Euro

Τσεχία: Με ατέλειες, αλλά και χωρίς το άγχος του φαβορί

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να ξέρετε για την εθνική ομάδα της Τσεχίας, εν όψει του Euro 2024.

Χωρίς να έχει χάσει ούτε ένα Euro από όταν ξεκίνησε να αγωνίζεται στις διεθνείς διοργανώσεις ως ανεξάρτητη χώρα, η Τσεχία ετοιμάζεται για την όγδοη συνεχόμενη εμφάνισή της σε τελική φάση Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος!

Πριν από τρία χρόνια κατάφερε να εντυπωσιάσει τους πάντες, διαψεύδοντας τα προγνωστικά και φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά, όπου δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Δανίας. Νωρίτερα, είχε καταφέρει να ξεπεράσει την Σκωτία και να προκριθεί ως τρίτη πίσω από Αγγλία και Κροατία, ενώ στη φάση των «16» έκανε τη μεγάλη έκπληξη πετώντας εκτός την Ολλανδία!

Δεν ταξίδεψε στο Κατάρ για το Μουντιάλ του Κατάρ και έτσι επιστρέφει «διψασμένη» σε μεγάλη διοργάνωση, χωρίς όμως να βρίσκεται και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Παρότι βρέθηκε σε βατό όμιλο προκριματικών για το φετινό Euro Αλβανία, Πολωνία, Μολδαβία και Νησιά Φερόε), δυσκολεύτηκε πολύ και προβλημάτισε με τις εμφανίσεις της, ενώ τον περασμένο Νοέμβρη και αμέσως μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης, ανακοινώθηκε η αποχώρηση του επί πενταετίας προπονητή της, Γιάροσλαβ Σιλβάχι, με τον 60χρονο Ίβαν Χάσεκ να τον αντικαθιστά. Η αποστολή της συμπεριλαμβάνει μπόλικους (13 για την ακρίβεια) ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα και μπόλικο ταλέντο, ενώ από ονόματα ξεχωρίζουν αυτά του Πάτρικ Σικ, επιθετικού της Λεβερκούζεν, του συμπαίκτη του Χλόζεκ, και των Σούτσεκ, Σουφάλ που παίζουν στην Premier League με τη Γουέστ Χαμ.

Στα γήπεδα της Γερμανίας θα βρει απέναντί της Πορτογαλία, Τουρκία και Γεωργία, αναμένεται να διεκδικήσει την πρόκριση, έστω ως μία από τις καλύτερες τρίτες. Χωρίς την πίεση του φαβορί, είναι σίγουρο ότι θα παλέψει και τα τρία παιχνίδια της στη φάση των ομίλων, ελπίζοντας σε μία πορεία ανάλογη με αυτή του 2020.

Euro 2024: Το προφίλ της Τσεχίας

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Ματέι Κόβαρ (Λεβερκούζεν), Γίντριχ Στάνεκ (Σλάβια Πραγας), Βίτεσλαβ Γιάρος (Στουρμ Γκρατς)

Αμυντικοί: Νταβίντ Ζίμα (Σλάβια Πράγας), Τόμας Χόλες (Σλάβια Πράγας), Λάντισλαβ Κρέιτσι (Σπάρτα Πράγας), Νταβίντ Ντούντερα (Σλάβια Πράγας), Νταβίντ Γιούρασεκ (Μπενφίκα), Ρόμπιν Χράνατς (Βικτόρια Πλζεν), Τόμας Βλτσεκ (Σλάβια Πράγας), Βλάντιμιρ Σουφάλ (Γουέστ Χαμ), Μάρτιν Βίτικ (Σπάρτα Πράγας), Τόμας Βλτσεκ (Σλάβια Πράγας)

Μέσοι: Τόμας Σούτσεκ (Γουέστ Χαμ), Άντονιν Μπαράκ (Φιορεντίνα), Λούκας Πρόβοντ (Σλάβια Πράγας), Οντρέι Λινγκρ (Φέγενορντ), Ματέι Γιούρασεκ (Σλάβια Πράγας), Πάβελ Σουλτς (Βικτόρια Πλζεν), Λούκας Σερβ (Βικτόρια Πλζεν), Βάτσλαβ Τσέρνι (Βόλφμπσουργκ)

Επιθετικοί: Πάτρικ Σικ (Λεβερκούζεν), Άνταμ Χλόζεκ (Λεβερκούζεν), Μόιμιρ Σίτιλ (Σλάβια Πράγας), Τόμας Τσόρι (Βικτόρια Πλζεν), Γιαν Κούχτα (Σπάρτα Πράγας)

Πως προκρίθηκε:

Βρέθηκε σε έναν θεωρητικά βατό όμιλο, με Αλβανία, Πολωνία, Μολδαβία και Νησιά Φερόε. Ωστόσο, δυσκολεύτηκε αρκετά και χρειάστηκε να περιμένει μέχρι την τελευταία αγωνιστική, για να νικήσει με 3-0 τη Μολδαβία και τελικά να τερματίσει στη δεύτερη θέση, πίσω από την έκπληξη του ομίλου, Αλβανία. Ουσιαστικά, εκμεταλλεύτηκε την κακή παρουσία της Πολωνίας, η οποία απογοήτευσε και έμεινε τρίτη, εξασφαλίζοντας την πρόκριση μέσω των playoffs.



Σχηματισμός:

Ο βασικός σχηματισμός, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τον Σιλχάβι στα προκριματικά και διατηρείται από τον Χάσεκ, είναι το 3-4-1-2. Μερικές φορές χρησιμοποιείται και το 4-2-3-1, αλλά κόντρα σε Πορτογαλία και Τουρκία η λογική λέει ότι θα παραταχθεί με τρεις κεντρικούς αμυντικούς.

Στάνεκ – Ζίμα, Χόλες, Κρέιτσι – Σουφάλ, Σάντιλεκ, Σούτσεκ, Γιούρασεκ – Μπάρακ – Σικ, Χλόζεκ

Euro 2024: Το προφίλ της Τσεχίας

Το αστέρι:

Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Πάτρικ Σικ. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής για την ομάδα του στο προηγούμενο Euro, κατά τη διάρκεια του οποίου σκόραρε 5 φορές, πλέον στα 28 του έχει εξελιχθεί στον ηγέτη της ομάδας και αναμένεται να τραβήξει ξανά τα βλέμματα πάνω του. Επιθετικός με εξαιρετικά φυσικά και τεχνικά προσόντα, ο επιθετικός της Λεβερκούζεν μπορεί να ξεκίνησε τη φετινή σεζόν αναρρώνοντας από σοβαρό τραυματισμό, αλλά πρόλαβε να σκοράρει 13 γκολ σε 33 εμφανίσεις με τους πρωταθλητές Γερμανίας!

Αξίζει να τον δεις:

Τα φώτα μπορεί να στρέφονται στον Σικ, αλλά ο αρχηγός της ομάδας είναι ο Τόμας Σούτσεκ. Ο αμυντικός χαφ της Γουέστ Χαμ αποτελεί αναμφίβολα τον πιο έμπειρο παίκτη της Τσεχίας (είναι ο παίκτης με τις περισσότερες διεθνείς εμφανίσεις στο ρόστερ, 68) και οι εμφανίσεις του αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ομάδας του.

Euro 2024: Το προφίλ της Τσεχίας

Προπονητής:

Ο Ίβαν Χάσεκ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, αντικαθιστώντας τον Γιάροσλαβ Σιλχάβι, ο οποίος αποχώρησε μετά από 5 χρόνια που βρέθηκε στον τσέχικο πάγκο. Στα φιλικά προετοιμασίας έδειξε ότι δεν θα αλλάξει πολλά όσον αφορά την τακτική προσέγγιση. Στα 60 του πλέον, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 1999 από την Σπάρτα Πράγας, ενώ από το 2011 βρίσκεται σε ομάδες της Ασίας, με τη τελευταία του την εθνική ομάδα του Λίβανου.

Πιθανότητες κατάκτησης:

Η απόδοση 175.00 είναι ενδεικτική του πόσο δύσκολο είναι να δούμε την Τσεχία να φτάνει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Ακόμα και αν καταφέρει να περάσει από τον όμιλο (ούτε καν αυτό δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο), δεν φαίνεται να έχει την ποιότητα για να κάνει τη μεγάλη έκπληξη.

Το πρόγραμμα στον 6ο όμιλο:

Πορτογαλία-Τσεχία (18/6, 22:00) – Red Bull Arena, Λειψία

Γεωργία-Τσεχία (22/6, 16:00) – Volkparkstadion, Αμβούργο

Τσεχία-Τουρκία (26/6, 22:00) - Volkparkstadion, Αμβούργο

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:
7 (1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)

Υψηλότερη θέση:
2η (1996), 3η (2004)

Θέση στην κατάταξη της FIFA:
36η (1501.47 βαθμούς)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x