Euro

Πολωνία: Ικανή για «ζημιές» σε όμιλο φωτιά η παρέα του Λεβαντόφσκι

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να γνωρίζετε για την εθνική ομάδα της Πολωνίας ενόψει του Euro 2024.

Η Πολωνία δίνει το «παρών» σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για πέμπτη διαδοχική φορά, μετά από εκείνες το 2008, 2012, 2016 και 2020, και ενώ ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχε καταφέρει να περάσει στα τελικά της διοργάνωσης. Αν συνυπολογίσουμε και τα Μουντιάλ του 2018 και το πιο πρόσφατο του Κατάρ, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι «αετοί» τα τελευταία χρόνια αποτελούν μια σταθερά του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως η συνεχής παρουσία τους στα μεγάλα ραντεβού έχει «μεταφραστεί» σε μια αξιόλογη πορεία.

Και αυτό διότι, οι «Bialo-Czerwoni» έχουν να επιδείξουν μονάχα την παρουσία τους στα προημιτελικά του Euro στα γήπεδα της Γαλλίας, όταν και αποκλείστηκαν από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία, στα πέναλτι.

Στα τέλη Γενάρη του 2023, τα «κλειδιά» της ομάδας δόθηκαν στον Φερνάντο Σάντος, λίγο πριν αρχίσουν τα προκριματικά του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, σε μια ομολογουμένως εντυπωσιακή κίνηση με φόντο τις επιτυχίες. Ωστόσο, πολύ γρήγορα το «πείραμα» με τον Πορτογάλο τεχνικό απέτυχε και λίγο έλειψε το πλοίο να πέσει στα… βράχια και να χάσει το μεγάλο ραντεβού στα γήπεδα της Γερμανίας.

Όσον αφορά το ρόστερ, ταλέντο υπάρχει και μάλιστα μπόλικο, με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να ηγείται της προσπάθειας, μαζί με τους αμυντικούς, Κίβιορ-Μπέντναρεκ, τους μέσους Ζιελίνσκι και Ζαλέφσκι, αλλά και τον Μίλικ στην επίθεση. Το «παρών» στην αποστολή θα δώσει και ο μέσος της ΑΕΚ, Ντάμιαν Σιμάνσκι, ενώ στον αντίποδα, «κόπηκαν» οι Ντραγκόφσκι (Παναθηναϊκός) και Κεντζιόρα (ΠΑΟΚ).

Συμμετέχοντας σε έναν όμιλο «φωτιά», μαζί με τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία, βλέψεις για πρόκριση δεν υπάρχουν πολλές για την Πολωνία. Βέβαια, αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της, μιας και θα ταξιδέψει στη Γερμανία δίχως άγχος, ούσα ικανή να κάνει «ζημιές».

Πολωνία: Το προφίλ της ομάδας για το Euro 2024

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Βόιτσεχ Σέζνι (Γιουβέντους), Λούκας Σκουρόπσκι (Μπολόνια), Μάρτσιν Μπούλκα (Νις).

Αμυντικοί: Γιάκουμπ Κίβιορ (Άρσεναλ), Πάβελ Μποτσνιέβιτς (Χέρενφεεν), Πάβελ Νταβίντοβιτς (Ελλάς Βερόνα), Μπαρτόζ Σάλαμον (Λεχ Πόζναν), Γιαν Μπέντναρεκ (Σαουθάμπτον), Σεμπάστιαν Βαλούκιεβιτς (Έμπολι), Μπαρτόζ Μπερεζίνσκι (Έμπολι), Τιμοτέους Πούχατς (Καϊσερσλάουτερν).

Μέσοι: Νικόλα Ζαλέφσκι (Ρόμα), Πρζέμισλάφ Φρανκόβσκι (Λανς), Μίχαλ Σκόρας (Κλαμπ Μπριζ), Μπάρτος Σλις (Ατλάντα Γιουνάιτεντ), Τάρας Ρομάντσουκ (Γιαγκελόνια), Νταμιάν Σιμάνσκι (ΑΕΚ), Γιάκουμπ Πιοτρόφσκι (Λουντογκόρετς), Γιάκουμπ Μόντερ (Μπράιτον), Πιότρ Ζιελίνσκι (Νάπολι), Σεμπάστιαν Σιμάνσκι (Φενέρμπαχτσε), Κάτσπερ Ουρμπάνσκι (Μπολόνια), Καμίλ Γκροσίτσκι (Πόγκον Στσέτσιν).

Επιθετικοί: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα), Αρκάντιους Μίλικ (Γιουβέντους), Άνταμ Μπούκσα (Αντάλιασπορ), Κάρολ Σφιντέρσκι (Ελλάς Βερόνα), Κρζίστοφ Πιόντεκ (Μπασακσεχίρ).

Πώς προκρίθηκε:

Τερμάτισε στην 3η θέση του 5ου προκριματικού γύρου με 11 βαθμούς (3-2-3) σε έναν βατό όμιλο, πίσω από την Αλβανία και την Τσεχία. Για να βρεθεί στην τελική φάση της διοργάνωσης χρειάστηκε να περάσει το εμπόδιο της Εσθονίας (5-1) και εκείνο της Ουαλίας στα πέναλτι στα playoffs του θεσμού.

Πολωνία: Το προφίλ της ομάδας για το Euro 2024

Σχηματισμός:

Τόσο επί εποχής Φερνάντο Σάντος, όσο και με τον Μίχαλ Πρόμπιεζ στην τεχνική ηγεσία, η Πολωνία αρέσκεται στο να παίζει με σύστημα 3-5-2, με δύο ακραία φουλ-μπακ, αλλάζοντας σε κατάσταση άμυνας τον σχηματισμό της σε 5-3-2.

Σέζνι – Μπέντναρεκ, Κίβιορ, Νταβίντοβιτς – Φρανκόφσκι, Σλις, Ζιελίνσκι, Σιμάνσκι, Ζαλέφσκι – Σφιντέρσκι, Λεβαντόφσκι.

Το αστέρι:

Αναμφίβολα το μεγάλο αστέρι της εθνικής ομάδας της Πολωνίας είναι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο 35χρονος επιθετικός της Μπαρτσελόνα αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους πιο αξιόπιστους και σταθερούς στράικερ του παγκόσμιου στερεώματος. Φέτος είχε 26 γκολ και 9 ασίστ σε 49 εμφανίσεις με τους «μπλαουγκράνα» σε όλες τις διοργανώσεις. Σε επίπεδο εθνικής, ο αρχηγός της Πολωνίας μετράει 148 συμμετοχές με 82 τέρματα και 32 ασίστ, όντας ρέκορντμαν σε γκολ και συμμετοχές με το εθνόσημο. Από εκείνον περιμένουν πολλά οι συμπατριώτες του, στο τελευταίο ίσως Euro της καριέρας του.

Πολωνία: Το προφίλ της ομάδας για το Euro 2024

Αξίζει να δεις:

Ένας από τους ποδοσφαιριστές της Πολωνίας που αναμένεται να «λάμψουν» στο φετινό Euro είναι ο Σεμπάστιαν Σιμάνσκι. Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός προέρχεται από μια εξαιρετική χρονιά με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε, μετρώντας 13 γκολ και 19 ασίστ σε 55 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις! Σε επίπεδο εθνικής αριθμεί 32 συμμετοχές με 3 γκολ, έχοντας ενεργό ρόλο στα προκριματικά και στα playoffs της διοργάνωσης.

Προπονητής:

Μετά το σύντομο και μέτριο έως κακό πέρασμα του Φερνάντο Σάντος από την τεχνική ηγεσία της Πολωνία (6 ματς, 2-0-3 στα επίσημα), τις τύχες της εθνικής ανέλαβε ο Μίχαλ Πρόμπιερζ στις 20 Σεπτεμβρίου του 2023. Ο 51χρονος τεχνικός με σύντομο πέρασμα από τη χώρα μας και τον Άρη τη σεζόν 2011/12, προβιβάστηκε από την U21 της Πολωνίας, συμμαζεύοντας την κατάσταση στην ανδρική ομάδα, οδηγώντας την τελικά στα τελικά του Euro. Σε έξι παιχνίδια στον πάγκο της, ο Πρόμπιερζ μετράει 4 νίκες και 2 ισοπαλίες με σύνολο τερμάτων 11-3. Αξιοσημείωτο είναι πως πέραν από τον Άρη, δεν έχει προπονήσει ποτέ στην καριέρα του ομάδα εκτός της χώρας του.

Πολωνία: Το προφίλ της ομάδας για το Euro 2024

Πιθανότητες κατάκτησης:

Δεδομένα, η Πολωνία βρίσκεται στον πιο δύσκολο και αμφίρροπο όμιλο μαζί με Ολλανδία, Γαλλία και Αυστρία. Στοιχηματικά, το να προκριθεί στην επόμενη φάση του θεσμού – είτε μέσα από την πρώτη 2άδα του ομίλου, είτε ως μια από τις καλύτερες 3ες των γκρουπ – πληρώνει κοντά στο 2,15. Όσον αφορά την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, δίνεται 18ο φαβορί με 101 μονάδες.

Το πρόγραμμα στον 4ο όμιλο:

Πολωνία-Ολλανδία (16/06, 16:00) – Volksparkstadion, Αμβούργο

Πολωνία-Αυστρία (21/06, 19:00) – Olympiastadion, Βερολίνο

Γαλλία-Πολωνία (25/6, 19:00) – BVB Stadion Dortmund, Ντόρτμουντ

Πολωνία: Το προφίλ της ομάδας για το Euro 2024

Προηγούμενες συμμετοχές στο Euro:

5 (2008, 2012, 2016, 2020, 2024)

Υψηλότερη θέση:
Το 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας η Πολωνία είχε φτάσει μέχρι τα προημιτελικά, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στα πέναλτι από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία.

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη:

16η στο ranking της UEFA και 28η στο αντίστοιχο της FIFA με 1.531,49 πόντους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x