Euro

Σλοβακία: Τα «γεράκια» με το ένδοξο παρελθόν και τις μεγάλες βλέψεις

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να ξέρετε για την εθνική ομάδα της Σλοβακίας του Φραντσέσκο Καλτσόνα ενόψει του Euro 2024.

Συνεπής στα ραντεβού της, με την τρίτη διαδοχική συμμετοχή της σε Euro, αποδείχθηκε η Σλοβακία, οποία στοχεύει να κάνει αίσθηση και να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στη διοργάνωση. Οι Σλοβάκοι κατάφεραν να πάρουν το «εισιτήριο» για την τρίτη συμμετοχή της χώρας στη διοργάνωση, όσες ήταν πριν από τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993.

Με την ιταλική… τακτική προσέγγιση, λόγω της παρουσίας του Φραντσέσκο Καλτσόνα στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, τα «γεράκια» κατάφεραν να τερματίσουν στη δεύτερη θέση του 10ου ομίλου της προκριματικής φάσης, πίσω από την Πορτογαλία που έκανε το «10 στα 10»!

Μπορεί να μην διαθέτει κάποιο δυνατό επιθετικά όπλο, αλλά η σλοβακική άμυνα έχει αποδειχθεί πως μπορεί να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ομάδα, και μάλιστα εκεί διαθέτει μερικούς «αστέρες» της. Μίλαν Σκρίνιαρ, Ντάβιντ Χάντσκο και Στάνισλαβ Λόμποτκα είναι τρεις ποδοσφαιριστές που μπορούν να συμβάλουν στη διεκδίκηση της διάκρισης στα γερμανικά γήπεδα.



Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Χένριχ Ράβας (Βίτζεβ Λοντζ), Μάρτιν Ντουμπράβκα (Νιούκαστλ), Μάρεκ Ρόντακ (Φούλαμ), Ντόμινικ Τάκατς (Σπάρτακ Τρνάβα)

Αμυντικοί: Ντάβιντ Χάντσκο (Φέγενορντ), Ντένις Βάβρο (Κοπεγχάγη), Ανταμ Ομπέρτ (Κάλιαρι), Ματούς Κμετ (Τρέντσιν), Μίχαλ Τόμιτς (Σλάβια Πράγας), Μίλαν Σκρίνιαρ (Παρί Σεν Ζερμέν), Νόρμπερτ Γκιόμπερ (Σαλερνιτάνα), Πίτερ Πέκαρικ (Χέρτα), Βεμόν Ντε Μάρκο (Χάτα), Σεμπάστιαν Κόσα (Σπάρτακ Τρνάβα).

Μέσοι: Ντόμινικ Χόλι (Γιάμπλονετς), Μάτους Μπέρο (Μπόχουμ), Γιάκουμπ Κάντακ (Λουκέρνη), Γιουράι Κούτσκα (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Λάζλο Μπένες (Αμβούργο), Οντρέι Ντούντα (Βερόνα), Πάτρικ Χροβόφσκι (Γκενκ), Στάνισλαβ Λομπότκα (Νάπολι), Τόμας Ρίγκο (Μπάνικ Οστράβα).

Επιθετικοί: Ντάβιντ Στρέλετς (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Ιβάν Σρανζ (Σλάβια Πράγας), Λέο Σάουερ (Φέγενορντ), Λούκας Χαρασλίν (Σπάρτα Πράγας), Ρόμπερτ Μποζένικ (Μποαβίστα), Τόμας Σουσλόφ (Βερόνα), Ντάβιντ Ντούρις (Ασκολι), Ρόμπερτ Πολιέβκα (Ντούκλα), Λούμπομιρ Τούπτα (Σλόβαν Λίμπερετς).

Πώς προκρίθηκε:

Ήταν στον 10ο όμιλο της προκριματικής φάσης και τερμάτισε 2η, πίσω από την τρομερή Πορτογαλία που έκανε το «10 στα 10», αφήνοντας εκτός στα προκριματικά Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Βοσνία και Λιχτενστάιν. Είχε 7 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες, με 17 γκολ υπέρ και 8 κατά.

Σχηματισμός:

Σε 16 αναμετρήσεις έχει οδηγήσει την εθνική Σλοβακίας ο Φραντσέσκο Καλτσόνα μέχρι σήμερα και το 4-3-3 με επιθετική διάταξη δεν το αλλάζει ποτέ.

Ντουμπράφκα – Γκιόμπερ, Βάβρο, Σκρίνιαρ, Χάντσκο – Λόμποτκα, Ντούντα, Κούτσκα – Σραντς, Χάρασλιν, Μποζενίκ.

Euro 2024: Η παρουσίαση της Σλοβακίας

Το αστέρι:

Στάνισλαβ Λομπότκα. Πρόκειται για τον «αγαπημένο» ποδοσφαιριστή των φιλάθλων της Σλοβακίας, αφού έχει πάρει τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς τόσο το 2023 όσο και το 2024. Συνεργάζεται με τον Καλτσόνα στη Νάπολι, με την οποία είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα την περσινή σεζόν και φέτος έπαιξε σε 49 αγώνες (1 ασίστ). Είναι διεθνής από το 2016 και είχε συμμετοχή και στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Αξίζει να τον δεις:

Λίο Σάουερ. Πρόκειται για τον νεότερο (18 ετών) και ίσως τον παίκτη με τις μεγαλύτερες ελπίδες για διάκριση στα επόμενα χρόνια. Τον Ιούλιο του 2023 πήγε στη Φέγενορντ, έπαιξε για κάποια ματς στην Κ21 του ολλανδικού συλλόγου, όμως σύντομα πήρε συμμετοχές με την πρώτη ομάδα. Οι 15 από τις 28 συμμετοχές του φέτος ήταν υπό τις οδηγίες του Άρνε Σλοτ, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ μετά την αποχώρηση του Κλοπ.

Euro 2024: Η παρουσίαση της Σλοβακίας

Προπονητής:
Φραντσέσκο Καλτσόνα. Ο 56χρονος προπονητής βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής Σλοβακίας από τον Ιούλιο του 2022, ενώ από τον Φεβρουάριο ήταν παράλληλα στον πάγκο της Νάπολι. Σε 16 παρουσίες, ο Ιταλός τεχνικός έχει απολογισμό 7 νίκες, 5 ισοπαλίες και 4 ήττες. Η Σλοβακία ήταν η πρώτη του ομάδα που ανέλαβε ως πρώτος προπονητής, πριν έρθει η πρόταση από τους «παρτενοπέι», αφού νωρίτερα είχε εργαστεί κυρίως ως βοηθός σε Περούτζια, Αλεσάνδρια, Σορέντο, Έμπολι, Νάπολι και Κάλιαρι.

Πιθανότητες κατάκτησης:
Σύμφωνα με τις αποδόσεις, η Σλοβακία είναι τρίτη από το τέλος στη σειρά των ομάδων για την κατάκτηση σε απόδοση 500.00. Πρώτος στόχος για τα «γεράκια» είναι η πρόκριση στη νοκ άουτ φάση και από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο καταφέρουν στη διοργάνωση της Γερμανίας, ανάλογα με τη διασταύρωση που θα έχει ανάλογα με τις επιδόσεις της.

Euro 2024: Η παρουσίαση της Σλοβακίας

Το πρόγραμμα στον 5ο όμιλο:
Βέλγιο-Σλοβακία (17/6, 22:00) – Φρανκφούρτη
Σλοβακία-Ουκρανία (21/6, 22:00) – Ντίσελντορφ
Σλοβακία-Ρουμανία (26/6, 19:00) – Φρανκφούρτη

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:

5 (1960, 1976, 1980*, 2016, 2021)

Υψηλότερη θέση:
1η (1976)**, 3η (1960, 1980)

* Τρεις ως Τσεχοσλοβακία
** Ως Τσεχοσλοβακία

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη: 25η (1.465,73 βαθμούς)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x