Euro

Xάρις, κάνε μας τη... χάρη

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, δεν χρειάζεται να τριτώσει το κακό με τον Χάρις Μεντούνιανιν. Ο Βόσνιος χαφ έχει πληγώσει δυο φορές ελληνική ομάδα. Μάλιστα, τη μια μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Δεν χρειάζεται να το επαναλάβει και κόντρα στην εθνική μας. Γράφει ο Γιώργος Μαζιάς

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, δεν χρειάζεται να τριτώσει το κακό με τον Χάρις Μεντούνιανιν. Ο Βόσνιος χαφ έχει πληγώσει δυο φορές ελληνική ομάδα. Μάλιστα, τη μια μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Δεν χρειάζεται να το επαναλάβει και κόντρα στην εθνική μας.

Γράφει ο Γιώργος Μαζιάς

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο Μεντούνιανιν τον Αύγουστο του 2010 έβαλε γκολ στο Φάληρο με πέναλτι (στο 18' το 0-1 στην εστία μπροστά από την «7») στο Ολυμπιακός-Μακάμπι 2-1. Ήταν ο πρώτος αγώνας για τον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Χέρι ο Γκαλίτσιος, πέναλτι και γκολ από τον Βόσνιο που μόλις είχε πάει στην ομάδα του Τελ Αβίβ μετά από μια διετία στην Ισπανία και τη Βαγιαδολίδ.

Ο Ολυμπιακός το γύρισε το ματς στο άδειο λόγω τιμωρίας «Καραϊσκάκης» με Ρόμενταλ και Ζαϊρί, αλλά το γκολ του 27χρονου μέσου κόστισε καθώς στο Ισραήλ το 1-0 ήταν αρκετό στην «ομάδα του λαού» για την πρόκριση κόντρα στους «ερυθρόλευκους».

Ένα χρόνο μετά ο πανύψηλος χαφ (1.88μ) ξανακτύπησε. Από τα νότια στα βόρεια προάστια. Ίδιο σκορ, αλλά στο ΠΑΟ-Μακάμπι πέρυσι στο ΟΑΚΑ στη ρεβάνς των πλεϊ οφ του Γιουρόπα. Άνοιξε πάλι το σκορ (στο 61'), με τους «πράσινους» να το γυρίζουν σε 2-1, αλλά την πρόκριση πάλι να την παίρνουν οι Ισραηλινοί αφού είχαν νικήσει 3-0 στο πρώτο ματς του «Μπλούμφιλντ».

Φέτος, λίγο πριν το φινάλε των μεταγραφών έπαιξε γερά για τον Αστέρα και τον ΠΑΟΚ, αλλά τελικά πήγε, δανεικός από τη Μακάμπι, στην τουρκική Γκαζιάντεπσπορ δίπλα στον Ιμπριτσιτς.

Παίζει κατά τύχη στην εθνική Βοσνίας. Στον εμφύλιο πόλεμο, έφυγε με τη μητέρα του από το Σαράγεβο για την Ολλανδία αφού ο πατέρας του έμεινε εκεί λόγω στρατού. Λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε σε μάχη με τους Σέρβους. Ο επτάχρονος τότε Χάρις, έγινε Ολλανδός. Ξεκίνησε να μαθαίνει το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της ΑΖ Αλκμάαρ. Το 2004 έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα και το 2006 κατέκτησε την ολλανδική Ελπίδων το πανευρωπαϊκό, επιτυχία που επανέλαβε και την επόμενη χρονιά κερδίζοντας και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

Το 2009 ήταν η χρονιά της μεγάλης αλλαγής. Η ΦΙΦΑ έδωσε δικαίωμα επιλογής ποδοσφαιρικής εθνικότητας και ο Μεντούνιανιν «πάγωσε» τους Ολλανδούς. Διάλεξε τη χώρα που γεννήθηκε και στις 31/10/2009 έκανε ντεμπούτο υπό τις οδηγίες του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς στη ρεβάνς των πλεϊ οφ για το Μουντιάλ κόντρα στην Πορτογαλία (0-1) στη Ζένιτσα. Αν ο Σούσιτς τον χρησιμοποιήσει κόντρα στη «γαλανόλευκη» αυτή θα είναι 22η συμμετοχή του με τους «δράκους» (το προσωνύμιο της Βοσνίας). Εχει σκοράρει 4 φορές. Δεν χρειάζεται πέμπτη...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x