Euro 2024

Γεωργία: Το παραμύθι της σταχτοπούτας

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να ξέρετε για την εθνική ομάδα της Γεωργίας ενόψει του Euro 2024.

Ιστορικής σημασίας είναι για τη Γεωργία η παρουσία της στο Euro 2024. Αφού η συμμετοχή στα γήπεδα της Γερμανίας, θα είναι η παρθενική της σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ποτέ, από το 1991 και μετά όταν και έγινε η απόσχισή της από τη Σοβιετική Ένωση, δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά της διοργάνωσης.

Οι «σταυροφόροι» έχουν δύο σημεία αναφοράς στην ομάδα τους. Το μεγάλο τους «αστέρι», Χβίτσα Κβαρατσχέλια, αλλά και τον προπονητή της ομάδας, Γουίλι Σανιόλ, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από τέτοια ραντεβού, αλλά ως ποδοσφαιριστής.

Με εξαίρεση τον… ζογκλέρ της ομάδας, ο οποίος ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα, οι παίκτες της είναι πάνω-κάτω του ίδιου διαμετρήματος και με «όπλο» τη μαχητικότητα η Γεωργία παρουσιάζει ένα σφιχτό σύνολο. Το αντιληφθήκαμε από... πρώτο χέρι στο μπαράζ με την Εθνική Ελλάδος.

Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μαμαρντασβίλι (Βαλένθια), Λόρια (Ντιναμό Τιφλίδας), Γκουγκεσασβίλι (Καραμπάχ).
Αμυντικοί: Κβερκβέλια (Αλ Ακχντούντ), Σαζόνοφ (Τορίνο), Κάσια (Σλόβαλ), Γκβελεσιάνι (Περσέπολις), Ντβαλί (ΑΠΟΕΛ), Λοκοσβίλι (Κρεμονέζε), Κακαμπάτζε (Κρακοβία), Μαμουσασβίλι (Ντιναμό Μπατούμι), Λεβάν Σενγκέλια (Παναιτωλικός), Τσιταϊσβίλι (Ντιναμό Μπατούμι), Γκοτσολεϊσβίλι (Σαχτάρ).

Μέσοι/Επιθετικοί: Κιτεϊσβίλι (Στουρμ), Κουεκβεσκίρι (Λεχ), Τσακβεντάτζε (Γουότφορντ), Σαντροτουνασβίλι (Βόλφσμπεργκερ), Κοχορασβίλι (Λεβάντε), Κανκάβα (Σλόβαν), Μεκβαμπισβίλι (Κραιόβα).

Επιθετικοί: Κβαρατσκέλια (Νάπολι), Ζιβζιβάτζε (Καρλσρούη), Μικουτάτζε (Μετς), Κβιλιτάια (ΑΠΟΕΛ), Νταβιτασβίλι (Μπορντό), Λομπιανίτζε (Ατλάντα Γιουνάιτεντ).

Πώς προκρίθηκε:
Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουμε να το θυμόμαστε ως ελληνικό ποδόσφαιρο. Αρχικά, δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση στον 1ο όμιλο της προκριματικής φάσης, καθώς τερμάτισε 4η και προτελευταία, με απολογισμό 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες. Τερμάτισε κάτω από Ισπανία, Σκωτία και Νορβηγία, ενώ πάνω μόνο από την Κύπρο. Ωστόσο, αξιοποίησε τη δεύτερη ευκαιρία, την οποία είχε μέσω των μπαράζ, καθώς έβγαλε νοκ άουτ στον ημιτελικό το Λουξεμβούργο, επικρατώντας 2-0 εντός έδρας, ενώ λύγισε την Ελλάδα στον τελικό, επικρατώντας 4-2 στα πέναλτι.



Σχηματισμός:
Προτιμάει το 3-5-2 ο Γουίλι Σανιόλ στα τελευταία ματς. Έχει χρησιμοποιήσει επίσης το 3-4-3 και το 3-4-2-1, ενώ το πρώτο διάστημα επέλεγε τετράδα στην άμυνα. Ωστόσο, στην τελική ευθεία της προκριματικής φάσης, «κλείδωσε» ένα σύστημα.

Μαμαρντασβίλι - Κβερκβέλια, Κάσια, Ντβάλι - Κιτεϊσβίλι, Κακαμπάτζε, Κοτσορασβίλι, Κακβετάτζε, Σενγκέλια - Ζιβζιβάντζε, Κβαρατσκέλια

Το αστέρι:
Χβίτσα Κβαρατσχέλια. Προφανής η επιλογή, αφού είναι το… βαρύ χαρτί της ομάδας. Ο 23χρονος εξτρέμ είναι ό,τι καλύτερο και πιο ποιοτικό διαθέτει η Γεωργία. Παρότι δεν έκανε τόσο εντυπωσιακή σεζόν, όσο την αγωνιστική περίοδο 2022-23, όταν και κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη Νάπολι, πραγματοποιώντας την καλύτερή χρονιά της καριέρας του, αποτελεί ένα… υπερόπλο στα χέρια του Γουίλι Σανιόλ. Φέτος μετράει 45 συμμετοχές με 11 γκολ και 9 ασίστ, ενώ προερχόταν από 43 εμφανίσεις με 14 γκολ και 17 ασίστ.

Αξίζει να τον δεις:
Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι. Στον τελικό με την Ελλάδα αποτέλεσε τον «φύλακα άγγελο» της Γεωργίας και με την απόκρουση στο πέναλτι του Μπακασέτα άλλαξε τις ισορροπίες. Είναι ο βασικός και αναντικατάστατος τερματοφύλακας της Βαλένθια, με την οποία μετράει 100 συμμετοχές από το 2021, όταν και αποκτήθηκε. Φέτος, πραγματοποιήσε 37 εμφανίσεις με τις «νυχτερίδες». Σύμφωνα με το transfermarkt, η χρηματιστηριακή του αξία έχει εκτοξευθεί στα 35 εκατομμύρια ευρώ!

Προπονητής:
Γουίλι Σανιόλ. Ως ποδοσφαιριστής μετράει μπόλικες παρουσίες σε διοργανώσεις τέτοιου επιπέδου με την Εθνική Γαλλίας. Ως προπονητής, αν και 47 χρόνων, δεν έχει σημαντική εμπειρία από μεγάλα ματς. Βρίσκεται στη Γεωργία από το 2021 και το ρεκόρ του είναι 16 νίκες, 5 ισοπαλίες και 12 ήττες. Είναι η δεύτερη του φορά σε πάγκο ως πρώτος προπονητής (και η πρώτη ως ομοσπονδιακός τεχνικός), καθώς είχε προηγηθεί τη διετία 2014-16 το πέρασμά του από την Μπορντό. Έχει εργαστεί επίσης στην εθνική Γαλλίας (2011-13) ως τεχνικός διευθυντής και ως υπηρεσιακός στην Κ-20 (2012-13) των «τρικολόρ», αλλά και στην Κ-21 (2013-14) ως μόνιμος. Παράλληλα ήταν για μικρό διάστημα στο τεχνικό τιμ της Μπάγερν Μονάχου (2017-18), στην οποία εργάστηκε και ως υπηρεσιακός (2017-18).

Το πρόγραμμα στον 6ο όμιλο:
Τουρκία-Γεωργία (18/6, 19:00), BVB Stadion - Ντόρτμουντ
Γεωργία-Τσεχία (22/6, 16:00), Volksparkstadion - Αμβούργο
Γεωργία-Πορτογαλία (26/6, 22:00), AufSchalke - Γκελζενκίρχεν

Euro: Το προφίλ της Γεωργίας

Πιθανότητες κατάκτησης:
Ο ρεαλιστικός στόχος της είναι να παρουσιάσει καλό πρόσωπο και να εμφανιστεί ανταγωνιστική. Διότι είναι σε πολύ δύσκολο όμιλο, στον οποίο θα βρει μπροστά της Πορτογαλία, Τουρκία και Τσεχία. Η απόδοση για ενδεχόμενη πρόκριση πληρώνει περίπου 2,30, ενώ για κατάκτηση του τίτλου τη βρίσκουμε στο 501. Μαζί με Αλβανία και Σλοβακία έχει τη μεγαλύτερη απόδοση για να σηκώσει το τρόπαιο.

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:
-

Υψηλότερη θέση:
-

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη: 46η (7.625)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x