Στα 16 του χρόνια έχει τις διπλές συμμετοχές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση από οποιοδήποτε άλλο συνομήλικο του. Σίγουρα αξίζει να τον δει κανείς σε μια τελική φάση Euro.

Euro 2024: Η παρουσίαση της Ισπανίας

Προπονητής
Λουίς Ντε λα Φουέντε: Ο Ισπανός προπονητής διαδέχθηκε τον Λουίς Ενρίκε μετά την άδοξο φινάλε της πορείας της Ισπανίας στους «16» του Μουντιάλ στο Κατάρ, κέρδισε με τη "La Roja" το Nations League, ενώ το συμβόλαιό του ανανεώθηκε μέχρι το 2026 (όταν και θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στον Καναδά, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες). Ο 62χρονος δουλεύει στις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας από το 2013, έχοντας το πλεονέκτημα να γνωρίζει καλά πολλούς από τους παίκτες με τους οποίους συνεργάζεται και στους «μεγάλους». Ο Ντε Λα Φουέντε έχει κερδίσει ευρωπαϊκά με την U21 και U19, ενώ οδήγησε τους Ισπανούς και στο ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2020.

Euro 2024: Η παρουσίαση της Ισπανίας

Πιθανότητες κατάκτησης:

Η Ισπανία δίνεται 5ο φαβορί στις στοιχηματικές με απόδοση 9.5, πίσω από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία. Αν είναι 1η στον όμιλο θα παίξει στους «16» με έναν εκ των καλύτερων τρίτων από τον όμιλο Α, D, E, F και με ομάδες όπως Σκωτία, Τουρκία και Αυστρία. Αν φτάσει τελικό είναι αυξημένες οι πιθανότητες να βρει τη Γαλλία.

Το πρόγραμμα στον 2ο όμιλο:
Ισπανία- Κροατία (Βερολίνο, 15/6,19:00)
Ισπανία-Ιταλία (Γκελζενκίρχεν, 20/6, 22:00)
Αλβανία-Ισπανία (Ντίσελντορφ, 24/6, 22:00)

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:
11 (1964, 1980, 1984, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)

Υψηλότερη θέση:
1η (1964, 2008, 2012) 2η (1984)

Θέση στην Ευρωπαΐκή Κατάταξη: 8η (1727,5 βαθμούς)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x