Τα πράγματα με την εθνική Αγγλίας είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Η ποδοσφαιρομάνα Αγγλία ονειρεύεται επιτυχίες, κούπες, τραγουδούν οι Βρετανοί ''It's coming home'', αλλά σταθερά από το 1966, όταν και κατέκτησε το ένα και μοναδικό κύπελλο για την τροπαιοθήκη της, το ένα φιάσκο διαδέχεται το άλλο. Μεγάλα λόγια, υποσχέσεις, αλλά στο τέλος οι... σφαλιάρες δίνουν και παίρνουν. Σε επίπεδο Euro, δε, ακόμη περισσότερο, αφού τα «τρία λιοντάρια» δεν έχουν φτάσει καν σε τελικό. Δύο 3ες θέσεις έχουν να επιδείξουν και αυτές το μακρινό πια 1996 και το ακόμη πιο μακρινό 1968. Στην τελευταία διοργάνωση, μάλιστα, του 2016, στη Γαλλία, και ενώ πάλι υπήρχαν όνειρα και φιλοδοξίες, οι Άγγλοι έμειναν έξω από την εξαιρετική μεν... Ισλανδία δε!
Mετά από εκείνο το τουρνουά, ωστόσο, στον πάγκο της εθνικής κάθισε ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος έκανε ολικό λίφτινγκ στην ομάδα! Ένας άνθρωπος, να σημειωθεί, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2011 τέθηκε επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος της αγγλικής ομοσπονδίας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου στο Σεντ Τζορτζ Παρκ, προτού αναλάβει την Κ-21, με την οποία έφτασε δύο φορές σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Σούπερ σταρ στην τωρινή Αγγλία δεν υπάρχουν. Καλό ή κακό, αυτό είναι ένα γεγονός αδιαμφησβήτητο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, πάντως, αυτό δεν φάνηκε να επηρεάζει την ομάδα. Κάθε άλλο. Τα «τρία λιοντάρια» πραγματοποίησαν εξαιρετική πορεία, με εκπληκτικές εμφανίσεις, αλλά σταμάτησαν στα ημιτελικά πάνω στη σπουδαία Γαλλία, μετέπειτα Πρωταθλήτρια Κόσμου.
Το φετινό... ευρωπαϊκό Euro έχει για φινάλε τον τελικό του στο «Γουέμπλεϊ». Προφανώς και ο στόχος της Αγγλίας, που είναι -στα χαρτιά και στοιχηματικά πάντα- φαβορί μαζί με τη Γαλλία για κατάκτηση του τροπαίου, είναι να βρίσκεται καταρχήν στις 11 Ιουλίου εκεί. Και κατά δεύτερον να κρατήσει την κούπα στο σπίτι. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει, επιτέλους, ή το ''It's coming home'' θα ισχύσει, αλλά πάλι για την ομάδα...
Πώς προκρίθηκε:
Η Αγγλία ήταν σαρωτική στον 1ο όμιλο των προκριματικών, τερματίζοντας άνετα στην πρώτη θέση με 21 βαθμούς (επτά νίκες) και αφήνοντας στη δεύτερη την Τσεχία και πολύ πιο κάτω Κόσοβο, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο. Σε κανένα παιχνίδι της, δε, με εξαίρεση την «κακή» ήττα με σκορ 2-1 από τους Τσέχους στην Πράγα, δεν έβαλε λιγότερα από τέσσερα γκολ!
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ντιν Χέντερσον (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Σαμ Τζόνστον (Γουέστ Μπρομ), Τζόρνταν Πίκφορντ (Έβερτον)
Αμυντικοί: Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ (Λίβερπουλ), Μπεν Τσίλγουελ (Τσέλσι), Κόνορ Κόουντι (Γουλβς), Ρις Τζέιμς (Τσέλσι), Χάρι Μαγκουάιρ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τάιρον Μινγκς (Άστον Βίλα), Λουκ Σο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τζον Στόουνς (Μάντσεστερ Σίτι), Κίραν Τρίπιερ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι), Μπεν Γουάιτ (Μπράιτον)
Μέσοι: Τζουντ Μπέλιγχαμ (Ντόρτμουντ), Τζόρνταν Χέντερσον (Λίβερπουλ), Μέισον Μάουντ (Τσέλσι), Κάλβιν Φίλιπς (Λιντς), Ντέκλαν Ράις (Γουέστ Χαμ)
Επιθετικοί: Ντομινίκ Κάλβερτ-Λιούιν (Έβερτον), Φιλ Φόντεν (Μάντσεστερ Σίτι), Τζακ Γκρίλις (Άστον Βίλα), Χάρι Κέιν (Τότεναμ), Μάρκους Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μπουκαγιό Σακά (Άρσεναλ), Τζέιντον Σάντσο (Ντόρτμουντ), Ραχίμ Στέρλινγκ (Μάντσεστερ Σίτι)
Σχηματισμός:
Τώρα τελευταία ο Σάουθγκεϊτ δοκίμασε και το 3-4-3, αλλά σύμφωνα με τους Άγγλους, στο Euro μάλλον θα δούμε ένα 4-3-3. Πολλά, φυσικά, θα εξαρτηθούν από την επιστροφή των τραυματιών και από το ποιοι θα μείνουν εκτός τελικής αποστολής.
Πίκφορντ - Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο - Ράις, Χέντερσον, Μάουντ - Φόντεν, Στέρλινγκ, Κέιν
Το αστέρι:
Χάρι Κέιν. Με διαφορά από τον δεύτερο. Στην τωρινή ομάδα της Αγγλίας, ωστόσο, δεν μπορεί να πει κανείς -χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κακό- ότι υπάρχει σταρ όπως στο παρελθόν. Απλά ο, για λίγο καιρό ακόμα όπως φαίνεται, επιθετικός της Τότεναμ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ενδεκάδα. Αν είναι σε φόρμα και στο Euro ο πρώτος σε γκολ και ασίστ της φετινής Premier League, τα «τρία λιοντάρια» μπορούν να αισιοδοξούν για μεγάλα πράγματα.
Αξίζει να τον δεις:
Φιλ Φόντεν. Ο πιτσιρικάς έχει εκπροσωπήσει την Αγγλία σε πολλά επίπεδα νέων, σκοράροντας 19 γκολ σε 51 συμμετοχές. Η πρώτη του κλήση στην εθνική Ανδρών έγινε μόλις στις 25 Αυγούστου 2020 και ακολούθησε η πρώτη του συμμετοχή στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, σε αγώνα εναντίον της Ισλανδίας. Για να τον δούμε στο Euro...
Προπονητής:
Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Ο 50χρονος τεχνικός ανέλαβε την Αγγλία τον Σεπτέμβριο του 2016, αντικαθιστώντας τον Σαμ Αλαρντάις μετά από μόλις ένα παιχνίδι, εξαιτίας του γνωστού σκανδάλου. Ξεκίνησε ως υπηρεσιακός, τον Νοέμβριο, όμως, εκείνης της χρονιάς μονιμοποιήθηκε και οδήγησε τα «τρία λιοντάρια» στο Μουντιάλ, και έως τα ημιτελικά στα γήπεδα της Ρωσίας, ξεπερνώντας πολύ γρήγορα σε επιτυχίες αρκετούς προκατόχους του.
Πιθανότητες κατάκτησης:
Τα πάντα θα κριθούν στα προημιτελικά. Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι η -σοβαρή- Αγγλία θα περάσει από τον όμιλο (στο 1,40 η πρωτιά), στην επόμενη φάση θα πέσει πάνω σε Γερμανία, Γαλλία ή Πορτογαλία και αν προκριθεί, λογικά στους «8» θα βρει απέναντί της την Ισπανία. Στα ημιτελικά, δηλαδή, 3-4 μεγάλα ονόματα θα έχουν πάει... σπίτι! Η Αγγλία, βέβαια, έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι μπορεί να «την πάθει» από τον καθένα. Στοιχηματικά, τα «τρία λιοντάρια» δίνονται φαβορί για κατάκτηση μαζί με τη Γαλλία, με την απόδοσή τους να παίζεται στο 7.
Το πρόγραμμα στο όμιλο:
Αγγλία-Κροατία (13/06, 16:00) Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Αγγλία-Σκωτία (18/06, 22:00) Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Τσεχία-Αγγλία (22/06, 22:00) Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:
9 (1968, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012, 2016)
Υψηλότερη θέση:
3η (1968, 1996)
Θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη:
3η (1686,78 βαθμούς)
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.