Euro

Ουγγαρία: Με φόρα από τα προκριματικά και με ελπίδες διάκρισης

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να ξέρετε για την εθνική ομάδα της Τσεχίας, εν όψει του Euro 2024.

Έτοιμη για την τρίτη συνεχόμενη (και πέμπτη συνολικά) εμφάνισή της σε τελική φάση Euro, η Ουγγαρία μοιάζει ικανή να κάνει το... παραπάνω βήμα, το οποίο δεν κατάφερε να κάνει το 2016 και το 2021. Στα γήπεδα της Γαλλίας εντυπωσίασε στη φάση των ομίλων, τερματίζοντας πρώτη μπροστά από Ισλανδία, Πορτογαλία και Αυστρία, αλλά στη συνέχεια δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Βελγίου, ενώ πριν από τρία χρόνια παρουσιάστηκε άκρως ανταγωνιστική στον «όμιλο του θανάτου» με Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία, όμως τελικά δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση, παρότι είχαν μία και μοναδική ήττα, στην πρεμιέρα από τους Ίβηρες.

Δεν κατάφερε να βρεθεί στο Μουντιάλ του Κατάρ, αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις με την παρουσία της στα προκριματικά του Euro 2024, τερματίζοντας πρώτη στον όμιλό της και αφήνοντας πίσω της Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και Λιθουανία. Μια ομάδα ικανότατη τόσο στη δημιουργία, όσο και στην εκτέλεση, δεν κατάφερε να σκοράρει μόνο σε ένα από τα 8 παιχνίδια που έδωσε στα προκριματικά, καταφέρνοντας τελικά να πάρει με άνεση την πρόκριση!

Με… μαέστρο τον Ντόμινικ Σόμποσλαϊ της Λίβερπουλ και με τον προπονητή της Μάρκο Ρόσι να βρίσκεται εδώ και μια γεμάτη εξαετία στον πάγκο της, έχοντας φτιάξει ένα πολύ δεμένο και καλοδουλεμένο σύνολο, η Ουγγαρία μοιάζει ικανή να πάρει την πρόκριση από τον 1ο όμιλο, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Γερμανία, την Ελβετία και την Σκωτία.

Euro 2024: Το προφίλ της Ουγγαρίας

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Πίτερ Γκουλάσι (Λειψία), Ντένες Ντιμπούς (Φερεντσβάρος), Πίτερ Ζαππάνος (Πάξι)

Αμυντικοί: Μποτόντ Μπάλογκ (Πάρμα), Έντρε Μπότκα (Φερεντσβάρος), Μάρτον Ντάρνταϊ (Χέρτα Βερολίνου), Ατίλα Φιόλα (Φεχερβάρ), Μίλος Κέρκεζ (Μπόρνμουθ), Άνταν Λανγκ (Ομόνοια), Γουίλι Ορμπάν (Λειψία), Ατίλα Σάλαϊ (Φράιμπουργκ)

Μέσοι: Μπέντεγκουζ Μπόλα (Σερβέτ), Κρίστοφερ Χόρβαθ (Κετσκεμέτ), Λάζλο Κλαϊνχάισλερ (Χάιντουκ), Μιχάλι Κάτα (ΜΤΚ Βουδαπέστης), Άνταμ Νάγκι (Σπέτσια), Άντρας Σάφερ (Ουνιόν Βερολίνου), Ντάνιελ Γκάζνταγκ (Φιλεδέλφεια Γιούνιον), Ζολτ Νάγκι (Πούσκας Ακαδέμια), Λιόκ Νίγκο (ΜΤΚ Βουδαπέστης), Κάλουμ Στάιλς (Σάντερλαντ), Ντόμονικ Σόμποσλαϊ (Λίβερπουλ)

Επιθετικοί: Μάρτιν Άνταμ (Ουλσάν), Κέβιν Σόμποθ (Ούιπεστ), Ρόναλντ Σάλαϊ (Φράιμπουργκ), Μπαρνάβας Βάργκα (Φερεντσβάρος)

Πως προκρίθηκε:

Εντυπωσίασε με την παρουσία της στον 7ο όμιλο των προκριματικών κόντρα σε Σερβία, Μαυροβούνιο, Λιθουανία και Βουλγαρία, ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις της όχι απλώς στην πρώτη θέση, αλλά ούσα και αήττητη, με 5 νίκες και 3 ισοπαλίες. Highlights της πορείας της οι δύο νίκες κόντρα στους Σέρβους, αμφότερες με 2-1, ενώ οι Σόμποσλαϊ και Βάργκα ήταν οι μεγαλύτεροι πρωταγωνιστές της, πετυχαίνοντας από 4 γκολ.



Σχηματισμός:

Τόσο καθ΄ όλη τη διάρκεια των προκριματικών, όσο και στα δύο φιλικά που ακολούθησαν κόντρα σε Τουρκία και Κόσοβο, η Ουγγαρία παρατάχθηκε με 3-4-2-1, ένα σύστημα που εμπιστεύεται τυφλά ο προπονητής της, Μάρκο Ρόσι, από το 2018 όταν ανέλαβε την ομάδα.

Γκουλάσι – Α. Σάλαϊ, Λανγκ, Ορμπάν – Νέγκο, Σάφερ, Νάγκι, Κέρκεζ – Σόμποσλαϊ, Ρ. Σάλαϊ - Βάργκα

Το αστέρι:

Ο Ντόμινικ Σόμποσλαϊ αποτελεί, αναμφισβήτητα, τον κινητήριο μοχλό της εθνικής Ουγγαρίας. Παρότι βρίσκεται μόλις στα 23 του, μας έχει συστηθεί εδώ και χρόνια με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του σε Ζάλτσμπουργκ και Λειψία, ενώ από το προηγούμενο καλοκαίρι φοράει τα κόκκινα της Λίβερπουλ, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να σταθεί με άνεση και στο κορυφαίο επίπεδο. Έρχεται στο φετινό Euro έχοντας πραγματοποιήσει 45 εμφανίσεις με 7 γκολ και 4 ασίστ, ενώ οι Ούγγροι περιμένουν από εκείνον να… τραβήξει το κουπί επιθετικά, τόσο σε δημιουργία, όσο και στο σκοράρισμα.



Αξίζει να τον δεις:

Ο μόλις 20 ετών, Μίλος Κέρκεζ, το περασμένο καλοκαίρι άφησε την Ολλανδία και την Άλκμααρ για να μετακομίσει στην Premier League, καταφέρνοντας να ανταπεξέλθει στις μεγάλες απαιτήσεις ως ποδοσφαιριστής της Μπόρνμουθ. Αριστεροπόδαρος, παίζει όλη την πλευρά έχοντας τον ρόλο του ολοκληρωμένου μπακ-χαφ στην εθνική του ομάδα, όντας ικανός τόσο στα αμυντικά, όσο και στα επιθετικά του καθήκοντα. Οι εμφανίσεις του τον έχουν βάλει στα μεταγραφικά ραντάρ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, ενώ σίγουρα πολλά βλέμματα θα είναι σταμμένα πάνω του κατά τη διάρκεια του φετινού Eurο.

Προπονητής:

Ο Ιταλός, Μάρκο Ρόσι, ανέλαβε χωρίς… τυμπανοκρουσίες τα ηνία της εθνικής Ουγγαρίας το καλοκαίρι του 2018 και κατάφερε να την ξανακάνει υπολογίσιμη δύναμη, με back-to-back προκρίσεις σε τελικά Euro και άνοδο στην κορυφαία κατηγορία του Nations League! Στα 59 του, έχει 32 νίκες, 14 ισοπαλίες και 16 ήττες σε 64 ματς με την εθνική Ουγγαρίας, ενώ στο παρελθόν έχει προπονήσει μεταξύ άλλων Σπέτσια και Χόνβεντ Βουδαπέστης, ενώ τελευταίος σύλλογός του ήταν η σλοβάκικη Ντουνάισκα Στρέντα.



Πιθανότητες κατάκτησης:

Εντάξει, η κατάκτηση μπορεί να φαντάζει ως άπιαστο όνειρο για την Ουγγαρία, ωστόσο, δεδομένης της εξαιρετικής παρουσίας της στα προκριματικά, έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει ότι θα πάρει την πρόκριση από τον 1ο όμιλο, θεωρώντας πως Ελβετία και Σκωτία είναι… του χεριού της. Οι αποδόσεις των στοιχηματικών για να φτάσει μέχρι τέλους και να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο, κυμαίνονται γύρω στο 100.00.

Το πρόγραμμα στον 1ο όμιλο:

Ουγγαρία-Ελβετία (15/6, 16:00) – RheinEnergie Stadion, Κολωνία

Γερμανία-Ουγγαρία (19/6, 19:00) – MHPArena, Στουτγκάρδη

Σκωτία-Ουγγαρία (23/6, 22:00) - MHPArena, Στουτγκάρδη

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:

4 (1964, 1972, 2016, 2020)

Υψηλότερη θέση:

3η (1964), 4η (1972)

Θέση στην κατάταξη της FIFA:
26η (1532,2 βαθμούς)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x