Euro

Πορτογαλία: Έτοιμη για κούπα με Κριστιάνο και… φουλ επίθεση!

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να ξέρετε για την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας του Κριστιάνο Ρονάλντο εν όψει του Euro 2024.

Μπορεί στο Euro του 2020 και στο Μουντιάλ του 2022 η Πορτογαλία να μην κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες που υπήρχαν βάσει του ρόστερ της, όμως στη διοργάνωση της Γερμανίας τα πράγματα πιθανώς θα είναι πολύ διαφορετικά.

Οι Ίβηρες «κουράστηκαν» από τις αποτυχίες που ακολούθησαν μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού το 2016 και αποφάσισαν να πορευτούν σε κάτι τελείως διαφορετικό από τον Φερνάντο Σάντος. Κάπως έτσι επελέγη ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο οποίος οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια την εθνική ομάδα του Βελγίου στις καλύτερες πορείες στην ιστορία της.

Η αλλαγή στην αγωνιστική νοοτροπία ήταν σπουδαία, καθώς ο Ισπανός τεχνικός δεν ακολούθησε την αμυντικογενή τακτική του προκατόχου του, αλλά αντίθετα πέρασε σε ένα στυλ... φουλ επίθεσης. Με αυτόν τον τρόπο, για πρώτη φορά το potential αυτού του ρόστερ φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο, και η Πορτογαλία έγινε η ομάδα με τα περισσότερα γκολ στα προκριματικά, πετυχαίνοντας 36 τέρματα σε 10 αγώνες.

Βάσει του ρόστερ, είναι ασφαλές να πει κανείς ότι η Πορτογαλία είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί του τουρνουά. Ηγέτης της θα είναι φυσικά ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος στα 39 του δεν δείχνει καμία διάθεση να σταματήσει να σκοράρει διαρκώς. Υπάρχουν, όμως, και μπόλικοι άλλοι σπουδαίοι παίκτες σε κάθε γραμμή, όπως ο Ρούμπεν Ντίας, ο Ζοάο Κανσέλο, ο Μπρούνο Φερνάντες, ο Μπερνάρντο Σίλβα, ο Ράφαελ Λεάο και πολλοί άλλοι.

Γενικώς, οι Ίβηρες ακολουθώντας μία τελείως διαφορετική συνταγή, θέλουν να εκμεταλλευτούν την εξαιρετική ποιότητα του υλικού τους, το οποίο είναι μάλλον το κορυφαίο που είχαν ποτέ να διαχειριστούν. Ακόμη και στο Euro του 2016, το ρόστερ ήταν πολύ πιο αδύναμο, με αποτέλεσμα ο Σάντος να οδηγήσει την ομάδα σε ένα στυλ... κλεφτοπολέμου. Μένει να φανεί, αν η διαφοροποίηση στη νοοτροπία είναι το «κλειδί» για να οδηγήσει την Πορτογαλία στην κορυφή.



Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Ντιόγκο Κόστα (Πόρτο), Ζοζέ Σα (Γουλβς), Ρούι Πατρίσιο (Ρόμα)

Αμυντικοί: Αντόνιο Σίλβα (Μπενφίκα), Ντανίλο Περέιρα (Παρί Σεν Ζερμέν), Ντιόγκο Νταλότ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γκονσάλο Ινάσιο (Σπόρτινγκ), Ζοάο Κανσέλο (Μπαρτσελόνα), Νέλσον Σεμέδο (Γουλβς), Νούνο Μέντες (Παρί Σεν Ζερμέν), Πέπε (Πόρτο), Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι)

Μέσοι: Μπρούνο Φερνάντες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ζοάο Νέβες (Μπενφίκα), Ζοάο Παλίνια (Φούλαμ), Ματέους Νούνες (Μάντσεστερ Σίτι), Ρούμπεν Νέβες (Αλ-Χιλάλ), Βιτίνια (Παρί Σεν Ζερμέν)

Επιθετικοί: Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Κριστιάνο Ρονάλντο (Αλ Νασρ), Ντιόγκο Ζότα (Λίβερπουλ), Φρανσίσκο Κονσεϊσάο (Πόρτο), Γκονσάλο Ράμος (Παρί Σεν Ζερμέν), Ζοάο Φέλιξ (Μπαρτσελόνα), Πέδρο Νέτο (Γουλβς), Ραφαέλ Λεάο (Μίλαν)

Πως προκρίθηκε:

Η Πορτογαλία ήταν στον 10ο και τελευταίο όμιλο των προκριματικών. Κλήθηκε να αντιμετωπίσει Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Λίχτενσταϊν. Το επίπεδο δυσκολίας του γκρουπ ήταν πολύ χαμηλό, όμως και πάλι αυτό που έκαναν οι Ίβηρες ήταν εντυπωσιακό, καθώς μέτρησαν 10/10 νίκες (μόνη ομάδα στα προκριματικά), σκόραραν 36 γκολ (ρεκόρ στα προκριματικά) και δέχθηκαν μόλις 2 (ρεκόρ στα προκριματικά).

Πορτογαλία: Έτοιμη για κούπα με Κριστιάνο και... φουλ επίθεση

Το αστέρι:

Κριστιάνο Ρονάλντο: Σε κάθε ρόστερ το οποίο βρίσκεται, ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποτελεί το αδιαμφισβήτητο «αστέρι». Στα 39 του, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ ετοιμάζεται για το έκτο του Euro (ναι, καλά διαβάσατε) και το περιμένει... πως και πως, καθώς θα αποτελέσει την επιστροφή του στο ανταγωνιστικό επίπεδο. Στην Αλ Νασρ κάνει εδώ και καιρό «πλάκα» με 44 γκολ σε 45 ματς, φροντίζοντας να διατηρήσει σε καλή κατάσταση το σώμα του για το τουρνουά της Γερμανίας. Ήταν, επίσης, δεύτερος σκόρερ στα προκριματικά με 10 γκολ, πίσω μόνο από τον Λουκάκου.

Αξίζει να τον δεις:

Γκονσάλο Ινάσιο: O νεαρός πολυθεσίτης αμυντικός αποτελεί ένα από τα «πουλέν» του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Ο 22χρονος δεν είχε ούτε μία εμφάνιση με την εθνική ομάδα πριν αναλάβει ο Ισπανός, ωστόσο έπαιξε 90 λεπτά στο ντεμπούτο του τελευταίου στον πάγκο και έκτοτε καθιερώθηκε. Πρόκειται για τον βασικό στοπερ της Σπόρτινγκ Λισαβόνας με 32 εμφανίσεις στη φετινή αγωνιστική περίοδο στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας, ενώ έπαιξε σε 5 από τα 10 ματς των προκριματικών πετυχαίνοντας 2 γκολ και μοιράζοντας ισάριθμες ασίστ. Ήδη πολλοί μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης έχουν εκφράσει γι' αυτόν ενδιαφέρον, επομένως μπορεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις «μετοχές» του στο Euro.

Πορτογαλία: Έτοιμη για κούπα με Κριστιάνο και... φουλ επίθεση

Προπονητής:

Ρομπέρτο Μαρτίνεθ: O Iσπανός προπονητής ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η Πορτογαλία. Ο Φερνάντο Σάντος ήταν τίμιος για να διαχειριστεί το μέτριο υλικό των προηγούμενων ετών, όμως το «αστεράτο» ρόστερ που προέκυψε τα τελευταία χρόνια, ειδικά μεσοεπιθετικά, απαιτούσε κάτι διαφορετικό. Από όταν ανέλαβε τους Ίβηρες, αυτοί έχουν 10 νίκες σε 11 ματς, και η ήττα ήρθε σε φιλικό αγώνα με τη Σλοβενία. Πρόκειται για έναν έμπειρο κόουτς, που οδήγησε το Βέλγιο το 2018 στην τρίτη θέση του Μουντιάλ (κορυφαίο πλασάρισμα στην ιστορία του) αλλά και στην πρώτη θέση των παγκόσμιων ranking για περίπου 4 χρόνια. Έδωσε στην ομάδα την επιθετική «πνοή» που χρειαζόταν και μοιάζει ο ιδανικός για να την οδηγήσει σε διάκριση.

Πιθανότητες κατάκτησης:

Βάσει των στοιχηματικών αποδόσεων, η Πορτογαλία παρουσιάζεται ως το τέταρτο φαβορί για να κατακτήσει τη διοργάνωση, μετά την Αγγλία, τη Γαλλία και την οικοδέσπινα Γερμανία. Το θετικό γι' αυτήν είναι ότι κληρώθηκε σε βατό όμιλο κόντρα σε Τουρκία, Τσεχία και Γεωργία, επομένως θα κοιτάξει να πάρει την πρωτιά και θα ελπίσει σε όσο το δυνατόν καλύτερες διασταυρώσεις στα νοκ άουτ.

To πρόγραμμα στον έκτο όμιλο:

Πορτογαλία-Τσεχία (18/06, 22:00) - Red Bull Arena, Λειψία
Tουρκία-Πορτογαλία (22/06, 19:00) - Signal Iduna Park, Ντόρτμουντ
Γεωργία-Πορτογαλία (26/06, 22:00) - Arena AufSchalke, Γκεζελκίρχεν

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:

8 (1984, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)

Υψηλότερη θέση:

1η (2016), 2η (2004)

Θέση στην κατάταξη της FIFA: 6η (1748 βαθμούς). Τέταρτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών μετά από Γαλλία, Βέλγιο και Αγγλία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x