Με τον αέρα των τροπαιούχων, ο Αλφ Ράμσεϊ και οι παίκτες του μετέβησαν στο Μεξικό για το Παγκόσμιο Κύπελλο, μην γνωρίζοντας όμως πως η τύχη αυτή την φορά όχι μόνο να μην είναι με το μέρος τους, αλλά να έχει ταχθεί ξεκάθαρα απέναντί τους.
Το προϊόν ανοίγεται πάντα παρουσία του πελάτη…
Ήταν Παρασκευή 12 Ιουνίου. Την προηγούμενη ημέρα, η Αγγλία είχε επικρατήσει 1-0 της Τσεχοσλοβακίας, εξασφαλίζοντας την 2η θέση στο γκρουπ και ταυτόχρονα την πρόκρισή της στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ο επόμενος αγώνας ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή, οπότε μερικοί ποδοσφαιριστές της αγγλικής αποστολής άδραξαν την ευκαιρία να χαλαρώσουν.
Σχετικά κοντά στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η Αγγλία υπήρχε το «Guadalajara Country Club», μία αριστοκρατική λέσχη με γήπεδα γκολφ, τένις, πισίνες και ένα πολυτελέστατο μπαρ, υπηρεσίες μόνο για μέλη που μπορούσαν να πληρώσουν περίπου 2,000 ευρώ (σημερινή αντιστοιχία σχεδόν 25,000 ευρώ) για ετήσια συνδρομή.
Αφού υπέστη αρκετή γκρίνια από τους ποδοσφαιριστές του, ο Ράμσεϊ αποφάσισε να αφήσει κάποιους από αυτούς μαζί με τις συζύγους τους να το επισκεφθούν και να περάσουν λίγες ώρες χαλάρωσης. Η αγγλική ομοσπονδία είχε πάρει μαζί της στο Μεξικό το δικό της φαγητό και τα δικά της νερά. Ωστόσο η μπίρα θεωρείτο ασφαλές, μιας και το αλκοόλ «σκοτώνει» τα μικρόβια. Όλοι παρήγγειλαν μπίρα, το ίδιο και ο Γκόρντον Μπάνκς. Και εκείνη ήταν η στιγμή που οι Άγγλοι παρέδιδαν το τρόπαιο σε άλλα χέρια.
«Δεν θυμάμαι αν το μπουκάλι ανοίχθηκε μπροστά μου» γράφει ο διεθνής τερματοφύλακας στην αυτοβιογραφία του «Αυτό που ξέρω ότι μισή ώρα μετά ένιωθα πολύ άρρωστος. Πέρασα μια απαίσια νύχτα στο ξενοδοχείο, βρισκόμενος κυρίως στην τουαλέτα».
Το αεροπλάνο μεγάλο, το ξενοδοχείο μικρό
Δυστυχώς για τον Μπανκς, η αποστολή των Βρετανών προκειμένου να αντιμετωπίσει την Γερμανία στα προημιτελικά, θα έπρεπε να ταξιδέψει 5 ώρες οδικώς από την Γουαδαλαχάρα στο Λεόν, εννοείται χωρίς κλιματισμό και λοιπές ανέσεις. Δεν μπορούσε να πάει αεροπορικώς, καθώς, όπως ενημερώθηκαν το αεροπλάνο τους δεν μπορούσε να προσγειωθεί στον στενό αεροδιάδρομο του αεροδρομίου του Λεόν. Περιέργως (;), δεν αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα οι Γερμανοί.
Η ταλαιπωρία του ταξιδιού συνέβαλε στην χειροτέρευση της κατάστασης του Μπανκς: «Οι κράμπες στο στομάχι μου δεν σταματούσαν. Ένιωθα αδύναμος σαν γατί». Η ομάδα έφτασε στο Λεόν όπου θα έμεναν σε ένα μοτέλ, μαζί με την αποκλεισμένη Βουλγαρία αλλά και τις συζύγους των παικτών της Γερμανίας. Παρά το γεγονός ότι ζήτησαν να μείνουν στο ξενοδοχείο Guanajuato από το οποίο μόλις είχε φύγει η αποστολή του Περού, το αίτημά τους απορρίφθηκε με την δικαιολογία (;) πως ήταν πολύ αργά για αλλαγές.
Η επόμενη μέρα βρήκε τον Μπανκς σε καλύτερη κατάσταση. Την ίδια άποψη είχε και ο γιατρός που τον εξέτασε. Το μόνο που έμενε είναι να δοθεί το «ΟΚ» και μετά το τελευταίο τεστ: «Έκανα λίγες διατάσεις και ήμουν έτοιμος για σουτ. Ο Χάρολντ Στέφερντσον (βοηθός Ράμσεϊ) κύλησε την μπάλα προς το μέρος μου, όπως κάνει ο πατέρας σε ένα νήπιο. Έσκυψα, την έπιασα και του την γύρισα. Ο Άλφ (Ράμσεϊ) με ρώτησε πώς αισθάνομαι. ‘Μια χαρά’, του απάντησα και περίμενα να ξεκινήσω προπόνηση. ‘Εξαιρετικά. Παίζεις’ μου είπε».
Η ομιλία του Ράμσεϊ πριν το κρίσιμο ματς έγινε στο δωμάτιό του, μιας και το κατάλυμα δεν είχε άλλο κατάλληλο χώρο. Ο Μπανκς είχε καθίσει στο πάτωμα, δίπλα στην πόρτα αλλά τα λόγια του προπονητή δεν έφταναν στα αυτιά του. Οι στομαχικές κράμπες, οι ζαλάδες και η τάση για εμετό είχαν επανέλθει, παρά το γεγονός ότι δεν είχε καταφέρει να φάει πολλά πράγματα τις τελευταίες δύο ημέρες. Μέχρι που λιποθύμησε, έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας και παρέδωσε τα γάντια του στον Πίτερ Μπονέτι.
Τα πρώτα 60 λεπτά του αγώνα βρήκαν την Αγγλία να προηγείται με 2-0 έχοντας τον απόλυτο έλεγχο απέναντι στους Γερμανούς. «Δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο εύκολο ήταν», θυμάται ο Άλαν Μπολ «Ήμασταν τόσο πεπεισμένοι ότι θα νικήσουμε. Ώσπου ήρθε ένα απίστευτο σουτ του Μπεκενμπάουερ που πέρασε κάτω από τον Μπονέτι και άλλαξε όλη την ροή του αγώνα». Μετά από αυτό ακολούθησε η κεφαλιά του Ούβε Σέλερ που πήγε την αναμέτρηση στην παράταση ενώ το γκολ του Γκερντ Μίλερ έστειλε την Αγγλία στο καναβάτσο.
Πίσω από όλα, η CIA;
Για κάποιους η ανατροπή ήρθε από τον πάγκο και κυρίως από τις λανθασμένες επιλογές των προπονητών: «Στο μυαλό μου είχαμε ήδη μπει στο αεροπλάνο της επιστροφής, όμως ο Ράμσεϊ έκανε ένα λάθος τακτικής βγάζοντας από τον αγώνα τον Τσάρλτον», θυμάται ο Μπεκενμπάουερ, κάτι που ο Ράμσεϊ ποτέ δεν παραδέχθηκε.
Υπήρξαν όμως και οι θεωρίες συνωμοσίας περί συνεχόμενων προσπαθειών που είχαν ως μοναδικό σκοπό την όσο το δυνατόν λιγότερο ευχάριστη διαμονή της εθνικής Αγγλίας στο Μεξικό. Λίγο πριν την διοργάνωση, ο Μπόμπι Μουρ συνελήφθη στην Μπογκοτά με την κατηγορία κλοπής ενός βραχιολιού από ένα κοσμηματοπωλείο, ενώ κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Γουαδαλαχάρα, το βράδυ πριν τον αγώνα με την Βραζιλία, Μεξικανοί οπαδοί τραγουδούσαν μέχρι τις 4 τα ξημερώματα έξω από το ξενοδοχείο της αποστολής, με την ανοχή της αστυνομίας.
Στον γυρισμό του από το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο ανταποκριτής του Daily Telegraph, Bob Oxby, σταμάτησε στην Ουάσινγκτον για να επισκεφθεί τον ξάδερφό του και γερουσιαστή, Στιούαρντ Σάμινγκτον. Λέγεται πως ο Σάμινγκτον ισχυρίστηκε πως η CIA ήταν πίσω από την δηλητηρίαση του Μπανκς προκειμένου να απομακρύνει από το τουρνουά τη μοναδική ομάδα που μπορούσε να σταματήσει τη Βραζιλία.
Πάντως, εκείνος που «άκουσε» τα περισσότερα στο τέλος, ήταν ο Μπονέτι. Μάλιστα, η κριτική ήταν τόσο σκληρή που η μαμά του έστειλε επιστολή σε εφημερίδα εκλιπαρώντας τα Μέσα να σταματήσουν να είναι τόσο αμείλικτα μαζί του. Συμπτωματικά ή όχι, ο Άγγλος τερματοφύλακας δεν ξαναφόρεσε ποτέ το εθνόσημο.
Επιμέλεια: Μαρία Ζαφειράτου
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.